Modré zbarvení u Amstaffů

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Blue Amstaff

3.9.2016 16:18
Blue Amstaff

XXX.XXX.202.99

Dobrý den,

Postupně se začínám zajímat o amstaffy. Velice mne zaujalo modré zbarvení u těchto psů. Chtěla bych se Vás zeptat jak je to s tímto zbarvením u tohoto plemene.

Jedná se mi o to jak předávají toto zbarvení dál. Za jakých okolností se rodí modrá štěňata.

Když se nakryje modrá fenka modrým psem, tak zda toto spojení je v pořádku nebo ne. U některých plemen toto spojení je přímo zakázáno, protože by se rodila defektní případně neživotaschopná štěňátka.

Mohla by jste mi prosím poradit (osvětlit) jak to u tohoto plemene probíhá. Zda se v níže uvedených variant dají všechny aplikovat a za jakých kombinací se pak rodí modrá šťěňátka:
1) Modrá fenka + modrý pes
2) Modrá fenka + pes jakékoliv jiné barvy se skrytým modrým genem
3) Modrá fenka + pes v jakékoliv variantě se skrytým modrým genem
4) Fenka jiné barvy se skrytým modrým genem + pes s jakýmkoliv zbarvení se skrytým modrým genem.

Velice Vám děkuji za informace.

S pozdravem.

3.9.2016 16:45
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nic. Nula. Já doufám, že za všechny, tady nic neseženete.
Modřit běžte jinam, net je obrovský. A nezapomeňte jít v pondělí do školy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2016 16:59

Blue Amstaff napsal(a):
Dobrý den,

Postupně se začínám zajímat o amstaffy. Velice mne zaujalo modré zbarvení u těchto psů. Chtěla bych se Vás zeptat jak je to s tímto zbarvením u tohoto plemene.

Jedná se mi o to jak předávají toto zbarvení dál. Za jakých okolností se rodí modrá štěňata.

Když se nakryje modrá fenka modrým psem, tak zda toto spojení je v pořádku nebo ne. U některých plemen toto spojení je přímo zakázáno, protože by se rodila defektní případně neživotaschopná štěňátka.

Mohla by jste mi prosím poradit (osvětlit) jak to u tohoto plemene probíhá. Zda se v níže uvedených variant dají všechny aplikovat a za jakých kombinací se pak rodí modrá šťěňátka:
1) Modrá fenka + modrý pes
2) Modrá fenka + pes jakékoliv jiné barvy se skrytým modrým genem
3) Modrá fenka + pes v jakékoliv variantě se skrytým modrým genem
4) Fenka jiné barvy se skrytým modrým genem + pes s jakýmkoliv zbarvení se skrytým modrým genem.

Velice Vám děkuji za informace.

S pozdravem.

Je to úplně, ale úplně jednoduchý.

za normálních okolností jsou v chlupu rovnoměrně rozmístěná pigmentová granula, ve kterých je pigment. pro zjednodušení eumelanin, teda černý.

vloha pro modré zbarvení není nic jiného než rozbitá kuchařka ke tvorbě malých rovnoměrných granulí. pokud nese pes na svých chromozomech dvě kopie rozbité kuchařky, tak místo toho v chlupech jsou velká, nepravidelně rozmístěná granula s černým pigmentem a výsledkem je viditelně zředěná barva, kterou označujeme jako modrou.

žádný jiný tělní systém toto neovlivňuje, proto s modrou barvou NENÍ spojený žádný letální faktor a žádná defektní nebo neživotaschopná štěňata se kvůli modré barvě nekonají.

kuchařka může být rozbitá ještě víc a výsledkem je u homozygotů tvorba ještě větších pigmentových zrn. Na první pohled to vypadá stejně jako modrá, akorát tyhle chlupy jsou křehké, lámou se nebo úplně přestanou růst, a výsledkem je plešatý pes.

no a k dotazu. aby byl pes modrý, musí nést dvě kopie rozbité kuchařky (přednostně první, nelysající typ). pokud se spolu množí dva modří psi, kteří mají pouze kopie vlohy pro modrou barvu, jsou všichni potomci modří.
pokud se množí zvíře bez ohledu na pohlaví, které je modré, s nositelem vlohy, je 50% potomstva modrých.
a pokud se množí dva nosiči, tak je 25% modrých.

3.9.2016 17:36
Aliens_II

XXX.XXX.35.242

Stejně to zadavatel(ka) nepochopil(a).

3.9.2016 18:58

Modrá je dobrá...už je to tak...

3.9.2016 18:58

Jen růžová to může být...

3.9.2016 19:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já mám ráda tyrkysovou, co mám smíchat?
Za chvíli bude přemodrováno

3.9.2016 20:57
tapina

XXX.XXX.211.48

Aliens_II napsal(a):
Stejně to zadavatel(ka) nepochopil(a).

Fauna syndrom, ještě že to není přenosné. Infekční ani dědičné.

A hlavně, ono je to ještě trochu jinak.

3.9.2016 20:59
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

tapina napsal(a):
Fauna syndrom, ještě že to není přenosné. Infekční ani dědičné.

A hlavně, ono je to ještě trochu jinak.

Že už jsem nakažený?

Možná.

Ale já jsem já. A vždy to tak zůstane. Syndrom ne syndrom.

Ale jo. Někdy se vyplatí "mlčeti zlato". Nu. Omlouvám se tedy.

3.9.2016 22:07

Nechci zadavatelku z ničeho podezírat, ale ceny modrých amstafů jsou výrazně vyšší než u "normálně" zbarvených psů...a to i bez PP...

3.9.2016 23:09
Aliens_II

XXX.XXX.35.242

Ale né, ona paní Tapina ví o čem mluví a syndrom ifauny existuje.
Je určitě velmi chytrá a sečtělá a pravdu má.

Nicméně zadavatelka, pokud jen neprudí, tak jde prostě po množení a po kšeftu, ktetý zrovna letí.
Syndrom, ne syndrom.

Člověk ale časem zjišťuje, že je lepší nic neříkat, neb všude kolem číhají trefní přispěvatelé, které zrovna bolí, že se mluví o bull, týrání, kastraci a dalších citlivých tématech.

4.9.2016 09:10
tapina

XXX.XXX.137.123

Aliens_II napsal(a):
Ale né, ona paní Tapina ví o čem mluví a syndrom ifauny existuje.
Je určitě velmi chytrá a sečtělá a pravdu má.

Nicméně zadavatelka, pokud jen neprudí, tak jde prostě po množení a po kšeftu, ktetý zrovna letí.
Syndrom, ne syndrom.

Člověk ale časem zjišťuje, že je lepší nic neříkat, neb všude kolem číhají trefní přispěvatelé, které zrovna bolí, že se mluví o bull, týrání, kastraci a dalších citlivých tématech.

Pani Tapina, to pobavilo smajlík No ne že bych na to téma nějak číhala, ale ano, zajímá mě to, něco jsem o tom četla. Zajímalo mě, kde se ta barva "najednou" vyloupla u spoustu plemen, kde tradiční nebyla. Proč. Nebo spíš jak. Ona ta barva je krom spoustu dalších psů tradiční, ne neobvyklá, třeba např. i u chrtů. Třeba, kdyby nějakého chrta nebo třeba i výmara, k v úvodu zmíněnému přikřížili, zas tak paseku by to asi neudělalo. Některé jiné chovatelské postupy, třeba jako příbuzenská plemenitba a pod mohou s sebou kromě žádoucího výsledku nést i nějaké nežádoucí výsledky, protože, o genetice barvy třeba víme, ale víc toho pořád ještě nevíme.

Myslela jsem, že k tomu něco máš - tak mě prostě zklamala ta reakce, jak můžeš vědět, kdo co pochopil nebo ne? Navíc, když to, při vší úctě k erudici, nebylo úplně ono.

Promiň. Nebylo to k hádání. To ne. Říkat přece může kdo a kde co chce. I já. Ne? Ijáček.

4.9.2016 09:40
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Neříkám, že je to něco špatného. Modří. Barva pěkná což o to. Na různých psech.
Jen. Syndrom. Nadává se tu na modré čivavy a hle. Vyjede od neregistra, že se zajíma o modrou a u bullů. No ano. Syndrom. V tom případě s tím osobně přestanu a půjdu se léčit.
Bude to tak lepší. ijáček.

4.9.2016 09:48
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Nějak nechápu ten "hejt" tady. Mě se ta barva také líbí, No a? Zadavatel se ptá na genetiku, ne kde nejlevněji sežene modré štěňátko. Teď už není zajímavý ten, kdo chce modrého psa, ale ten, kdo kritizuje nejvíc. Modrá je u amstafů normálně přípustná nebo snad není ?

4.9.2016 09:53
tapina

XXX.XXX.137.123

Aliens_II napsal(a):
Neříkám, že je to něco špatného. Modří. Barva pěkná což o to. Na různých psech.
Jen. Syndrom. Nadává se tu na modré čivavy a hle. Vyjede od neregistra, že se zajíma o modrou a u bullů. No ano. Syndrom. V tom případě s tím osobně přestanu a půjdu se léčit.
Bude to tak lepší. ijáček.

Ale ne. Přece. Jenomže když jsem sem vlezla, já, ani ty, snad je jasný, že ne za účelem udělat si nějaká ta pěkná štěňata. Zvědavost. Proto jsem sem vlezla. Dobře, chápu, vypadá to divně, se na něco takového ptát. Jenomže hodit tu hlášku takhle...

Syndrom. To je soubor příznaků. Legrace. Vlastně. Sám jsi to pak napsal. Nikdo, kdo tu bude prve nebo krátce, nebude vědět, že jsou některá témata kontroverzní nebo kontraproduktivní.

Léčit se to nedá smajlík je to něco, jako mají lidi v jiných zájmových skupinách nebo profesích. Něco proč si rozumějí a nebo do krve hádají a kdo tam nepatří nechápe proč.

Zvenku - jé to je hezkej pes! A to je celý.

4.9.2016 10:05
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

tapina napsal(a):
Ale ne. Přece. Jenomže když jsem sem vlezla, já, ani ty, snad je jasný, že ne za účelem udělat si nějaká ta pěkná štěňata. Zvědavost. Proto jsem sem vlezla. Dobře, chápu, vypadá to divně, se na něco takového ptát. Jenomže hodit tu hlášku takhle...

Syndrom. To je soubor příznaků. Legrace. Vlastně. Sám jsi to pak napsal. Nikdo, kdo tu bude prve nebo krátce, nebude vědět, že jsou některá témata kontroverzní nebo kontraproduktivní.

Léčit se to nedá smajlík je to něco, jako mají lidi v jiných zájmových skupinách nebo profesích. Něco proč si rozumějí a nebo do krve hádají a kdo tam nepatří nechápe proč.

Zvenku - jé to je hezkej pes! A to je celý.

Vím a chápu.
Přehnal jsem to.

4.9.2016 10:07
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Andrýsek3 napsal(a):
Nějak nechápu ten "hejt" tady. Mě se ta barva také líbí, No a? Zadavatel se ptá na genetiku, ne kde nejlevněji sežene modré štěňátko. Teď už není zajímavý ten, kdo chce modrého psa, ale ten, kdo kritizuje nejvíc. Modrá je u amstafů normálně přípustná nebo snad není ?

Andrýsku.
Pokud bych měl zájem diskutovat, tak se zapojím.
Kupodivu, jak je zvykem, už ji nikdo neuvidí.
A nebo ano. V jiném flamu. A ja jsem proti modré nic neřekl, líbí se mi.
Ale jo. Přehnal jsem to. Vím.

4.9.2016 11:30

Modrá zvenku neznamená fakt modrý pes a žíhaný pes je ve skutečnosti modrý. Takové ty kecy "pes nese modrý gen" nebo "modrá fenka bude mít modré potomky"..(protože vypadají modře).. hehe... Až to rozšifrujete, sháním modrou Argentýnu.

4.9.2016 11:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Modrá zvenku neznamená fakt modrý pes a žíhaný pes je ve skutečnosti modrý. Takové ty kecy "pes nese modrý gen" nebo "modrá fenka bude mít modré potomky"..(protože vypadají modře).. hehe... Až to rozšifrujete, sháním modrou Argentýnu.

Ale lze http://www.genomia.cz/cz/veterinarni/psi/#section1.

4.9.2016 11:57

Ale lze http://www.genomia.cz/cz/veterinarni/psi/#section1.

Jasně, tady se bude testovat a pak vyrábět. Ne že bych svými příspěvky neříkala to samé ;-).

4.9.2016 11:59
balisek

XXX.XXX.131.211

Nějak nechápu ty popuzené reakce. Kdo se alespoň okrajově zajímá o chov psů / koček / křečků nebo čehokoliv jiného a není to množka nebo "ňuňu" chovatel, musí ovládat také základy genetiky. A dědičnost barev je naprostý základ!

Skutečný chovatel neplácá páté přes deváté, aniž by tušil, co mu z toho nakonec (barevně i jinak) vyleze. A že se někdo specializuje třeba na jisté barvy, je také naprosto běžné a není na tom nic špatného. Včetně modré, jelikož je nejen žádaná, ale také velice KRÁSNÁ!

Zadavatel se neptá úplně blbě, tuší něco o dominantních a recesivních genech a sestavování rodičovských párů. Avšak jedinou normální a objektivní odpověď dostal od Bodlinky (včetně upozornění na rizika)! Někdy mám pocit, že se zde hledá "na dlani chlup"... smajlík

4.9.2016 12:37
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

balisek napsal(a):
Nějak nechápu ty popuzené reakce. Kdo se alespoň okrajově zajímá o chov psů / koček / křečků nebo čehokoliv jiného a není to množka nebo "ňuňu" chovatel, musí ovládat také základy genetiky. A dědičnost barev je naprostý základ!

Skutečný chovatel neplácá páté přes deváté, aniž by tušil, co mu z toho nakonec (barevně i jinak) vyleze. A že se někdo specializuje třeba na jisté barvy, je také naprosto běžné a není na tom nic špatného. Včetně modré, jelikož je nejen žádaná, ale také velice KRÁSNÁ!

Zadavatel se neptá úplně blbě, tuší něco o dominantních a recesivních genech a sestavování rodičovských párů. Avšak jedinou normální a objektivní odpověď dostal od Bodlinky (včetně upozornění na rizika)! Někdy mám pocit, že se zde hledá "na dlani chlup"... smajlík

Dobře. Dobře. A kde tedy zadavatel je?
Očekaval bych nějakou diskuzi a taky bych se rád přiučil. Když už se tedy bere genetika a barvy.

4.9.2016 12:45
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Http://angelicpaws.webnode.cz/zajimave-clanky/o-staffbulicich/dedicnost-barev-u-psu/
http://www.sampionizvysociny.cz/Barvy-a-jejich-dedicnost.html.

Dobře. Jak jsem psal výše. Net je veliký, nekonečný.

4.9.2016 12:58

Však. Se vezme modrouš táta, modrouš máma a budou mít šmoulíky. To určitě.
Zkusila bych Milku. Na jistotu.
A trochu číst.
http://gardiensmythiques.e-monsite.com/pages/sante/l-alopecie-des-robes-diluees.html.

4.9.2016 13:08
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

No viděl jsem jednou na hřišti krásného modrého vipeta. Fenku. Problém jediný a možná malý.
Jaksi postrádala srst. Že by chovatel něco podcenil? A byla adoptovaná. Takže ji někdo odhodil.
Došlo mě to až dnes.
Kde se tehdy stala chyba?

4.9.2016 13:21

Však. Se vezme modrouš táta, modrouš máma a budou mít šmoulíky. To určitě.
Zkusila bych Milku. Na jistotu.
A trochu číst.
http://gardiensmythiques.e-monsite.com/pages/sante/l-alopecie-des-robes-diluees.html.

Pozor, neplést dvě věci dohromady.

modrý pes =/= alopecie barevných mutantů!

už jsem to psala výše, ale speciáně pro megííí

na lokusu B je alelická série. B, dominantní, divoká alela, umožňuje plynulou traslokaci pigmentových zrn z výběžků melanocytů do rostoucího chlupu.

pak tam máme d, tam je translokace zrn ztížená a místo pravidelného rozmístění pigmenových zrn v chlupu jsou v chlupu mezery bez pigmentu a tam, kde je pigment, jsou zrna velká, pigment "hrudkuje". fenotypově vzniká ředěná barva, takže modrá nebo izabela.

no a pak je tam ještě jedna verze alely. tam je celá věc ještě rozbitější a vznikají pigmentová zrna tak velká, že chlupy se lámou či přestávají růst. ale toto je prostě jiný gen. ano, na první pohled to vypadá podobně (lysající verze má tendenci dávat světlejší modrou), ale není to to samé. modrý pes nemusí být lysý.

4.9.2016 13:29

Pozor, neplést dvě věci dohromady.

modrý pes =/= alopecie barevných mutantů!

už jsem to psala výše, ale speciáně pro megííí

na lokusu B je alelická série. B, dominantní, divoká alela, umožňuje plynulou traslokaci pigmentových zrn z výběžků melanocytů do rostoucího chlupu.

pak tam máme d, tam je translokace zrn ztížená a místo pravidelného rozmístění pigmenových zrn v chlupu jsou v chlupu mezery bez pigmentu a tam, kde je pigment, jsou zrna velká, pigment "hrudkuje". fenotypově vzniká ředěná barva, takže modrá nebo izabela.

no a pak je tam ještě jedna verze alely. tam je celá věc ještě rozbitější a vznikají pigmentová zrna tak velká, že chlupy se lámou či přestávají růst. ale toto je prostě jiný gen. ano, na první pohled to vypadá podobně (lysající verze má tendenci dávat světlejší modrou), ale není to to samé. modrý pes nemusí být lysý.

To zadavatelka chce šmouly dělat modrými psy.
Díky, já své odkazy četla smajlík

4.9.2016 13:34

To ifauna plaší, že
Modrá = nemoc.
Modrá = na pohled modří rodiče.
Na netu napíšu dotaz jak se dělají modrouši. A stačí to zadat gůůůůglovi. Ale ne. Tu je to legračnější.

4.9.2016 13:42
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

To ifauna plaší, že
Modrá = nemoc.
Modrá = na pohled modří rodiče.
Na netu napíšu dotaz jak se dělají modrouši. A stačí to zadat gůůůůglovi. Ale ne. Tu je to legračnější.

Nejsilnější lidský pud je dělat z druhých blbce a umě jim to podhazovat.
Něco jako modrá = nemoc a mnoho dalšího.
To je smutné. Škoda.
A umění dokonalosti je to skrývat za údajný či upřímný sarkasmus. A to je hódně smutné.
Od skutečného marchra to lze brát, neb ten ví, kdy je a není tento způsob vhodný a zda-li se dá pochopit a ti druzí ho vezmou.
No nic. Téma fajn, ale je čas vypadnout.

4.9.2016 13:47
balisek

XXX.XXX.131.211

Aliens_II napsal(a):
No viděl jsem jednou na hřišti krásného modrého vipeta. Fenku. Problém jediný a možná malý.
Jaksi postrádala srst. Že by chovatel něco podcenil? A byla adoptovaná. Takže ji někdo odhodil.
Došlo mě to až dnes.
Kde se tehdy stala chyba?

Souvislost mezi alopecií a modrou barvou vysvětlovala ve svých příspěvcích Bodlinka. Způsobuje ho však jiná verze genů než jsou ty pro klasické modré ředění.

4.9.2016 13:52
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

balisek napsal(a):
Souvislost mezi alopecií a modrou barvou vysvětlovala ve svých příspěvcích Bodlinka. Způsobuje ho však jiná verze genů než jsou ty pro klasické modré ředění.

Četl jsem a pochopil.
Jen mě to tehdy vůbec nenapadlo. Neměl jsem o tom ani šajn. A ta paní co tu fenku měla, také ne. Přisuzovala to tomu, že ten pes byl snad týrán.

4.9.2016 14:34

Aliens_II napsal(a):
Nejsilnější lidský pud je dělat z druhých blbce a umě jim to podhazovat.
Něco jako modrá = nemoc a mnoho dalšího.
To je smutné. Škoda.
A umění dokonalosti je to skrývat za údajný či upřímný sarkasmus. A to je hódně smutné.
Od skutečného marchra to lze brát, neb ten ví, kdy je a není tento způsob vhodný a zda-li se dá pochopit a ti druzí ho vezmou.
No nic. Téma fajn, ale je čas vypadnout.

Je tu odkazů a vysvětlení dost, jestli teda zadavatelka neumí číst, tak jak sem ten dotaz dostala.
Téma je skvělé, trvá celou vteřinu než mi vyhledávač dá odpověď a tu se bude 10 let dohadovat a už asi v 289. vlákně. Tak teda hodím odkaz, protože není o čem diskutovat, někdo to vymyslel dávno za nás. A hle, pán se urazí.
Prosím Tě, jestli Ti něco chybí, tak to jdi řešit a neřeš mě.

4.9.2016 14:37

Modrá = alopecie u dobrmanů např., neznamená, že modrý ast má alopecii. Fakt je to tak složité. Ok.

4.9.2016 16:26
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Je tu odkazů a vysvětlení dost, jestli teda zadavatelka neumí číst, tak jak sem ten dotaz dostala.
Téma je skvělé, trvá celou vteřinu než mi vyhledávač dá odpověď a tu se bude 10 let dohadovat a už asi v 289. vlákně. Tak teda hodím odkaz, protože není o čem diskutovat, někdo to vymyslel dávno za nás. A hle, pán se urazí.
Prosím Tě, jestli Ti něco chybí, tak to jdi řešit a neřeš mě.

Nemluvl jsem o sobě. Sakra Už. A neurazil jsem se.
A zadavatelku nikdo už nepočte. Nebo někdo od ní tady ještě něco četl?
Leda že studuje zmíněné odkazy. No tím lépe.

Pokud ale ve výsledku někdo napíše to co Vy, tak tu svou iniciativu totálně podkopne.
Tedy. Ifauna si myslí. Ifauna je legračnější.
No některým dojde ta legrace možná jinak.

Nic mě nechybí. Kupodivu. Tedy mě neřeš a jdi psát jinak.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík