Elki
XXX.XXX.92.8
Ahoj, chci se jen zeptat na názor. mám téměř 5měsíční štěně irčana. Nejsou s ním žádné větší problémy, normální štěně, občas hodný, občas rošťák :) co mě trochu vyvádí z míry je to, že když mu dáme kost na okus, je vždy hrozně "agresivní" když jí kouše a my se k němu přiblížíme nebo jen kolem procházíme. Předesílám, že se mu nesnažím kost sebrat, vlastně si ho nevšímám, jen potřebuju v jeho blízkosti někam projít. Po této jeho reakci ale z mé strany samozřejmě následuje velké fuj a přidržení čumáku, dokud se nezklidní, pak už to nedělá. Ještě doplním, že u normálního jídla nic takového nedělá, jen u těch kostí (asi je má fakt nejradší:) taky se snaží vrčet a kousat, když ho chci vzít např před spaním naposledy vyčůrat a on je rozválenej a nechce se mu vstát, v tomto případě ho ignoruju, neucuknu, prostě ho popadnu a odnesu.chtěla jsem se zeptat, jestli je má reakce správná nebo by se dalo postupovat lépe. Do příště vždy samozřejmě zapomene a vše se opakuje.díky za názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Všechno špatně.
Elki
napsal(a):
Ahoj, chci se jen zeptat na názor. mám téměř 5měsíční štěně irčana. Nejsou s ním žádné větší problémy, normální štěně, občas hodný, občas rošťák :) co mě trochu vyvádí z míry je to, že když mu dáme kost na okus, je vždy hrozně "agresivní" když jí kouše a my se k němu přiblížíme nebo jen kolem procházíme. Předesílám, že se mu nesnažím kost sebrat, vlastně si ho nevšímám, jen potřebuju v jeho blízkosti někam projít. Po této jeho reakci ale z mé strany samozřejmě následuje velké fuj a přidržení čumáku, dokud se nezklidní, pak už to nedělá. Ještě doplním, že u normálního jídla nic takového nedělá, jen u těch kostí (asi je má fakt nejradší:) taky se snaží vrčet a kousat, když ho chci vzít např před spaním naposledy vyčůrat a on je rozválenej a nechce se mu vstát, v tomto případě ho ignoruju, neucuknu, prostě ho popadnu a odnesu.chtěla jsem se zeptat, jestli je má reakce správná nebo by se dalo postupovat lépe. Do příště vždy samozřejmě zapomene a vše se opakuje.díky za názory.
On nic nezapomene. Problém je, že si to pamatuje a proto se tak chová.
Kupte mu třeba více kostí, dejte mu je naráz, každou na jiné místo a když budete potřebovat projít kolem, tak buď převeďte pozornost na jinou nebo k něm jděte s tím, že mu během cesty donesete další (idálně lepší a masitější) okusovátko.
Elki
XXX.XXX.92.8
@asruwic - děkuji za radu, zkusíme...je to konstruktivnější, než "všechno špatně" :).
asurwic
napsal(a):
On nic nezapomene. Problém je, že si to pamatuje a proto se tak chová.
Kupte mu třeba více kostí, dejte mu je naráz, každou na jiné místo a když budete potřebovat projít kolem, tak buď převeďte pozornost na jinou nebo k něm jděte s tím, že mu během cesty donesete další (idálně lepší a masitější) okusovátko.
Jo, přesně tak, vysypat kolečko kostí a bude po problému.
Iliena
napsal(a):
S tím venčením, proč popadnout a odnést? Prostě ho zavolejte ať se zvedne a přijde sám. Moje fenka je před posledním venčením už taky rozvalená v posteli, ale ví, že se jí vyplatí vstát, protože po posledním venčení na ni čeká malá ňamka. Zkuste to po dobrém s ňamkou.
No, když se někomu fakt nechce... Pokud se můj pes rozhodne, že už se do rána ani nehne a navíc je venku ošklivo, tak mu můžu mávat pod čenichem jogurtem, kvůli kterému má běžně zatmění mozku, a nic. Naopak ještě pevněji sevře víčka, abych měla jasno.
napsal(a):
No, když se někomu fakt nechce... Pokud se můj pes rozhodne, že už se do rána ani nehne a navíc je venku ošklivo, tak mu můžu mávat pod čenichem jogurtem, kvůli kterému má běžně zatmění mozku, a nic. Naopak ještě pevněji sevře víčka, abych měla jasno.
Tak mu nasadí obojek s vodítkem a půjdou.
