Zděděný pes - notorický zdrhač

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nemožná pejskařka

17.1.2017 20:01
nemožná pejskařka

XXX.XXX.64.24

Dobrý večer,
hledám zde rady, protože jsme mimo rodinné dědictví zdědili do péče i psa po zesnulém dědovi. Problém je v tom, že pes je tak nějak "notorický zdrhač" - na přivolání mi reaguje, je třeba na 50 metrů ode mě, zavolám ho a okamžitě přiletí, nechá se odvolat když hrabe myši, když vidí psa a dokonce když v dáli vidí zvěř. Má ale tendence se hodně vzdalovat, volám ho k sobě v jednom kuse, vůbec se mě nedrží. Přivolám, odměním a on okamžitě vyběhne hrozně daleko pryč. To by mi ještě tak nevadilo, stává se mi ale to, že se zničhonic zdejchne, prostě ze vteřiny na vteřinu zmizí třeba na 15 minut, následně mě najde. Nejhorší je to s ním ale u domu, tam ho mám momentálně neustále na vodítku. Pozemky nejsou kompletně oplocené a on se naučil zdrhat po zídce vedlejšího domu - nejdříve to dělal když jsme vyšli z domu a potom když jsme přišli i z několikahodinové procházky a on makal jak divý. Na přivolání v tu chvíli nepřijde, je totálně hluchý. Na zídce je teď zábrana a tak si našel místo cca 10 minut od domu, kde uteče když se vracíme z procházky. Děda mu moc péče nikdy nedal, já ho mám už cca půlroku, ale pořád spolu bojujeme. Sama mám dva psy a s těmi nikdy takové problémy nebyly, opravdu nevím jak na něj.

17.1.2017 20:26
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

A je pořád ve svém, nebo jste ho přestěhovali? Zdrhal i dědovi, byl to ten typ, co je zvyklý si vyjít na prochajdu sám obejít si svoje a zase se vrátit? My měli doma takové psy vždycky, netoulali se po celé vesnici, jen za domem kolem potoka(sami jsme jim branku otevřeli) od jednoho mostu ke druhému - to byl jejich rajón. Tehdy lidi se psy na vodítkách nechodili(všichni byli jen doma na dvorcích a zahradách) takže to nemělo komu vadit, nikoho si nevšímali. Jestli je pes takhle naučený, už si bude asi těžko odvykat. A nevím, jestli i lidi to mají nějak zakódováno v hlavě, ale ačkoliv jsem po svém nynějším psu chtěla to, co vy, tedy aby se nevzdaloval, jakmile ho pustím, jde si také po svých, vůbec neřeší, kde jsem já, jen je naučený počkat v určitých bodech, což zvládá dobře.

nemožná pejskařka

17.1.2017 20:31
nemožná pejskařka

XXX.XXX.64.24

lesnížínka napsal(a):
A je pořád ve svém, nebo jste ho přestěhovali? Zdrhal i dědovi, byl to ten typ, co je zvyklý si vyjít na prochajdu sám obejít si svoje a zase se vrátit? My měli doma takové psy vždycky, netoulali se po celé vesnici, jen za domem kolem potoka(sami jsme jim branku otevřeli) od jednoho mostu ke druhému - to byl jejich rajón. Tehdy lidi se psy na vodítkách nechodili(všichni byli jen doma na dvorcích a zahradách) takže to nemělo komu vadit, nikoho si nevšímali. Jestli je pes takhle naučený, už si bude asi těžko odvykat. A nevím, jestli i lidi to mají nějak zakódováno v hlavě, ale ačkoliv jsem po svém nynějším psu chtěla to, co vy, tedy aby se nevzdaloval, jakmile ho pustím, jde si také po svých, vůbec neřeší, kde jsem já, jen je naučený počkat v určitých bodech, což zvládá dobře.

