Strach z pejska co mě kousnul

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2018 16:23
tessie2323

XXX.XXX.176.207

Dobrý den,
asi před čtyrmi měsíci jsme si s přítelem k sobě vzali pětiletého bulteriéra Billa. Pejsem byl v dočasné adopci z útulku, kam se dostal po několikateré změně páníčků, kteřího nechali toulat, nevychovali ho a pravděpodobně i fyzicky trestal. Bill je velmi tvrdohlavý a když jsme si ho vzali skoro neposlouchal, přítel tedy začal s intenzivním tréninkem. Bill dělal pokroky, ale během čtyr měsícu se staly asi tři incidenty, při kterých přítele pokousal do krve, ale samozdřejmně to bylo vždy o špatném přístupu z naší strany. Můj problém začína ve chvíli kdy Bill poprvé kousnul i mě, byla to absolutně má chyba, začala jsem se s ním mazlit na jedho místě a nevšimla si varovných signálů. Dost mě to vystrašilo, ale rozhodla jsem se že se nenechám vystrašit. Druhý dne bylo vše v pořádku, byla jsem velmi optrná a Bill se ke mě choval dobře, poslouchal na slova, až do chvíle kdy jsem si k němu sedla a podrbalaho, b tu chvíli mě kousnul do sthna a začal na mě startova ( nevím co přesně jsem udělala špatně). Každopádně se v tu chvíli vě mě oběvila šílená vla strachu, který se během několika dnů stupňoval ( plus další inciden kdy na mě vystartoval), v neovladatelnou hrůzu. Musela jsem dokonce odjet ke své matce protože jsem už jen vytrašená kolm něj projít. Chtěla jsem tedy poprosit o radu, jak se s touto strachovou blokací, vypořádat. Jestli máte někdo podobnou zkušenost a nevíte třeba o nějaké terapii, nebo o dobrém psychologovi, který by mi pomohl. Ráda bych se s Billm opět sblížila, ale bohůžel se k němu nedokážu ani přiblížit. Předem děkuji za vaše rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2018 16:38

Hlavní chyba nastala tehdy, kdy jste po prvním pokousání psa neopatřili náhubkem. To, co následovalo, je jen logický důsledek této naprosté lehkomyslnosti (už jen když si představím, jak dlouho se hojí pokousání od jezevčíka, natož od bula... nechápu).

Takže v první řadě pořiďte pevnej náhubek, kterej si pes nebude moct sundat, a přitom si v něm bude moct i zívnout, napít se, případně se i nažrat. A ten náhubek bude mít nonstop, protože jinak se logicky strachu a ani rizika dalších pokousání nezbavíte.

A jako druhý krok bych si zařídila individuální lekci s Evou Štemberovou nebo jiným zdatným znalcem, třeba i s Desenským, protože u vás toho bude víc a těžko radit na dálku, když to nevidíme.

14.2.2018 16:57

Vím že to zní tvrdě, ale pes, který útočí na lidi a vy se ho už bojíte, by měl být utracen. Co když vás příště kousne do obličeje nebo vás nějak zmrzačí? Může k vám přijít návštěva, kterou pokouše, těch možností je hodně. Útulky jsou přeplněné psy, kteří nejsou tak agresivní a kterým můžete pomoct, aniž by se váš byt změnil ve válečnou zónu. Takový pes, co popisujete by měl šanci možná přímo u nějakého výcvikáře, ale ani takoví lidé u sebe nemohou ubytovat nekonečné množství agresivních psů.

14.2.2018 17:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vím že to zní tvrdě, ale pes, který útočí na lidi a vy se ho už bojíte, by měl být utracen. Co když vás příště kousne do obličeje nebo vás nějak zmrzačí? Může k vám přijít návštěva, kterou pokouše, těch možností je hodně. Útulky jsou přeplněné psy, kteří nejsou tak agresivní a kterým můžete pomoct, aniž by se váš byt změnil ve válečnou zónu. Takový pes, co popisujete by měl šanci možná přímo u nějakého výcvikáře, ale ani takoví lidé u sebe nemohou ubytovat nekonečné množství agresivních psů.

Buď přeneste odpovědnost na bývalého majitele, nebo ho nechte utratit. takovou pověstí se nezbavíte. Tady v tom je nebezpečí psů z útulků. Nikdy nevíte jak se zachová a jaké má zlozvyky. Kupte si štěně bez PP a vychovejte ho podle sebe. Kolikrát vás to vyjde levněji než pes z útulku.

14.2.2018 17:14

jahodapavel napsal(a):
Buď přeneste odpovědnost na bývalého majitele, nebo ho nechte utratit. takovou pověstí se nezbavíte. Tady v tom je nebezpečí psů z útulků. Nikdy nevíte jak se zachová a jaké má zlozvyky. Kupte si štěně bez PP a vychovejte ho podle sebe. Kolikrát vás to vyjde levněji než pes z útulku.

No, tady je nebezpečí, že pes bez PP bude mít opět zmrvenou povahu, takže do toho bych rozhodně nešla a ani bych to zadavatele nedoporučovala. Nebo taky může utrácet do aleluja.

14.2.2018 17:16
scylla

XXX.XXX.150.32

tessie2323 napsal(a):
Dobrý den,
asi před čtyrmi měsíci jsme si s přítelem k sobě vzali pětiletého bulteriéra Billa. Pejsem byl v dočasné adopci z útulku, kam se dostal po několikateré změně páníčků, kteřího nechali toulat, nevychovali ho a pravděpodobně i fyzicky trestal. Bill je velmi tvrdohlavý a když jsme si ho vzali skoro neposlouchal, přítel tedy začal s intenzivním tréninkem. Bill dělal pokroky, ale během čtyr měsícu se staly asi tři incidenty, při kterých přítele pokousal do krve, ale samozdřejmně to bylo vždy o špatném přístupu z naší strany. Můj problém začína ve chvíli kdy Bill poprvé kousnul i mě, byla to absolutně má chyba, začala jsem se s ním mazlit na jedho místě a nevšimla si varovných signálů. Dost mě to vystrašilo, ale rozhodla jsem se že se nenechám vystrašit. Druhý dne bylo vše v pořádku, byla jsem velmi optrná a Bill se ke mě choval dobře, poslouchal na slova, až do chvíle kdy jsem si k němu sedla a podrbalaho, b tu chvíli mě kousnul do sthna a začal na mě startova ( nevím co přesně jsem udělala špatně). Každopádně se v tu chvíli vě mě oběvila šílená vla strachu, který se během několika dnů stupňoval ( plus další inciden kdy na mě vystartoval), v neovladatelnou hrůzu. Musela jsem dokonce odjet ke své matce protože jsem už jen vytrašená kolm něj projít. Chtěla jsem tedy poprosit o radu, jak se s touto strachovou blokací, vypořádat. Jestli máte někdo podobnou zkušenost a nevíte třeba o nějaké terapii, nebo o dobrém psychologovi, který by mi pomohl. Ráda bych se s Billm opět sblížila, ale bohůžel se k němu nedokážu ani přiblížit. Předem děkuji za vaše rady.

Jaký spolek a jaký dočaskář vám dal takového psa? Informovali vás pravdivě o jeho povaze a o tom, jak se chová? Pokud ano, bohužel jste se přecenili a psa jim vraťte. Pokud ne, psa jim vraťte a volejte je k odpovědnosti.

14.2.2018 17:33
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
Jaký spolek a jaký dočaskář vám dal takového psa? Informovali vás pravdivě o jeho povaze a o tom, jak se chová? Pokud ano, bohužel jste se přecenili a psa jim vraťte. Pokud ne, psa jim vraťte a volejte je k odpovědnosti.

Podle toho jak pes měnil majitele, bych předpokládal, že proto měli nějaký důvod.

14.2.2018 17:38
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

No, tady je nebezpečí, že pes bez PP bude mít opět zmrvenou povahu, takže do toho bych rozhodně nešla a ani bych to zadavatele nedoporučovala. Nebo taky může utrácet do aleluja.

Žádné štěně se nerodí zlé. Je to jen o tom jak se vychová. a navíc se snad zajede podívat na štěňata a matku. Jestli k ní matku nepustí nebo matka zavrčí asi to není to pravé štěně.,.

14.2.2018 17:42

jahodapavel napsal(a):

Kupte si raději štěně s PP. Tam víte, že rodiče odpovídali standardu po povahové i fyzické stránce.

14.2.2018 17:50
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Dobrý den,
asi před čtyrmi měsíci jsme si s přítelem k sobě vzali pětiletého bulteriéra Billa.
Pejsek byl v dočasné adopci z útulku, kam se dostal po několikateré změně páníčků,
kteřího nechali toulat, nevychovali ho a pravděpodobně i fyzicky trestal.
Bill je velmi tvrdohlavý a když jsme si ho vzali skoro neposlouchal...
"""""""""""""""""""""""

Nač jste ho potřebovali .
To jste si ho vzali do bytu ?
Máte už volební právo ?

- samozdřejmně to bylo vždy o špatném přístupu z naší strany

14.2.2018 18:03

jahodapavel napsal(a):
Žádné štěně se nerodí zlé. Je to jen o tom jak se vychová. a navíc se snad zajede podívat na štěňata a matku. Jestli k ní matku nepustí nebo matka zavrčí asi to není to pravé štěně.,.

Dobře si odporujete...štěně se nerodí zlé, ale pokud matka zavrčí. Vrozenou povahu po předcích výchovou nepředělate.

14.2.2018 18:18
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):
Podle toho jak pes měnil majitele, bych předpokládal, že proto měli nějaký důvod.

No právě, takže ho neměli posouvat dál, ale něco s ním dělat.

14.2.2018 18:22

scylla napsal(a):

Pod toto se podepíši.
Když necháte psa chodit s náhubkem, až mu ho sundáte, strach se vrátí.
Jste zlatíčko, když chcete kvůli psovi podstoupit psychoterapii. Ale já se přikláním k tomu, psa vrátit. Kdyby kousnul jednou, třeba u misky, dala bych mu šanci, ale jestli po vás startuje opakovaně...a vy nevíte proč...

14.2.2018 18:32
saola

XXX.XXX.160.149

Pro zadavatelku: mít doma psa není povinnost, pes by měl být pro radost. Takže se s přítelem dohodněte, že tohle zvíře rozhodně ne, a psa vraťte. V jeho historii nebudete první, ale to není váš problém. Nemáte povinnost se starat o psa, který vás pokousal a nahání vám hrůzu. Pokud máte s přítelem normální korektní vztah, podpoří vás.
Utracení psa je samozřejmě taky varianta, dokonce v zájmu případných budoucích majitelů velmi zodpovědná možnost, ale chápu, že si to na triko nevezmete. Takže ho vraťte, ať si s tím láme hlavu nezodpovědný útulek.
Rozhodně si nenechte od nikoho vsugerovat, že je to vaše vina - opravdu není.
A až si budete příště vybírat psa, vynechte v útulcích dospělé psy tzv. "bojových" plemen - je to předem ztracené a velmi nebezpečné.

14.2.2018 18:50

Mám pocit, že Desenský říkal, že s bulls nedělá
Ten pes vůbec nemusel kousat kvůli lidem.
Docela se to u bulíků bez jasného původu vidí teď dost často, bezdůvodné kousnutí. U neurologa asi nebyl.

14.2.2018 18:58
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Kupte si raději štěně s PP. Tam víte, že rodiče odpovídali standardu po povahové i fyzické stránce.

Ha- jedna paní povídala. Na bonitaci byla fena, které nešly prohlédnout zuby, pokousala do krve rozhodčího a přesto se do chovu dostala se známkou 3.

14.2.2018 19:01
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Nevím, kdo si po 4 měsících vezme psa zpět. Ale možná se pletu.

14.2.2018 19:05
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Dobře si odporujete...štěně se nerodí zlé, ale pokud matka zavrčí. Vrozenou povahu po předcích výchovou nepředělate.

Povaha se dědí po rodičích a také je ovlivněna výchovou. Tipoval bych to 50% výchova,25
% otec,25% matka.

14.2.2018 19:07
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
No právě, takže ho neměli posouvat dál, ale něco s ním dělat.

Souhlasím!

