Dobrý den, mám půlroční fenku yorkšírka (biewer) a ráda bych si přečetla názory chovatelů yorkšírků, či jiných malých plemen, protože mi přijde, že je hodně malinká/drobonká. Sice se mi nelíbí přerostlí yorkšíři, na druhou stranu, maxi pidi psa jsem opravdu také nechtěla. Vzhledem k tomu, že tato rasa je FCI neuzaná, ale mě se zkrátka líbí a chtěla jsem ji, tak jsem hledala dost dlouho, než jsem si vybrala, snažila jsem se totiž eliminovat riziko, že si koupím štěně od množitelů (i když mi je jasné, že sem někdo může napsat, že každé štěně této rasy je od množitelů). Je jí čerstvých 6.měsíců a váží 1115g. Když jsem si ji přivezla domů, v jejich dvou měsících, měla 650g, což mi nepřišlo nikterak zvláštní. Dříve jsem měla klasického yorka a také to byla malá psí slečna - 1,7kg, ale nyní se obávám, že se na tuto váhu nemá šanci vyšplhat. Papá o sto šest, takže apetitem to opravdu není. Navíc jí vůbec nešidím - ke granulím má přístup nonstop a štěněcí paštiku dávám 3x denně, navíc jí dávám ještě multivitamínovou pastu. Kdyby měla tak ty 2kg, byla bych šťastná. Máte zkušenosti s tím, že Vám pejsci vyrostli i po půl roce věku? Děkuji za každý názor.
Sisi16
napsal(a):
Dobrý den, mám půlroční fenku yorkšírka (biewer) a ráda bych si přečetla názory chovatelů yorkšírků, či jiných malých plemen, protože mi přijde, že je hodně malinká/drobonká. Sice se mi nelíbí přerostlí yorkšíři, na druhou stranu, maxi pidi psa jsem opravdu také nechtěla. Vzhledem k tomu, že tato rasa je FCI neuzaná, ale mě se zkrátka líbí a chtěla jsem ji, tak jsem hledala dost dlouho, než jsem si vybrala, snažila jsem se totiž eliminovat riziko, že si koupím štěně od množitelů (i když mi je jasné, že sem někdo může napsat, že každé štěně této rasy je od množitelů). Je jí čerstvých 6.měsíců a váží 1115g. Když jsem si ji přivezla domů, v jejich dvou měsících, měla 650g, což mi nepřišlo nikterak zvláštní. Dříve jsem měla klasického yorka a také to byla malá psí slečna - 1,7kg, ale nyní se obávám, že se na tuto váhu nemá šanci vyšplhat. Papá o sto šest, takže apetitem to opravdu není. Navíc jí vůbec nešidím - ke granulím má přístup nonstop a štěněcí paštiku dávám 3x denně, navíc jí dávám ještě multivitamínovou pastu. Kdyby měla tak ty 2kg, byla bych šťastná. Máte zkušenosti s tím, že Vám pejsci vyrostli i po půl roce věku? Děkuji za každý názor.
to je hodně málo. Už ta váha ve 2m je strašně malá. Kolik váží rodiče? Naše měla v 6m 1600gr a v lednu jí budou 2 roky a váha se jí drží cca na 1950gr, přes 2kg nikdy nešla a je malinká. něco nabere ale právě nejvíc rostlo do 6m a pak už jen malinko.650gr ve 2m je ale hodně málo. naše byla nejmenší z vrhu a měla 980gr. Rodiče mají 2,2kg a 2,3kg
Markéta80
napsal(a):
to je hodně málo. Už ta váha ve 2m je strašně malá. Kolik váží rodiče? Naše měla v 6m 1600gr a v lednu jí budou 2 roky a váha se jí drží cca na 1950gr, přes 2kg nikdy nešla a je malinká. něco nabere ale právě nejvíc rostlo do 6m a pak už jen malinko.650gr ve 2m je ale hodně málo. naše byla nejmenší z vrhu a měla 980gr. Rodiče mají 2,2kg a 2,3kg
Děkuji za komentář, mně to tak málo nepřišlo, když jsem si ji brala. Dokonce i poměrně rychle přibývala a já byla spokojená a předpokládala jsem, že ty 2kg určitě bude mít, ale pak se to začalo zpomalovat a teď jí váha téměř stojí Rodiče jsou normální velikosti - maminka 2.1kg a taťka necelé 2kg. Nejsem žádný blázen, ani extremista, chtěla jsem zdravého pěkného yorka, u kterého se nemusím obávat zdravotních problémů a teď se obávám, aby měla 1,5kg Také si právě pamatuji, že mi obě předešlé jorkšíří holčičky rostly nejvíce do půl roku.
Sisi16
napsal(a):
Děkuji za komentář, mně to tak málo nepřišlo, když jsem si ji brala. Dokonce i poměrně rychle přibývala a já byla spokojená a předpokládala jsem, že ty 2kg určitě bude mít, ale pak se to začalo zpomalovat a teď jí váha téměř stojí Rodiče jsou normální velikosti - maminka 2.1kg a taťka necelé 2kg. Nejsem žádný blázen, ani extremista, chtěla jsem zdravého pěkného yorka, u kterého se nemusím obávat zdravotních problémů a teď se obávám, aby měla 1,5kg Také si právě pamatuji, že mi obě předešlé jorkšíří holčičky rostly nejvíce do půl roku.
Čím krmíte a kolik? Naše měla kolem půl kg když měla měsíc a to jsme si jí šla vybrat a byla drobeček, těh 1,5 snad mít bude . Já si ze začátku taky říkala že docela váha ok a pak šla váha i dolů a pomalu strašně pomalu a naštěstí má delší srst, jinak po vykoupání je jak přerostlé morče. Já počítala že by mohla mít 2,5kg což by bylo fajn a veterinář pak říkal že max do 2kg a měl pravdu.
Markéta80
napsal(a):
Čím krmíte a kolik? Naše měla kolem půl kg když měla měsíc a to jsme si jí šla vybrat a byla drobeček, těh 1,5 snad mít bude . Já si ze začátku taky říkala že docela váha ok a pak šla váha i dolů a pomalu strašně pomalu a naštěstí má delší srst, jinak po vykoupání je jak přerostlé morče. Já počítala že by mohla mít 2,5kg což by bylo fajn a veterinář pak říkal že max do 2kg a měl pravdu.
Misku s granulemi jí neustále plním (a baští je) a paštiku dávám 3x denně, cca 1/4 ze 150g porce...
rapotacka11
napsal(a):
Granule má stále v misce ?
Maso dostává ?
Https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10009541-konzervy-pro-psy-a-kocky#nejnovejsi
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10009545-rozhovor-s-mvdr-jirim-sokolem-majitele-psu-a-kocek-podlehaji-reklame-je-to-velky-byznys#nejnovejsi.
Ano, granule a pitnou vodu má stále. Maso jako sirové? To ne, to jí nedávám. Měla bych?
Nepřijde mi úplně dobrá strava. Royal Canin jsou hnus! Vyměnit za kvalitnější, hodně tu krmí Wolfsblut granulemi, jistě poradí někdo i jiné a za mě teda maso, kosti, vnitřnosti (dáváme syrové, můžete vařit - kosti pouze syrové) s přílohami, zeleninou. S granulemi určitě poradí Meggí a s masem Rájka. Určitě se tu ukáží. Viděla jsem hodně psů, co se na mase zlepšili, nasvalili a i vytáhli. A Royalky fakt Vyhoďte.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud budete chtít pomoc a poradila vařenou stravou, tak mi písněte do zpráv.
napsal(a):
Pokud budete chtít pomoc a poradila vařenou stravou, tak mi písněte do zpráv.
Oprava:a poradit s vařenou stravou.
Sisi16
napsal(a):
Ježíš, teď jsem si všimla, že mi tel. přepsal syrové na sirové S těmi granulemi jsem hodně překvapená Doporučila mi je totiž jak chovatelka, tak veterinář A já žila v domnění, že jí dávám to nejlepší...Syrové maso by mělo být ale přemražené, ne?
To oni veterináři rádi, tyhle značky typu Hills, Royal, Ekanuba (nevím jak se to píše) je sponzorují, tak je nabízejí. Syrové maso nemusí být premažené, objednavám z barf shopů na internetu (dopsimisky.eu), kde to už mražené přijde, ale když koupím chlazené v obchodě, tak hned dám.
Sisi16
napsal(a):
Dnes jsem byla u Veta na vakcinaci vztekliny a čipování a samozřejmě jsem se na tu váhu ptala. Radu jsem nedostala, jen doporučení, abych přišla na odběry krve, jestli nemá špatná játra...
Zkuste to maso, jak vám radí holky...na ty odběry klidně můžete, pro klid duše, ale když jí nic jinýho není, jen je hubená, tak mi to nepřijde moc pravděpodobný...
Ohledně granulí si u malých mrňat chválí Artemisky nebo Barking Heads. Ale jsou toho mraky, největší výběr je asi u Wolfsblut. Jestli si nevěříte na komplet BARF a chcete mít jistotu, tak maso a spol. můžete dávat jen místo jedné denní dávky.
napsal(a):
Zkuste to maso, jak vám radí holky...na ty odběry klidně můžete, pro klid duše, ale když jí nic jinýho není, jen je hubená, tak mi to nepřijde moc pravděpodobný...
Ne, žádné problémy nemá - ráda baští, nemá průjem, je hravá, milá, nejeví zkrátka žádné známky toho, že by jí něco trápilo. Maso určitě zkusím Také doufám, že ve skutečnosti žádné zdravotní problémy nemá.
Accuracy
XXX.XXX.129.250
Předpokládám, že krmíte Royal Canin Mini Junior.
Když se podíváte na složení, je vidět, že to není žádná sláva. Vyloženě hnus to není, to pak nevím, jak bych nazývala jiné značky, ale.. Na prvním místě rýže? A místo jednoduchého masa (masové moučky/sušeného masa) tam jsou položky, které se tváří, že jsou v pořádku (např. drůbeží proteiny apod.), ale skrývá se za tím nekvalitní vstupní materiál, tisíckrát už zpracovávaný, nepůvodní. Trochu jako polévka z pytlíku. Zdravého, dospělého a geneticky nezatíženého psa, který nebude vrcholově sportovat ani se účastnit chovu, bych tím asi klidně krmila, ale když máte problém, je velmi pravděpodobné, že za tím stojí strava.
Ohledně syrové/vařené stravy: tam taky bacha, musíte si nastudovat, jaké má co složení, kolik čeho dávat, je to dost o vědomostech a zkušenostech a i tak to je dost alchymie. Ne že bych ji nedoporučovala vůbec, ale patří jen do povolaných rukou. Osobně ji doporučuji jen těm psům, kteří mají alergie na látky běžně se vyskytující v průmyslových krmivech, jinak se vždycky dají najít granule/konzervy, které vyhovují. Ovšem jestli u štěněte ve vývinu je lepší zkoušet co týden nové granule, nebo zkoušet, jaké maso a přílohy sednou nejlépe, to Vám bohužel neporadím...
napsal(a):
Ohledně granulí si u malých mrňat chválí Artemisky nebo Barking Heads. Ale jsou toho mraky, největší výběr je asi u Wolfsblut. Jestli si nevěříte na komplet BARF a chcete mít jistotu, tak maso a spol. můžete dávat jen místo jedné denní dávky.
Omlouvám se, asi budu za blbce, ale co myslíte tím, jestli si netroufám na komplet BARF? Začínám mít pocit, že se začínám ztrácet a bavíme se tu o alchimii, na kterou je potřeba vysoká škola (vůbec to nemyslím zle, jen mi to přijde nějaké složité ). Nemám na mysli jen Váš příspěvek, ale všeobecně ;).
Sisi16
napsal(a):
Omlouvám se, asi budu za blbce, ale co myslíte tím, jestli si netroufám na komplet BARF? Začínám mít pocit, že se začínám ztrácet a bavíme se tu o alchimii, na kterou je potřeba vysoká škola (vůbec to nemyslím zle, jen mi to přijde nějaké složité ). Nemám na mysli jen Váš příspěvek, ale všeobecně ;).
Když máte mrně, tak musíte být velmi pečlivá ve vyváženosti stravy vč. dostatku živin a vitamínů - pes je ve vývinu. Já si na to i z pohodlnosti netroufla dodnes, tak dostává nárazově a v podstatě od oka. Ale jinak počítám i pamlskování. Brambory, sušené maso, zelenina, ovoce, ráno rozmrazím nějakou malou drůbeží kostičku se zbytky masa a večer si jí skrouhne. Nejsem cvok, co by si to psal, ale mám zajetý systém - na ven sušené maso, doma se pamlskuje zbytek.
U tak malého plemene zas růstové problémy pohybového aparátu díky "nevyvážené" stravě hrozit nebudou a malá už má ten nej růst za sebou. Takže v klidu do maska
Co se týká granulí, tak klidně do "nabušených" jako je Orijen.
Sisi16
napsal(a):
Na krmení psa není třeba mít vysokou školu. Před granulemi krmili psy masem všichni, dokonce i veterináři. Pro takového prcka můžete nakupovat bez omezení u řezníka v lidské kvalitě, žádné přemražování není nutné. Na e-shopy s barfem se vykašlete. Základy nastudujte u www.manwe.eu, hlavně si zapamatujte, je důležitá je pestrost, a to, že pes nepotřebuje "denně vyváženou stravu". Uvidíte, že vás bude bavit mu to "hamčo" připravovat.
Rozhodně bych nedávala ty paštičky, konzervičky a granule, které nejsou opravdu opravdu dobré. Už jenom taky na IFauně je k tématu hafo diskuzí.
Budu oponovat: Přemražování JE nutné! pokud kupujete mražené maso pro psy, tak by problém být neměl. Pokud ale kupujete maso chlazené, je před podáním nutné ho přemrazit. Třeba takovou neosporu dostane pes jen jednou.
![]()
jinak souhlasím s tím, že krmaní přirozenou stravou není žádná věda ani alchymie. A téhle drobné fence může jen prospět!
Sisi16
napsal(a):
Taky mi to zkraje připadalo, jak alchymie, ale jakmile člověk nabude nějakou rutinu, zkušenost, tak u to krmíte od oka...nakonec si najdete svůj způsob krmení, který vám vyhovuje...a samozřejmě i pejskovi...
Ono jak se člověk začne hrabat v množství potřebných minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny atd atd, tak si opravdu říká, to nedám, ale dřív jsme taky psy granulema nekrmili a šlo to...žádná věda to fakt není...člověk se ze začátku bojí, aby byly krmný dávky vyvážený...ale nemusí být přesně vybalancovaná každá, stačí když to bude v horizontu týden,14 dní...
Moc všem děkuji za rady. Ty Royalky mě opravdu překvapily, dnes jsem byla vyměnit granule - v obchodě mi bylo také potvrzeno, že Royalky opravdu ne, že to bude hlavní příčina toho, proč mi malá nepřibírá. Doporučila mi x značek, nakonec jsem na doporučení vzala Brit pro štěňata. Maso do jídelníčku klidně a ráda zařadím, ale bylo mi řečeno, že se nemají míchat granule se syrovým masem. Jsem z toho tedy zmatená, jestli dávat granule a jednou denně třeba syrové maso? Abych dávala pouze syrové maso a bez granulí, tak na to opravdu nemám čas a věřím tomu, že bych i zapomínala rozmražovat dávky. Respektive si na to moc netroufám, jak jste sami psali, je třeba, aby byla strava vyvážená a nic v ní nechybělo. Tímto mi vyhovují právě granule, proto bych potřebovala zvolit ty správné...Co si myslíte o značce granulí Brit?
Sisi16
napsal(a):
Moc všem děkuji za rady. Ty Royalky mě opravdu překvapily, dnes jsem byla vyměnit granule - v obchodě mi bylo také potvrzeno, že Royalky opravdu ne, že to bude hlavní příčina toho, proč mi malá nepřibírá. Doporučila mi x značek, nakonec jsem na doporučení vzala Brit pro štěňata. Maso do jídelníčku klidně a ráda zařadím, ale bylo mi řečeno, že se nemají míchat granule se syrovým masem. Jsem z toho tedy zmatená, jestli dávat granule a jednou denně třeba syrové maso? Abych dávala pouze syrové maso a bez granulí, tak na to opravdu nemám čas a věřím tomu, že bych i zapomínala rozmražovat dávky. Respektive si na to moc netroufám, jak jste sami psali, je třeba, aby byla strava vyvážená a nic v ní nechybělo. Tímto mi vyhovují právě granule, proto bych potřebovala zvolit ty správné...Co si myslíte o značce granulí Brit?
Jaké brit, modrý obal nebo care? Naše se jich ani nedotkla. Brit mezi lepší nepatří, spíš průměr. Pro začátek tady http://www.granule.cz/.Naše jako štěně měla ráda barking heads- tiny paws kachna, acana, orijen. V dospělosti měla hodně ráda N&D rybu s pomerančem a pro malé psy jsou granulky fakt mini, jako štěně wolfsblut nechtěla a ted je miluje, odpad minimální, mají i štěněcí Ve zverimexu kvalita ale neni Těch lepších je hodně ale já musim hledat kde je menší balení a i menší vel granulí i když wlofsblut neberu small a žere dobře . Ale zkusila jsme brit care losos a jen čuchla a nežrala, naštěstí to byla jen kilovka
Sisi16
napsal(a):
Britem jsem krmila-modrým, když jsme odebírali štěňata, tak byly na těchto granulích, vyhovovaly, tak jsem to moc neřešila, pesani na nich v poho vyrostli i klouby mají v pořádku...takže nic špatnýho o nich říct nemůžu, ale přešla jsem na maso a určitě se to projevilo jak na kvalitě srsti, tak na množství exkrementů...zvolte určitě jiné granule
Markéta80
napsal(a):
Jaké brit, modrý obal nebo care? Naše se jich ani nedotkla. Brit mezi lepší nepatří, spíš průměr. Pro začátek tady http://www.granule.cz/.Naše jako štěně měla ráda barking heads- tiny paws kachna, acana, orijen. V dospělosti měla hodně ráda N&D rybu s pomerančem a pro malé psy jsou granulky fakt mini, jako štěně wolfsblut nechtěla a ted je miluje, odpad minimální, mají i štěněcí Ve zverimexu kvalita ale neni Těch lepších je hodně ale já musim hledat kde je menší balení a i menší vel granulí i když wlofsblut neberu small a žere dobře . Ale zkusila jsme brit care losos a jen čuchla a nežrala, naštěstí to byla jen kilovka
A sakra...Také jsem vzala jen kilovku - Brit Care s jehněčím masem a rýží. Aby si zvykla, tak jsem jí dala trochu do stávajících granulí a šmakují jí, zatím. A koukám, že budu tedy muset vybírat dál, když ani tyto nepatří mezi lepší Proto jsem zavítala sem, abych měla více názorů a typy na kvalitní krmivo Děkuji za odkaz, kouknu na to
Sisi16
napsal(a):
A sakra...Také jsem vzala jen kilovku - Brit Care s jehněčím masem a rýží. Aby si zvykla, tak jsem jí dala trochu do stávajících granulí a šmakují jí, zatím. A koukám, že budu tedy muset vybírat dál, když ani tyto nepatří mezi lepší Proto jsem zavítala sem, abych měla více názorů a typy na kvalitní krmivo Děkuji za odkaz, kouknu na to
Zase jako přechod z royalu je to ok, alespoň že je to ten care, to budou ty mini granulky co Normálně ho zkrm, pro štěně to nebude alespoń takový šok. proti royalu je to rozdíl a pak to chce zkoušet. naše do 10m byla šíleně vybíravá, acana a orijen ale sežrala hned pro mě bylo blbý že nikde nejsou na zkoušku mini balení, acana a orijen ano,340gr balení bylo super Nebo ten artemis, to jsou taky mini granulky a já brala na spokoenym psů vzorky a vzala jsem 2 balení artemisu a chutnalo jí. momentálně má wolfsblut a žere s nadšenim a tam se mě íbí že je tolik druhů, dělají i pro malá plemena ale zatim málo druhů. Jako štěně to nechtěla a teď to vždy z misky zmizí v rychlosti a hlavně jí sedí, odpad fakt minimální ale chce to zkoušet Pro příště je lepší napřed pohledat v diskuzích a dle toho koupit, já objednávam z netu, u nás ve zverimexu jen royal, eukanuba, pro plan jediné co bych mohla je acana ale mají jen velké balení
Dasvo
napsal(a):
Budu oponovat: Přemražování JE nutné! pokud kupujete mražené maso pro psy, tak by problém být neměl. Pokud ale kupujete maso chlazené, je před podáním nutné ho přemrazit. Třeba takovou neosporu dostane pes jen jednou.
![]()
jinak souhlasím s tím, že krmaní přirozenou stravou není žádná věda ani alchymie. A téhle drobné fence může jen prospět!
Nepřeháníte to trochu? Sobě maso normálně z masny také přemražujete? Ano, já vím, vy ho vaříte, pečete... Ale plno lidí, včetně mojí rodiny, jí třeba takového tataráka a ještě neumřelo. Pokud dostane náš pes maso pro lidi, nepovažuji vůbec za nutné jej přemražovat. Občas takové maso naši psi dostávají a nikdy (za 30 let) nebyl problém. Samozřejmě, že vyloučit nelze nikdy nic, ale myslím, že to jedno promile rizika, že se pes něčím z masa nakazí, je opravdu zanedbatelné. A co si budeme povídat, přemražené maso nikdy není tak kvalitní jako čerstvé. Asi by se tady mohli vyjádřit veterináři s kolika takovými případy, nákazy z masa pro lidi podávaného psům, se setkali?
koňadra
napsal(a):
Nepřeháníte to trochu? Sobě maso normálně z masny také přemražujete? Ano, já vím, vy ho vaříte, pečete... Ale plno lidí, včetně mojí rodiny, jí třeba takového tataráka a ještě neumřelo. Pokud dostane náš pes maso pro lidi, nepovažuji vůbec za nutné jej přemražovat. Občas takové maso naši psi dostávají a nikdy (za 30 let) nebyl problém. Samozřejmě, že vyloučit nelze nikdy nic, ale myslím, že to jedno promile rizika, že se pes něčím z masa nakazí, je opravdu zanedbatelné. A co si budeme povídat, přemražené maso nikdy není tak kvalitní jako čerstvé. Asi by se tady mohli vyjádřit veterináři s kolika takovými případy, nákazy z masa pro lidi podávaného psům, se setkali?
Zrovna vcera mi lekarka v praci povidala jak dostala jeji kamaradka z tataraku v Ostrave tasemnici. Rada si ho davam sama, ale nebylo to pekne poslouchani, co kamaradce udelalo s psychikou mit v tele neco takoveho
Lexaurin
napsal(a):
Zrovna vcera mi lekarka v praci povidala jak dostala jeji kamaradka z tataraku v Ostrave tasemnici. Rada si ho davam sama, ale nebylo to pekne poslouchani, co kamaradce udelalo s psychikou mit v tele neco takoveho
V té Ostravě... to lidi zbaštili maso, co se prodávalo naložené s cedulí určeno k tepelnému zpracování.
jejich boj.
ono holt tyhle mňamky se nedělají z masa, co dostane ovál a jde na výsek.
od té doby, co vím, co se razítkuje jako podmíněně poživatelné, už tyhle věci určené k tepelné úpravě, stejně jako maso z konzerv nebo z hotovek v konzervách, nepapám.
koňadra
napsal(a):
Už to tady píšu poněkolikáté. kamarádce umřel celý vrh středního plemene na neosporu ze svíčkové koupené u normálního řezníka a fena jí uhynula zhruba za rok poté na selhání ledvin, jehož příčinou byla též neospora.
je to sice asi paradoxní, tatarák si dávám velmi rád a zhruba čtyřikrát do roka ho mám. Psům ale zkrmuju výhradně přemražené syrové maso. A v diskuzích taktéž důrazně dopručuju přemražovat. byl bych hodně nerad, kdyby tady zadavatelka za pár měsíců plakala, že jí fenka uhynula, protože ji krmila tak, jak jí tady bylo doporučeno a nikdo ji na riziko nákazy neupozornil Takže tak!
Každý si musí sám rozhodnout jaká míra rizika je pro něj únosná.
Dasvo
napsal(a):
Už to tady píšu poněkolikáté. kamarádce umřel celý vrh středního plemene na neosporu ze svíčkové koupené u normálního řezníka a fena jí uhynula zhruba za rok poté na selhání ledvin, jehož příčinou byla též neospora.
je to sice asi paradoxní, tatarák si dávám velmi rád a zhruba čtyřikrát do roka ho mám. Psům ale zkrmuju výhradně přemražené syrové maso. A v diskuzích taktéž důrazně dopručuju přemražovat. byl bych hodně nerad, kdyby tady zadavatelka za pár měsíců plakala, že jí fenka uhynula, protože ji krmila tak, jak jí tady bylo doporučeno a nikdo ji na riziko nákazy neupozornil Takže tak!
Ona taky neospora není nebezpečná pro lidi, konečný hostitel je zpravidla pes.
Dasvo
napsal(a):
Děkuji za radu a souhlasím s Vámi. Je mi jasné, že přemražené maso už není taková "mňamka" jako čerstvé, ale eliminuje se tím riziko nákazy na minimum. Také si dám ráda tatarák, ale kdyby náhodou k nějaké nákaze čímkoliv došlo, tak se s tím poperu určitě lépe, než kilový pes. Vím, že riziko může být minimální, ale radiš tomu předcházet, než tomu jít naproti