Lze naucit fenku nemeckého vlcaka (1 rok) vykonávat potrebu na mnou vybrane misto? Na zahrade si vyhlidla kousek travy na „nevhodnem" miste. Odtahnout ji kdyz zacne tlacit nejde, pac ona je hotova asi za 1 vterinu a kadi v ruzny casy behem dne... Precetl jsem mraky diskuzi, ale vetsina lidi spise chytraci a urazi. Takovi prosim nereagujte. Ma smysl napr. popeprit toto místo? Nebo toto místo zakryt nejakou plachtou, nebo ji nechat nejakou dobu (třeba i na provazu) na miste, kde chci aby vykonávala potrebu v dobe, kdy nemohu byt s ni? (zni to hrozne, ale…) Chodim s ni každý den behat kolem 5-ti km, o vikendu jsme většinou cely den na vylete, nebo je na zahrade a chodíme na cvicak, má vlastní kotec se zateplenou boudou a nemá pristup do domu. Dekuji za reakce. PS: pozitivni motivace je fajn vec, ale ma smysl jen v pripade odmeny ihned po cinu.
Bruckner
napsal(a):
Lze naucit fenku nemeckého vlcaka (1 rok) vykonávat potrebu na mnou vybrane misto? Na zahrade si vyhlidla kousek travy na „nevhodnem" miste. Odtahnout ji kdyz zacne tlacit nejde, pac ona je hotova asi za 1 vterinu a kadi v ruzny casy behem dne... Precetl jsem mraky diskuzi, ale vetsina lidi spise chytraci a urazi. Takovi prosim nereagujte. Ma smysl napr. popeprit toto místo? Nebo toto místo zakryt nejakou plachtou, nebo ji nechat nejakou dobu (třeba i na provazu) na miste, kde chci aby vykonávala potrebu v dobe, kdy nemohu byt s ni? (zni to hrozne, ale…) Chodim s ni každý den behat kolem 5-ti km, o vikendu jsme většinou cely den na vylete, nebo je na zahrade a chodíme na cvicak, má vlastní kotec se zateplenou boudou a nemá pristup do domu. Dekuji za reakce. PS: pozitivni motivace je fajn vec, ale ma smysl jen v pripade odmeny ihned po cinu.
Popepřete si záchod a fenu venčete venku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi není jiné cesty, než ji vytrvale vodit na jedno místo mimo zahradu. Pak si zvykne na čas i místo kde se venčí. Nebo na jedno místo v rohu zahrady, aby tam chodila i když je v zahradě a vy nejste doma. Ale to byste tam stejně musel ty bobky sbírat, ona do nich šlapat nepůjde.
Když jsme jezdívali s minulými psy na chalupu ke starému pánovi, nikdy se tam psi nevybobčili, byla tam obrovská zahrada, běhali na ní volně a pak se postavili ke vrátkům a šli jsme se venčit - aspoň na příkop podle cesty. Starý pán hudral : Tady je zahrada jak hrom a se psy se musí na procházku. Ve městě nikdy nešli u cesty, měli naučený povel : Ještě káďo, pod strom ( před mým odchodem do práce ).
Současná psice je naučená "káďo, za potok", když ji pouštím ven, aby mi nebobčila po zahradě, tak si přeběhne přes mostek do louky.
Částečně se mi to povedlo. Než jdeme na ranní obchůzku ven, obejdeme zprvu zahradu. Máme opravdu velkou zahradu. Pokud se mi povedlo, že štěnda kadila v zadní části na louce, kde to bylo žádoucí, moc jsem chválila, pokud se povedlo(či spíše nepovedlo ) jinde, řekla jsem jen: tady se nakadí, kadí se na louce, sebrala na lopatu a odnesla na zmíňenou louku. Psi to celkem dobře pochopili. Jak už byli větší a vydželi, než vyjdeme ven, už pak kadili venku. Takže když se jim pak povedlo ještě i doma, už jsem to neřešila, prostě jsem se na to vybodla. Kdybych byla důsledná, možná se to dovedlo k dokonalosti. A těžko to bude učit člověk štěně, když je v práci a není s ním. Ano, nejlepší je nechat psa, kde mu to vyhovuje. Pes mé mámy chodí v zahradě také dozadu, mezi ovocné stromy. Holt to před sekáním trávníku vyzbírá, ale alespoň to není tam, kde se běžně chodí.
Jistě, choďte ven, na zahradě to budete muset sbírat...to jako u nás, člověk jde po louce, v lese, nemluvě o chodnících, co 10 metrů, to psí lejno a v místech kde jsou jen domy se zahradami a bytovek v celé obci co by na prstech ruky spočítal..Psi mě vždy chodili na jedno místo vyhraněné na zahradě, s tím že to po něm pokaždé seberu stejně tak jako jinde venku a nevidím v ničem problém, to jen tací co musí prostě za vrata, to tu zahradu asi potom ani nepotřebuji a můžu být v bytovce, když na mě musí pes čekat až se uráčím na každou potřebu s ním běžet ven co nejdál od domu, nepoznám totiž že zrovna potřebuje na velkou a to je tak 3x denně.Vzhledem k tomu, že pes je zvyklý na venčení každé 3-4 hodiny, nedovedu si představit s ním běhat pokaždé někam na pole či do lesa...A jak to psa naučit dělat na určitém místě?no asi podobně jako učíte štěně nedělat potřebu doma, ukážete, kde je to správné, jaká věda...
napsal(a):
Jistě, choďte ven, na zahradě to budete muset sbírat...to jako u nás, člověk jde po louce, v lese, nemluvě o chodnících, co 10 metrů, to psí lejno a v místech kde jsou jen domy se zahradami a bytovek v celé obci co by na prstech ruky spočítal..Psi mě vždy chodili na jedno místo vyhraněné na zahradě, s tím že to po něm pokaždé seberu stejně tak jako jinde venku a nevidím v ničem problém, to jen tací co musí prostě za vrata, to tu zahradu asi potom ani nepotřebuji a můžu být v bytovce, když na mě musí pes čekat až se uráčím na každou potřebu s ním běžet ven co nejdál od domu, nepoznám totiž že zrovna potřebuje na velkou a to je tak 3x denně.Vzhledem k tomu, že pes je zvyklý na venčení každé 3-4 hodiny, nedovedu si představit s ním běhat pokaždé někam na pole či do lesa...A jak to psa naučit dělat na určitém místě?no asi podobně jako učíte štěně nedělat potřebu doma, ukážete, kde je to správné, jaká věda...
Zahradu nemám na to, aby mi po ní kadil pes. A i pes, který má zahradu je rád, když se s ním jde na procházku.
Btw : ta louka za potokem, kam mi chodí psice je moje.
napsal(a):
Tak nevím jak u vás, ale u nás jsem na louce či v lese, ještě psí lejno neviděla. Těch 10psů, co tu na procházky chodí pravidelně, to tak daleko asi nedonese Ano, na naší venčící trase kolem potoka, kde venčí i všichni sousedé, se také někdy zlobím, když je hovnajz uprostřed cesty, či lávky přes vodu. To je až neuvěřitelné, že to tam majitel nechá. Ale vzhledem k tomu, jak se lidi chovají jinak, se nakonec ani tak nedivím. Můj pes, strká zadek do křovin, takže se ani nestane, že by jste na jeho lejno šlápla, či ho vůbec zahlédla. Stane se někdy, že mu to nejde a postupuje, až vycupitá na kraj cesty...tak to samozřejmě buďto nějakou větví, nebo botou kopnu zpátky do křoví. Klidně bych byla raděj, aby to pes dělal jen v zahradě, alespoň ušetřím na hnojivech, ale pes ze své přirozenosti, dělá potřebu raděj venku. Je to i druh značkování.