Moje 4měsíční border kolie... štěně vrčí na cizí lidi a psi. Jdu s ním na procházku a potkáme souseda a on začne štěkat a strašně moc vrčet. Bohužel nejde uklidnit. Soused mi řekl ať ho pustím z vodítka a můj Bail okolo mě běhal a občas dorážel na souseda, ale nic mu neudělalo, ale nejde uklidnit. Třeba fenky má rád, ale až moc. Už je obsakakuje. Když jdu s ním na procházku a prostě potkáme nějaké lidi on na ně strašně vrčí. Nechci se vyhýbal lidem a psům, když jdeme na procházku. Bydlím na malé vesničce kde přijede pár aut. Takže snažím se s ním chodit všude možně, aby si zvyknul na zvířata, lidi a psi. Nejde mu to. Za měsíc jdeme na cvičák veřejný a tam bude mnoho lidí, psů a nevím co tam s ním budu dělat když na všechny bude večer a štěkat a jen na fenky bude obskakovat. Chci s ním chodit mezi lidi, ale takhle nebudu moc. Prosím zkuste mi poradit, aby byl v klidu nebo dal se aspoň uklidnit. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Je potřeba to štěně pořádně socializovat, na lidi i psy. Socializace je přímej kontakt, ne že se s někým jen tak potkáte. Lidi si ho musejí hladit, vzít si ho do náruče, apod. Ale musíte to samozřejmě dávkovat, aby nebylo příliš vyděšený. Musíte prostě zjistit, jak na to, aby ve vás měl pejsek oporu. Pokud nevíte, jak na to, dejte si sraz s někým, kdo tomu opravdu rozumí (E. Štemberová apod.)
Jezděte častějc do nějakýho většího města, kde jsou na ulicích lidi. Pokud to bude nějaký velkoměsto, můžete si navíc vyzkoušet i eskalátory, tramvaj, a podobně - čím dřív se s tím štěně seznámí, tím líp.
S pejskama je to totéž, musí se socializovat na psy a to hodně psů, čím víc jich potká, tím líp. Samozřejmě jen hodný psi, který po něm nepůjdou. A opět, pejsek se bojí, takže musí zjistit, že není čeho se bát. Kontakt by měl být opět tělo na tělo, jakmile bude schopnej to zvládnout. Zase je dobrý jezdit do většího města do parků, do pejskařských oblastí, třeba 1-2x týdně, jinak zmeškáte to období, kdy to jde napravit relativně snadno.
Obskakování fenek nedovoluju (tedy pokud jde o samce).
Cvičák nedoporučuju, ledaže byste měli nějakej vyloženě hodně osvědčenej a věděli byste, že tam neraděj nesmysly. Případně pokud už máte se psama zkušenost (předpokládám, že ne), tak byste zhruba věděla, co si na cvičáku nenechat líbit. Pokud jste začátečník, je lepší vyhledat opravdový odborníky, což mnohdy na cvičáku nebývá.
Tereza88
napsal(a):
Moje 4měsíční border kolie... štěně vrčí na cizí lidi a psi. Jdu s ním na procházku a potkáme souseda a on začne štěkat a strašně moc vrčet. Bohužel nejde uklidnit. Soused mi řekl ať ho pustím z vodítka a můj Bail okolo mě běhal a občas dorážel na souseda, ale nic mu neudělalo, ale nejde uklidnit. Třeba fenky má rád, ale až moc. Už je obsakakuje. Když jdu s ním na procházku a prostě potkáme nějaké lidi on na ně strašně vrčí. Nechci se vyhýbal lidem a psům, když jdeme na procházku. Bydlím na malé vesničce kde přijede pár aut. Takže snažím se s ním chodit všude možně, aby si zvyknul na zvířata, lidi a psi. Nejde mu to. Za měsíc jdeme na cvičák veřejný a tam bude mnoho lidí, psů a nevím co tam s ním budu dělat když na všechny bude večer a štěkat a jen na fenky bude obskakovat. Chci s ním chodit mezi lidi, ale takhle nebudu moc. Prosím zkuste mi poradit, aby byl v klidu nebo dal se aspoň uklidnit. :).
...vykašlala bych se zatím na cvičák a vzala bych socializaci z gruntu...chodila bych za lidmi - poprosila nechala pohladit, pomuchlovat vše jemně, psa vždy u sebe, ne ho pustit z vodítka a nechat okolo lítat...místo chvil na cvičáku bych s ním jezdila do města vlakem nebo autobusem, tak také spousta příležitostí k socializaci...domluvila bych se s pár pejskaři na společném venčení a třeba zase za nimi někam přijet...
Tereza88
napsal(a):
Právě naopak, vy musíte co nejvíc chodit mezi lidi. A nepostupujte tak, že necháte psa chovat se špatně a uklidňovat ho, ale naopak vy mu říkejte, co má dělat. Domluvte se s lidmi, sáhněte na ně, povídejte si s nimi, oni psa nebudou kontaktovat, ale třeba si sednou na bobek, nebudou na něj koukat, on si je očichá a oni se nechají, vy psa pochválíte. Nemluvte konejšivým tónem, neškubejte se psem, chovejte se sebejistě. Nenechte ho naskakovat na jiné psy, on jen neví, co se sebou a bojí se a tečou mu nervy. O to pevnější je musíte mít vy. Najděte klidné komunikativní psy a choďte na společné procházky, když ujdete nějakou vzdálenost, on toho nechá. Chce to socializaci. Na cvičáku určitě NEPOSLOUCHEJTE rady tohoto typu: psi si to musí vyříkat mezi sebou, on je dominantní, potrestejte ho, škubněte s ním, ukažte mu, kdo je pánem, půjčte mi ho, já mu to vysvětlím - psa z ruky rozhodně nedávejte, dále upoutávejte pozornost na sebe a učte ho, ať si okolí nevšímá, krmte jen při výcviku a podobné hlouposti.
Já se snažím s ním chodit, ale on na lidi hned začne vrčet, jak kdyby je chtěl sežrat a i na psi. Chodím s ním mezi lidmi, ale hned na ně vrčí a štěká. Zkouším ho uklidnit aby lidi mohli k němu, ale on si nedá říct. Jinak ho cvičím, je to šikulka a mazel.Furt mě pozoruje při procházce, ale jak vidí auto, srnku, tak neexistuju a nedokážu ho přivolat. Rád by se procházel po vesnici, ale bojim se že by mohl někoho kousnout, a pak se vrátí. Teď ho musím všude brát, aby zvládnul být s lidmi a psi a aby mohl na ten cvičák. Ten cvičák mi každý doporučuje a jdu tam k vůli tomu, aby se co nejvic socializoval.
Na cvičáku taky lze napáchat na psovi obrovský škody. Řeknou vám tam nějaký nesmysly, vy tomu budete věřit, a už máte problém.
