Dobrý den, koupili jsme si 3 měsíční fenku anglického buldoka, která nebyla vedena k žádným hygienickým návykům a my ji teď máme doma. Nemůžeme ji naučit na venčení se venku. Ven chodí nerada a vždy potřebu vykoná doma po příchodu z procházky, několikrát denně. Nepomáhá ani chválení a dávání pamlsků. Potřebu vykoná kdekoli, nezvykla si chodit ani na jedno místo. Měl by někdo nějakou radu jak postupovat dále, aby se naučila venčit venku ?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Výborný nákup :)
Rady jsou klasické - být venku tak dlouho, až se vyčůrá. Nechválit přehnaně, může ji to akorát znervózňovat a radši si to pak nechá na doma, kde je klid.
Doma naopak sledovat, a jakmile se chystá k činu, čapnout a vzít ven, klidně uprostřed akce. Bez komentářů, bez emocí. Venku nechat klid na dokonání potřeby.
napsal(a):
Výborný nákup :)
Rady jsou klasické - být venku tak dlouho, až se vyčůrá. Nechválit přehnaně, může ji to akorát znervózňovat a radši si to pak nechá na doma, kde je klid.
Doma naopak sledovat, a jakmile se chystá k činu, čapnout a vzít ven, klidně uprostřed akce. Bez komentářů, bez emocí. Venku nechat klid na dokonání potřeby.
Omlouvám se, už to čtu od vás podruhý...zajímalo by mě (a fakt nic ve zlým) jak se to "klidně i uprostřed akce" dá praktikovat třeba v 7. patře paneláku a v lednu.
Pro dobro věci bych asi i byla ochotná vyběhnout do zimy v pyžamu či v domácím tričku, ale než mi přijede výtah či seběhnu schody...
Počkala bych, čas je nejlepší učitel a tři měsíce není žádnej věk...majitelé mají tendence tu čistotu řešit příliš brzy, i v době, kdy je toho štěně ještě není fyziologicky schopné.
Terven
napsal(a):
Omlouvám se, už to čtu od vás podruhý...zajímalo by mě (a fakt nic ve zlým) jak se to "klidně i uprostřed akce" dá praktikovat třeba v 7. patře paneláku a v lednu.
Pro dobro věci bych asi i byla ochotná vyběhnout do zimy v pyžamu či v domácím tričku, ale než mi přijede výtah či seběhnu schody...
Počkala bych, čas je nejlepší učitel a tři měsíce není žádnej věk...majitelé mají tendence tu čistotu řešit příliš brzy, i v době, kdy je toho štěně ještě není fyziologicky schopné.
Jo, v 7. patře paneláku se to dělá blbě.
Sice se to v paneláku dělá blbě, ale dělat se to musí. Podstatné je zcela minimalizovat, optimálně co nejdříve vyloučit = znemožnit vyměšování doma. Takže štěně vzít na ruce případně i s podložkou a ven.
A hlavně venčit Xkrát denně!
napsal(a):
Sice se to v paneláku dělá blbě, ale dělat se to musí. Podstatné je zcela minimalizovat, optimálně co nejdříve vyloučit = znemožnit vyměšování doma. Takže štěně vzít na ruce případně i s podložkou a ven.
A hlavně venčit Xkrát denně!
Budu oponovat, já myslím, že takové to vybíhání "pokud se štěně chystá" se dělat nemusí. Nedělala jsem to, štěně si po příchodu domů v 8 týdnech čůralo i kadilo, kde chtělo, trpělivě jsem uklízela a nekomentovala, venčili jsme cca 4-5 x denně. A jo, pokud se jí to venku povedlo, chválili jsme.
Loužiček postupně bylo míň a míň a zhruba po měsíci doma se malá do to toho venčícího intervalu v pohodě vešla.
U štěněte, které si donesu domů v běžném věku, kdy se domů nosí, bych loužičky brala jako samozřejmost, hygienické návyky bych neočekávala.
Terven, ale samozřejmě že u kupy štěňat se to nemusí (já taky s hovíkem nemusela klusat ze 4. patra), ale stejně tak je pravda, že bude další kupa štěňat, kde se bez toho neobejde (respektive, pokud nebudu ochotna čekat, až se ta frekvence potřeby sníží přirozeně a pes najede na nějaký režim...ale bude i určité procento, u kterých se ani na toto nelze spolehnout).
Tak to já bych zase hygienické návyky očekávala.
po zkušenostech s dvěma vrhy štěňat, kdy jsem prostě na vlastní oči viděla, že ta štěňata zcela přirozeně a sama, jakmile jsou schopná pohybu, preferují ke konání potřeby místo mimo pelíšek a postupně, jak sílí, dál a dál. štěňata jsou sama od sebe překvapivě čistotná.
no ale když vyrostou v malé ohrádce, kde jsou nucena dělat pod sebe, vyrostou z nich prasata, no.
a na přirozené snížení intervalu potřeby bych nesázela. jsou psi, u kterých to majitelé nenaučí nikdy.
Já bych přidala otázku : Venku ji držíte na vodítku ?
Ptala jsem se proto, jestli jí vodítko v konání potřeby nepřekáží. Tak to jste vyloučila.