Mladý pudlík kulhá při běhu

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2017 09:43
tmichal

XXX.XXX.240.37

Ahoj, u našeho trpasličího pudlíka (necelé dva roky věku) jsme si nedávno všimli zvláštního běhu. Když se při volném výběhu rozeběhne po cestě nebo po poli, při jisté rychlosti začne kulhat na pravou zadní nohu. Prostě ji při některých krocích nepoužívá a nechává ji skrčenou ve vzduchu. Při jiných krocích ji zase použije normálně.

Nekulhá při normální chůzi ani při pomalejším běhu. Jen když se chce pustit do takového toho psího cvalu.

Všimli jsme si toho poprvé před čtyřmi měsíci, ale než jsme stihli zjistit, o co by mohlo jít, samo to přestalo. Teď jsme si toho znovu všimli asi před týdnem a půl. Na radu veterináře zkoušíme psa nechat odpočinout a dát mu pohybový klid, jestli to třeba není jen namožený sval nebo natažená šlacha. Jestli to nepomůže, asi bude nutné detailnější vyšetření.

Jinak pes netrpí žádnými potížemi, je aktivní, hravý, zlobí přiměřeně věku a povaze. Je to pes s PP.

Má, prosím Vás, někdo nějakou podobnou zkušenost?

Náš pes se taky rád předními nohami opírá o okraj postele nebo sedačky nebo svislou stěnu kuchyňské linky, když si k nám chce vylézt nebo když pro něj chystáme žrádlo. Zadní nohy tedy má na podlaze a přední ve výšce opřené o něco svislého. Nějak jsme jej od toho neodnaučili a teď nevíme, jestli to nemůže být příčinou té potíže, o které píšu nahoře.

Díky za jakoukoliv reakci a hezký den všem.

25.11.2017 09:56
Sunnik

XXX.XXX.104.72

Zdravím,
nemůže to Váš pes dělat i čistě ze zlozvyku? Některá plemena (hlavně malá) tohle občas dělávají. Když je mokrá tráva, naše fenka na ní taky jednou nohou nedošlapuje, ale dělá jen za chůze, při běhu ne.

Zkusila bych jí vyšetřit na luxaci pately.

25.11.2017 10:12
Tedysek

XXX.XXX.35.61

Já to taky vidím na luxací pately. Je to přesně to že pes sem tam chodí po třech a pak zas po čtyřech... Nijak extra bolestivé to není a psi s tím žijou normálně. Trpí na to zejména malá plemena. A vyšetření se dělá bez sedace. Tak směle do toho.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2017 10:48

Sunnik napsal(a):
Zdravím,
nemůže to Váš pes dělat i čistě ze zlozvyku? Některá plemena (hlavně malá) tohle občas dělávají. Když je mokrá tráva, naše fenka na ní taky jednou nohou nedošlapuje, ale dělá jen za chůze, při běhu ne.

Zkusila bych jí vyšetřit na luxaci pately.

No...naše fenka(skoro 8 let nějakej vorech) to dělá taky při běhu, nebo na trávě když se chce vycurat.
Ale nějaké pately mě nikdy nenapadly vždy mě napadl zlozvyk.(škoda ze tady nemám takovej ten přemýšlivej smajlík).

26.11.2017 12:28

Tedysek napsal(a):
Já to taky vidím na luxací pately. Je to přesně to že pes sem tam chodí po třech a pak zas po čtyřech... Nijak extra bolestivé to není a psi s tím žijou normálně. Trpí na to zejména malá plemena. A vyšetření se dělá bez sedace. Tak směle do toho.

A jak můžete tvrdit, že to pro toho psa extra bolestivé není, on se Vám svěřoval?
Jinak, vídám takovéto vypadávání kolene každý den u mini plemen, i při normálním klusu.
Vyšetření určitě nechte udělat, pes trpí!

1.12.2017 11:11
tmichal

XXX.XXX.49.181

Děkuji Vám všem za odpovědi.

Pejsek dnes byl na vyšetření u ortopeda. Řekl nám, že z jeho pohledu je pes v pořádku. Řekl, že je sice možné, že se tam rozvíjí nějaká luxace pately, ale z toho, jak málo se mu ji povedlo při vyšetření vysunout, usuzuje, že to není ani I. stupeň a tímhle to občasné kulhání nebude. Sledovat s přibývajícím věkem a reagovat podle situace. Jiné ortopedické potíže taky nezjistil.

