Recarka
XXX.XXX.21.134
Dobrý den, máme doma 10 měsíční fenku Akity. Od začátku je semnou a manžel doma a staráme se o ní společně (výchova, krmení...). Poslední dobu začla uplně ignorovat manžela, všechny vítá ale manžela jak by jí byl ukradený, když přijde z práce domů tak ho jde vítat ale běhá zpátky zamnou jak by se ho bála. Nechce ho moc poslouchat atd. Chudák manžel je z toho smutný. Je pravda, že já jsem s ní neustále a manžel jezdí domů k večeru ale když za ním jedeme přes den tak nemá vůbec radost, že ho vidí, někdy mi přijde jak by se ho opravdu bála. Přitom dva měsíce zpět a už od malinka z něho byla uplně nadšená, nedala na něho dopustit atd. Běhá zamnou je jak mamina sukně.. Proč změnila chování k manželovi? Je to chvillkové?
Děkuji za každou radu nebo zkušenost :)
No nic. Dámička se profiluje.
Ať si s ní zkusí blbnout, hrát, odměňovat.
A se uvidí.
Bála, bála. To ji nemáte přečtenou? Co dělá, když se bojí? Hrbí se? Nebo co? Podle mě se nebojí, vnímá ho, ale prostě ho jen bere. Možná respektuje. Vy musíte vědět.
Lehne před ním na záda? Sledujte ji, učte se, co říká a reagujte dle toho.
Recarka
napsal(a):
Dobrý den, máme doma 10 měsíční fenku Akity. Od začátku je semnou a manžel doma a staráme se o ní společně (výchova, krmení...). Poslední dobu začla uplně ignorovat manžela, všechny vítá ale manžela jak by jí byl ukradený, když přijde z práce domů tak ho jde vítat ale běhá zpátky zamnou jak by se ho bála. Nechce ho moc poslouchat atd. Chudák manžel je z toho smutný. Je pravda, že já jsem s ní neustále a manžel jezdí domů k večeru ale když za ním jedeme přes den tak nemá vůbec radost, že ho vidí, někdy mi přijde jak by se ho opravdu bála. Přitom dva měsíce zpět a už od malinka z něho byla uplně nadšená, nedala na něho dopustit atd. Běhá zamnou je jak mamina sukně.. Proč změnila chování k manželovi? Je to chvillkové?
Děkuji za každou radu nebo zkušenost :)
Zalezi jak s ni manzel komunikuje. Nekteri psi nemaji radi zvyseny hlas-treba muj manzel takto z prehledem prisel o nase dve fenky- chtel vychovavat, ale sel na ne zhurta.Zatimco prvni pes-kluk, mu to toleroval, holky jsou nafrnene a timto tonem s nimi nikdo mluvit nebude . Prednost davaji komunikaci a vsemu vlastne, se mnou.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.1
Já bych neřekla, že se ho bojí (má ocas mezi nohama? Připláclý uči? Ocas mezi nohama a vrčí na něj? nebo tak něco?), ale Akita je prakticky japonský pastevec. Tedy má spíše pasteveckou povahu. A pastevec se zpravidla váže jen na jednoho člověka. Tedy evidentně budete VY středobod jejího vesmíru... né manžel... ten bude jen ten respektovaný člen rodiny, ale né pán...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych neřekla, že se ho bojí (má ocas mezi nohama? Připláclý uči? Ocas mezi nohama a vrčí na něj? nebo tak něco?), ale Akita je prakticky japonský pastevec. Tedy má spíše pasteveckou povahu. A pastevec se zpravidla váže jen na jednoho člověka. Tedy evidentně budete VY středobod jejího vesmíru... né manžel... ten bude jen ten respektovaný člen rodiny, ale né pán...
Akita pastevec? To jsem neslysela, v historii plemene se pise, ze jejich poslanim, je lov velke zvere-medvedu, jelenu a kancu...
Recarka
XXX.XXX.21.134
Aliens_II
napsal(a):
No nic. Dámička se profiluje.
Ať si s ní zkusí blbnout, hrát, odměňovat.
A se uvidí.
Bála, bála. To ji nemáte přečtenou? Co dělá, když se bojí? Hrbí se? Nebo co? Podle mě se nebojí, vnímá ho, ale prostě ho jen bere. Možná respektuje. Vy musíte vědět.
Lehne před ním na záda? Sledujte ji, učte se, co říká a reagujte dle toho.
On si s ní hraje, blbne s ní i jí odměnuje. Akorát se jí musí vnucovat mi přijde.
Bohužel ji ještě v bázlivosti přečtenou nemáme, ona se snad ještě ničeho nebála. Soudím spíš podle toho, že se jde schovávat za mě nebo se jde, zašít, jinde. Někdy se i přikrčí.
Každopadně děkuji za názor. :).
Recarka
XXX.XXX.21.134
Lexaurin
napsal(a):
Zalezi jak s ni manzel komunikuje. Nekteri psi nemaji radi zvyseny hlas-treba muj manzel takto z prehledem prisel o nase dve fenky- chtel vychovavat, ale sel na ne zhurta.Zatimco prvni pes-kluk, mu to toleroval, holky jsou nafrnene a timto tonem s nimi nikdo mluvit nebude . Prednost davaji komunikaci a vsemu vlastne, se mnou.
Komunikuje s ní hezky, mírně, vesele. On jí má strašně rád. :).
Recarka
XXX.XXX.21.134
Andrýsek3
napsal(a):
Akita je pes jednoho pána nebo ne? To by jste zadavatelko měla vědět.. myslím, že prostě si vybrala vás a manžela jen toleruje, jestli to není nic horšího než jen, že se s ním nechce bláznivě vítat, tak bych to neřešila.
Já bych teda neřekla, že je Akita pes jednoho pána, napsané to je ale co nám chovatelé stejných plemen řekli, že se od jiných psů neliší a berou více paníčku jako alfu.
Já nechtěla tvrdit, že je to hrozné, jen bych ráda zjistila proč se ta změna udála. Vítání je jen částí jejího pasivního chování vůči manželovi.
Děkuji za názor.
Recarka
napsal(a):
No, tak pokud se ji vnucuje, tim to u hrde akity prohrava. Akita potrebuje zdrave sebevedomeho pana, vnucovani se je projev slabosti, slaby clovek neni hoden respektu, nezarucuje psu, ze se na takoveho cloveka muze spolehnout. Takovy clovek neni hoden pozice pana akity. Mozna proto je to tak.
Recarka
napsal(a):
Já bych teda neřekla, že je Akita pes jednoho pána, napsané to je ale co nám chovatelé stejných plemen řekli, že se od jiných psů neliší a berou více paníčku jako alfu.
Já nechtěla tvrdit, že je to hrozné, jen bych ráda zjistila proč se ta změna udála. Vítání je jen částí jejího pasivního chování vůči manželovi.
Děkuji za názor.
Chovatel, kdyz chce prodat, toho nakeca .Akity nejdou zrovna na dracku, nejsou jednoduche na vychovu
Paradoxne ji zrejme jde na nervy. At ji zacne ignorovat. V zadnem pripade se ji nevnucovat, nepodbizet, nelakat. At zatne zuby a nevsima si ji. Ona prijde sama a i tehdy ji tak trochu "odstrkovat". Proste pohladit a dost. Kdyz je pres den s vami, at ji vezme večer na prochazku, nakrmi ale vsechno opravdu bez podbizeni.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.1
Lexaurin
napsal(a):
Akita pastevec? To jsem neslysela, v historii plemene se pise, ze jejich poslanim, je lov velke zvere-medvedu, jelenu a kancu...
Povahou mu je velmi blízko
Je nezávislá, většinou dominantní, věrná své rodině, pes jednoho pána...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.1
Lexaurin
napsal(a):
No napadla me ta scenka Sobota Simek:" ovcak prece ovce pase a vlcak( ci akita) je zere
Ano, je to pes jednoho pana, ale to je asi cela podobnost s ovcaky. Pouzival se ke psim zapasum
Pastevci se také používají k psím zápasům... bohužel ještě do teď...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pastevci se také používají k psím zápasům... bohužel ještě do teď...
Ach jo, cim vic poznavam lidi, tim vic miluju sve psy.
U nas bydlel chlap a mel fenu akity. Nesmela se k nikomu priblizit a nikdo se nesmel priblizit k ni. Pak dalsi pani chodila s akitakem kolem pole, a uz z dalky vzdy volala:"my se se psy nekamaradime". Ani jedna z akit se neprobehla nikdy navolno . To je stastny zivot?
Recarka
XXX.XXX.21.134
Lexaurin
napsal(a):
Ach jo, cim vic poznavam lidi, tim vic miluju sve psy.
U nas bydlel chlap a mel fenu akity. Nesmela se k nikomu priblizit a nikdo se nesmel priblizit k ni. Pak dalsi pani chodila s akitakem kolem pole, a uz z dalky vzdy volala:"my se se psy nekamaradime". Ani jedna z akit se neprobehla nikdy navolno . To je stastny zivot?
Tak to my běháme na volno a kamaradíme se psy. A kousek od nás mají 4 ročního akitáka a ten na volno běhá taky akorát má problém s malými pejsky ale na zavolání poslouchá krásně. Vždy zaleží na paníčkovi a podle toho se chová pes!Agresivní člověk nebude vychovávat mírumirovného psa..
Recarka
napsal(a):
On si s ní hraje, blbne s ní i jí odměnuje. Akorát se jí musí vnucovat mi přijde.
Bohužel ji ještě v bázlivosti přečtenou nemáme, ona se snad ještě ničeho nebála. Soudím spíš podle toho, že se jde schovávat za mě nebo se jde, zašít, jinde. Někdy se i přikrčí.
Každopadně děkuji za názor. :).
Čím víc se jí bude vnucovat, tím to bude horší. Ať jí nechá svobodnou vůli a chová se tak, aby ho ona měla důvod kontaktovat, aby jí kontakt s ním něco přinesl, oporu, bezpečí. Ať jí vezme do neznámého prostředí, třeba ZOO, nějaký sraz psů nebo něco takového, a ať jí poskytne podporu v prvním náznaku nejistoty. On ví, kde je voda, když ona má žízeň, on ví, jak překonat nějaké překážky, ať jí vezme na víkend pod stan a tak. Udělá to zázraky.
Recarka
napsal(a):
V tom může být problém. Akita je pes, který se nedá oblbovat šišláním a komediemi, ocení přirozené, klidné a čitelné chování. Takové to moderní jásavé mluvení na psa, jako by byl pitomec, jim vysloveně vadí. Ať to nedělá.
Recarka
napsal(a):
Tak to my běháme na volno a kamaradíme se psy. A kousek od nás mají 4 ročního akitáka a ten na volno běhá taky akorát má problém s malými pejsky ale na zavolání poslouchá krásně. Vždy zaleží na paníčkovi a podle toho se chová pes!Agresivní člověk nebude vychovávat mírumirovného psa..
Jednu dobu jsem kamarádila s akiťákama, byla jsem i na jejich srazu. A neznám akitu, která by chodila na volno. Ta vaše ještě není dospělá, teprve jde do puberty a proto se mění i její chování k muži. Ať si to tak nebere a jak píšou ostatní nevnucuje se jí, ono ji to přejde. Moji kluci(psi) vyrůstali taky se mnou, muž nebyl moc doma, měl náročné povolání, věčně na služebkách...A kluci ho tak úplně také nebrali. Ale bylo to opravdu jen přechodné, jak dostali rozum zjistili, že páníček je ten, co je bezmezně miluje a všechno jim dovolí a toleruje a panička je občas trochu rapl
Recarka
napsal(a):
Nevím, jestli jste zadavatelka, jestli ano, tak v 10ti měsících ještě opravdu nevíte jestli se kamarádí se psy, může se to rychle změnit. Akita je tak specifické plemeno,. určitě zajímavé, ale dle mě náročné.