Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.8.2016 19:27

Pekny podvecer,
na jinem vlaknu jsme se dostali od zadaneho tematu k jinemu "tahani na voditku".
Nechci "kazit jinou dizkusi", zakladam tedy novou...

Prosim pekne o rady, jak psa tahani odnaucit.

Jen predesilam, ze uz jsme zkusili snad uplne vsechno.
Cvicak, soukromy trener, profesionalni venceni.
Tedy pamlsky, hracka, slovni odmena... Pri tahani zastavit, pockat az se vrati k noze a znovu vyrazit. Obmotani voditka kolem tela...

Nic z toho nezabralo.

Ve meste na delsi tury tedy pouzivame Halti.

Jasne ze by bylo lepsi, kdyby to slo bez ni...
Zlast proto, ze v lese, kde ho z voditka muzu pustit u nohy pochoduje (sice je treba ho co minutu upozornit, kde ma byt, ale vi co se po nem chce, ne ze ne). Ale je videt, jak strasne s tim "vnitre zapasi".

Mi prijde, ze zije v nejakym zrychlenym modu a chuze u nohy je pro nej moc "pomala"?

Btw. kdyz jedem na kole - a on je na vodaku - taktez ma prikaz u nohy - zvlada daleko lepe.

Nejaky typ?

Diky.

8.8.2016 22:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nebudu vám radit, jak psa odnaučit tahat, protože můj to také 100% neumí, jen dotaz: a to ho nutíte v lese či na tůrách chodit u nohy? Není to pro psa přirozené a pokud mu dáte volno, tedy, že nemusí jít na vodítku, učila bych ho i nějaký povel, že se má držet cca v okruhu 10m, ale nemusí u nohy. Samozřejmě u nohy musí umět také, pokud je to nezbytné použít. Měla jsem berňáka, absolutně poslušného, nebyl problém, že by někdy ode mne utekl, chodil na volno pořád, ale nemusel u nohy, i když se někdy třeba začichal, většinou u té nohy prakticky šlapal

8.8.2016 22:43

..." ale vi co se po nem chce, ne ze ne). Ale je videt, jak strasne s tim "vnitre zapasi"...
Problém je v tom, že pes nemá povel "k noze" dotažený, zažitý, zafixovaný...Tak jediná rada je procvičovat, upevňovat, zadřít pod kůži...tak dlouho až bude chodit po povelu automaticky u nohy ( zkoukněte některá videa, třeba ze zkoušek, jak vypadá docvičená chůze u nohy ) a nebude s tím vnitřně zápasit.
Kdybyste přišla na nějakou fintu, jak doučit, docvičit snadněji - sem s ní !
A ještě k tomu, co píše lesnížínka : My máme povel "cesta" - používám, když zblejsknu chutě cestu opustit a zmizet v lese - respektuje ho.
Obměnou je povel "se mnou" - může jít napravo, nalevo, za mou, přede mnou, čuchá si v louce, honí myši a pod., ale pohybuje se ve vzdálennosti cca 20 m ode mě a sleduje směr procházky.
Když by se vzdalovala moc, "zastav, stůj, stojí" když je vpředu, nebo "ke mně", když je potřeba.
Nevidím význam v tom, aby pes chodil na procházce u nohy bez vodítka ( jedině, že máte plné ruce hub - pak je dobré přepínací vodítko, které si hodíte přes rameno ).

8.8.2016 22:46

V lese mu dam volno. Ted by jiste "lesak rval", ale kde jinde... ze jo :(.
A on si beha. Drzi se kolem. Nerikam deset metru, ale staci zavolat a je u mne.

Prikaz "u nohy" mu davam prave "pro trenink" chozeni u nohy.

Pr. deset minut si beha, cicha... Zavolam si ho k sobe.
Zastavim se, necham ho sednout k noze a dam prikaz "u nohy" a jdeme dal. Prikaz plati trebas tri minuty - podle toho jak se snazi (prave tady ho, ale kazdou cca 2 minutu musim upozornovat na to, ze uz u nohy nejde - ze jde pred...).

Pokud to vydrzi, pak opet povel "volno"... a zese si zacne cenichat kolem.

Metry nehlidam. Spis ho chci porad videt a vedet, ze je v "dosahu privolani".

Jinak ho v lese volam k sobe vzdy, kdyz proti nam nekdo jde, jede, sbira houby, boruvky... atd. Nepripinam na voditko, povel "u nohy" staci (opet ale treba korigovat, kdyz "predbiha"...)..
Pokud je kolem i pes - beru rovnou na vodak. Nechci neprijemnosti.

Ale jak jsem psala. Mesto je jine.

8.8.2016 22:51
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Rekla bych ze je to o duslednosti. My ksme nikdy s tahanim problemy neměli, ale ted co je pes v puberte tak to take zkouší. Takze ho porad vracím zpatky (ne povelem k noze, abych si hi nekazila - kdyz k noze tak chci aby sel presne a sledoval mě, takze povelem pomalu ho vracím) jakmile ho musim vrátit vice nez dvakrat tak uz zvysuji hlas a pes se srovná. Myslim, ze nejhorsi je po nem jednou chtít aby netahal a podruhé to neresit a nechat ho.

8.8.2016 22:55

Pak to chce jedině docvičit ve městě.
Dřív se chůze u nohy korigovala škubnutím psem ( ne popotahováním, ale opravdu škubnutím v pravou chvíli ), ale to se dnes neuznává ( já psem neškubu, chodíme hodně na volno, v podstatě chůzi u nohy nepotřebuju ), nevím nakolik je metoda zastavení a vrácení psa účinější.
Možná by anonymx věděla, ale sem to asi psát nebude.

8.8.2016 23:01

marcelaamax napsal(a):
Rekla bych ze je to o duslednosti. My ksme nikdy s tahanim problemy neměli, ale ted co je pes v puberte tak to take zkouší. Takze ho porad vracím zpatky (ne povelem k noze, abych si hi nekazila - kdyz k noze tak chci aby sel presne a sledoval mě, takze povelem pomalu ho vracím) jakmile ho musim vrátit vice nez dvakrat tak uz zvysuji hlas a pes se srovná. Myslim, ze nejhorsi je po nem jednou chtít aby netahal a podruhé to neresit a nechat ho.

...myslim, ze jsem dusledna.
Ale jasne - "myslet si muzu kde co" :)

Pejskovi bude kolem 8-9 let. Puberta snad uz jen dozniva.

Zvyseny hlas je u nej uplne mimo. "Zamkne se" a prestane total fungovat :(.

8.8.2016 23:08

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...myslim, ze jsem dusledna.
Ale jasne - "myslet si muzu kde co" :)

Pejskovi bude kolem 8-9 let. Puberta snad uz jen dozniva.

Zvyseny hlas je u nej uplne mimo. "Zamkne se" a prestane total fungovat :(.

V jiné diskuzi bylo popsáno, že je to "vyléčený bázlivka" (?). Tam je zvyšování hlasu, natož škubnutí problém. Také možná má tahání z dřívějška silně zafixované. proto bez vodítka funguje líp.
Tak snad jen pořád důsledně vracet a opravdu nenechat na vodítku tahat. Ale je to náročné, zvlášť když se máte po městě přesunou z bodu do bodu načas.
A pak je lepší ( při spěchu ) použít halti, než nechat táhnout a zase začít od začátku.

8.8.2016 23:29

Pak to chce jedině docvičit ve městě.
Dřív se chůze u nohy korigovala škubnutím psem ( ne popotahováním, ale opravdu škubnutím v pravou chvíli ), ale to se dnes neuznává ( já psem neškubu, chodíme hodně na volno, v podstatě chůzi u nohy nepotřebuju ), nevím nakolik je metoda zastavení a vrácení psa účinější.
Možná by anonymx věděla, ale sem to asi psát nebude.

Taky jsem tento nazor cetla, slysela, videla - ale ani to nepomaha.

On je z utulku (tim ho nechci nijak omlouvat - spise vysvetlit oc jde...).
O jeho minulosti nic nevim. Jen to, ze ho tam nekdo v noci hodil pres plot...byl cca 2-3 stary a vsechno "nasili" - resp. tlak si vyklada prave opet jako "nasili". Zamkne se a nedela nic.

Prave na tom "ztroskotala soukroma cvicitelka" (jak schopna byla, nebo nebyla, je ted uz asi jedno). Chtela po nem nejaky "svuj styl", ale on byl absolutne proti.
Na jeji povel si ani nesedl, ani nelehl (ackoliv to umi). A cviceni ma rad.