Překvapil nás ale tím, že pes velmi bolestivě reagoval na mírné stisknutí některé konkrétní části páteře. Doporučil nám vyšetření u neurologa a rovnou nám doporučil Jaggy, protože očekává, že bude potřebné MRI vyšetření.

Tak se to snažím nějak strávit. Pochopitelně, do drahého vyšetření MRI s anestézii se mi zas tak moc nechce, ale nechci ani zanedbat něco, co se může zhoršovat nebo co může pejskovi i nyní způsobovat potíže. Obzvlášť když jsme při minulé návštěvě Jaggy zaplatili za hospitalizaci a terapii, která se později ukázala být zbytečná a na základě nesprávné diagnózy, docela hodně. Ale obávám se, že nic chytřejšího asi nevymyslím.

Tak nevím. Mám s pejskem jet rovnou na Jaggy nebo jej předtím nechat vyšetřit jiným neurologem, aby řekl, jestli je to MRI opravdu nezbytné? Možná neurolog na Jaggy taky řekne, že MRI není potřeba. Prostě nevím, co dělat. Jestli máte nějaký jasný názor nebo zkušenosti, budu Vám moc vděčný za jakoukoliv reakci.

Díky a přeji Vám hezký víkend.

1.12.2017 11:15

tmichal napsal(a):
Děkuji Vám všem za odpovědi.

Pejsek dnes byl na vyšetření u ortopeda. Řekl nám, že z jeho pohledu je pes v pořádku. Řekl, že je sice možné, že se tam rozvíjí nějaká luxace pately, ale z toho, jak málo se mu ji povedlo při vyšetření vysunout, usuzuje, že to není ani I. stupeň a tímhle to občasné kulhání nebude. Sledovat s přibývajícím věkem a reagovat podle situace. Jiné ortopedické potíže taky nezjistil.

Překvapil nás ale tím, že pes velmi bolestivě reagoval na mírné stisknutí některé konkrétní části páteře. Doporučil nám vyšetření u neurologa a rovnou nám doporučil Jaggy, protože očekává, že bude potřebné MRI vyšetření.

Tak se to snažím nějak strávit. Pochopitelně, do drahého vyšetření MRI s anestézii se mi zas tak moc nechce, ale nechci ani zanedbat něco, co se může zhoršovat nebo co může pejskovi i nyní způsobovat potíže. Obzvlášť když jsme při minulé návštěvě Jaggy zaplatili za hospitalizaci a terapii, která se později ukázala být zbytečná a na základě nesprávné diagnózy, docela hodně. Ale obávám se, že nic chytřejšího asi nevymyslím.

Tak nevím. Mám s pejskem jet rovnou na Jaggy nebo jej předtím nechat vyšetřit jiným neurologem, aby řekl, jestli je to MRI opravdu nezbytné? Možná neurolog na Jaggy taky řekne, že MRI není potřeba. Prostě nevím, co dělat. Jestli máte nějaký jasný názor nebo zkušenosti, budu Vám moc vděčný za jakoukoliv reakci.

Díky a přeji Vám hezký víkend.

Zkuste Vetcentrum Stodůlky, nejsou špatní

1.12.2017 14:47
manbea

XXX.XXX.139.247

Nevodíte náhodou pudlíka na Flexi - vytahovacím vodítku?

2.12.2017 21:22
tmichal

XXX.XXX.240.37

Rájka: Díky za tip, už jsme si tam na pondělí domluvili schůzku.

manbea: Ne, vytahovací vodítko vůbec nemáme. Pejsek má kšíry a pevné vodítko. Kromě toho, problém je někde na dolní straně páteře - záda. Krční páteř se zdá být v pořádku.

2.12.2017 21:38

A nemohl prostě jen nastydnout ?

3.12.2017 11:04
tmichal

XXX.XXX.240.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nemohl prostě jen nastydnout ?

Nedokážu to zcela vyloučit, ale nezdá se mi to pravděpodobné.