Jasné, to on na mě také čeká. Vždycky si mě najde a nestává se že by se vzdálil do neznáma ani na několik hodin. Jinak, dělal to už dědovi, jenom on to moc neřešil. Kdyby si obešel svoje, tak to také moc neřeším, tady na vesnici se psi toulají normálně. On už bohužel zabil v minulosti zabil několik zvířat - koťata, ptáky, slepice, atd. a sousedi tu slepice mají a ne moc dobře zabezpečené, on je takový atlet, že s k nim bez problému dostane, když je v blízkosti zvířat je totálně nepříčetný, nekontrolovatelně slintá, řve jak pominutý, klepe se a jednou se i pomočil. Kvůli němu jsem musela dát pryč naší kočku, neustále jí napadal, nebyl schopný ani být v domě, když věděl, že venku tam ta kočka někde je. A jinak ano, jsme již přestěhovaní.

nemožná pejskařka

17.1.2017 20:35
nemožná pejskařka

XXX.XXX.64.24

Jde o to, že já jsem zvyklá mít své psy všude na volno. Ale to jsou dvě nekonfliktní feny, co neloví a ani za cizími lidmi nejdou. Je to pořád celkem mladý pes, má kolem pěti let a bylo by mi líto, kdyby celý život už musel být na vodítku, asi to ale bude v rámci dobrých vztahů se sousedy nutné.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2017 06:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

lesnížínka napsal(a):

Přesně tohle si pamatuji s dědovými brakýři, otevřeli se vrata a psi si vyšli obejít svůj rajón, vesměs to bylo max tři baráky na pravo a tři na levo, to samé na chatě, vždycky si spolu ťapávali obejít ostatní chataře "pozdravit" njn dřív, dřív dostali někde kousek šunčičky, teď by je lidi leda tak nakopli jestli je ten pes tak naučený a nikdy mu to děda nezatrhl, tak ten pes v tom nevidí nic špatného, pro něj je to každodenní chleba...a navíc ikdyž ho to budete odnaučovat, tak on nebude chápat proč to nesmí, co je na tom špatného, si teda myslím já...

18.1.2017 07:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.141

- v minulosti zabil několik zvířat...
- když je v blízkosti zvířat je totálně nepříčetný, nekontrolovatelně slintá, řve jak pominutý, klepe se a jednou se i pomočil.
""""""""""""""""""""""""""""
Attila8
- když ho to budete odnaučovat, tak on nebude chápat proč to nesmí,
co je na tom špatného,
si teda myslím já...
""""""""""""""""

Neregistrovaný uživatel

18.1.2017 08:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

rapotacka11 napsal(a):
- v minulosti zabil několik zvířat...
- když je v blízkosti zvířat je totálně nepříčetný, nekontrolovatelně slintá, řve jak pominutý, klepe se a jednou se i pomočil.
""""""""""""""""""""""""""""
Attila8
- když ho to budete odnaučovat, tak on nebude chápat proč to nesmí,
co je na tom špatného,
si teda myslím já...
""""""""""""""""

Tak úplně vidím, ty jeho oči a nechápavý pohled, proč se mu najednou něco zatrhne, něco co dělal celý život, tak to myslím...jasně že to odnaučit půjde, ale že bude z toho překvapený a prostě vždycky bude hledat někde nějakou skulinku aby zase zdrhl...

Lovecký pud

18.1.2017 10:22
Lovecký pud

XXX.XXX.98.208

Ten pes už zná jak chutná lov. Měla by ses ptát myslivců a hajných jak je krotí.

Určitě je potřeba najít způsob jak narušit jeho soustředění na objekt zájmu, lovenou zvěř, a přinutit ho znovu poslouchat, pracovat na povelech které mu dáš.

Strýci se s necvičeným psem stávalo, že když byl pes v autě a uviděl kořist a on si toho nevšiml (protože řídil) tak klidně vyskočil otevřeným okýnkem za jízdy a to zvíře prostě přinesl.