Tuto diskuzi jsem zalozila prave pro pripad, ze by se chtel vyjadrit nekdo, kdo zde prezentuje celkem rozumne nazory a dle vseho jede "ve psech profi".

Cekam na Scyllu... Anonymx jeste neznam.
Jsem tu vlastne nova.

8.8.2016 23:32

Scylla a Anonymx jsou jako oheň a voda smajlík

8.8.2016 23:33

Ne tedy ve smyslu jedna horká druhá studená, ale dva protipóly smajlík

8.8.2016 23:34

V jiné diskuzi bylo popsáno, že je to "vyléčený bázlivka" (?). Tam je zvyšování hlasu, natož škubnutí problém. Také možná má tahání z dřívějška silně zafixované. proto bez vodítka funguje líp.
Tak snad jen pořád důsledně vracet a opravdu nenechat na vodítku tahat. Ale je to náročné, zvlášť když se máte po městě přesunou z bodu do bodu načas.
A pak je lepší ( při spěchu ) použít halti, než nechat táhnout a zase začít od začátku.

Diky, ze ctete i kolem :) Moc si toho cenim.
K podobnemu nazoru jsem prave take dosla - proto zatim slapem jak slapem - tedy s Halti :)

Ale preci jen, chceme pokracovat dal - bez Halti...

8.8.2016 23:36

Scylla a Anonymx jsou jako oheň a voda smajlík

No pockam si :)

Kazdopadne vitam kazdou rozumnou radu.
A i Vam diky.

9.8.2016 07:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Pekny podvecer,
na jinem vlaknu jsme se dostali od zadaneho tematu k jinemu "tahani na voditku".

Tedy pamlsky, hracka, slovni odmena... Pri tahani zastavit, pockat az se vrati k noze a znovu vyrazit. Obmotani voditka kolem tela...

Nic z toho nezabralo.

Zlast proto, ze v lese, kde ho z voditka muzu pustit u nohy pochoduje (sice je treba ho co minutu upozornit, kde ma byt, ale vi co se po nem chce, ne ze ne). Ale je videt, jak strasne s tim "vnitre zapasi".

Mi prijde, ze zije v nejakym zrychlenym modu a chuze u nohy je pro nej moc "pomala"?

Btw. kdyz jedem na kole - a on je na vodaku - taktez ma prikaz u nohy - zvlada daleko lepe.

Nejaky typ?

Diky.

Vy opravdu trváte na tom, aby vám pes šel celou procházku ať už na volno nebo na vodítku u nohy? Chůze u nohy je cvik, netahání na vodítku denní život, ve kterém je potřeba naučit psa využívat délku vodítka (kterou si musí nejdřív ozkoušet, jeslti měníte délku - například vodtíko, stopovačka) a netahat na něm. Jsou to dvě rozdílné věci.

9.8.2016 08:32
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak než napíšu něco smysluplného. Kolik je tomu psovi 8-9 let?

9.8.2016 08:45

Pokud vás pes poslechne a na přivolání přijde a pokud umí chůzi u nohy bez vodítka, tak by to mohlo stačit. Měla jsem psa, který spolehlivě chodil u nohy bez vodítka a za celou vycházku nebyl veden na vodítku, buď šel u nohy nebo na volno. Jezdila jsem s ním i MHD bez vodítka, pouze u nohy.

9.8.2016 09:07
kobroor

XXX.XXX.41.2

Victoria máte SZ.

9.8.2016 09:23

Tohle funguje všem, pokud někdo tvrdí že ne, tak bude pravěpodobně problém na jeho straně vodítka (důslednost):
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

9.8.2016 10:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Pekny podvecer,

Nic z toho nezabralo.

Nejaky typ?

Diky.

Ještě tu nepadla ta nejdůležitější otázka: proč to dělá, proč tahá? Je nervní z okolí a chce vyběhat adrenalin? Je zvědavý na okolí a chce být u všeho rychle? Je nevyběhaný? Chce prosadit svoji? Každý důvod má trošku jiné řešení. Umíte pracovat vy s vodítkem? Odpovězte do SZ, jesltli chcete.

9.8.2016 11:36
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pekny podvecer,

Nic z toho nezabralo.

Nejaky typ?

Diky.

