Kiarak
XXX.XXX.89.133
Dobrý den, tohle téma tady je nejspíš po několikáté, ale nemám čas hledat ve starších...
Jde o to, že máme starší fenu (9 let) a chceme si k ní pořídit nové štěně. Jenže štěně, které máme vyhlédlé je pes. Vrh je celý klučičí, takže nemáme jinou možnost.
Fena je bezproblémová a se zařazením nového psa do "smečky" by jistě ráda souhlasila.
A chci se zeptat, jestli by byl nějaký problém se psem a fenou v jednom domě? Docela často vídám takovéhle složení a zatím žádný problém u nikoho nebyl. Jak tohle řešíte vy?
Kiarak
XXX.XXX.89.133
Samozřejmě psa vykastrujeme, až to bude možné. V kolika je nejlepší kastrovat?
Měla jsem smíšenou smečku a bylo to v pohodě, jen fena šéfovala (a psi ji spokojeně poslouchali). Nikdo nebyl kastrován, takže jsme v době hárání oddělovali, ale máme na to podmínky, takže nebyl problém. Soužití pes/fena je podle mne lepší, než soužití jedinců stejného pohlaví, jen počítejte s tím, že na procházkách si pes může fenu před dotěrnými psy - samci bránit.
Je také dobré, aby fena měla výborně zvládnutou poslušnost a byla bez zlozvyků, protože pro mrňouse se stane velkým vzorem a do značné míry bude kopírovat její chování.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Soužití bez problémů, nynější fena kastrovaná, takže pohoda, když jsme měli nekastrovanou, tak jsme oddělovali...
Kiarak
XXX.XXX.173.16
Děkuji za odpovědi.
Kiarak
napsal(a):
Dobrý den, tohle téma tady je nejspíš po několikáté, ale nemám čas hledat ve starších...
Jde o to, že máme starší fenu (9 let) a chceme si k ní pořídit nové štěně. Jenže štěně, které máme vyhlédlé je pes. Vrh je celý klučičí, takže nemáme jinou možnost.
Fena je bezproblémová a se zařazením nového psa do "smečky" by jistě ráda souhlasila.
A chci se zeptat, jestli by byl nějaký problém se psem a fenou v jednom domě? Docela často vídám takovéhle složení a zatím žádný problém u nikoho nebyl. Jak tohle řešíte vy?
Mám celý život psy i feny v domě, není žádný problém, vycházejí spolu, žerou spolu, vycházejí v pohodě.
Kastrovat psa vůbec nemusíte, jde to ohlídat, máte přece kliky a dveře, ne?
Kiarak
XXX.XXX.89.133
scylla
napsal(a):
Mám celý život psy i feny v domě, není žádný problém, vycházejí spolu, žerou spolu, vycházejí v pohodě.
Kastrovat psa vůbec nemusíte, jde to ohlídat, máte přece kliky a dveře, ne?
Ano, kliky a dveře máme :). Jenže pejsci budou venku. Fena má boudu s výběhem (ale jinak je volně), do které by se jeden mohl zavírat, ale to mi přijde zbytečné. To raději tu kastraci psa...
Šarina
napsal(a):
To já bych tedy radši na těch pár dní oddělila než kastrovala :(.
Tak to jste třeba neměla doma psa, co v ty nej dny jen ležel u kotce a nežral a hubl..pro takového psa byla kastrace vysvobození, protože pak mohl být s holkama 24 hod. denně a byl klid. Jo a chuť na krytí ho nepřešla..jen měli jaksi bezpečné krytí.
Další psy už jsme kastrovali taky a nijak jim to neublížilo. Neřeknu u feny, tam je to větší zásah..ale u psa je to šmik, šmik a je to... a rizika komplikací a neduhů minimální.. (u feny třeba inkontinence, apod..).
Kiarak
napsal(a):
Ano, kliky a dveře máme :). Jenže pejsci budou venku. Fena má boudu s výběhem (ale jinak je volně), do které by se jeden mohl zavírat, ale to mi přijde zbytečné. To raději tu kastraci psa...
Proč si pořizujete psa k feně, když pro to nemáte podmínky? Co vás k tomu vede? Je pro vás pes tak málo, že se podíváte na štěně a už si představujete kudlu?
lavacca
napsal(a):
Tak to jste třeba neměla doma psa, co v ty nej dny jen ležel u kotce a nežral a hubl..pro takového psa byla kastrace vysvobození, protože pak mohl být s holkama 24 hod. denně a byl klid. Jo a chuť na krytí ho nepřešla..jen měli jaksi bezpečné krytí.
Další psy už jsme kastrovali taky a nijak jim to neublížilo. Neřeknu u feny, tam je to větší zásah..ale u psa je to šmik, šmik a je to... a rizika komplikací a neduhů minimální.. (u feny třeba inkontinence, apod..).
Šmik a je to. Může následovat řídnutí kostí, vysychání vazivových tkání, inkontinence, potíže se štítnou žlázou, osteosarkom, mastocytom... ale kdo by se tím zabýval, že. Vždyť je to jen pes a šmik a je to.