Phszdb
XXX.XXX.32.74
Dobrý den, dnes se nám porvali psi kvůli klacku-jeden pár šrámkků na hlavě a ten druhý něco s páčkou. Nekňučí, podle toho co jsem viděl trochu natržené, krev řekla jen trošku. Co dělat?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já jsem si u feny ještě v jednom případě "naordinovala" antibiotika-mám možnost si je v práci zajistit ... (poprala se s kavkazačkou)
Hodně děr a poškrábaná záda...
Phszdb
XXX.XXX.32.74
Dobrý den, tak se vám opět hlásím.
Pešan je na tom už líp, nic mu z ranky neteče, dokonce už i chodí, i když opatření ě a s kulháním. Nekňučí, je čilý a má chuť k jídlu. Ale objevil se malinký otok, nicméně to není zarudlé a ani teplé. Nejspíš byla zasažena nějaká šlacha či co. Tohle už to jednou bylo, akorát byla rána o něco větší. Myslíte, že je vše ok?
Měla jsem psa kousnutého několikrát, vždycky jsem je vystříkla Betadinou, trochu vymačkala a pak už jen pozorovala. Nám se nikdy nic nezanítilo, nezapouzdřilo, i když vím, že se to děje. Větší problémy s tím mívají krátkosrstí psi, možná i tím, že u nich právě kvůli absenci pořádného kožichu bývají kousance hlubší.
Phszdb
napsal(a):
Dobrý den, tak se vám opět hlásím.
Pešan je na tom už líp, nic mu z ranky neteče, dokonce už i chodí, i když opatření ě a s kulháním. Nekňučí, je čilý a má chuť k jídlu. Ale objevil se malinký otok, nicméně to není zarudlé a ani teplé. Nejspíš byla zasažena nějaká šlacha či co. Tohle už to jednou bylo, akorát byla rána o něco větší. Myslíte, že je vše ok?
No upřímně, z diskuse Vám tady nikdo nic nevyvěští, radit po internetu, když ránu tady z nás nikdo neviděl...vážně? každý máme své mnohdy "nepřenosné" zkušenosti, pokud se Vám něco na psíkovi nezdá, zajděte k vetovi, bude to něco stát, nedá se nic dělat...
Phszdb
XXX.XXX.32.74
Píšu jen na inspiraci v léčbě, přeci jenom, komu by se chtělo dávat prachy za ochranou větu věta typu: "Chce to klid, přijďte na kontrolu.."? Ránu dokážu vyčistit i sám, takže nevím, co by chtěl vět na psů dělat.
Phszdb
napsal(a):
Píšu jen na inspiraci v léčbě, přeci jenom, komu by se chtělo dávat prachy za ochranou větu věta typu: "Chce to klid, přijďte na kontrolu.."? Ránu dokážu vyčistit i sám, takže nevím, co by chtěl vět na psů dělat.
Tak když jste si tak jistý, že je to všechno v pořádku, tak proč se tady ptáte?
Edit: Já byla se psem po porvání u veta dvakrát - vždy mu rány vyčistil a dal mu nějakou injekci. A pokud jde o zdraví psa, tak "prachy" opravdu neřeším. Těch pár korun co si za to veterinář řekl mě nevytrhne, radši budu mít jistotu, že je to v pořádku. Než ušetřit pár korun, ptát se na diskuzi (kde nikdo nemůže poradit bez toho aniž by ránu vyděl) a pak něco zanedbat.
Phszdb
napsal(a):
Ale snad máte pusu a můžete se s doktorem domluvit...já si třeba po operacích vždy stehy vyndavala ze psice sama (pro psinu míň stresující-odemě by si nechala vyndat i oko) a došly jsme se už jen opravdu ukázat...
Není to o větě, je to jak jste na tom odborně(jaké máte povědomí o léčbě ran), aby jste dokázal posoudit závažnost pokousání...otok v okolí rány bude, jak je rána hluboká, zkoušel jste? rána se nesmí zatáhnout dřív, než se zahojí uvnitř-výplachy, ránu je třeba držet vláčnou-mastí betadina? není jinde pod kůží na těle hematom-velký výron krve...a.t.d. prostě se starejte, jako by to byla vaše ruka-šel by jste se svou rukou k lékaři? nebo by jste si to ošetřoval sám...
U kousných ran je potřeba zjistit, jak je rána opravdu hlubká, a kde je "protizub".
( Kdysi mě o psici jen tak "zavadil" magor NO, ona kvíkla, pes šel dál. Doma jsem zjistila, že má vedle páteře asi dva cm dlouhou ranku, nechtěla jsem, aby se jí to "šklebilo", usoudila jsem, že by to mohly dva, tři stehy spravit - a s tím jsem došla za veterinářem. Dalo by se říct naštěstí.
Veterinář našel "protizub" na zadní noze - na stehně, rána ale nebyla "skrz". Z té rány na zádech tahal pinzetou chlupy 5,6 cm hluboko. Takže ránu na dolním konci prořízl, aby sekret z rány mohl odtékat a abych ránu mohla proplachovat. Teprve nakonec udělal ty 2,3 stehy, aby se rána na zádech nerozšklebovala. Kdybych byla "doveda" a ránu na zádech stáhla, např. leukostehem, vyvinula by se z toho hodně ošklivá záležitost ).
napsal(a):
U kousných ran je potřeba zjistit, jak je rána opravdu hlubká, a kde je "protizub".
( Kdysi mě o psici jen tak "zavadil" magor NO, ona kvíkla, pes šel dál. Doma jsem zjistila, že má vedle páteře asi dva cm dlouhou ranku, nechtěla jsem, aby se jí to "šklebilo", usoudila jsem, že by to mohly dva, tři stehy spravit - a s tím jsem došla za veterinářem. Dalo by se říct naštěstí.
Veterinář našel "protizub" na zadní noze - na stehně, rána ale nebyla "skrz". Z té rány na zádech tahal pinzetou chlupy 5,6 cm hluboko. Takže ránu na dolním konci prořízl, aby sekret z rány mohl odtékat a abych ránu mohla proplachovat. Teprve nakonec udělal ty 2,3 stehy, aby se rána na zádech nerozšklebovala. Kdybych byla "doveda" a ránu na zádech stáhla, např. leukostehem, vyvinula by se z toho hodně ošklivá záležitost ).
Možná ne. U psů je samohojící schopnost mnohem větší než u lidí.
Pro verun - se svou rukou bych k doktorovi šla, až by to vypadalo jó špatně. Rozhodně ne jen po kousnutí.
Marcelaamax - nedal, nějakou" injekci, ale 100% ATB. Tomu bych se u psa snažila 100% vyhnout. Jednou, když měl pes zničehonic brutální rýmu(či to tak vypadalo) hlavně z jedné dírky, tak také dostal ATB. Ano, to nejhorší se uklidnilo, ale pak, když byl z toho jakoby venku jsem zjistila, že nemůže dobře dýchat na tu dírku. Vet se mu tam pak pořádně podíval a zjistil, že se mu tam asi něco zapouzdřilo. Po cca měsíci jsem našla u plotu rozloženou kůži z ježka(asi ho tam srazilo auto) a psi tam právě často lítali, když něco jelo kolem a pravděpodobně bodlinu nasál. Prý jedině operace, tu jsem odmítnula, teď už to má asi 4 roky, při dýchání trochu chrčí. Kdyby nedostal ty ATB, pravděpodobně by vyhnisala, tak jak po té všechny trny z tlapek, u kterých jsem ATB odmítnula.
lesnížínka
napsal(a):
Možná ne. U psů je samohojící schopnost mnohem větší než u lidí.
Pro verun - se svou rukou bych k doktorovi šla, až by to vypadalo jó špatně. Rozhodně ne jen po kousnutí.
Marcelaamax - nedal, nějakou" injekci, ale 100% ATB. Tomu bych se u psa snažila 100% vyhnout. Jednou, když měl pes zničehonic brutální rýmu(či to tak vypadalo) hlavně z jedné dírky, tak také dostal ATB. Ano, to nejhorší se uklidnilo, ale pak, když byl z toho jakoby venku jsem zjistila, že nemůže dobře dýchat na tu dírku. Vet se mu tam pak pořádně podíval a zjistil, že se mu tam asi něco zapouzdřilo. Po cca měsíci jsem našla u plotu rozloženou kůži z ježka(asi ho tam srazilo auto) a psi tam právě často lítali, když něco jelo kolem a pravděpodobně bodlinu nasál. Prý jedině operace, tu jsem odmítnula, teď už to má asi 4 roky, při dýchání trochu chrčí. Kdyby nedostal ty ATB, pravděpodobně by vyhnisala, tak jak po té všechny trny z tlapek, u kterých jsem ATB odmítnula.
Můj pes měl jednou natržený čumák, přímo tu houbu a dost to krvacelo. Podruhé měl hodně ošklivou ránu hned pod okem. Takže bych řekla, že ATB byly na místě. Já svému veterináři důvěřují a vím, že zbytečně by mu ATB nedával. Ale každý ať si dělá co uzná za vhodné. Pokud bych sama uznala, že je to v pořádku tak bych tam nesla. Ale pokud si nejsem jistá tak tam radši zajdu, přijde mi to rozumnější než se na to ptát na diskuzi.
Psi mají skutečně daleko větší schopnost regenerace různých ran. Za můj život se mně psi porvali mockrát. Zpočátku jsem byla vyplašená, vozila jsem je k veterináři, někdy i na šití, potom si často stehy stejně vykousali, dostávali ATB... dnes to prostě nechávám být. Nedávám ani desinfekci - stejně to nemá cenu, když to psi okamžitě vylížou. Jen kontroluji, aby se rána nezavřela, jinak nic. Psí sliny dělají divy. Zatím se všichni psi do pár dní vyhojili sami, a to někdy vypadali dost škaredě.
...."Jen kontroluji, aby se rána nezavřela"..... Když máte spoustu zkušeností se spoustou psů, můžete si to dovolit. Nezkušený majitel nemusí ani ránu objevit, natož kontrolovat, jestli se nezavřela. Proto jsem psala o "protizubu". Když jde o tržnou ránu je to relativně v pohodě ( i když ne všude si pes dokáže ránu vylízat ). Někdy jde o celkem nenápadné, ale hluboké kousnutí. A to se zavře, ani o něm majitel nemusí vědět.
napsal(a):
...."Jen kontroluji, aby se rána nezavřela"..... Když máte spoustu zkušeností se spoustou psů, můžete si to dovolit. Nezkušený majitel nemusí ani ránu objevit, natož kontrolovat, jestli se nezavřela. Proto jsem psala o "protizubu". Když jde o tržnou ránu je to relativně v pohodě ( i když ne všude si pes dokáže ránu vylízat ). Někdy jde o celkem nenápadné, ale hluboké kousnutí. A to se zavře, ani o něm majitel nemusí vědět.
Jasný, souhlasím s vámi. Jednou natrhlo mému psovi prase nohu. Protože pes je dlouhosrstý, tak to hned nebylo vidět. Teprve za pár hodin, až ze psa opadalo také bláto, kterým byl obalen, jsem to zjistila. Tohle ale bylo na šití. Jinak nějaké kousance fakt moc neřeším, i když někdy nevypadají moc pěkně. Máte pravdu v tom, že ne všude si to pes může vylízat, ale jelikož mám psů více, tak se někdy postará "kamarád".
Já jsem chtěla říct, že někdy se malá, nanicovatá rána podcení a je z toho záležitost.
Mého starého psa kousla fena, ke které neopatrně přišel. Rafla ho do plece, žádné velké kousnutí, trochu tekla krev, opláchla jsem v potoce,
večer, když jsem ho pohladila po hlavě, praskaly mi pod rukou "bublinky".
A průšvih byl na světě. Kousnutí jsem podcenila, druhý zub byl na temeni hlavy a tam se rána zavřela.
Souhlasím s koňadrou, nemusí se z každé rány děla záležitost, ona má bohaté zkušenosti. Ale na druhou stranu, není dobře ani zdálnivě malou ránu podcenit. Ne každý umí.