Před vyšetřením u ortopeda měl pejsek týden pohybový klid. To znamená, že byl doma, kde je pořád stabilní a rozumná teplota, bez námahy. Jen párkrát denně na 10-15 minut ven. Jestli předtím nastydl, během toho týdne by se snad byl vyléčil.

Jestli by byl nastydl během toho týdne, co byl v klidu (změna teploty mezi bytem a vnějším prostředím), pak jeho občasné kulhání stejně bude mít jinou příčinu než nachlazení, protože se objevilo dřív. Ale kéž bych se pletl a nakonec se ukázalo, že je to jen to nastydnutí.

3.12.2017 11:15

tmichal napsal(a):
Nedokážu to zcela vyloučit, ale nezdá se mi to pravděpodobné.

Před vyšetřením u ortopeda měl pejsek týden pohybový klid. To znamená, že byl doma, kde je pořád stabilní a rozumná teplota, bez námahy. Jen párkrát denně na 10-15 minut ven. Jestli předtím nastydl, během toho týdne by se snad byl vyléčil.

Jestli by byl nastydl během toho týdne, co byl v klidu (změna teploty mezi bytem a vnějším prostředím), pak jeho občasné kulhání stejně bude mít jinou příčinu než nachlazení, protože se objevilo dřív. Ale kéž bych se pletl a nakonec se ukázalo, že je to jen to nastydnutí.

No, víte jak pes je u země, tam je zima, zafouká...nebo blbě doskočí a něco si skřípne. Jak se tomu říká.. skříplý nerv ? Něco tak.
Když rád stojí na zadních, vypadá to, že se třeba snaží to spravit, protáhnout.
Ultrazvuk by nic neviděl ? Nevím, nejsem vet. Ale už jsem viděla i psa, kterému problém našel až třetí ortoped.

3.12.2017 11:45

My máme luxaci na obou zadních, I. a II. stupně, po větší zátěži kulhá až se i na nohu nepostaví.
vyšetření : záleži jak pes stojí a jak má "zaťaté" svaly, pokud se bojí a je víc zaťatý může se luxace jevit jako I. stupně...opravdu záleží, aby byl vet ortoped.

3.12.2017 20:24
tmichal

XXX.XXX.240.37

Kreveta: Ano, taky mi takové možnosti napadají. Uvidíme, co zítra řekne neurolog a ortoped v jedné osobě.

verun: Při minulém vyšetření ortopedem se mi pes zdál být docela uvolněný (on se k veterináři vždycky tak těší, až tahá za vodítko) a veterinář jej vyšetřoval poměrně dlouho a důkladně. V medicíně asi nic není jisté zcela na sto procent, ale kdyby nám teď jiný vet řekl, že je tam luxace (ještě k těm bolestivým zádům), docela by mě to překvapilo. Uvidíme.

6.12.2017 18:04
tmichal

XXX.XXX.28.100

Tak jsme byli v pondělí u neurologa (MVDr. Duchka - Rájce znovu děkuji za doporučení). Po RTG nám řekl, že všechno vypadá normálně. Žádná dysplazie, žádné poškození obratlů, prostě nic. Takže podezření padlo na plotýnky, které se RTG vyšetřit nedají.

Pejsek dostal další pohybový klid, Rimadyl a za dva týdny se při kontrole uvidí. Neurolog říkal, že se to takhle možná povede zcela vyléčit. Tak uvidíme.

Přeji Vám všem hezký den.

6.12.2017 19:33

tmichal napsal(a):
Tak jsme byli v pondělí u neurologa (MVDr. Duchka - Rájce znovu děkuji za doporučení). Po RTG nám řekl, že všechno vypadá normálně. Žádná dysplazie, žádné poškození obratlů, prostě nic. Takže podezření padlo na plotýnky, které se RTG vyšetřit nedají.

Pejsek dostal další pohybový klid, Rimadyl a za dva týdny se při kontrole uvidí. Neurolog říkal, že se to takhle možná povede zcela vyléčit. Tak uvidíme.

Jedenáctiletá toy pudlice od sousedů měla před rokem také problém s ploténkami, ale daleko horší. Shrbená sotva chodila, klepala se. Dostala léky, nařízený klid. Dala se do pořádku a od té doby nic, zase lítá jako drak.

6.12.2017 19:49

tmichal napsal(a):

To jsem ráda, NZ

Přidejte reakci

Přidat smajlík