Elki
XXX.XXX.166.88
Ja ho neodnasim rovnou, pred tim ho lakam vsemozne a nehlede na to, ze by si mel pred spanim dojit mi vadi nechat to tak, aby si nemyslel, ze kdyz bude dost dlouho ignorovat, bude po jeho... mate jeste nejake dalsi nazory stran toho vrceni u kosti?
Elki
napsal(a):
Ja ho neodnasim rovnou, pred tim ho lakam vsemozne a nehlede na to, ze by si mel pred spanim dojit mi vadi nechat to tak, aby si nemyslel, ze kdyz bude dost dlouho ignorovat, bude po jeho... mate jeste nejake dalsi nazory stran toho vrceni u kosti?
On si nic nemyslí, nepodsouvejte psovi lidské jednání. Prostě se mu nechce, tak kam by chodil. Nepřemýšlí dopředu, že se mu bude chtít ve dvě v noci
Elki
XXX.XXX.166.88
Chapu, ze nepredpoklada, ale chci aby poslechl, ja tezko odhadnu, jestli se mu zrovna v tu chvili bude chtit zvednout a jak jednou reknu jdeme, tak.chci, aby sel, jasne ze kdyz tvrde spi, tak ho neprudim..to bych ho pak mohla rovnou nechat premyslet, jestli se mu chce ke mne venku pribehnout..roste z nej hodne silna osobnost, tak chci byt dusledna, za chvili bude pubertak a to teprv bude..
sisi58
napsal(a):
On si nic nemyslí, nepodsouvejte psovi lidské jednání. Prostě se mu nechce, tak kam by chodil. Nepřemýšlí dopředu, že se mu bude chtít ve dvě v noci
Tak toto prosím sdělte i mému psovi. Jdu s ním o půlnoci, chvíli dělám něco na PC a pak se chystám cca v půl jedné spát. Hafan za mnou přiběhne, skočí na mě, okamžitě letí pro obojek s vodítkem, šup s tím ke dveřím a dívá se na mě s výrazem "tak to vůbec nezkoušej si jít lehnout, když jsem nebyl těsně před spaním venku !".
Elki
napsal(a):
Chapu, ze nepredpoklada, ale chci aby poslechl, ja tezko odhadnu, jestli se mu zrovna v tu chvili bude chtit zvednout a jak jednou reknu jdeme, tak.chci, aby sel, jasne ze kdyz tvrde spi, tak ho neprudim..to bych ho pak mohla rovnou nechat premyslet, jestli se mu chce ke mne venku pribehnout..roste z nej hodne silna osobnost, tak chci byt dusledna, za chvili bude pubertak a to teprv bude..
Žádná silná osobnost z něj neroste. Pes, který je "silná osobnost" by se od Vás nenechal tahat ven jako plyšová hračka a rozhodně by neměl takové projevy nejistoty, jako je hlídání si jídla.
Zkuste si udělat pravidelný režim, který bude vyhovovat Vám i psovi.
napsal(a):
u vás musí být taky pěkně veselo
napsal(a):
To mi něco připomíná. A umí taky mít i hodinu v kuse zabodnutý čumák do země, aby mu nešel přes hlavu navléct obojek ani postroj?
Elki
napsal(a):
Co se týče vrčení u kosti, předcházela bych to tím, že bych mu dávala kost na klidné místo, kde ho nikdo nebude rušit, nebo v době, kdy kolem nikdo necourá.
Asi vám to bude připadat jako ústupek, ale ten pes to tak cítit nebude.
Elki
XXX.XXX.166.88
@asurwic jee to vam zavidim, ja byla vzdyky zvykla, ze psi byli nadseni jen jsem vzala do ruky dziny a on nic rikala jsem si jestli to neni tim, ze muze na zahradu casto, berem ho i na skoro kazdou cigaretu kdyz se mu chce jit, tak to pro nej neni nic vyjimecneho..tou osobnosti jsem.myslela urcite povahove rysy, ktere jsem u minule fenky nemela..do vseho jde po hlave, neuhne ani pred o 30kg tezsim psem a hned mu chce dat kravatu, na cvicaku se na nej vrhne k hrani 10 velkych psu a on je vsechny pacifikuje (samozrejme vse z radostí ne ze se boji), od mala snasi dobre samotu atd nevim jak to popsat, ve vetsine situaci z nej sebevedomi strika ale co jsem studovala tak ircani takovi byvaji musim si zvyknout ze uz nemam tu fenku co na me visela kazdou vterinu.
Elki
napsal(a):
@asurwic jee to vam zavidim, ja byla vzdyky zvykla, ze psi byli nadseni jen jsem vzala do ruky dziny a on nic rikala jsem si jestli to neni tim, ze muze na zahradu casto, berem ho i na skoro kazdou cigaretu kdyz se mu chce jit, tak to pro nej neni nic vyjimecneho..tou osobnosti jsem.myslela urcite povahove rysy, ktere jsem u minule fenky nemela..do vseho jde po hlave, neuhne ani pred o 30kg tezsim psem a hned mu chce dat kravatu, na cvicaku se na nej vrhne k hrani 10 velkych psu a on je vsechny pacifikuje (samozrejme vse z radostí ne ze se boji), od mala snasi dobre samotu atd nevim jak to popsat, ve vetsine situaci z nej sebevedomi strika ale co jsem studovala tak ircani takovi byvaji musim si zvyknout ze uz nemam tu fenku co na me visela kazdou vterinu.
Jestli jsem to dobře pochopila, jedná se o irského teriera ( irčan muže být také
setr ).
Popis irského teriera z jednoho starého malého populárního atlasu :
Uvidíte-li malé zrzavé štěně jak se vrhá na lokomotivu - určitě to bude irský terier"
Buďte za psa ráda, dělá čest plemeni.
Elki
XXX.XXX.166.88
@orionka. Jj terier, ja jsem rada, ze je jaky je, pro jeho povahu jsme si ho vybrali jen to vrceni mi vrtalo hlavou jak na to, jinak s nim neni problem, jen ho mit stale na ocich
Elki
napsal(a):
Taky jsme měli terierku.-erdelku... v zásadě bych řekla, že fuj je dobře, ale jako povel pro, přestaň žrát tu kost, a sáhla bych si pro ní, jako bych jí ochutnala nebo chvilku ponechala a psovi vrátila a opakovala, až si pes zvykne, že se o kostičku nemusí bát(taky bych ňamózní věci dávala po jídle, pes není tak chtivej)... my měli povel fuj, vyplivni to., pak už stačilo vyplivni to! ( 95% úspěšnost ) pro žraní odpadků, myší, podpapíráků, -strašný pjase...
Na spícího psa zkuste zapískat, zašustit pytlíkem, proste ho zaujmout a vylákat, na sto procent tvrdě nespí, jen váš ignoruje.u nás stačilo něco upustit do misky, ten zvuk naší psinu zvedl i z nejvzdálenějšího koutu bytu, kde dělala, že spí
"Brání si kost."
A dobře dělá. Doba je zlá.
Elki:
Předesílám, že se mu nesnažím kost sebrat, vlastně si ho nevšímám, jen potřebuju v jeho blízkosti někam projít. Po této jeho reakci ale z mé strany samozřejmě následuje velké fuj a přidržení čumáku, dokud se nezklidní, pak už to nedělá.
Čemu se divíte, že si teda kost brání? Začarovaný kruh, v hlavě psa se odehrává asi toto: "dostal jsem kost, jupíí, ježiš, zase jde kolem, zase mi tu šmajdá, tak si bruknu, že bych na to chtěl mít klid. Aaale nee, ona mi to chce sebrat, jednou mi to dala a teď je to FUJ? Proč je ta kost FUJ? Ja jí nerozumím, ještě mi mačká čumák, nevím proč? Když mi tu kost předtím sama dala?"
Takže tak nějak, pro to téměř 5měsíční štěně jste totálně nečitelná, nesrozumitelná. Možná špatné přirovnání, ale chodit kolem mě čísník v restauraci, když si pochutnávám na vysněný svíčkový, pokaždý mi kouknul do talíře anebo mi kopnul do židle, taky bych byla podrážděná. To štěně vrčí, protože se o tu svou svíčkovou/kost, prostě bojí a je si nejisté. Irský teriér není žádný trhač, stačí na to jít v klidu.
Ukážu štěněti dvě kosti v každé ruce, jednu si vezme a odnese. Nechám ho kost požvýkat, po chvíli štěně přivolám s nabídkou kvalitní druhé kosti. V klidu mu ji vydám a jdu odebrat tu původní. Takhle třeba 2x v klidu na střídačku, aby pes pochopil, že se nemá proč "chrtit" o jednu kost. Že vy jste zdrojem ještě lepší kosti. A to samé v případě probouzení rozespalého štěněte, stačí zašustit pytlikem, zamlaskat, irčan bude jistě nastoupen pro mňamku. Připnout obojek a vodítko a jde se ven.
Mě kdyby někdo tahal z vyhřátý postele, taky budu mručet a nesouhlasit...
Elki
XXX.XXX.166.88
@plaka
Diky moc za obsahly prispevek! Rozumim a souhlasim kazdopadne. Cetla jsem pred porizenim x knizek a clanku abych na to sla co nejvic spravne, ale v nekterych siruacich reaguju instinktivne a to zjevne neni dobre
@verun
Jo tohle je taky cunik, strasne zravej, c oz na vycvik super, al cokoli venku lezi a ja nestihnu zakrocit ma v sobe, uz si zvyk ze mu furt cumim do tlamy co tam zas ma, nastesti hovna uz ho pomalu prestavaj zajimat, az s tim skonci bouchnem sampano :).
sh
XXX.XXX.95.70
napsal(a):
Elki:
Předesílám, že se mu nesnažím kost sebrat, vlastně si ho nevšímám, jen potřebuju v jeho blízkosti někam projít. Po této jeho reakci ale z mé strany samozřejmě následuje velké fuj a přidržení čumáku, dokud se nezklidní, pak už to nedělá.
Čemu se divíte, že si teda kost brání? Začarovaný kruh, v hlavě psa se odehrává asi toto: "dostal jsem kost, jupíí, ježiš, zase jde kolem, zase mi tu šmajdá, tak si bruknu, že bych na to chtěl mít klid. Aaale nee, ona mi to chce sebrat, jednou mi to dala a teď je to FUJ? Proč je ta kost FUJ? Ja jí nerozumím, ještě mi mačká čumák, nevím proč? Když mi tu kost předtím sama dala?"
Takže tak nějak, pro to téměř 5měsíční štěně jste totálně nečitelná, nesrozumitelná. Možná špatné přirovnání, ale chodit kolem mě čísník v restauraci, když si pochutnávám na vysněný svíčkový, pokaždý mi kouknul do talíře anebo mi kopnul do židle, taky bych byla podrážděná. To štěně vrčí, protože se o tu svou svíčkovou/kost, prostě bojí a je si nejisté. Irský teriér není žádný trhač, stačí na to jít v klidu.
Ukážu štěněti dvě kosti v každé ruce, jednu si vezme a odnese. Nechám ho kost požvýkat, po chvíli štěně přivolám s nabídkou kvalitní druhé kosti. V klidu mu ji vydám a jdu odebrat tu původní. Takhle třeba 2x v klidu na střídačku, aby pes pochopil, že se nemá proč "chrtit" o jednu kost. Že vy jste zdrojem ještě lepší kosti. A to samé v případě probouzení rozespalého štěněte, stačí zašustit pytlikem, zamlaskat, irčan bude jistě nastoupen pro mňamku. Připnout obojek a vodítko a jde se ven.
Mě kdyby někdo tahal z vyhřátý postele, taky budu mručet a nesouhlasit...
K Vasemu prispevku mam par otazek. Irsky terier neni trhac? Je to lovecky terier, chytry, ostry pes a pokud se jinak neprojevuje bazlive, tak bych z nej nejiste nevinatko nedelala. Muj pes na me ve stejnem veku taky zavrcel kdyz jsem kolem nej prosla, bleskurychle jsem mu kost vzala (byla to extra vonava chrupavka, mel ji poprve a do te doby to neudelal), dala ji na skrinku, pocvicila s nim poslusnost a po velke pochvale mu kost vratila. Od te doby to pak na me zkusil jednou, v puberte, ale to uz umel aport a tak jsem ho parkrat nechala kost mi prinest, s velkou pochvalou ji dostal zpatky a je klid. Aport kosti byl z ruznymi casovymi rozestupy, abych mu to neznechutila. Kdybych zkusila Vasi metodu s vice kostmi, tak prvni zhltne, aby si mohl jit rychle pro dalsi. Vrceni psu muze byt proste jen mladicka drza nerozvaznost, kterou bych neodmenovala a psovi nepodlezala.
Elki
Cetla jsem pred porizenim x knizek a clanku abych na to sla co nejvic spravne, ale v nekterych siruacich reaguju instinktivne a to zjevne neni dobre
Je skvělé, že jste se informovala předem a pročetla, co šlo. Ale pak přijde štěně a jeho chování nemusí být dle příruček a návodu k použití pro dané plemeno. Co je jedinec, to osobnost. Rozpoznat v psané diskusi, zda si štěně brání kost ze strachu a nervozity, nebo protože je to suverén? Těžko poznat, dle psaného slova, mně přišla pravděpodobnější ta první možnost. A šla bych na to přes klid a pohodu a výměnný obchod.
Sh
Irsky terier neni trhac? Je to lovecky terier, chytry, ostry pes a pokud se jinak neprojevuje bazlive, tak bych z nej nejiste nevinatko nedelala. Muj pes na me ve stejnem veku taky zavrcel kdyz jsem kolem nej prosla, bleskurychle jsem mu kost vzala (byla to extra vonava chrupavka, mel ji poprve a do te doby to neudelal), dala ji na skrinku, pocvicila s nim poslusnost a po velke pochvale mu kost vratila.
