Louisiánský leopardí pes merle

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

merlák

30.1.2017 15:37
merlák

XXX.XXX.36.3

Dobrý den,
můžete mi prosím někdo kdo rozumíte genetice vysvětlit, jak je možné že u většiny plemen jako je třeba border kolie se psi se zbarvením merle nemohou navzájem křížit aby nevzniklo double merle a hluchý nebo slepý pes, zatímco u louisiánského leopardího psa se merle psi normálně spojují a štěňatům nic není?

30.1.2017 15:43
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Tak já teda nevim, ale zrovna leopardi mají dost problém s hluchotou...

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2017 15:55

Ono to není tak jednoduché a ne, běžně se to nedělá, pokud teda je si chovatel vědom..
http://www.catahoula.info/cz/index.php?id=barvy&np=Barvy%20leopard%F9.

30.1.2017 16:04

Merle leopardi se určitě jen tak nespojují a štěňatům taky hrozí postižení. Křížení merle má stejná pravidla, popř. následky jako u jiných plemen s merle. Což se ostatně píše i v článku, na který odkazuje megííí.

30.1.2017 16:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

merlák napsal(a):
Dobrý den,
můžete mi prosím někdo kdo rozumíte genetice vysvětlit, jak je možné že u většiny plemen jako je třeba border kolie se psi se zbarvením merle nemohou navzájem křížit aby nevzniklo double merle a hluchý nebo slepý pes, zatímco u louisiánského leopardího psa se merle psi normálně spojují a štěňatům nic není?

Border kolie a většina dalších psů mají geny pro klasické merle (M), které se při kombinaci násobí (Mm = merle, MM = double merle). Může se u nich vyskytnout i cryptic / hidden merle, což je stejný gen, ale oslabený (M-), přesto se také násobí a hluchota pak vzniká i z něj, i když srst není celá "převážně bílá", ale vypadá jako normální merlák s "rozcupovanými" fleky.

Leopardi mají krom klasického merle (které se také nesmí křížit) zmutovaný gen (Ms), který se nazývá tweed / muddy / atypical / sine a ke klasickému merlování je recesivní. Ten se k sobě navzájem nenásobí a ani v kombinaci s klasickým merle nezpůsobuje problémy (může být pes MsMs, M-Ms i MMs). Většinou je tweed dobře poznat, ale vždy je lepší samozřejmě nechat udělat genetické testy, aby člověk věděl s "jakým merle má tu čest".

U borderek se třeba zmutované merle ve formě tweedování vyskytuje také, ale oficiálně je křížení zakázané... i když já znám pár psů bez PP FCI, co z této kombinace pocházejí, jsou zdraví a mají MsMs potvrzené.

Jestli jsem to spatlala složitě, tak napište. Genetiku já moc srozumitelně vysvětlovat neumím.

merlák

30.1.2017 16:30
merlák

XXX.XXX.36.3

asurwic napsal(a):
Border kolie a většina dalších psů mají geny pro klasické merle (M), které se při kombinaci násobí (Mm = merle, MM = double merle). Může se u nich vyskytnout i cryptic / hidden merle, což je stejný gen, ale oslabený (M-), přesto se také násobí a hluchota pak vzniká i z něj, i když srst není celá "převážně bílá", ale vypadá jako normální merlák s "rozcupovanými" fleky.

Leopardi mají krom klasického merle (které se také nesmí křížit) zmutovaný gen (Ms), který se nazývá tweed / muddy / atypical / sine a ke klasickému merlování je recesivní. Ten se k sobě navzájem nenásobí a ani v kombinaci s klasickým merle nezpůsobuje problémy (může být pes MsMs, M-Ms i MMs). Většinou je tweed dobře poznat, ale vždy je lepší samozřejmě nechat udělat genetické testy, aby člověk věděl s "jakým merle má tu čest".

U borderek se třeba zmutované merle ve formě tweedování vyskytuje také, ale oficiálně je křížení zakázané... i když já znám pár psů bez PP FCI, co z této kombinace pocházejí, jsou zdraví a mají MsMs potvrzené.

Jestli jsem to spatlala složitě, tak napište. Genetiku já moc srozumitelně vysvětlovat neumím.

Díky moc za vysvětlení.
Můžu se jen zeptat, jak píšete že může být pes MsMs, M-Ms i MMs, tak je to překlep nebo je M-Ms a MMs něco jiného?

30.1.2017 16:39
asurwic

XXX.XXX.36.3

merlák napsal(a):
Díky moc za vysvětlení.
Můžu se jen zeptat, jak píšete že může být pes MsMs, M-Ms i MMs, tak je to překlep nebo je M-Ms a MMs něco jiného?

M = nemerle
M = merle
M- (M "mínus") = cryptic
Ms = sine / tweed

z toho plyne

mm = nemerle
Mm, MMs = merle
M-m, M-Ms = cryptic
MM, M-M-, MM- = double
MsMs, Msm = tweed.

merlák

30.1.2017 19:26
merlák

XXX.XXX.36.3

asurwic napsal(a):
M = nemerle
M = merle
M- (M "mínus") = cryptic
Ms = sine / tweed

z toho plyne

mm = nemerle
Mm, MMs = merle
M-m, M-Ms = cryptic
MM, M-M-, MM- = double
MsMs, Msm = tweed.

Diky. Jen mi nedošlo to mínus.

30.1.2017 20:01
asurwic

XXX.XXX.36.3

merlák napsal(a):
Diky. Jen mi nedošlo to mínus.

Nemáte zač.
Jen koukám, že překlep mám tady - nemerle má být samozřejmě jen "m", což asi chápete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík