anonymkadymka
XXX.XXX.200.142
Téma postopadesátéprvní...jak se rozhodnout? Do budoucna se rozhodujeme jakého dalšího rodinného psa. V konečném výběru je krátkosrstá kolie nebo zlatý retrívr, obojí s PP. Pes bude bydlet uvnitř v RD s menší zahrádkou. Jsme pár 40+, děti odrostlé, času dost. V plánu je cvičák, za barákem pole, lesy. Organizované sporty nejspíš ne, pokud nás to nějak zvlášť nechytne. Měli jsme křížence retrívra, byl úžasný, ale do bytu mi přijde už velký. Náš bývalý byl venku, v zimě v noci v garáži. To už nechceme, chceme psa určitě uvnitř. Momentálně máme malého kříženečka, něco s maltézákem, ale další pes by měl být velký a my se přeme - zlaťák nebo kraťanda?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já na svoji povahu, bych jednoznačně zvolila kraťandu. Znala jsem jednu a ta byla SUPER. Mě labradoři a goldeni nějak nic neříkají a to je jich všude plno. Ale je to věc názoru.
Hlasuju pro krátkosrstou kolii.Jsou prima.
anonymkadymka
XXX.XXX.200.142
Díky za reakce. Taky preferuju kolii, mám načteno snad všechno co o obou plemenech na netu je. Manžel je pro retrívra, že už ví co můžem čekat. Tak uvidíme až to bude opravdu aktuální jestli se mi podaří ho přesvědčit
Za mě retrívr, ale každý má svou srdceční záležitost, já bych retrívra za jiného psa neměnila
Nemám ani jedno (zlaťák, kraťanda), ale pořídila bych si kraťandu. Myslím, že mají fajn povahu. Retrívři (všeobecně) mě dnes připadají (až na výjimky) jako chodící sudy - a to jsem ho před mnoha a mnoha lety chtěla. Dnes už ani zadarmo. Ale každý máme nějaké plemeno jako "srdcovou záležitost", jiný by zase ani zadarmo nechtěl to, co mám já. Kraťanda bude určitě i skladnější (na cestovní i v bytě) i mštnější.
koňadra
napsal(a):
Nemám ani jedno (zlaťák, kraťanda), ale pořídila bych si kraťandu. Myslím, že mají fajn povahu. Retrívři (všeobecně) mě dnes připadají (až na výjimky) jako chodící sudy - a to jsem ho před mnoha a mnoha lety chtěla. Dnes už ani zadarmo. Ale každý máme nějaké plemeno jako "srdcovou záležitost", jiný by zase ani zadarmo nechtěl to, co mám já. Kraťanda bude určitě i skladnější (na cestovní i v bytě) i mštnější.
Retrívři-chodící sudy, to je přesné, taky to tak vidím Též nemám ani jedno z těchto plemen, ale kraťanda bude víc akční a mě je taková mnohem sympatičtější. Už jen ten její milý výraz. Kdybych někdy volila plemeno do bytu,100% by to byla právě ta K.K. Mě se líbí spíše takové štíhlejší a elegantnější plemena(chrti, dobrman, malina a jim podobná, nikdy ani zadarmo ne-rotvajler, labrador, bordeaux. doga apod. Ale, každý jsme jiný.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.151.25
Kraťandy jsem měla dvě, zlaťáků několik. Povahově je kolie pro mě zajímavější. Líbí se mi na ní, že se více fixuje na konkrétního člověka. Hůře než zlaťák snáší změny. Tudíž například je větší problém jí dát někomu na hlídaní. Cvičitelnost je srovnatelná, akorát u kolie bych řekla, že je víc náladová, když nemá den, tak jí musíte opravdu přesvědčovat a nikdy nepoužít tvrdší postupy. Zlaťák, když něco výcvikově pokazíte se dá lépe "spravit". To kolie o dost hůř.
U kolie je potřeba si dát si pozor na zdraví očí a srdce. U zlaťáka hlavně na klouby, tedy kyčle a v poslední době je čím dál více problémů s lokty. Také větší pozor na povahu, někteří zlaťáci jsou příliš "labilní". Je jich o hodně víc, tak se dá lépe vybírat. Pořizovací cena je kraťandy vyšší, protože je jich opravdu málo a většinou se musí jet krýt do zahraničí.
Přeju Vám, ať jste s budoucím pejskem spokojeni!
anonymkadymka
XXX.XXX.200.142
Děkuju všem za odpovědi. Vpodstatě mi většina z vás potvrdila co jsem si o kraťandách načetla. Taky se mi zdá i na bydlení uvnitř vhodnější, menší, skladnější.
Načíst se dá cokoliv. Neznám osobně moc kolií.jen tři dlouhosrsté a dvě kratandy. Nedovedu si představit že bych tyhle psy vyměnila za ty svoje jak píšete sudy na nožičkách. Nerikam že je to úplně špatný pes ale retrívr je podle mě mnohem ucenlivejsi poslusnejsi pracovitejsi a také mnohem veselejší hravější citlivější a přátelštější. Mluvím o retrivrech s pp se kterými se pracuje ne o těch prezranych bezpaposich co lidi za retrívr vydávají. Nevím jakého retrívra jste doma měli že vás napadlo pořídit si jiného psa ale řekla bych jestli to byl pravý retrívr tak možná budete kolií zklamání.
anonymkadymka
XXX.XXX.200.142
Jediné co mě od retrívra odrazuje je jeho bydlení v domě. Byl tady až příliš neohrabaný, prostě hledám něco menšího, spíš drobnějšího. Jinak povaha retrívra nám vyhovovala.
anonymkadymka
napsal(a):
Jediné co mě od retrívra odrazuje je jeho bydlení v domě. Byl tady až příliš neohrabaný, prostě hledám něco menšího, spíš drobnějšího. Jinak povaha retrívra nám vyhovovala.
Pak si ale vyberte KK fenku. Pes nemusí být menší než GR. A ocasem vám smete cokoliv z konferenčního stolku.
anonymkadymka
napsal(a):
Např fenka flata se velikostí neliší od kratandy, jukněte na ně
Nebo středního knírače, ten bude menší zaručeně
anonymkadymka
XXX.XXX.200.142
napsal(a):
Např fenka flata se velikostí neliší od kratandy, jukněte na ně
Flat už se mi zdá o dost živější.