Neni to trhač ve smyslu kdo s koho, není to plemeno, které by se hodlalo poměřovat s člověkem. Zadavatelka píše o ani ne 5měsíčním štěněti, pokud vy jste to vyřešila stručně a jasně - proč ne. Ona ale psala něco jiného, o opakovaném povelu FUJ a držení čumáku, opakovaně, vždy když má štěně kost. Takže asi nemá takové zkušenosti, aby to vyřešila jednou a pro vždy.
Ono jde o povahu psa, i mezi teriéry jsou labilové, kteří by za kost život položili a u takových případů je lepší na ně jít po dobrém. Teriéři jsou tvrďáci a trhači škodné zvěře, ale vztah k lidem by měl být bez agrese. Nestalo se mi, že by na mě mí teriéři zavrčeli, ať šlo o nepříjemné veterinární úkony, úpravu srsti nebo žrádlo.
Kdybych zkusila Vasi metodu s vice kostmi, tak prvni zhltne, aby si mohl jit rychle pro dalsi. Vrceni psu muze byt proste jen mladicka drza nerozvaznost, kterou bych neodmenovala a psovi nepodlezala.
S kostmi jde o to, jak to člověk pojme a natrénuje. Pokud bude mít pes pocit, že musí hltat, je to samože špatně. A já ráda psy odměňuji a mám s nimi skvělý vztah. Nemám pocit, že bych jim tím jakkoliv podlézala. Naopak, rádi přinesou nějaký odleželý hnus sami na výměnu za něco lepšího, nebo jen pro pochvalu, jaký jsou šikovní, že to nezhltali ve skrytu keře.
sh
XXX.XXX.95.70
Ja mela na mysli ciste to, ze existuji psi, kteri uvidi 2 kosti a cil je jasny, mit je obe v zaludku a jak budou obe v zaludku? Prvni rychle zhltnu a mam volnou hubu pro druhou. Tohle si podle me nekteri vtisknou uz u mamy pri hromadnem krmeni, aneb co je v zaludku to mi sourozenec nevezme.
Doslo mi, ze asi delame to stejne jen ja to vnimam jako odmenu za to, ze vyplivnul co nema jist/prinesl co na chvilku chci ja a vy jako vymenu za neco lepsiho
Ja jsem proste zavedla, rezim, hrani, poslusnost, hrani, jasne hranice a budovani vztahu, kdy ja velim a po hlave si necham skakat do urcite miry, protoze 100% dusledna nejsem.
Elki
napsal(a):
Vy necháte 10 velkých psů vrhat se na vaše štěně? Na cvičáku? Co máte za cvičitele, že tohle dovolí?
Elki
napsal(a):
@plaka
Diky moc za obsahly prispevek! Rozumim a souhlasim kazdopadne. Cetla jsem pred porizenim x knizek a clanku abych na to sla co nejvic spravne, ale v nekterych siruacich reaguju instinktivne a to zjevne neni dobre
@verun
Jo tohle je taky cunik, strasne zravej, c oz na vycvik super, al cokoli venku lezi a ja nestihnu zakrocit ma v sobe, uz si zvyk ze mu furt cumim do tlamy co tam zas ma, nastesti hovna uz ho pomalu prestavaj zajimat, az s tim skonci bouchnem sampano :).
Ono je to spíš naopak, když se člověk řídí podle knih a článků, většinou to není dobře. Pokud se štěněte nebojíte a máte ho rádi, je lepší reagovat instinktivně, pokud se řídíte selským rozumem a citem pro psa.
To kolečko kostí - všeho je hojnost a neví, co dřív vzít do huby - opravdu funguje velmi dobře. Bez používání síly a štěkání zbytečných a jak vidíte nefungujících zákazových povelů-.
Elki
XXX.XXX.9.203
@scylla
Byla jsem.na cvicaku zatim jen jednou a poprve v zivote, ted maj prazdniny. Pred hodinou se tam takhle psi ocuchavaji a hrajou si a pak behem hodiny pred privolavanim je mame pustit k sobe pohrat, v tu chvili je tam chumel velkych a malych stenat, ale ten muj je v sedmym nebi..no na knizky jsem zapomnela v okamziku kdy jsem zjistila ze na nej jen tak naky navod fungovat nebude
Elki
napsal(a):
@scylla
Byla jsem.na cvicaku zatim jen jednou a poprve v zivote, ted maj prazdniny. Pred hodinou se tam takhle psi ocuchavaji a hrajou si a pak behem hodiny pred privolavanim je mame pustit k sobe pohrat, v tu chvili je tam chumel velkych a malych stenat, ale ten muj je v sedmym nebi..no na knizky jsem zapomnela v okamziku kdy jsem zjistila ze na nej jen tak naky navod fungovat nebude
Hra je hra tehdy, kdy baví všechny. Pokud se mu to líbí, může mu to jenom prospět. Ale vrhání se na něj, to bych nedovolila.
Elki
napsal(a):
@scylla
Měli jsme to na cvičáku stejně a všem psům to jedině prospělo: velcí se naučí být k malým opatrní, malí se naučí podřizovat(což jim v dalším životě může zachránit život).
asurwic
napsal(a):
To mi něco připomíná. A umí taky mít i hodinu v kuse zabodnutý čumák do země, aby mu nešel přes hlavu navléct obojek ani postroj?
asurwic
napsal(a):
Rovnou se celý přicucne k zemi. Když už se podaří na něj navléct i bundu, tak jen kouknu na zip, když si zapínám bundu a on je s celou výstrojí vč. Flexiny v boudě.
napsal(a):
Rovnou se celý přicucne k zemi. Když už se podaří na něj navléct i bundu, tak jen kouknu na zip, když si zapínám bundu a on je s celou výstrojí vč. Flexiny v boudě.
No jo. Vy musíte vlastně oblékat. To mně úplně stačí bojovat s postrojem. Stejně mám pocit, že si ho nechá nasadit jen proto, že už se nemůže na mě koukat, jak nešťastně stojím u boudy-nory a přemlouvám ho, aby šel ven. Až ještě trošku povyroste, tak už se neprotáhne vchodem a bude po problému - nebude se mít kam schovat.
asurwic
napsal(a):
No jo. Vy musíte vlastně oblékat. To mně úplně stačí bojovat s postrojem. Stejně mám pocit, že si ho nechá nasadit jen proto, že už se nemůže na mě koukat, jak nešťastně stojím u boudy-nory a přemlouvám ho, aby šel ven. Až ještě trošku povyroste, tak už se neprotáhne vchodem a bude po problému - nebude se mít kam schovat.
Kdyby šlo jen o přemlouvání, ať vyleze z nory... Ale on kolikrát, když ho dostanu ven, vezme dráhu a začíná honička jak z grotesky.
napsal(a):
Kdyby šlo jen o přemlouvání, ať vyleze z nory... Ale on kolikrát, když ho dostanu ven, vezme dráhu a začíná honička jak z grotesky.
Tak to jsem ráda, že alespoň v tomto ohledu jsou moji dingouši rozumní. Ti se venku od mě nikam nehnou, protože pořád je zde riziko, že by je někdo cizí chtěl pohladit nebo jim dát dokonce nějaký dobrý pamlsek. Takové nebezpečí přeci nemohou riskovat. Zalézat paničce mezi nohy a překážet v chůzi je ta nejbezpečnější možnost venčení. Občas se mě snaží donutit, abych je před cizími lidmi vzala do náruče, ale to vážně odmítám
asurwic
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že alespoň v tomto ohledu jsou moji dingouši rozumní. Ti se venku od mě nikam nehnou, protože pořád je zde riziko, že by je někdo cizí chtěl pohladit nebo jim dát dokonce nějaký dobrý pamlsek. Takové nebezpečí přeci nemohou riskovat. Zalézat paničce mezi nohy a překážet v chůzi je ta nejbezpečnější možnost venčení. Občas se mě snaží donutit, abych je před cizími lidmi vzala do náruče, ale to vážně odmítám
U mě se drží jen na výletech autem, kde to nezná a nebyl by schopen vrátit se domů sám, posera. Jinak registruje každého kolemjdoucího a většinou přiběhne a zírá: "Neznám tě? A podrbeš mě? A co máš v tý tašce/kabelce? Něco k jídlu? A dáš?" Teď mi začal ožírat lidi, když má dobrou náladu. Rozběhne se, chramst a pojď si hrát. A krade jako straka, hlavně malé děti jsou výborná cílovka. Typický představitel plemene. Jestli ono to nakonec není správně, když mu říkám vořechu.
asurwic
napsal(a):
Jsem ráda, že mám po celé generace psy, kteří se těší ven a strkají hlavy do obojků a jsou nadšeni, když beru vodítko a venku se chovají slušně a neděsí se jiných lidí nebo kontaktu s nimi a ni ničeho jiného.
scylla
napsal(a):
Jsem ráda, že mám po celé generace psy, kteří se těší ven a strkají hlavy do obojků a jsou nadšeni, když beru vodítko a venku se chovají slušně a neděsí se jiných lidí nebo kontaktu s nimi a ni ničeho jiného.
Tak buďte ráda a od některých natur typů plemen se držte dál i do budoucna, když vám jejich povahy nevyhovují.
scylla
napsal(a):
Je to klid a pohoda. Člověk si ani neuvědomuje, co ti psi dělají úplně automaticky, co všechno snáší a jak absolutně přizpůsobení člověku jsou. U polo-divokých šílenců nemohu nic takového očekávat, ale za tu zkušenost s jejich povahou a osobností to vážně stojí.
napsal(a):
Tak buďte ráda a od některých natur typů plemen se držte dál i do budoucna, když vám jejich povahy nevyhovují.
Krásná demagogie, například čsv je také natur plemeno a nebyl s ní problém, ani s akitami, ani se sao a kazoši, basendži, huskouny, malamuty a všemi možnými kříženci. Ono to není jen o povaze, ale také o přístupu.
napsal(a):
U mě se drží jen na výletech autem, kde to nezná a nebyl by schopen vrátit se domů sám, posera. Jinak registruje každého kolemjdoucího a většinou přiběhne a zírá: "Neznám tě? A podrbeš mě? A co máš v tý tašce/kabelce? Něco k jídlu? A dáš?" Teď mi začal ožírat lidi, když má dobrou náladu. Rozběhne se, chramst a pojď si hrát. A krade jako straka, hlavně malé děti jsou výborná cílovka. Typický představitel plemene. Jestli ono to nakonec není správně, když mu říkám vořechu.
Neříkejte mu vořechu, ale retrívre. To přesně dělá můj zlaťák. Obvykle si před někoho stoupne, začne dělat sladké xichtíky, panáčkovat, vyloudí mňamku na kterou je alergický a já pak dva týdny léčím záněty kůže.
scylla
napsal(a):
Krásná demagogie, například čsv je také natur plemeno a nebyl s ní problém, ani s akitami, ani se sao a kazoši, basendži, huskouny, malamuty a všemi možnými kříženci. Ono to není jen o povaze, ale také o přístupu.
Za basenji mluvit nemohu, ale karolíny si nepředstavujte povahově jako psy. Spíš bych to popsala jako přerostlou lišku s dingovským temperamentem a vlčími zlozvyky.
scylla
napsal(a):
Psala jsem některá. Proto, že to vyznělo, že asurwic má nějaké psychicky rozházené psy, nemyslela jsem to špatně. ;)
Jinak konkrétně u basenji (a nejen u nich), když je mokro, nebo je prostě zima a hnusně, s tím u drtivé většiny neuděláte nic. Pes ví, že prší, aniž by se musel mrknout za okno, a dobrovolně vám ven nepoběží. To jsem fakt v životě neviděla.
U psů s vrozenou plachostí a nedůvěřivostí je důvod taky jasný. Dají se socializovat, ale rys povahy zůstává. Když někdo dělá rychlé pohyby a křičí, tak můj i přes extrémní přátelskost zdrhá. Stejně tak se obezřetně tváří na všechno, co nezná.
napsal(a):
Psala jsem některá. Proto, že to vyznělo, že asurwic má nějaké psychicky rozházené psy, nemyslela jsem to špatně. ;)
Jinak konkrétně u basenji (a nejen u nich), když je mokro, nebo je prostě zima a hnusně, s tím u drtivé většiny neuděláte nic. Pes ví, že prší, aniž by se musel mrknout za okno, a dobrovolně vám ven nepoběží. To jsem fakt v životě neviděla.
U psů s vrozenou plachostí a nedůvěřivostí je důvod taky jasný. Dají se socializovat, ale rys povahy zůstává. Když někdo dělá rychlé pohyby a křičí, tak můj i přes extrémní přátelskost zdrhá. Stejně tak se obezřetně tváří na všechno, co nezná.
Jo, mám prostě absolutní psychouše a jsem za ně ráda.
Na pohyby, křik a podobné věci jsme poctivě nasocializovali, takže se vedle nás mohou lidi třeba navzájem zabíjet a s karolínami to ani nehne. Běda, když se na ně ale někdo třeba jen usměje. To už hrozí, že se o ně bude člověk zajímat a tak rychle mizí ke mně do bezpečí.
asurwic
napsal(a):
Na pohyby, křik a podobné věci jsme poctivě nasocializovali, takže se vedle nás mohou lidi třeba navzájem zabíjet a s karolínami to ani nehne. Běda, když se na ně ale někdo třeba jen usměje. To už hrozí, že se o ně bude člověk zajímat a tak rychle mizí ke mně do bezpečí.
Takhle jsem to myslela taky, kolem se může dít cokoliv, jen se při tom na něj nikdo nesmí dívat. No a pak ty neznámé věci. Včera jsme u domu poprvé natrefili uklízení popelnic přes takový ten výtah, kdy se "otevře chodník". Fascinace na 10 minut, ačkoliv se klepal zimou, plus 5 minut kontrola po uzavření, co se to jako stalo, jak se to stalo, uskakování, jestli se to neotevře znovu... Už to prozkoumal, pro příště má klid a neuvěřitelně pobavil nejen mě.
napsal(a):
Takhle jsem to myslela taky, kolem se může dít cokoliv, jen se při tom na něj nikdo nesmí dívat. No a pak ty neznámé věci. Včera jsme u domu poprvé natrefili uklízení popelnic přes takový ten výtah, kdy se "otevře chodník". Fascinace na 10 minut, ačkoliv se klepal zimou, plus 5 minut kontrola po uzavření, co se to jako stalo, jak se to stalo, uskakování, jestli se to neotevře znovu... Už to prozkoumal, pro příště má klid a neuvěřitelně pobavil nejen mě.
To si umím představit. Moje hafany takto naposledy fascinoval malý letadlový radar. Šli jsme kolem vojenské základny a oni to tam měli rozestavené a ještě k tomu puštěné, že se to otáčelo. Ni, byla to pro ně zábava na vážně dlouhou dobu.
asurwic
napsal(a):
Nedá se nic dělat - budeme Vám muset založit samostatné téma
Neb pomalu všude kam přispíváte, se Vás někdo ohledně Karolín na něco ptá
(naposledy já v nějakém tématu)..
Tak aby to bylo všechno pěkně pokupě a nemusela jste stále dokola vysvětlovat to či ono ...
bhk
napsal(a):
Nedá se nic dělat - budeme Vám muset založit samostatné téma
Neb pomalu všude kam přispíváte, se Vás někdo ohledně Karolín na něco ptá
(naposledy já v nějakém tématu)..
Tak aby to bylo všechno pěkně pokupě a nemusela jste stále dokola vysvětlovat to či ono ...
Pardon. Už mlčím. Tentokrát je ale na vině i basenji.
asurwic
napsal(a):
No jo. Já za to nemůžu, že mám prostě divné psy.
Ale hezky o nich píšete.
Počítám, že u nás chovatelů tohoto plemene moc nebude a ještě méně těch, kteří o nich něco píší, seznamují s plemenem apod. tak jako vy.
Proto si myslím, že by to za samostatné téma stálo
Nicméně rozhodně např.pro mě nevhodné plemeno..
bhk
napsal(a):
Ale hezky o nich píšete.
Počítám, že u nás chovatelů tohoto plemene moc nebude a ještě méně těch, kteří o nich něco píší, seznamují s plemenem apod. tak jako vy.
Zatím jsem jediní v ČR. Ono to fakt není plemeno, které by zde lidé vyhledávali. V severní Evropě jsou docela sdílní chovatelé, ale početně žádné sláva. V Americe a jihovýchodní Asii je hromada divokých psů, k tomu také jejich kříženců, ale od chovatelů se tam člověk nedozví nic.
bhk
napsal(a):
Ale hezky o nich píšete.
S těmito typy psů se buď budete trápit, nebo je budete milovat.
Asi nebude náhoda, že chovatelé BSN jsou většinou velmi pohodoví a tolerantní lidé.
napsal(a):
S těmito typy psů se buď budete trápit, nebo je budete milovat.
Asi nebude náhoda, že chovatelé BSN jsou většinou velmi pohodoví a tolerantní lidé.
Mno..Váš příspěvek působí dojmem, že všichni ostatní jsou špatně
Chovatele BSN žádné fakt neznám. Ovšem znám spoustu jiných chovatelů různých plemen psů a většina z nich jsou "velmi pohodoví a tolerantní lidé"..
bhk
napsal(a):
Chovatele BSN žádné fakt neznám. Ovšem znám spoustu jiných chovatelů různých plemen psů a většina z nich jsou "velmi pohodoví a tolerantní lidé"..
Já popravě znám mnohem více příjemných, pohodových chovatelů typických plemen, než těch, jejiž rasy vyžadují určitou míru tolerance a nadhledu. Alespoň u nás jsou setkání plemen opravdovým zážitkem - zejména co se týká páníčků. Možná je to kulturními rozdíly, ale každopádně je to "zajímavé" a většinou jsem ráda, že po pár dnech jedeme domů.
U basenjů také nemohu moc posoudit.
bhk
napsal(a):
Ježíš, co vás píchlo? To bylo myšleno tak, že kdyby byl majitel nervní detailista se sklony k řešení prkotin a bez vysoké míry tolerance, tak ho klepne.
Ale když už jste o tom začla, tak co vždycky slyším, že se děje v jiných klubech...