18.1.2017 10:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Pokud je to lovec - tak to je průšvih. Odnaučování...no nevím. Můj pes právě taky, když něco objeví, nevidí neslyší. U něj nejde ani o lov, hlavně to prohnat, vyhnat. Neublíží kočce, kolikrát ani slepici - dvakrát se mu ovšem povedlo ji zamordovat, ale myslím, že to nebylo úmyslně, on s ní jen blbě manipuluje. Kdyby byl malý, tak to normálně přežijou, ale když ji chňapne, tak jí ublíží. Tu druhou jsem nesla sousedovi, byla živá, ale kouslá...radši ji zrovna zabil(samozřejmě jsem zaplatila) U nás právě také chodí slípky volně kolem potoka, takže máme se sousedy takovou dohodu, že je vypustí, až my ráno projdem. Párkrát se stalo, že jim některá přeletěla ven a neudělal jí nic. No a někdy jsme šli odpoledne, když třeba pršelo, já myslela, že tam drůbež nebude - bohužel byla a kačeně překousl nohy Takže běžně chodí a zbytek života bude chodit na vodítku. Je jen pár míst právě, kde to umí a dodržuje pravidla, že tam může na volno.

18.1.2017 11:22
Lacik

XXX.XXX.229.11

Lovecký pud napsal(a):
Ten pes už zná jak chutná lov. Měla by ses ptát myslivců a hajných jak je krotí.

Určitě je potřeba najít způsob jak narušit jeho soustředění na objekt zájmu, lovenou zvěř, a přinutit ho znovu poslouchat, pracovat na povelech které mu dáš.

Strýci se s necvičeným psem stávalo, že když byl pes v autě a uviděl kořist a on si toho nevšiml (protože řídil) tak klidně vyskočil otevřeným okýnkem za jízdy a to zvíře prostě přinesl.

Co jsem vždy viděl, tak pomocí EVO formou trestu.

Takže jednou po psovi chtějí, aby lovil a najednou pak zas nechtějí. Tohle sem nikdy nepochopil, ty vystresované psy, co to vlastně nechápu a ani nemůžou. Nebo psy, kteří díky trestu úplně ztratili zájem o lov...

nemožná pejskařka

18.1.2017 11:57
nemožná pejskařka

XXX.XXX.64.24

Já vám nevím, jsem zvyklá na své dvě feny a ty jsou fakt zlaté - ony jsou ale takové ty typy psů, co mě k životu potřebují. Venku se na mě otáčí, čekají a většinou vyžadují práci. Jemu je to jedno, když dám povel, čekám i dvě vteřiny než ho udělá. Celkově mě k životu nepotřebuje.
Přemýšlela jsem i o nějakém vibračním obojku, ale nevím jak moc to má cenu, když on je schopný zdejchnout se ze vteřiny na vteřinu a navíc i jak moc se neustále vzdaluje. Za chvíli by byl k vibracím úplně imunní, myslím si. Asi bude muset být celoživotně na vodítku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2017 11:58

Venku udělat úvaz a přivázat, třeba na 10m.

nemožná pejskařka

18.1.2017 12:04
nemožná pejskařka

XXX.XXX.64.24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Venku udělat úvaz a přivázat, třeba na 10m.

On není venku, je s námi doma. Kde a jakým způsobem zdrhá jsem napsala výše.

18.1.2017 12:05

nemožná pejskařka napsal(a):
On není venku, je s námi doma. Kde a jakým způsobem zdrhá jsem napsala výše.

Myslela jsem, abyste s ním nemusela po zahradě chodit na vodítku, tak místo toho ho jen připnete na dlouhý úvaz.

18.1.2017 14:37
Lacik

XXX.XXX.229.11

- je možné pozemek zabezpečit mechanicky?
- pokud ne, tak co elektrický ohradník?
- pokud ani to ne, tak co elektrický neviditelný plot?

Přidejte reakci

Přidat smajlík