Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2017 07:53

Dobrý den, před 5 lety mě pokousal cizí pes. Bohužel se jednalo pravděpodobně o psa neočkovaného proti vzteklině. Následoval sled podezřelých událostí jako zpětně vystavení očkovacího průkazu známým majitelů psa, který byl veterinář apod. Pes byl sledován veterinářem v den napadení a za 5 dní, byl shledán jako zdravý. I z tohoto důvodu mně bylo doporučeno, vzhledem k tomu, že ČR je země vztekliny prostá, abych nepodstupovala vakcinaci proti vzteklině. ALE až později jsem se setkala s trendem, kdy někteří zachránci psů k nám vozí psy z Rumunska a jiných států, kde hrozba vztekliny je... Vzhledem k tomu, kdo byli majitelé psa bych se nedivila tomu, kdyby pes nějaký takový pochybný původ měl. Chtěla bych se zeptat, zda by byl teoreticky možný přenos vztekliny, kdyby mě pes pokousal dejme tomu 5 dní před klinickými příznaky nemoci ten den byl naočkován, tak jestli by vakcinace mohla zastavit propuknutí nemoci u psa a ten by byl později označen za zdravého, ačkoliv by mě nakazil... Vím, že je to dotaz spíš na veterináře... Děkuji mnohokrát za odpověď.

Accuracy

19.1.2017 08:52
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Jestli Vás pes pokousal před pěti lety, tak pokud sem nepíšete ze záhrobí, tak jste zdravá. :D
A ne, očkovat se musí před onemocněním, jinak se ta nemoc vyvine se všemi následky.

Neutracený vztekloun

19.1.2017 09:02
Neutracený vztekloun

XXX.XXX.154.255

Pes (velký a silný) se vzteklinou by do 14 dní zdechl, možná už do 7 dní. Do těch 5 dní by na něm nemoc musela být poznat.

Pokud by někdo již nakaženého psal naočkoval, tak by pravděpodobně došlo k urychlení průběhu onemocnění. Vakcinace (injekčně) proti vzteklině obecně organismus zvířete oslabuje a ne zanedbatelným způsobem.
Hlídá se i souběh vakcinace a sežrání návnady proti vzteklině, protože existuje možnost propuknutí vztekliny.

Dokud pes nemoc nevylučuje slinami, což by nemělo být stádium kdy nemá vůbec žádné příznaky a zdravotní změny (nelze ještě mluvit o vzteklém psu), nemělo by jeho pokousání být nebezpečné. Tohle je ale moje doměnka z toho co vím o průběhu nemoci, možná ji někdo potvrdí či vyvrátí. Obecně je průběh nemoci u psa velmi rychlý, u malých ještě více.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2017 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, před 5 lety mě pokousal cizí pes. Bohužel se jednalo pravděpodobně o psa neočkovaného proti vzteklině. Následoval sled podezřelých událostí jako zpětně vystavení očkovacího průkazu známým majitelů psa, který byl veterinář apod. Pes byl sledován veterinářem v den napadení a za 5 dní, byl shledán jako zdravý. I z tohoto důvodu mně bylo doporučeno, vzhledem k tomu, že ČR je země vztekliny prostá, abych nepodstupovala vakcinaci proti vzteklině. ALE až později jsem se setkala s trendem, kdy někteří zachránci psů k nám vozí psy z Rumunska a jiných států, kde hrozba vztekliny je... Vzhledem k tomu, kdo byli majitelé psa bych se nedivila tomu, kdyby pes nějaký takový pochybný původ měl. Chtěla bych se zeptat, zda by byl teoreticky možný přenos vztekliny, kdyby mě pes pokousal dejme tomu 5 dní před klinickými příznaky nemoci ten den byl naočkován, tak jestli by vakcinace mohla zastavit propuknutí nemoci u psa a ten by byl později označen za zdravého, ačkoliv by mě nakazil... Vím, že je to dotaz spíš na veterináře... Děkuji mnohokrát za odpověď.

Vzteklina je 100% smrtelná nemoc, a kdyby ji pes měl, tak jste do 10 dnů od pokousání vy i pes pod drnem

19.1.2017 09:54

U vztekliny se to má tak, že pokud virus vstoupí do nervové buňky a doputuje do mozku (a z něj do slinné žlázy) je to rozsudek smrti pro nakaženého jedince.

Pes může teoreticky vylučovat virus ve slinách ještě pět dní před objevením se klinických příznaků, proto je to po poranění člověka určeno s vyšetřením tak, jak to je. Ale do těch max pěti dnů se u vzteklého psa projevy nemoci objeví - a je to tak, že pokud by se byť u očkovaného psa v průběhu té sledovací doby objevila třeba teplota, tak už mu hrozí, že jeho hlavička půjde celá na SVÚ.

Vakcinace není schopná zabránit propuknutí nemoci, pokud už jí máte - a pes, co vylučuje virus ve slinách už jí má, i když to na něm není ještě vidět.

Jo, zachránci vozí psy z Rumunska, ale status země prosté jsme zatím neztratili, takže asi dobrý.

19.1.2017 15:54

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vzteklina je 100% smrtelná nemoc, a kdyby ji pes měl, tak jste do 10 dnů od pokousání vy i pes pod drnem

No na internetu jsem našla informace k inkubační době rozdilne..Někde bylo i 19 let..

19.1.2017 15:58

No na internetu jsem našla informace k inkubační době rozdilne..Někde bylo i 19 let..

Nevěřte všemu, co se píše na netu

19.1.2017 20:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Vztekliny?

23.1.2017 09:52

Chtěla bych se zeptat, zda někdo z těch, co mně odepsal, že jen plaším je veterinář? Nemyslím to nějak zle, ale po tom, co jste mě uklidnili mně dnes došla odpověď z veterinární online poradny, kam jsem psala ještě než jsem se ptala tady a tam to až tak na lehkou váhu nebrali... Takže teď jsem trošku vystresovaná...

23.1.2017 10:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.214

Že byste byla vzácná vyjímka ?
Zapomeňte na to.

23.1.2017 10:36
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Veterinářka je bodlinka. Odpovídám za ní, třeba tu teď není. A k vám...co jako nebrali na lehkou váhu? Že by jste po pěti, či kolika letech, mohla mít vzteklinu?!? To asi těžko. Můžete nám sem nějak zkopírovat odpověď? Fakt by mne to tedy zajímalo. Nevím, co všechno jste jim v dotazu vypsala, ale nejspíš je znepokojilo to, že pes nebyl očkovaný, vystavovalo se mu údajně očkování dodatečně atd.

Neutracený vztekloun

23.1.2017 10:59
Neutracený vztekloun

XXX.XXX.242.32

Ono to chce vidět i otázku, docela dost na tom záleží. Stress je potvora a klidně mohl být položen jiný dotaz zde a jiný v té poradně; třeba ty roky nebyly zmíněny.

Jinak je obecně se tím zabývat. Teď už se řeší jen tazatel a poradna.

Pokud má tazatel obavu, že on by tak dlouho vzteklině (mimo nervovou soustavu, je-li to možné) odolával, ať se jde podívat na toho psa.

Jinak vzteklin je tak nějak by šlo říci opravdu více, dle specializace na tvora. S tím bývá spojená i rozdílná doba do smrti a částečně průběh.
Čistě teoreticky se dá vzteklině vzdorovat a nemusí být stoprocentně smrtelná. Možná i vysoká dávka vitamínu C by toho byla schopná, ale jen poukázat na podobné možnosti bývá trestáno. Jak dopadl třeba ten pokus s člověkem se vzteklinou již v nervové soustavě a mozku v umělém spánku (při vzteklině vás zabije křeč vlastního těla) nevím.

Řekl bych vám více, ale vařím jen z hlavy, počítač má už nějaký čas kolaps a jak to tak vidím tak to tak zatím zůstane.

Neutracený vztekloun

23.1.2017 11:01
Neutracený vztekloun

XXX.XXX.242.32

Koukám, že i ta klávesnice to už balí, to není první příspěvek kde chybí dodkonce celá slova... Co chybí domýšlejte, co přebývá odmýšlejte.

23.1.2017 11:03

Dotaz byl stejný jako tady na ifauně. Tedy uvedla jsem i fakt že k pokousání došlo před 5 lety. Odpověděli, že vakcinovat psa proti vzteklině v době nařízené karantény je zakázáno a že mně doporučují se obrátit na krajskou veterinární správu případně komoru veterinárních lékařů. Asi je to tak, že je spíš znepokojil postup ošetřující veterinářky. Ale stejně..proč je zakázáno vakcinovat psa v karanténě? Asi nějaké riziko, že by nemoc po očkování nepropukla je, ne?

23.1.2017 11:12
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dotaz byl stejný jako tady na ifauně. Tedy uvedla jsem i fakt že k pokousání došlo před 5 lety. Odpověděli, že vakcinovat psa proti vzteklině v době nařízené karantény je zakázáno a že mně doporučují se obrátit na krajskou veterinární správu případně komoru veterinárních lékařů. Asi je to tak, že je spíš znepokojil postup ošetřující veterinářky. Ale stejně..proč je zakázáno vakcinovat psa v karanténě? Asi nějaké riziko, že by nemoc po očkování nepropukla je, ne?

Odpověděla jste si v podstatě sama, tu poslední větu nechám na bodlince, aby to popsala odborně a správně.

23.1.2017 11:31

Není. Po každém očkování trvá dva až tři týdny, než se vytvoří potřebná hladina protilátek. Během tří neděl ale jaksi vzteklý pes už stačí i uhynout.

Vakcinace psa během nařízené karantény je prostě zakázaná, prostě tak to je v lejstrech. Takže zprávu neznepokojila možnost, že jste vzteklá a brzo umřete, ale spíš cítí příležitost udělit nějakou mastnou pokutu

Neutracený vztekloun

23.1.2017 11:32
Neutracený vztekloun

XXX.XXX.193.78

Tak co se plašíš. Vždyť z té odpovědi je jasné, že ani nečetli. Kdo ví zda tam nějaká mladá slečna mezi zasycháním laku na nehtech nezkopírovala předepřipravenou odověď.

S tím psem a vakcinací v době pozorování to bude spíše právě kvůli souběhu sežrané návnady a vakcinace, kdy by vzteklina mohla propuknout. V každém případě je to ovlivnění pozorovaného tvora, které je zbytečné protože tomu psovi během těch pár dnů navíc nehrozí vzteklina, ale utracení na příznaky které lze ze vzteklinou spojit.

Nejlepší by bylo kdybys zašla za doktorem (tím ověříš správnost jeho dnešního postupu, před těmi deseti lety byl správný), že potřebuješ opíchat kvůli vzteklině. Jestli to pojme jako lékař a ne jako člověk, tak ty myslím dostaneš rozum, a kdo ví třeba ti ty injekce tělo tak rozhodí že další podobně chytré potomstvo nevznikne. Když je možný takový přístup na infolince, je třeba jak se lékař postaví k ochraně slinivky, jiná léčba než ta co uvažuje se standardním průběhem pro lidi není zatím dostupná.

Neblázni. To už vážně nikde na internetu není nic rozumného o vzteklině (já pamatuji před pár lety kdy informace mizely a přepisovala se i Wikipedia aby byly lidi vyděšenější, ale snad už to nedospělo do takového stavu). Přečti si o ní něco, a přemýšlej u toho. Nebo možná radši ne, to je snad hypochondrie (ale ta neznalost zase mate oni vše znají), a věř nám.

Pak můžete přemýšlet jak to dělají šamani v oblastech kde třeba vzteklinu roznáší netopýři. Jediné co je jisté, že propuknuvší smrt která přišla do vesnic po jejich zásazích končí a přenašeč, kterého nemá nikdo pod kontrolou, nemizí.

23.1.2017 11:40

No prostě zadavatelko: pokud ten pes tak do 14 dnů od chvíle, co vás kousnul, neuhynul na vzteklinu, tak jí neměl, bez ohledu na to, co by do něj bylo naočkováno, a tím pádem se opravdu nemusíte bát.

pokud teda nejste třeba speleolog, v jeskyních je možné vzteklinu od netopýrů chytit i vzduchem.

23.1.2017 12:04

Neutracený vztekloun napsal(a):
Tak co se plašíš. Vždyť z té odpovědi je jasné, že ani nečetli. Kdo ví zda tam nějaká mladá slečna mezi zasycháním laku na nehtech nezkopírovala předepřipravenou odověď.

S tím psem a vakcinací v době pozorování to bude spíše právě kvůli souběhu sežrané návnady a vakcinace, kdy by vzteklina mohla propuknout. V každém případě je to ovlivnění pozorovaného tvora, které je zbytečné protože tomu psovi během těch pár dnů navíc nehrozí vzteklina, ale utracení na příznaky které lze ze vzteklinou spojit.

Nejlepší by bylo kdybys zašla za doktorem (tím ověříš správnost jeho dnešního postupu, před těmi deseti lety byl správný), že potřebuješ opíchat kvůli vzteklině. Jestli to pojme jako lékař a ne jako člověk, tak ty myslím dostaneš rozum, a kdo ví třeba ti ty injekce tělo tak rozhodí že další podobně chytré potomstvo nevznikne. Když je možný takový přístup na infolince, je třeba jak se lékař postaví k ochraně slinivky, jiná léčba než ta co uvažuje se standardním průběhem pro lidi není zatím dostupná.

Neblázni. To už vážně nikde na internetu není nic rozumného o vzteklině (já pamatuji před pár lety kdy informace mizely a přepisovala se i Wikipedia aby byly lidi vyděšenější, ale snad už to nedospělo do takového stavu). Přečti si o ní něco, a přemýšlej u toho. Nebo možná radši ne, to je snad hypochondrie (ale ta neznalost zase mate oni vše znají), a věř nám.

Pak můžete přemýšlet jak to dělají šamani v oblastech kde třeba vzteklinu roznáší netopýři. Jediné co je jisté, že propuknuvší smrt která přišla do vesnic po jejich zásazích končí a přenašeč, kterého nemá nikdo pod kontrolou, nemizí.

Nevím, proč se mě snažíte urazit. Na internetu, jak jsem už napsala, je toho o vzteklině víc, než dost. K inkubační době jsem našla informace v rozmezí několika týdnů a opravdu jsem narazila až 19 let. Na zdravi.euro, což je portál pro zdravotníky je uvedeno že bylo pozorované i propuknutí nemoci po 6 letech. Neočekávám, že já budu zrovna ten případ, ale nemusíte se do mě hned pouštět.

23.1.2017 12:04

Ostatním děkuji za odpovědi.

Neutracený vztekloun

23.1.2017 14:23
Neutracený vztekloun

XXX.XXX.237.229

Já se ti omlouvám. Víš chtěl jsem aby ses tak trochu urazila a vyvinula vlastní úsilí.

Neříkej mi co vše je na Internetu, je tam jen to co tam lidi dají, stejně jako kamkoli jinam. Jiné zdroje nemusíš třídit?

Ty hledáš odpověď na svou otázku, kterou sama nechápeš proč a jak dáváš. A já ti říkám přečti si něco o vzteklině, ne hledej odověď na svou otázku. Uvidíš, že až si něco o vzteklině přečteš, a bude to méně času než jsi věnovala této diskusi, tak pochopíš i zbytečnost svého dotazu.

Já si tím čím jsi si prošla před těmi deseti lety prošel kdysi dávno také. Jenže já toho psa tehdy neznal a z veterináře jsem dostal jen že pokud přežije týden je to v pohodě a než na sebe nechat zbytečně působit lidskou medicínu tak jsem zatím čekal co bude. No psa jsem tak za osm dnů zmerčil na druhém konci dědiny živého a zdravého. A teprve potom že mne neuspokojilo chování lidské společnost i v souvislosti s touto nemocí jsem si zjistil svoje.

Tahle nemoc podle mne nadělala už spoustu neštěstí, a dnes už je jí i zneužíváno pro zvrácenost mnohých, kteří si potřebují připadat důležitě i vydělat.
Jak budete chránit svou rodinu, když ten kruh bludařství neprolomíte a konečně se o té nemoci něco nedozvíte, ne jen vypíchnutou informaci na to co vás zajímá, aniž byste chápala souvislosti, tedy odpovědi ani nerozumíte?

Mějte se pěkně a dozjistěte si i vše ostatní kolem vztekliny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík