elfje
XXX.XXX.252.251
Dobry den, jenom musim pridat, ze slovensky cuvac je nadherne cvicitelny pes, pokud se mu prvni tri mesice naplno venujete. Venovat se mu musite cely zivot, protoze je to velice spolecensky pes, ktery nechce byt sam. Je to velice inteligentni pes a pro me, velice dobre cvicitelny. Pokud tedy cvicit umite a jste samy psichicky v poradku!
Nevím, k čemu se tedy přidáváte ale předpokládám, že sama čuvače máte. Kolik mu je? Když jsem byla dítě, byla tady móda čuvačů. Buďto rostli jako kůl v plotě na dvorku a nebo byli celoživotně v kotci. A popravdě, dobrý dojem neudělali, protože(a třeba to bylo tou, péčí" o ně) jednalo se o psy celkem nebezpečné a zlé.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Čuvače mám a chovám už 45 let.Jsou to úžasní psi pro toho, kdo má přirozenou autoritu, cit, umí být důsledný, umí jim pskytnout práci a i dostatek prostoru k samostatnému jednání.Nebezpeční a zlý jsou jen v rukách lidí kteří nechápou jejich povahu.Jsou to hlídači a ochránci a tak je člověk také musí brát a tak se k nim chovat.
napsal(a):
Čuvače mám a chovám už 45 let.Jsou to úžasní psi pro toho, kdo má přirozenou autoritu, cit, umí být důsledný, umí jim pskytnout práci a i dostatek prostoru k samostatnému jednání.Nebezpeční a zlý jsou jen v rukách lidí kteří nechápou jejich povahu.Jsou to hlídači a ochránci a tak je člověk také musí brát a tak se k nim chovat.
To bude i tím, že my jsme nikdy, nikdy neměli psa-hlídače. Nebyla a nejsem doteď zvyklá na psa tohoto typu. Naši psi byli vždycky společníci, neškodní svému okolí. Když jsem šla k sousedům, kteří měli čuvače a oni ho nejdřív museli někam zavřít s komentářem: jestli se nám to povede, on je totiž hrozně zlý, už nás párkrát pokousal...tak to prostě ve mně zanechalo k těmto psům nedůvěru, navždy.
Ještě k tomu přidám, už jsem sem někam nedávno psala. Sousedé mají pyrenejku(pyrenejský horský pes) takže vzhledově čuvači podobný pes a tu znám od mala, občas se venku potkáme, ona mé psy miluje, oni ji mají rádi taky. Ale nějak víc jsme se neznali, jen pár setkání. Teď je jí pět a v létě chtěli odjet na dovču, tak mne poprosili, jestli bych ji krmila a sem tam s ní obešla. Měla jsem trochu obavu z toho, jak to bude probíhat, přeci jen: vlézt v podstatě cizímu psu na dvorek, psu velkému jako tele...ale vzala jsem si pro jistotu svého psa, aby poznala, že jsme to my, že jí vedu kámoše...a dobrý super, ani náznak nevole, byla ráda, že s ní někdo je. Takže já svůj strach dá se říct překonala. A to, že pes strach vycítí a zaútočí, si tímto pokusem dovoluju vyvrátit, protože já ho měla. Můžu napsat obavu, aby to líp znělo, ale houby, prostě to byl normální strach co se stane, když po mně skočí...neubránila bych se, jsem prcek. Tady fotka, jak jsme ji vzali k nám
lesnížínka
napsal(a):
To bude i tím, že my jsme nikdy, nikdy neměli psa-hlídače. Nebyla a nejsem doteď zvyklá na psa tohoto typu. Naši psi byli vždycky společníci, neškodní svému okolí. Když jsem šla k sousedům, kteří měli čuvače a oni ho nejdřív museli někam zavřít s komentářem: jestli se nám to povede, on je totiž hrozně zlý, už nás párkrát pokousal...tak to prostě ve mně zanechalo k těmto psům nedůvěru, navždy.
Čuvači to mají i v charekteristice že jsou k cizím nedůvěřiví až kousaví.Pokud pokoušou vlastního pána je něco špatně ve výchově.Nejčastěji chybí právě důslednost.Co řeknu to pes musí udělat.Měla jsem prvního čuvače už jako dítě a než jsem se naučila já i on se vzájemně respektovat také mě 3x pokousal, ale i s prokousnutou rukou jsem trvala na svém.Jednou mě kousl u veterináře kdy ho bylo potřeba položit na záda psovi se to nelíbilo a já, frajerka, neměla košík, kousl mě, ale položit se musel.Po ošetření psa mě ruku zašil veterinář.
Také naše psy zavírám když k nám jde někdo cizí.Feny bývají mírnější, ale psům leckdy stačí k útoku když mu cizí člověk něco vezme do ruky.Třeba i klacek ležící na dvoře.
Pyrenejáky znám osobně jen 3,2 feny a psa, ale ty jsou vcelku klidní.
lesnížínka
napsal(a):
Nevím, k čemu se tedy přidáváte ale předpokládám, že sama čuvače máte. Kolik mu je? Když jsem byla dítě, byla tady móda čuvačů. Buďto rostli jako kůl v plotě na dvorku a nebo byli celoživotně v kotci. A popravdě, dobrý dojem neudělali, protože(a třeba to bylo tou, péčí" o ně) jednalo se o psy celkem nebezpečné a zlé.
Předpokládám, že jsme vyrůstaly zhruba ve stejné době - v období "Belly a Sebastiána". Tehdy měl čuvače opravdu kde-kdo, stejně jako měl kdo-kdo kólii Lassie
.
Čuvačové doplatili - stejně jako mnoho jiných plemen, na svůj knižní a filmový předobraz (i když tím byl ve skutečnosti pyrenejec). Lidé čekali psisko s inteligencí Steva Hookingse a mesiášským komplexem Matky Terezy a ono ejhle, vyklubal se z toho typický pastevec. Takže pes skončil na řetězu nebo v kotci a nakonec se ho bál i samotný majitel.
Dneska má plemeno naštěstí svojí módní vlnu dávno za sebou, což je mu myslím jen ku prospěchu. Pořizují si ho pak většinou jen lidé, kteří ví, co čeho jdou.
PS: Jako dítě jsem občas na dovolených v Tatrách a na Liptově potkávala čuvače, kteří hlídali ovčí stáda na pastvě nebo na salaši. Byla to vesměs vyrovnaná zvířata, která jsem si pod dohledem mohla i pohladit. Ti se však neváleli nazdařbůh na dvorku, ale dělali to, k čemu byli stvoření.
Divné...já si ani Lassie, ani Bellu a Sebastiana z telky vůbec nepamatuju (a fakt jsme telku měli ) ale kolii Bellu měla druhá babička Ta byla hodná(jako kolie všeobecně) ale přejel ji traktor Strýc z ní měl v obýváku předložku(prý na památku) ale já tam pak odmítala jezdit, pro mne to bylo morbidní Já spíš myslím, že čuvači se sem natáhli proto, že jsme na hranici, no a na Slovensku jak jinak...čuvači Ale jen tak tipuju, nevím jestli móda čuvačů zasáhla i dál do Čech? Bohužel teď čuvač začíná být znovu módní, takříkajíc znovuobjevené plemeno, protože dříve to byli světlí až skorobílí zlaťáci, pak v reklamě pyrenejský, tak všichni pyrenejce a teď co podobného, co ještě nikdo nemá? A začali čuvači. Jen by jste vy majitelé měli zdůraznit, že čuvač vážně není zlaťák. Znala jsem jednu holku, co si pořídila čuvače, následně jsem potkala jedny mlaďochy odsud z vesnice s dorostenkou čuvačkou. Dva noví čuvači jen co vím...a to nejsme Praha
Seriál "Bella a Sebastian" je z roku 1965. Film "Lassie se vrací" s Elisabeth Taylor v hlavní dívčí roli je dokonce z roku 1943. U nás Slovensku běželi oba, ale já mám v paměti spíše jejich knižní podobu. Jistě jsem nebyla jejich jediný fanoušek, jelikož Belinek a Lassinek jsme měli v okolí opravdu celkem dost
.
Je dost možné, že čuvači byli našim slovensko-moravským specifikem
.
Já mám na čuvače hezkou vzpomínku. U nás ve vsi ho měli - fenu, která jim ale občas utíkala. Byla jsem dítě a dávali zrovna Bellu. Když ta čuvačka utekla, odchytila jsem si ji a chvíli jsem si s ní "hrála" na Bellu a Sebastiána, potom jsem ji odvedla domů. Byla hodná. Od té doby mám pro čuvače slabost. Na druhou stranu - když jsem se přestěhovala do jiné vesnice - tak tam měli čuvače psa, a ten byl hodně zlý. Ale na čuvače jsem názor nezměnila - konec konců každý pes je obrazem svého pána. Měla jsem spoustu psů různých plemen, ale nikdy jsem neměla zlého psa. Znám tady lidi, ti mají v pořadí už třetího vlčáka a všichni byly bestie. Čím to asi je? Třeba si jednou splním dětský sen a čuvače si koupím.
balisek
napsal(a):
Seriál "Bella a Sebastian" je z roku 1965. Film "Lassie se vrací" s Elisabeth Taylor v hlavní dívčí roli je dokonce z roku 1943. U nás Slovensku běželi oba, ale já mám v paměti spíše jejich knižní podobu. Jistě jsem nebyla jejich jediný fanoušek, jelikož Belinek a Lassinek jsme měli v okolí opravdu celkem dost
.
.
Jo, jo vím, že jsou to staré filmy, mluvila o nich někdy mamka, ale já si z telky nic takového nepamatuju. Možná že chodily jen do roku 68? Knížky jsem četla trochu jiné. Neználka Štorcha, Maye, cestopisy...
Janae
XXX.XXX.197.12
balisek
napsal(a):
.
.
Kdepak, zasáhlo to i Vysočinu. Já jsem mladší ročník, ale z vyprávění vím, že i moje babička měla v té době čuvače, stejně jako několik dalších sousedů z vedlejší vsi. Stejně měla čuvače doma i manželova rodina. Dnes snad žádného čuvače neznám.
Ale psi byli modní záležitostí i před televizním filmem. Já miluji barzoje, takový můj nesplnitelný sen. Taky miluji staré fotografie a pohlednice a právě na těch se barzoj objevuje dost často, aristokracie je jasná, ale mnoho jeho fotek je i vedle maloměstské honorace. Po druhé světové válce už na fotografiích vidět není.
Bella a Sebastian i Lassie byli hrdinové i mého dětství.
Čuvač mě v dětství kousl - ale byla to moje chyba - bylo mi cca 10, cizí pes, pán říkal, ať ho nehladím... ale já to toužila zkusit, dotknout se toho nádherného psa... Doma jsem ještě jednu chytla, abych si pamatovala, že na cizí psy se nesahá, a bylo to...
Na čuvače jsem nezanevřela, a pastevci jako takoví jsou mi blízcí.