14.2.2018 19:08

Neposouvejte toho psa dál. Udělejte zodpovědnou věc a utraťte ho, ten pes je chudák, ale je nebezpečný. Podle toho co píšete nejste první majitelé, které napadl, je mu 5 let a na změnu je dost pozdě, Vzpomeňte si na několik nedávných kauz-třeba té paní co si také vzala bulíka a ten napadl jejího vnuka, totéž se může stát s tímhle psem a v tuto chvíli nesete veškerou právní odpovědnost vy.. Psa jste si vzali, dali jste mu šanci a teď musíte zodpovědně uvážit jeho další osud. Pro temperamentního a vlastně pro žádného psa není dobré, aby dožil někde v kotci a nic jiného toho chudáka nečeká. To je lepší dát mu injekci, pejsek usne a má klid.

14.2.2018 19:36

Taky se přikláním k utracení. Kdo si veme takového psa? Zaslouží si to zvíře strávit celý život v kotci s košem, nebo rotací po různých majitelích, z nichž každý si bude myslet, že to bude on, kdo psa spasí, aby byl pokousaný ve chvíli, kdy se pes v novém prostředí vorazí a trochu si zvykne?

14.2.2018 20:08
Terven

XXX.XXX.110.147

Nedělejte si iluze, takovej zázrak pp zas není, bohužel.

14.2.2018 21:40
pan Brouček

XXX.XXX.228.246

Když uz jste udělali jednu blbost, nedělejte další.
Kdyby to nešlo jinak, tak si z něj klidně udělám předložku ke krbu.

14.2.2018 22:37

jahodapavel napsal(a):
Ha- jedna paní povídala. Na bonitaci byla fena, které nešly prohlédnout zuby, pokousala do krve rozhodčího a přesto se do chovu dostala se známkou 3.

Protestoval jste u klubu, kde byla bonitována? Tohle je v lidech, bohužel...
Rozhodně ale máte mnohem větší předpoklad, že je štěně po povahově vhodných rodičích, když je s PP, než když je bez PP.

14.2.2018 22:44

Terven napsal(a):
Nedělejte si iluze, takovej zázrak pp zas není, bohužel.

Nepíšu o zázraku. Ale o tom, že mi PP štěněte zaručí, že jeho otec i matka a tím i další předci odpovídali standardu exteriérově i povahově, a že byli vyšetřeni na nemoci či postižení, na které je povinnost před zařazením do chovu zvíře vyšetřit a výsledky vyšetření byly v normě. Tím ale neříkám, že štěně bude také stoprocentně standardní, ale to, že má mnohem vyšší šanci být standardní, než štěně bez PP.

15.2.2018 00:07
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Nepíšu o zázraku. Ale o tom, že mi PP štěněte zaručí, že jeho otec i matka a tím i další předci odpovídali standardu exteriérově i povahově, a že byli vyšetřeni na nemoci či postižení, na které je povinnost před zařazením do chovu zvíře vyšetřit a výsledky vyšetření byly v normě. Tím ale neříkám, že štěně bude také stoprocentně standardní, ale to, že má mnohem vyšší šanci být standardní, než štěně bez PP.

To je nesmysl. Spíš je to u psů bez PP. Protože jejich chovatelé se nehoní za tituly, nepoužívají velmi úzkou příbuzenskou plemenitbu, nepoužívají psy s extrémními plemennými znaky.

15.2.2018 06:18
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):
Nevím, kdo si po 4 měsících vezme psa zpět. Ale možná se pletu.

Pokud je spolek seriozní, má v adopční smlouvě, že si psa vezme. Nebo ten dočaskář.

15.2.2018 06:40
scylla

XXX.XXX.150.32

To vám tedy PP rozhodně nezaručí, kdyby ano, nebyla by některé plemena tam, kde jsou, například NO.

15.2.2018 07:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máte velkou pravdu. Bohužel.
PP není zárukou ničeho, jen je mnohem větší naděje, že pes bude podle standardu plemene. Tedy bude mít povahu, vzhled, pracovitost, atd., atp. toho daného plemene.

Pokud si domů přivedete bezpapíráka, nemáte jistotu žádnou. A je to o to nebezpečnější, že pokud pes vypadá správně, budete mít tendenci předpokládat, že i je správný.
Psi "bojových plemen" (špatný název, ale každý ví, o co jde) jsou důsledně šlechtění tak, aby NIKDY nešli proti člověku! Nikdy, za žádných okolností.
Pokud tedy po zadavatelce takový pes vystartoval, a není to první incident, měli by s přítelem zvážit, zda by eutanazie nebyla nejlepším řešením. Oba jsou z toho špatní a předpokládám, že ani pes není v pohodě.

15.2.2018 07:48

scylla napsal(a):
To vám tedy PP rozhodně nezaručí, kdyby ano, nebyla by některé plemena tam, kde jsou, například NO.

A proč je NO tam, kde je? Protože si lidi, v čele s garantem standardu Německem, standard vykládají tak, že čím větší přeúhlení, tím líp. za to ale nemůže ani standard, ani PP.

Už se budu zbytečně opakovat, protože kdo nechce chápat, nepochopí - takže znovu - při pořízení psa s PP mám mnohem vyšší pravděpodobnost, že získám standardního jedince jak exteriérově, tak povahově, než když si pořídím bezpapíráka.

15.2.2018 07:55

jahodapavel napsal(a):
To je nesmysl. Spíš je to u psů bez PP. Protože jejich chovatelé se nehoní za tituly, nepoužívají velmi úzkou příbuzenskou plemenitbu, nepoužívají psy s extrémními plemennými znaky.

To je, s prominutím, kravina. Množitelé psů bez PP prostě množí psy po často nestandardních rodičích - chovají na psech, kteří by neprošli z nejrůznějších důvodů bonitací. Nebo jsou líní svou fenu uchovnit, ale to už je další věc, protože pokud není rodičovský pár uchovněn, nemá potřebná vyšetření, pak tvrzení, že se jedná o kvalitní jednice je vlastně lež, protože toto tvrzení nelze prokázat.

15.2.2018 08:03
scylla

XXX.XXX.150.32

A proč je NO tam, kde je? Protože si lidi, v čele s garantem standardu Německem, standard vykládají tak, že čím větší přeúhlení, tím líp. za to ale nemůže ani standard, ani PP.

Už se budu zbytečně opakovat, protože kdo nechce chápat, nepochopí - takže znovu - při pořízení psa s PP mám mnohem vyšší pravděpodobnost, že získám standardního jedince jak exteriérově, tak povahově, než když si pořídím bezpapíráka.

To opravdu platí jen u některých plemen.

15.2.2018 08:07

scylla napsal(a):
To opravdu platí jen u některých plemen.

Ne, to platí u všech obecně.

15.2.2018 08:12
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ne, to platí u všech obecně.

To jste teda nenapravitelný idealista.Ale dobře vám tak.

15.2.2018 08:34

A nebo uznat, že některá plemena prostě do bytu k maximálně vytíženým lidem nepatří, uznat, že na některé plemeno nemám ( nemyslím finančně ), že základem pro pořízení plemene nemůže být to, že se mi líbí, že momentálně frčí...Když už musí mít kde kdo psa, proč si nepořídí plemeno, které se k němu hodí. Nemusí být v bytě zrovna malý pes, jde jen o výběr vhodného plemene a o to, promyslet si důkladně, jestli mu budu moct dát to, co potřebuje. Zadavatelky je mi líto, určitě mají psa rádi, ale bude muset jít pryč ( pes - ne zadavatelka ).

15.2.2018 08:38

A ještě dodám : Když čtu některé inzeráty - a to i chovatelů s PP - tak se mi zdá, že hlavním kriteriem umístění je, hlavně ať už jsou štěňata prodaná, a tak je každé plemeno vhodné pro každého.
( Těm lepším chovatelům se omlouvám a z příspěvku je vyjímám ).

15.2.2018 08:58

A nebo uznat, že některá plemena prostě do bytu k maximálně vytíženým lidem nepatří, uznat, že na některé plemeno nemám ( nemyslím finančně ), že základem pro pořízení plemene nemůže být to, že se mi líbí, že momentálně frčí...Když už musí mít kde kdo psa, proč si nepořídí plemeno, které se k němu hodí. Nemusí být v bytě zrovna malý pes, jde jen o výběr vhodného plemene a o to, promyslet si důkladně, jestli mu budu moct dát to, co potřebuje. Zadavatelky je mi líto, určitě mají psa rádi, ale bude muset jít pryč ( pes - ne zadavatelka ).

Určitě, dnes je to fakt hodně o tom "ten pes se mi líbí, toho chci". Zas je dobrý, že se aspoň někteří lidi sem přijdou předtím, než psa pořídí, poradit, jestli vůbec do toho mají jít. A doufám teda, že si z toho něco vezmou.

15.2.2018 09:04

Určitě, dnes je to fakt hodně o tom "ten pes se mi líbí, toho chci". Zas je dobrý, že se aspoň někteří lidi sem přijdou předtím, než psa pořídí, poradit, jestli vůbec do toho mají jít. A doufám teda, že si z toho něco vezmou.

Tak já asi jsem víc pesimista. Když se podíváte, jak to většinou končí : Ale sousedi mají taky borderu v bytě...A ji chci...
A nebo toho psa chce jeden a ten druhý se prostě dá přesvědčit - ten dojem na mě dělá diskuze o rtw vedle.
Paní s malými dětmi chce, abychom chlapovi, který nutně potřebuje rtw, vysvětlili, že to není dobrý nápad.

15.2.2018 09:17

Tak já asi jsem víc pesimista. Když se podíváte, jak to většinou končí : Ale sousedi mají taky borderu v bytě...A ji chci...
A nebo toho psa chce jeden a ten druhý se prostě dá přesvědčit - ten dojem na mě dělá diskuze o rtw vedle.
Paní s malými dětmi chce, abychom chlapovi, který nutně potřebuje rtw, vysvětlili, že to není dobrý nápad.

Jojo... ale vždyť ta fena je hodná, tak štěňata po ní taky budou strašně hodný.
Ale tamten má taky tohle plemeno a ten pes je strašně krásnej a krásně poslouchá.
A tamten má zase to plemeno, co nám doporučuješ, a ten pes je úplně nemožnej a vůbec neposlouchá.

Ale náhodou znám i rodinu, co váhali, jestli pořídit stafíka, a nakonec mají grifonka. Takže aspoň někde se podařilo uchovat zdravý rozum...

15.2.2018 10:25
Terven

XXX.XXX.110.147

Takhle by to mělo být teoreticky, v ideálním případě. V praxi uchovněný pes standardu odpovídat nemusí, stačí být zadobře s těmi správnými lidmi. Historek o posuzování psů a jak to chodí v chovu s pp už jsem slyšela tolik a od dobrých známých, že jsem si přestala dělat iluze. A zfalšovat nebo šikovně obejít jde cokoliv. Všechno je o lidech, ne o papírech či členství v nějakém spolku. Původní myšlenka ale samozřejmě hezká...

15.2.2018 11:00

Terven napsal(a):
Takhle by to mělo být teoreticky, v ideálním případě. V praxi uchovněný pes standardu odpovídat nemusí, stačí být zadobře s těmi správnými lidmi. Historek o posuzování psů a jak to chodí v chovu s pp už jsem slyšela tolik a od dobrých známých, že jsem si přestala dělat iluze. A zfalšovat nebo šikovně obejít jde cokoliv. Všechno je o lidech, ne o papírech či členství v nějakém spolku. Původní myšlenka ale samozřejmě hezká...

No, uchovněný pes nemůže být kdovíjaký šakal, který naprosto neodpovídá standardu.

15.2.2018 16:07

No, uchovněný pes nemůže být kdovíjaký šakal, který naprosto neodpovídá standardu.

Šakal nebude, ale povaha ? Zažila jsem na výstavě, že majitelka fenu v kruhu nosila a na zem dala je před rozhodčím ( střední, v té době služební plemeno ) a potom zase honem do náruče - no a jak dopadli : výborná - možná dokonce s pořadím, ale to už si nepamatuji přesně.

15.2.2018 18:13

Šakal nebude, ale povaha ? Zažila jsem na výstavě, že majitelka fenu v kruhu nosila a na zem dala je před rozhodčím ( střední, v té době služební plemeno ) a potom zase honem do náruče - no a jak dopadli : výborná - možná dokonce s pořadím, ale to už si nepamatuji přesně.

O čem se tu přeme? Chcete mě přesvědčit, že není pravdivé moje tvrzení - při pořízení psa s PP mám mnohem vyšší pravděpodobnost, že získám standardního jedince jak exteriérově, tak povahově, než když si pořídím bezpapíráka.
Jestli ano, tak se snažíte sice hezky, ale marně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík