Sari
XXX.XXX.234.34
Ahoj bydlím v domečku s nájemníky a chci si pořídit štěňátko sheltie, ale nevím jestli nejsou sheltie příliš hlučné, protože jinak bych to musela vypustit z hlavy a to vážně nechci. Má někdo zkušenosti? Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ach ta všemocná výchova...
V prvé řadě jde o předpoklad spojený s povahou plemene, a v případě šeltie skutečně tu uštěkanost musí předpokládat. Výchova nastupuje až poté (neuštěkaného psa k neštěkání vychovávat nemusíme) a dle jedince je více či méně náročná a je závislá na povaze/temperamentu konkrétního jedince.
Odnaučit psa štěkat, když je doma sám, spadá do kategorie těžší (dle výše uvedené povahy jedince).
Sari
XXX.XXX.234.34
Ne bude to můj první pes.
Ano, šeltie patří mezi uštěkanější plemena.
samozřejmě leccos se dá tvarovat výchovou, ale spíš bude štěkat šeltinka než kavalír.
Sari
XXX.XXX.207.215
A štěká když je doma sama nebo proč?
Sari
napsal(a):
A štěká když je doma sama nebo proč?
Protože je to ovčák a ti štěkají víc.
Ja mám appenzela. V popise má napísané "štekajúci, krátkosrstý, stredne veľký, viacfarebný salašnícky pes" Je to vraj uštekané plemeno. Ako šteňa štekal dosť, ale veľa som sa mu venoval a teraz nešteká skoro vôbec, susedia o ňom ani nevedia.
Mám první šeltii, takže nemám asi dostatečnou zkušenost, ale neřekla bych, že je uštěkanější, než ostatní psi v naší smečce. Rozhodně je víc slyšet při hrách, akci - to opravdu štěká, pořád, hodně výrazným hlasem. Ale pokud není důvod ke vzruchu, není důvod ke štěkání. Takže když je s námi doma, při běžných činnostech na zahradě i mimo ni - neštěká. Štěká, když ostatní psi začnou štěkat na vetřelce za plotem, nebo když si spolu hrají a honí se, když jim házím aport, jinak ne.
Máme v bytě dvě šeltie, psa a fenu. Podle mě jsou rozhodně ukecanější než jiná plemena, ale projevují se jen tehdy, když o "něco" jde - tj. někdo zazvoní, při hře...to je pak rachot. Bezdůvodně ani když jsou sami neštěkají, to jsme si vyjasnili hned na začátku. Sousedy na patře tolerují (tj. nehlásí je štěkotem), ale jakmile jde někdo po schodech z jiného patra, to už jim vadí (naštěstí je v baráku výtah). Takže uštěkanější jsou, výchovou toho zvládnete hodně, ale ta radost z toho štěkání tu prostě je (ve stylu když už můžu štěkat, ať to stojí za to