Když jsem si vzala psa z útulku, taky jsem šla poctivě na cvičák. Zpětně nechápu, jak je možný, že si někdo říká cvičák a přitom má porozumění psům hluboko pod bodem mrazu. Teda jako nechápu to dodnes, navštívila jsem za ty roky celkem asi 7 různých cvičáků, a všude to byla bída s nouzí, někde přímo tragédie. I ten poslední navštívený mi všichni doporučovali, ale byl to celkem děs. Našla jsem dohromady 1-2 lidi, co psům fakt rozumí a ke kterým je dobrý jít pro radu, jeden z nich je Eva Štemberová.
Nepouštějte ho navolno, pokud ho nechcete přejetýho nebo zakousnutýho zlým psem. Na volno se pouští pes, kterej spolehlivě poslouchá. Pořiďte si dlouhou šňůru (10-15m), na který se bude moct proběhnout a přitom ho budete moct zarazit, když bude chtít podniknout něco nebezpečnýho.
Jak ho uklidnit? No to vám těžko poradíme po internetu. Jako začátečník se potřebujete dívat, jak to dělají zkušený lidi, a okoukat to od nich. Nikdo taky nevidíme, co přesně dělá, jak přesně na co reaguje.
Já bejt začátečník a k tomu bydlet na vesnici, borderu bych si nepořídila
Tereza88
napsal(a):
Já se snažím s ním chodit, ale on na lidi hned začne vrčet, jak kdyby je chtěl sežrat a i na psi. Chodím s ním mezi lidmi, ale hned na ně vrčí a štěká. Zkouším ho uklidnit aby lidi mohli k němu, ale on si nedá říct. Jinak ho cvičím, je to šikulka a mazel.Furt mě pozoruje při procházce, ale jak vidí auto, srnku, tak neexistuju a nedokážu ho přivolat. Rád by se procházel po vesnici, ale bojim se že by mohl někoho kousnout, a pak se vrátí. Teď ho musím všude brát, aby zvládnul být s lidmi a psi a aby mohl na ten cvičák. Ten cvičák mi každý doporučuje a jdu tam k vůli tomu, aby se co nejvic socializoval.
...ale socializujete přec v běžném provozu venku, na ulici, v hromadné dopravě, v obchodech - kde se dá, na nádraží, při vycházkách se psy...na cvičáku bude on v nervech a Vy sama také...budou po Vás chtít zároveň i cvičit, sama vidíte, že to zatím vůbec nejde...
To su zase rady.
Nie kazdy cvicak je zly, a kopa cvicakov je len tak zla, ako im to clovek dovoli - je hlavne na vas, co si z neho odnesiete a ako ho vyuzijete na to, aby ste sa zlepsili so svojim psiskom.
Hlavne je ist sa tam minimalne raz pozriet bez psa - pozrite sa ako cvicia, ci sa vam to pozdava, ake su podmienky. Cvicenie v rade kde len pochoduju hodinu hore dole a vycukavaju psy pod letmym dohladom vycvikara je naozaj nanic. Chce to pracu aj individualne, spytajte sa ako by pracovali so psom s vasim problemom - individualne ci by ho len strcili do radu a viac nepomohli?
A podla toho tam potom chodte, alebo hladajte dalej.
Pokial to na danom cvicaku dovolia, je jedna z ciest aj sa dohodnut ze by ste tam chodili na vlastnu past, nie na organizovany vycvik, ale len si so svojim psom cvicit vedla ostatnych psov sama, nech si na ne zvyka, ze tam su ale nechcu ho zozrat.
"Nie kazdy cvicak je zly, a kopa cvicakov je len tak zla, ako im to clovek dovoli - je hlavne na vas, co si z neho odnesiete a ako ho vyuzijete na to, aby ste sa zlepsili so svojim psiskom."
To je určitě hezké, jen nevím, jak by to měl dokázat začátečník, kterej si s něčím navíc neví rady a nerozumí svýmu psovi.
A pak, jako taky fajn chodit si cvičit jen tak mimo, neoficiálně, ale když tam některý z těch cvičících psů bude agresivní (což je celkem jistota, že tam nějaký takový bude), pak to může bejt celkem nepříjemý až nebezpečný. A i kdyby ne, tak dívat se na to, jak si lidi organizovaně mrví psy, by mě nebavilo, ani za cenu toho, že si tam zacvičím se svým psem
Na poslední cvičáku, co jsem vyzkoušela, jsem byla dvakrát, protože poprvý to bylo relativně ok, a říkala jsem si přesně - pes se aspoň častějc potká s jinýma psama a když si budu věci dělat po svým, tak to na škodu není. Podruhý už to byl fakt děs, zrovna kromě dalších psů přišel i mladej agresivní samec a ještě jedno půlroční štěně, co startovalo po psech, a to fakt nemám zapotřebí poslouchat ty nesmysly, co tam padaly jako rady, dívat se na jejich aplikaci, a ještě riskovat, že mi po psovi někdo půjde, protože samozřejmě ten člověk s agresorem absolutně netušil, která bije (jakož asi i vedoucí cvičitelka), a náhubek je asi sprostý slovo.
A jsou cvičáky, kde přesně toto s tebou bude řízeně řešit cvičitel, a dávám důraz na to řízeně (na rozdíl od uličního provozu ) kdy (budu definovat snad přesně) tlak na štěně bude natolik přiměřený, že povede k progresi a nikoliv regresi
"To je určitě hezké, jen nevím, jak by to měl dokázat začátečník, kterej si s něčím navíc neví rady a nerozumí svýmu psovi."
a jak to takový začátečník dá bez vedení na té ulici?
napsal(a):
"To je určitě hezké, jen nevím, jak by to měl dokázat začátečník, kterej si s něčím navíc neví rady a nerozumí svýmu psovi."
a jak to takový začátečník dá bez vedení na té ulici?
Navštíví nějakýho odborníka, kterej psům doopravdy rozumí.
Tereza88
napsal(a):
Já nejsem nezkušená se psi, jen mě zajímalo vaše názory. Borderka ta patří na vesnici! :) Jinak děkuji :).
Máte zkušenosti se psy, jaké teda máte názory na tohle štěně ?
ono to zas tak složité zařízení není
a) bojí se toho, proto říká "stop"
b) nudí se
c) oboje
1) školka
2) vymyslet zábavu těla i ducha
3) číst recenze + se osobně přesvědčit, bez psa, o vhodnosti výcvikáře, metody.
napsal(a):
Navštíví nějakýho odborníka, kterej psům doopravdy rozumí.
A potom aj tak bude musiet na ten cvicak, lebo tam ma tie psy aspon pod kontrolou kazdy tyzden v rozumnom mnozstve poruke, aby sa dalo na tom pracovat. Narozdiel od ulice, kde bud (na dedine) nestretne jak je mesiac dlhy skoro ziadneho, alebo (v meste) bude stretavat kopu vysieracov bez voditka co vsetko len pokazia.
Stop říká, protože tam prostě nechce, nemůže
takže se zastavím v ještě snesitelné vzdálenosti... pohrát si.. příště se přiblížíte víc.. anebo vůbec, třeba je psu někdo nesympatický, přece
nemusím se kamarádit se všemi a už vůbec mi "akční" psi a lidé nebudou sahat na psa.
L(phi)
napsal(a):
A potom aj tak bude musiet na ten cvicak, lebo tam ma tie psy aspon pod kontrolou kazdy tyzden v rozumnom mnozstve poruke, aby sa dalo na tom pracovat. Narozdiel od ulice, kde bud (na dedine) nestretne jak je mesiac dlhy skoro ziadneho, alebo (v meste) bude stretavat kopu vysieracov bez voditka co vsetko len pokazia.
Osobně bych teda radši šla třeba do Prahy do parku, než na nějaký cvičák, jen aby pes potkal psy. Žel jsem fakt nepotkala cvičák, kdy by bylo možný, aby se můj pes bezpečně kontaktoval s jinýma psama, aniž by docházelo k něčemu blbýmu.
Tím neříkám, že takový nejsou, jen z mojí zkušenosti je jich asi strašně málo a nějak už na ně prostě nevěřím. Natož pro začátečníka, kterej prostě neví co a jak...
Jasně, kdo má nekonfliktního psa, je to něco jinýho, ale u psa, kterej je konfliktní nebo má nějaký problém v mezi-psím chování, bych cvičák fakt neriskovala. Šla bych do parku ve velkým městě nebo k Evě Štemberový nebo na freečko k Desenskýmu.
napsal(a):
Osobně bych teda radši šla třeba do Prahy do parku, než na nějaký cvičák, jen aby pes potkal psy. Žel jsem fakt nepotkala cvičák, kdy by bylo možný, aby se můj pes bezpečně kontaktoval s jinýma psama, aniž by docházelo k něčemu blbýmu.
Tím neříkám, že takový nejsou, jen z mojí zkušenosti je jich asi strašně málo a nějak už na ně prostě nevěřím. Natož pro začátečníka, kterej prostě neví co a jak...
Jasně, kdo má nekonfliktního psa, je to něco jinýho, ale u psa, kterej je konfliktní nebo má nějaký problém v mezi-psím chování, bych cvičák fakt neriskovala. Šla bych do parku ve velkým městě nebo k Evě Štemberový nebo na freečko k Desenskýmu.
Strašně tady chybí klidné smečky, co ? dala bych jednu do každé rodiny
teda vsi ![]()
tyto dva a pár dalších slavných jmen musí mít strašně práce.. aby se na borderu vůbec letos dostalo :D
tohle "označování hranice nervového zhroucení" není zas tak složitý problém
a hromadné "padejte co nejvíc socializovat".. už na to mám asi alergii
, vždyť to je jak hodit neplavce, kterého se v dětství snažili sourozenci utopit, doprostřed rybníka, ne ?
ale je to moderní.. jako flexibilita
napsal(a):
Strašně tady chybí klidné smečky, co ? dala bych jednu do každé rodiny
teda vsi ![]()
tyto dva a pár dalších slavných jmen musí mít strašně práce.. aby se na borderu vůbec letos dostalo :D
tohle "označování hranice nervového zhroucení" není zas tak složitý problém
a hromadné "padejte co nejvíc socializovat".. už na to mám asi alergii
, vždyť to je jak hodit neplavce, kterého se v dětství snažili sourozenci utopit, doprostřed rybníka, ne ?
ale je to moderní.. jako flexibilita
Klidnou smečku do každý rodiny? Možná by stačilo, kdyby si polovina lidí toho psa nepořídila
Já jsem po 9 letech vlastnění konfliktního psa dosáhla toho, že máme fajn pejskařský prostředí, kde na nás nikdo moc neútočí a je celkem koho potkávat a s kým si hrát. Považuju to za zázrak. Třeba do předchozího bydliště (druhé ze tří míst, kde jsem s tím psem žila) bych si psa rozhodně cíleně nepořídila, natož štěně.
Myslím, že ti dva a pár dalších tu fůru práce mají. Tady se mi zrovna líbí rozhovor s Desenským, jak on to tak hezky od plic řekne :D https://magazin.aktualne.cz/rozhovor-psycholog-psu-rudolf-desensky/r~214bf0dc0a6811e8a44c0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=editor1-static&utm_term=position-0&redirected=1518079470
Já nevím, proč si lidi začátečníci musí nutně pořídit psa magora, se kterým je těžší práce. Mám takových kolem sebe víc. Tak když už si ho pořídili, tak by si mohli přiznat, že teda bude asi potřeba s tím něco dělat, a holt se plácnout přes kapsu a do tý prahy k štemberový se vypravit. Je to rozhodně o dost jistější (a možná i levnější a rychlejší) cesta, než zkoušet pochybný cvičáky, čekat, až se to ještě zhorší, atd.
Ano, ano, proto jsem napsala školku, ne hned cvičák
po 9 letech
(lidi, nekupujte to)
![]()
mi nejde to video..
jo.. tak jsem se podívala na jiné video
"pes ovládal majitele a ne majitel psa, pán se nechal táhnout na vodítku"
když pes se podle mého skromného názoru akorát bojí..
to je ten cvičákovský výrok, ne ?
zadavatelko, svého psa nemůžete nechat dojít do chvíle, kdy už se i musí škrtit na vodítku, aby vysvětlil, že situaci nezvládá
Ac proti Eve nic nemam, tak zas toto jak sa stavia na piedestal najlepsieho psieho trenera na svete mi uz pride moc.
Mne napriklad s panom reaktivcom ovela viac pomohli sportove trenerky, nez vsade vychvalovana Eva. Aj ked je pravda ze u nas neslo o zaklady ale o detaily v chovani a temperament neprerobi ani neviem aky zaklinac.
" tak zas toto jak sa stavia na piedestal najlepsieho psieho trenera na svete mi uz pride moc."
Ehm, to, že ji tu doporučuje jeden nebo dva lidi, znamená, že se staví na nějakej piedestal?
Však doporučte někoho jinýho, jestli znáte. Kdybych těch lidí znala víc, ráda řeknu víc jmen, ale asi jsem nějak neměla to štěstí. A když se tu někdo ptá na radu, tak prostě doporučím to, co znám. Co neznám, jaksi doporučovat nemůžu.
Standardně tu padají dvě tři jména a jinak nic, jako kdyby nikdo neznal taky dobrýho odborníka. A přitom mě to třeba dost zajímá, kde kdo je.
Mě ti jiní odborníci zajímají též
už mi to pomalu přijde jako hledání "nejmenšího zla" spíše, protože fakt, není to o tom, kdo je nejlepší trenér nebo psycholog a kolik vydal knih, to mě vůbec nezajímá
ale o tom - najít člověka, který neřve, neháže psem o zem, nenechá své vlastní nevychované psy lézt na ostatní, neříká věci typu: s tím nic neuděláte, je rozmazlený, musíte mu dát najevo kdo je tu pán..
"najít člověka, který neřve, neháže psem o zem, nenechá své vlastní nevychované psy lézt na ostatní, neříká věci typu: s tím nic neuděláte, je rozmazlený, musíte mu dát najevo kdo je tu pán.."
no třeba já ...a takových nás je!
tak já su teda taky hvězda.
napsal(a):
tak já su teda taky hvězda.
Však sem si to myslela !
vítaj ženo do souhvězdí
No tak teraz si zalozte ten cvicak, a uz zarucene nebude pravda ze kazdy cvicak je zly
Inak s takou borderou by som sla na agilitny cvicak skor, tam vacsinou so psami nemlatia, pracuju skor s motivaciou a ako bonus mila bordera jakozto hyperpracovne plemeno dostane aj rozumnu pracu.
Rozumny agilitny cvicak sa spozna tak, ze budu vediet co robit aj so stenatom (= neposlu ho na prekazky, ale je tam milion veci co ucit uz predtym).
napsal(a):
Mě ti jiní odborníci zajímají též
už mi to pomalu přijde jako hledání "nejmenšího zla" spíše, protože fakt, není to o tom, kdo je nejlepší trenér nebo psycholog a kolik vydal knih, to mě vůbec nezajímá
ale o tom - najít člověka, který neřve, neháže psem o zem, nenechá své vlastní nevychované psy lézt na ostatní, neříká věci typu: s tím nic neuděláte, je rozmazlený, musíte mu dát najevo kdo je tu pán..
Iveta Soukupová, Bernie Kainz, Kača Hambálková, Eliška Stellerová třeba.
"keriton napsal(a):
Osobně bych teda radši šla třeba do Prahy do parku, než na nějaký cvičák"
problém je, ze v beznem prazskem parku dostane reakci na psy i klidny nouma :-D
lidi, neblaznete - vazne je lepsi lezt po parcich a metodou pokus-omyl testovat, co pes vydrzi, nez dojit na cvicak?
"už mi to pomalu přijde jako hledání "nejmenšího zla" spíše, protože fakt, není to o tom, kdo je nejlepší trenér nebo psycholog a kolik vydal knih, to mě vůbec nezajímá
ale o tom - najít člověka, který neřve, neháže psem o zem, nenechá své vlastní nevychované psy lézt na ostatní"
teda - vymetam nejakou psi akci ci trenik co vikend - potkavam i verejne zname lidi i no-name lidi -ale aby někdo hazel psa o zem aby co zvladnul - jsem nazivo nevidela?
Kam to všichni jezdite?
ty bezne kurzy pro lidi, co vidam -tak psum tam nikdo neublizuje a beznou provozni poslusnost se tam nauci.
Petrahei: my ale hledáme trénink pro psa, který má jistý problém
nejde o sedni lehni skoč
na výcvik je určitě spousta dobrých lidí, tomu věřím
vlézt bez návodu do parku je ovšem hloupost, chudák pes, když majitel neví jak na to, to je jasné
kam my jezdíme.. no já osobně nikam, chtěla jsem na cvičák, abychom.. já nevím, našli třeba nějaké spoluvenčitele a něco se přiučit..
šla jsem koupit náhubek a paní prodavačka mi řekla, jestli to mám na jejich cvičák, tak musím kovový a že budeme ve skupině mimo ostatní psy.. no jo my jsme ufo tak vůbec
trošičku mě znechutila, no.. mně to neva, já jenom vím, že oni tam nejsou na řešení problému chování
zkuste vzít telefon, obvolejte výcvikáře, trenéry, ... popište problém - pes vrčící a štěkající na lidi a psy, a pak sem dojděte napsat, kolik vás poslalo jinam, kolik lidí řeklo "tohle nedělám"...anebo kdy teda budou mít čas...
scylla: bernie je zrovna případ hvězdy a ta paní od noseworku též nemá vůbec čas, viděla jste její program ?
Petrahei, to je skvělé, že někde potkáváte rozumné cvičáky. Já za celých 9 let nepotkala rozumný ani jeden, zkoušela jsem to tuším ve 4 různých městech. S nekonfliktním bezproblémovým psem to člověk možná tak neřeší, já na to prostě pohlížím z týhle stránky.
Cvičák je na cvičení
jestli tam nebude rozumný člověk - nechá ostatní psy a lidi se vrhat na tohoto nešťastníka, tak mu fakt moc nepomůžou
to samé se stane v parku, na ulici, pokud nevím jak na to
akorát jak vlezu na cvičák, těžko tomu zabráním
a pak budu říkat - ošklivý cvičák
venku v neohrazeném prostoru můžu stát, couvat, .. utíkat úplně pryč třeba
jestli máte někdo rád odborné termíny, tabulky a tak, pan odborník vyrobil plakátek
(nepotřebujete ani druhého klidného psa, jenom vědět, kdy zastavit)
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf.
Pro 4měsíční štěně, si aspoň myslím, není špatná školka. Ale nemám teda borderu. Jinak u nás na vesnici zjišťuju, že většina lidí nechce socializovat. Pořídí si psa, strčí ho na dvorek, obden chodí cca 500 metrů na vodítku venčit, aby doma na dvorku nebylo nasráno a je to. A pes se ostatních psů bojí, teď aktuálně třeba tosa inu naproti soused. Jen doufám, že jim nikdy neuteče.
A ještě si teda postesknu - nedávno si u nás vzala do pronájmu pozemky kolem vesnice rodina, která má ve stájích za domem asi 5 koní, denně vyjížďky na koních a my nemáme kde venčit, protože pán na nás řve, ať vypadneme a proč máme psy na volno. Proti koním teda fakt nic nemám, ale asi mylně jsem se domnívala, že někteří koně můžou být na psy zvyklí. Tak to tady bylo super, když jsme se přistěhovali, všude pastviny a louky, nic nás nelimitovalo, mohli jsme jít 10 kilometrů a skoro nikdo, občas pes nebo kůň, lidi se vždycky nějak domluvili. Teď to skončilo a asi budeme muset vyjíždět na prochajdy autem.
"Petrahei: my ale hledáme trénink pro psa, který má jistý problém
nejde o sedni lehni skoč
na výcvik je určitě spousta dobrých lidí, tomu věřím"
tak umim cist, takze i tusim k jakému problemu se vyjadruji
dekuji za propomenuti ale :-D
jen jestli si myslite, ze clovek dokaze vycvičit psa, ale nedokaze poradit s nicim jinym - nejak nevim, jak se proti tomuhle obhajovat ![]()
pro me je to totiz většinou i clovek, co xy let chova psy, vybira stenata podle povahy a pracuje s nimi a k tomu vede skolky, lekce pro veřejnost, chodi s lidmi do města a na prochazky atd -a to všechno s výsledky -a prijde mi dostatecne kvalifikovany na vic, nez by psa naucil "sedni lehni skoc."
a tohle jsou lidi, co se pohybuji po cvicacich v mnohem hustsi koncentraci nez na faune nebo FB ![]()
a mají jeste jednu velkou vyhodu proti "celorepublikove znamym zarikavacum" - jsou lokalni, dostupni.
ona ta naprava neprijde sama od sebe, chce to cas a systematickou praci a pak je clovek v dosahu k nezaplaceni...
"kam my jezdíme.. no já osobně nikam"
njn. ale urcite vite, ze všechno je spatne? protoze to rikala prodavacka ve zveraku?
vazne - co k tomu muzu dal psat?
dneska jsem potkala dalšího cloveka, co v klidu doporucim na problémového psa. a zase zadne mlaceni o zem se nekonalo...
P.S. jedine kamarady na venceni, co mame - mame ze cvicaku, ještě ze skolky pro stenata
"S nekonfliktním bezproblémovým psem to člověk možná tak neřeší"
kolik je takových naprosto bezproblémových psu samo od sebe. co jsou hodni od puberty a zustanou po cely zivot - bez prace? naproste minimum.
a s tema ostatnima to vsichni nejak resime
" (nepotřebujete ani druhého klidného psa, jenom vědět, kdy zastavit)"
njn. teoreticky je to super plan.
prakticky?
problém je okoli, co nezastavi když zrovna potrebujete...
ale ano můžete couvat a utikat do aleluja, to zase ano.jen prudic cizi pes vam bude v patach
Petrahei: a nemohla byste mně a ostatním těch několik hodně šikovných lidí doporučit, rovnou zde vypsat ?
jsem neřekla, že všecko špatně, vím, že někde ty dobré určitě jsou, ale nevím kde ;-)
pořád se někoho ptám, chodím i kolem cvičišť, zatím nepřesvědčeno
píšu, že pro nezkušeného je lepší vlézt do školky nebo k vhodnému výcvikáři
vždy to je skupina "cvičák tragický" vs. skupina "kecáte neznáte", ale jména města nepadají.
"asi mylně jsem se domnívala, že někteří koně můžou být na psy zvyklí"
zvykly-nezvykly. takhle problem nestoji.
vasi psi nemaji co kontaktovat kone. a jestli nekontaktuji, nevsimaji si - nikdo na vas zase nema co rvat.
me kdyz miji kone -moji psi maji bokem u cesty lehni. je to tak bezpecnejsi pro vsechny strany.
napsal(a):
" (nepotřebujete ani druhého klidného psa, jenom vědět, kdy zastavit)"
njn. teoreticky je to super plan.
prakticky?
problém je okoli, co nezastavi když zrovna potrebujete...
ale ano můžete couvat a utikat do aleluja, to zase ano.jen prudic cizi pes vam bude v patach
Jak v patách ? jdu po chodníku, míjíme psa na protichodníku třeba.. pejska navolno ne, to si s tímto koliákem nemůžu teď dovolit
furt říkám, sežeňte klidného psa.. problém je, že je to taková podpultovka
tak pozorujeme psa z 50m,20m,. atd.
asi teda strašně pozoruji okolí, to je fakt.. snažím se předvídat
na jakou vzdálenost se psi asi cítí ?
oni lidé s tím psem proti dokonce i chápou, že se o něco snažíme, fakt někdy je to plemeno úžasné
a jestli vidím, že to nepůjde, jdu jinudy.
"Jak v patách ? jdu po chodníku, míjíme psa na protichodníku třeba.. pejska navolno ne, to si s tímto koliákem nemůžu teď dovolit"
tak v tom doporucovanem "prazskem parku" neuridite cely svet kolem, aby nemel psy na volno...o to jde.
ani na ulicich, sidlistich -a to je ten problem potom, ze se muzete snazit jak chcete a teroreticky si nastudovat vse dostupne - a okoli to proste nedovoli praktikovat..
Do pražského, ani jiného, parku nikoho neposílám
ve městě a na vesnici tohle provozuju.. jak jinak bych s tím mým věčným štěnětem mohla existovat
právě že nic nestuduji, o odborných pojmech jsem před pár lety neměla ani tušení, měli jsme smečku.. jen po psech a lidech koukám, nic víc
na ulici aspoň můžu hodit zpátečku nebo jít jinudy
strašně ráda lidi pošlu ke slušným výcvikářům, jen mi napište, kde jsou :).
"Do pražského, ani jiného, parku nikoho neposílám"
a cetla jste, na co jsem reagovala ja, ze?
"strašně ráda lidi pošlu ke slušným výcvikářům"
vas osobne někdo vyhledava s dotazem na slusne vycvikare?
nebo chcete davat nevyzadane rady? nebo dokonce neoverene -kdyz sama ty doporucovane neznate? k cemu to bude...
lidi co me znaji a pozadaji o pomoc jmena dostavaji
Jo já už vím, to je ta petrahei, jak měla celkem zásadní problém pochopit, proč je dobrý nechat si hrát pod dohledem a korigováním dva samce, z nichž jeden se teprve učí správnýmu mezi-psímu chování.
Jak chtěla jedince s chybějící socializací řešit tím, že mu zamezí kontaktu se psy. A tak. To už dává smysl :P.
napsal(a):
"Do pražského, ani jiného, parku nikoho neposílám"
a cetla jste, na co jsem reagovala ja, ze?
"strašně ráda lidi pošlu ke slušným výcvikářům"
vas osobne někdo vyhledava s dotazem na slusne vycvikare?
nebo chcete davat nevyzadane rady? nebo dokonce neoverene -kdyz sama ty doporucovane neznate? k cemu to bude...
lidi co me znaji a pozadaji o pomoc jmena dostavaji
Ano, lidé se mě občas na dobrý cvičák zeptají, to se tak mezi pejskaři dělá
pokud napíšete, zajedu se tam podívat, ráda
takže jste mi přišla říct, že nemám pravdu o tom, že cvičáky jsou všechny hrozné.. což já vůbec nepsala.. keriton, že nemáme lézt do pražského parku.. ale ty dobré cvičáky tu zadavatelce nebo mně nebo keriton nebo jiným nenapíšete
tak jo
napsal(a):
Jo já už vím, to je ta petrahei, jak měla celkem zásadní problém pochopit, proč je dobrý nechat si hrát pod dohledem a korigováním dva samce, z nichž jeden se teprve učí správnýmu mezi-psímu chování.
Jak chtěla jedince s chybějící socializací řešit tím, že mu zamezí kontaktu se psy. A tak. To už dává smysl :P.
Prosím Vás, nevíte kdo je petrahei v civilu ?
kdybyste napsala o minutu dřív, tak jsem se s tím nepsala, dík za připomenutí
napsal(a):
Prosím Vás, nevíte kdo je petrahei v civilu ?
kdybyste napsala o minutu dřív, tak jsem se s tím nepsala, dík za připomenutí
Nevím
Ale je holt rozdíl, když někdo mluví teoreticky o něčem, co nezažil... a když tu zkušenost aspoň nějakou minimální, s nápravou nervního nesocializovanýho samce navíc ještě s blbýma mezi-psíma zážitkama, jaksi mám.
napsal(a):
Nevím
Ale je holt rozdíl, když někdo mluví teoreticky o něčem, co nezažil... a když tu zkušenost aspoň nějakou minimální, s nápravou nervního nesocializovanýho samce navíc ještě s blbýma mezi-psíma zážitkama, jaksi mám.
No takže jména nedostanu, bezva
keriton, co děláte venku, když se blíží pes ? chodíte ven, že, já jenom upřesnit si pojmy
Tak jste nasly spolecnou rec ?
p.s. v civilu jsem ucetni -pomohlo to necemu?
napsal(a):
To je ta keriton, co vždycky nezapomene podotknout, že má nepříliš bystrého psa
nebo tak nějak.
Asi každý to musí vědět za sebe, třeba moje fena fakt nesnáší NO, protože s nimi má 12 opravdu blbých zkušeností, vidíme NO a já to otáčím, protože tu nemáme žádaného takového, který by aspoň dělal, že si jí nevšímá a to ona je celkem rozumná, myslím, že by stačilo pár rozumných a řekla by si, že s reakcemi počká, až jestli ji fakt případně bude otravovat; ona je taková celkem tvrdá, opravdu, pokud se jí to vysvětlí, že se jí nic nestane, je schopna být i v poměrně nepříjemných situacích. U cizích pochopitelně dopředu nevím, jak ten pes reaguje nebo jestli bych třeba toho páníka nenaštvala nebo mu nezkazila psa nebo cokoli. Tak se vyhneme.
O svým psovi nějak myslím, že ho na ty psy "dosocializuju", nebo teď spíš už se přikláním k tomu, že jen dotrénuju a nechám bez kontaktu s neznámými psy, už je mi to i jedno. Chodím na cvičák, kde jsou celkem chápaví lidi.
Dost silně zabývám dojmu, že má vtišteno, že je kočka, těší ho kontaktovat kočky, jde k nim i tak jako skoro po kočičím způsobu. Včera jsme zrovna měli štěstí, potkali jsme 4, z toho jednou velmi přátelskou, spokojený blažený výraz
se známými psy si pohraje, ale tak nějak vypadá jako - to fakt musím? Občas si neví rady, obcas ty i známé psy viděsí, ale když je s nimi už pak dlouho, je moc hodný. Po včerejšku, protože jsem nad tim opravdu hodně přemýšlela, myslím, že i ty jeho hry jsou taky dost kočičí.
A tak jsme teda šli, v klidu jsme minuli učitelky po dýchánku ve vinárně, trénink silové kondice, kachny, labutě, průběžně ty kočky, něco jsme si potrénovali, chodí ve městě "na volno" na delším vodítku, ke kterému má připojené flexi, je to takový kompromis, protože to teda díky váze vodítka táhne jakoby po zemi, kde nevidím, zavolám si ho na délku vodítka, zároveň z toho nejsem špinavá, skvělých 13m... došli jsme za město, je tam takový plácek, kde se dá kontrolovat, jestli tam náhodou někdo nejde (dá se tam jít jen pres most) atd. Nikdo tam vlastně ani moc nechodí a tam ho pustím úplně volně a něco tam trénujeme, odložení, nějakou obratnost, vyslání někam a takové různé blbosti. Je to dobré, že jsou tam krtci a myši a přes den tam bývají koně, takže různá lákadla, jsou tam různé nerovnosti a je to poměrně rozlehlé, takže v podstatě různá prostředí. No včera se nám tam podařilo vyhmátnout srnu. V podstatě jsem ho tam poslala, holka "blbec" byla kam jsem ho poslala, ale nebyla ale vidět. Tak samozřejmě neskočil přes lavičku, vyběhl za tou srnou, byli od sebe tak 3 metry. Už jsem si říkala, že ji ponesu v tom černém pytli, který jsem si teda původně chtěla vzít cestou zpět do práce... Ale normálně jsem ho zavolala a on přisel, úplně jako že nic, normálně, voláš mě, tak tu jsem. Ty brďo. Vychválila jsem ho, hodně, podržela jsem ho chvilku u sebe, ale tak jsem si řekla, nebudem z toho dělat něco, fauna říķá, poslouchat je normální
obešli jsme to už na vodítku, aby teda kdyžtak jsme zvířátka vyhnali, pak jsem ho v tom místě znovu pustila, volno, našel stopu, zavolat se nechal normálně. "Já jako vím, že tady byla ale tady jsi mě strašně moc pochválila, koukej tady". Vklidu jsme šli domů, potkali jsme pár psů za ploty, zaznamenal, prošli jsme, otočil se za některými, ale v pořádku. U nádraží, kde to má jako prostředí opravdu zmáklé, jsme z daleko větší dálky potkali dva malé psíky a to už nezvládl. Ne jakože úplně nějaká tragédie, ale klidný projev to nebyl. Jako asi lepší projev, než ti dva prcci, ono to v podstatě vypadá strašně nevině, protože ví, jak má dlouhé vodítko, ale kdyby mohl, asi je sežere. To jako těžko "dosocializujete", nebo teda opravdu nevím, kdo si nechá dobrovolně malého štěkajícího psa omlátit košem. Jo jako jo, už několikrát jsem se dozvěděla, od profíků, že není normální, aby velký pes ty malé řešil. Velcí nebo klidní psi, plus minus dobrý, na vodítku to nějak zvládnem, s cizími nepouštím. Když k nám přiběhne cizí pes bez člověka, je to dobrý. Jinak spíš blbý, je jedno, jestli pes nebo fena. Je teda schopný poznat štěně, to je hodný. Zamezit, trénovat a trénovat a bohužel koš teda bude mít ve městě vždycky, pokud nepůjde úplně nakrátko. Když v okolí těch psů moc není a teda se přihlásíte na nějakou socializačni procházku, neni tam jeden normální pes (protože proč by tam jinak lezli, za ty prachy, kdyby neměli problém
a vodit teda svého magora mezi ještě větší magory a do toho ještě ti lidi okolo, to už mě fakt přešlo.
napsal(a):
"Petrahei: my ale hledáme trénink pro psa, který má jistý problém
nejde o sedni lehni skoč
na výcvik je určitě spousta dobrých lidí, tomu věřím"
tak umim cist, takze i tusim k jakému problemu se vyjadruji
dekuji za propomenuti ale :-D
jen jestli si myslite, ze clovek dokaze vycvičit psa, ale nedokaze poradit s nicim jinym - nejak nevim, jak se proti tomuhle obhajovat ![]()
pro me je to totiz většinou i clovek, co xy let chova psy, vybira stenata podle povahy a pracuje s nimi a k tomu vede skolky, lekce pro veřejnost, chodi s lidmi do města a na prochazky atd -a to všechno s výsledky -a prijde mi dostatecne kvalifikovany na vic, nez by psa naucil "sedni lehni skoc."
a tohle jsou lidi, co se pohybuji po cvicacich v mnohem hustsi koncentraci nez na faune nebo FB ![]()
a mají jeste jednu velkou vyhodu proti "celorepublikove znamym zarikavacum" - jsou lokalni, dostupni.
ona ta naprava neprijde sama od sebe, chce to cas a systematickou praci a pak je clovek v dosahu k nezaplaceni...
"kam my jezdíme.. no já osobně nikam"
njn. ale urcite vite, ze všechno je spatne? protoze to rikala prodavacka ve zveraku?
vazne - co k tomu muzu dal psat?
dneska jsem potkala dalšího cloveka, co v klidu doporucim na problémového psa. a zase zadne mlaceni o zem se nekonalo...
P.S. jedine kamarady na venceni, co mame - mame ze cvicaku, ještě ze skolky pro stenata
To tedy nemáte pravdu, protože dnes má výcvikovou školu většinou ten, kdo má prvního psa a opsal od někoho metodiku nebo se účastnil pár seminářů a začal kolem sebe házet "odbornými" termíny, ale zkušeností se psy má minimum.
Většinu těch nestrašnějších hloupostí, co mi lidé tvrdili, pochází ze cvičáků nebo od trenérů.
Naco by sme tu mali pisat mena, ked za mna rozhodne netreba nejakeho psieho zaklinaca - na bezny problem. Naco komu bude ked by som tu napisala 4 mena z Moravy, pokial je zadavatelka napriklad zo zapadu.
Na bezny problem ist na bezny cvicak, pozriet sa predtym samozrejme ci mi vyhovuje ako so psami pracuju. A mat vzdy v hlave ze sice cvicak, ale za psa mam stale zodpovednost ja, takze ked mi budu nutit nieco co je proti mojmu presvedceniu, tak to nerobit ako teliatko. Pytat sa, rozmyslat. Ked mi nevedia povedat preco sa nieco ma robit aby to davalo zmysel, tak to robit nemusim.
Inak ked sa vratim este k problemu zadavatelky - vas sused prave mal velku pravdu, pustit z voditka, pockat kym sa ukludni sam, zatial co si ho ten desivy clovek nevsima. Presne to iste sa riesi(lo) teraz aj v inom vlakne - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3434891/stene-vyjizdi-po-ostatnich-psech-i-lidech.
napsal(a):
No takže jména nedostanu, bezva
keriton, co děláte venku, když se blíží pes ? chodíte ven, že, já jenom upřesnit si pojmy
Ano prosím, chodíme ven :P
V první řadě si svýho psa chytím za vodítko, který za sebou tahá.
Pak se snažím zjistit, co je blížící se pes zač. Obvykle není problém odhadnout, jestli bude lepší chytit si psa na krátko a minout se bez všímání si. Pokud je dotyčný pes a člověk přátelského výrazu, nechám psovi trošičku víc prostoru na vodítku, ať si může k tomu pejskovi nakročit, a někdy z toho je, že se zastavíme a pejsci se pozdraví.
Pokud přichází pejsek na volno a lidi se ho snaží odvolat, u fenek volám, že ji můžou nechat, že mám psa hodnýho. U samců nebo když nejde identifikovat, o co jde (proto mám radši krátkosrstý psy, tam je to vidět hned :D), se o kontakt primárně nesnažím, ledaže by bylo evidentní, že jde třeba o štěně nebo extrémně přátelskýho jedince. Někdy zastavím a čekám, až si dotyční toho psa odloví.
Pokud přichází pes na volno a nemá k sobě člověka nebo svýho člověka ignoruje, vždy ho držím dál od mýho psa. V naprostý většině případů stačí postavit se mezi psy (svýho držím jednou rukou nakrátko) a proti tomu druhýmu natáhnout volnou ruku. Bydlím na dobrým místě a opravdu jsem snad ještě neměla problém, že bysme potkali vyloženě útočícího agresora... ti neovladatelní, co přijdou, mi tohle gesto vážně skvěle respektují. Kdyby si ten druhej pes myslel, že přese mě zkusí přejít, neváhám použít nohy (a podobně).
No a pak během toho, co pejska držím dál od mýho psa, se někdy ukáže, že ten je pejsek přátelských úmyslů, to už taky celkem poznám. Z toho se může vyvinout zase třeba hra, když je vůle na obou stranách. Když to ovšem nenastane, počkám, až si pejska odloví člověk, a jdeme dál. Mám to dobrý, že můj pes už se naučil nevzpínat se mi na vodítku, neřvat po tom psovi, a víceméně nervózně-zvědavě čekat, jak to zařídím.
Děkuji, keriton. Nějaký povel máte ? Třeba "pojď vedle" ? Nebo se už teda naučil, že bude někde vedle, Vy to zařídíte, a on nemusí hulákat, ale jak se to naučil ?
"Na bezny problem ist na bezny cvicak.."
Co je prosím ještě běžný problém a co už ne?
Třeba já tehdy na prvním "běžným cvičáku", kam jsem jako začátečník poctivě zamířila:
"On doma štěká na různý zvuky, co s tím?" - "Řekni FUJ!"
:D
Že na mě a mýho psa koukali jako na mimozemšťany, jakože proč na cvičák přijde někdo se psem, kterej zoufale touží po kontaktu se psama, no chápete to... ? Přece pointa cvičáku je, že pejsek se naučí chodit po kladině, ne? Taky vtipný, takhle zpětně :P
Na dalším cvičáku, to byla psí školka, si můj pes akorát potvrdil, že šikanovat mladší pejsky je v pořádku. Páč to mi tam nikdo neřek, že to, co můj pes dělá, je špatně. Ti šikanovaní z toho byli jistě nadšení a určitě měli z toho cvičáku velký přínos
Další běžný cvičák jel na starý dobrý metody vycukání na škrťáku, někteří psi byli na ostnáčích.
Na dalším běžným cvičáku jsme byli za mimozemšťany, že můj pes nosí náhubek. Na psy se tam řvalo, což mělo kupodivu nulový efekt. Jeden z přítomných NO byl agresivní ke psům i lidem, ale bez náhubku, tak jsem tam už radši nechodila.
Další běžný cvičák byl asi nejmíň hrozný z těch všech. Ovšem můj pes byl podle nich dominantní a už se to nikdy neodnaučí. Můj pes, kterej je naprostej posera :D
A ten poslední běžný cvičák s fůrou pozitivních řečí na webu, tak tam se problémoví jedinci řeší tak, že se nesmí na pejska ani podívat a drilujou se, a že půlroční štěně startuje po psech, se přece vyřeší tím, že se dá "k noze", a podobně. Na škrťáku, samozřejmě. A můj pes po přivolání nepředsedá, největší problém.
Třeba mám fakt jen smůlu a zrovinka se v těch mnou obývaných městech prostě "normální běžný cvičák" holt jako na potvoru nevystkytuje, žejo.
Zní to blbě, člověk je už takový znechucený, a jako "jsem neschopný víc já nebo můj pes", ale je to fakt jen smůla na lidi
vím, že terven chodí na super cvičák, někde to tu psala, tapina někde též, no a těm to jako věřím
takže to jsou dvě svědectví, že The truth is out there
napsal(a):
Děkuji, keriton. Nějaký povel máte ? Třeba "pojď vedle" ? Nebo se už teda naučil, že bude někde vedle, Vy to zařídíte, a on nemusí hulákat, ale jak se to naučil ?
Nemám na to povel, to mě nějak nenapadlo k tomu dávat povel :) Možná říkám něco jako "počkej", to je povel k zastavení, ale možná ani to ne.
Myslím, že jsem se musela naučit hlavně já, jak ty pejsky řešit, aby zůstal můj pes v klidu. Pokud na příchozího zařvu s určitou dávkou hysterie (já moc neumím řvát "klidně"), můj pes samozřejmě hned vyletí. Když tam prostě dám adrenalin, nasranost, takovýhle emoce, můj pes se velice rád přidá ("říkala jsi přece, že toho pejska chceme zabít, ne?").
Takže prostě musím být v klidu, musím si být jistá, že to zvládnu - to si samozřejmě nemůžu být jistá nikdy, ale důležitý je rozhodnout se cítit se a chovat se, jako kdyby to jistý bylo, jinak by můj pes měl logicky potřebu to radši řešit sám.
Pomohlo mi jezdit na freečka u Desenskýho, tam prostě ty mezi-psí kontakty hodinku či dvě vkuse řešit, a koukat, jak to dělají ostatní, vyzkoušet si, co funguje. Taky mi pomohlo naučit se, jak zasahovat do psích her nebo je brzdit, když je jeden ze zúčastněných divočejší než druhý. Udržet jednoho psa od druhýho je prostě fakt praktický, a dá se to naučit nejen v krizových situacích, ale právě i při hrách.
napsal(a):
Zní to blbě, člověk je už takový znechucený, a jako "jsem neschopný víc já nebo můj pes", ale je to fakt jen smůla na lidi
vím, že terven chodí na super cvičák, někde to tu psala, tapina někde též, no a těm to jako věřím
takže to jsou dvě svědectví, že The truth is out there
Super! :).
Kdyby se tu měla dělat rubrika fajnových cvičáků, nebo spíš cvičišť :
http://www.smecka.eu/cs/
https://www.facebook.com/Podje%C5%A1t%C4%9Bdsk%C3%A1-sme%C4%8Dka-Liberec-264221579186/.
napsal(a):
Kdyby se tu měla dělat rubrika fajnových cvičáků, nebo spíš cvičišť :
http://www.smecka.eu/cs/
https://www.facebook.com/Podje%C5%A1t%C4%9Bdsk%C3%A1-sme%C4%8Dka-Liberec-264221579186/.
To je ta školka, kde mi nechali psa šikanovat mláďata Vzpomínám, že nás tam bývalo třeba i víc než 15 na cvičení, takže fakt nebyl prostor řešit jednotlivce. Ale je to už hodně let zpátky, třeba se něco zlepšilo.
napsal(a):
To je ta školka, kde mi nechali psa šikanovat mláďata Vzpomínám, že nás tam bývalo třeba i víc než 15 na cvičení, takže fakt nebyl prostor řešit jednotlivce. Ale je to už hodně let zpátky, třeba se něco zlepšilo.
Nevím, jak mohlo k takové zkušennosti u vás dojít. Absolvovala jsem tam několik kurzů, včetně intenzivního týdenního letního a každý kurz měl na počet účastníků stop stav. Na každou výcvikovou hodinu chodili jenom zapsaní klienti, nevím, jak se mohlo stát, že počet převýšil 15 frekventantů.
Když se podíváte na kurzy pro štěňata ( bohužel stránky nejsou na rok 2018 aktualizované, víc asi na facebooku - tam nejsem ), tak tam je stop stav 8 klientů.
Když se podíváte na fotky, tak je tam opravdu pestrá směsice plemen, na psech nevidíte žádné donucovací prostředky...
napsal(a):
Nevím, jak mohlo k takové zkušennosti u vás dojít. Absolvovala jsem tam několik kurzů, včetně intenzivního týdenního letního a každý kurz měl na počet účastníků stop stav. Na každou výcvikovou hodinu chodili jenom zapsaní klienti, nevím, jak se mohlo stát, že počet převýšil 15 frekventantů.
Když se podíváte na kurzy pro štěňata ( bohužel stránky nejsou na rok 2018 aktualizované, víc asi na facebooku - tam nejsem ), tak tam je stop stav 8 klientů.
Když se podíváte na fotky, tak je tam opravdu pestrá směsice plemen, na psech nevidíte žádné donucovací prostředky...
Jak říkám, já tam absolvovala kurz někdy v roce 2009, takže to třeba fakt bylo jinak. Byla nás tam fůra, asi jako na hraní pro štěňata fajn, ale bylo by o dost lepší, kdyby tam tomu někdo rozuměl a upozornil dotyčný lidi, jak a proč hru nebo počínání psů korigovat.
napsal(a):
Jak říkám, já tam absolvovala kurz někdy v roce 2009, takže to třeba fakt bylo jinak. Byla nás tam fůra, asi jako na hraní pro štěňata fajn, ale bylo by o dost lepší, kdyby tam tomu někdo rozuměl a upozornil dotyčný lidi, jak a proč hru nebo počínání psů korigovat.
No to si musíte pohlídat sama jako zodpovědný majitel psa ;-)
myslím, že je i dost vidět z fotek, videí
u některého "psychologa" vidím psy strašně napjaté, i lidi, něco mi tam prostě nehraje
na tuto školu ze Stráže jsem koukla, vypadá to dobře, pěkně.
No, a přesně o tom je nějaké doporučování či nedoporučování cvičáků...
o "cvičáku" to není
je to o osobě cvičitele/trenéra/výcvikáře...
je to o osobě psovoda (ví co chce a co ne? je schopen komunikovat s cvičitelem? je schopen a ochoten se učit?...sedne si lidsky s výcvikářem?...).
"No to si musíte pohlídat sama jako zodpovědný majitel psa ;-) smajlík "
S čímž souhlasím, ale nevím, jak by to měl udělat začátečník, kterej prostě neví, jak to je :) A proto jde na ten cvičák, aby mu tam poradili a vysvětlili
napsal(a):
Jste si jistá, že to bylo opravdu ve Stráži v Podještědské smečce? Tam to od začátku vede jedna výcvikářka ( výcvikáři se nestřídají - je to vlastně soukromá psí škola ) a pravidla jsou nastavená stejně. Začátečníci tam nemají problémy, chodí tam cvičit se štěňaty i děti...
napsal(a):
Jste si jistá, že to bylo opravdu ve Stráži v Podještědské smečce? Tam to od začátku vede jedna výcvikářka ( výcvikáři se nestřídají - je to vlastně soukromá psí škola ) a pravidla jsou nastavená stejně. Začátečníci tam nemají problémy, chodí tam cvičit se štěňaty i děti...
Jojo, byla to podještědská smečka ve Stráži.