Orionka - ale jsou i momenty, kdy se trochu shodneme.
Ale k problému:
Co od psa vlastně chcete?
1/ chodit na vodítku, kdy má volnost si začuchat apod.
2/ chodit na vodítku "u nohy"
3/ Běžet na vodítku vedle kola

Všechno jsou naprosto odlišné situace a tedy nutné i jiné povely. Nemůžeze použít stejný povel u kola i u nohy, protože od psa chcete pokaždé něco jiného a on nemůže vědět co.
Vyberte si povel pro každou požadovanou činnost. Např.
1/ pomalu
2/ u nohy
3/ kolo apod.
A teď to nejdůležitější: NIKDY NIKDO nenaučil psa nic tím, že mu to každou minutu opakuje. Vyzkoušela jste už kde co a nic nezabralo. Samozřejmě, ale je mi záhadou, že vám tohle nikdo neřekl. Pokud je vašemu psovi 8 let, těžo ho budete učit něco naprosto nového, ale jde to. Ale pro ostatní. VŽDY a VŠECHNO učíme tak, aby to pes chtěl udělat sám a nikdy ho neopravujeme, natož dávat povel víc než jednou. Příklad - chci aby šel pes u nohy, pomůžu si pamlskem nebo hračkou, udělám třeba i jen jeden krok a pokud je pes "ve správné pozici", hned pochválit a odměnit. Postupně kroky přidáváme a když se nedaří, vrátíme se zpět a zase uděláme třeba jen jeden krok. Není to o ničem jiném než trpělivosti a důslednosti.

9.8.2016 14:52
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

anonymx napsal(a):
Ale k problému:

Všechno jsou naprosto odlišné situace a tedy nutné i jiné povely. Nemůžeze použít stejný povel u kola i u nohy, protože od psa chcete pokaždé něco jiného a on nemůže vědět co.
1/ pomalu
2/ u nohy
3/ kolo apod.
A teď to nejdůležitější: NIKDY NIKDO nenaučil psa nic tím, že mu to každou minutu opakuje. Vyzkoušela jste už kde co a nic nezabralo. Samozřejmě, ale je mi záhadou, že vám tohle nikdo neřekl. Pokud je vašemu psovi 8 let, těžo ho budete učit něco naprosto nového, ale jde to. Ale pro ostatní. VŽDY a VŠECHNO učíme tak, aby to pes chtěl udělat sám a nikdy ho neopravujeme, natož dávat povel víc než jednou. Příklad - chci aby šel pes u nohy, pomůžu si pamlskem nebo hračkou, udělám třeba i jen jeden krok a pokud je pes "ve správné pozici", hned pochválit a odměnit. Postupně kroky přidáváme a když se nedaří, vrátíme se zpět a zase uděláme třeba jen jeden krok. Není to o ničem jiném než trpělivosti a důslednosti.

Není to o ničem jiném než trpělivosti a důslednosti.

S tím naprosto souhlasím, sama jsem se o tom přesvědčila. Přiznám se, že retrívr kterého jsem měla tahal celý život, nikdy jsem ho to pořádně neodnaučila. Jednou jsem si třeba řekla, že už budu důsledná a tahat ho nenechám, dobrý, povedlo se a pes chodil třeba dva dny v pohodě. Jenže pak jsem někam pospíchala, tak jsme prostě šli, tahání jsem neřešila a zase jsme byli zpátky. Nebyla jsem důsledná, nakonec jsem to přestala řešit a nějak se s tím smířila. O to víc jsem se snažila u dalšího psa, aby to nedopadlo stejně. Tam máme problém akorát v momentě kdy vyjdeme, on má tolik energie, že jí potřebuje vypustit Takže to řeším tak, že než vyjdeme tak vypustím psa na zahradu, on si udělá pár koleček a pak můžeme v klidu jít.

Ale zkouší to pořád, na mě už tolik ne, ví že to neprojde. Ale když mi ho hlídali rodiče a táta ho vzal na procházku tak říkal, že ho táhnul celou cestu.

9.8.2016 19:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Samíka jsem to také pořádně neodnaučila a věřte, že jsem odmala vyzkoušela snad všechny možné postupy. Netahá pořád a netahá moc, jako někteří psi, že málem hrabe na místě, ale prostě neumí jít jinak než na napnutém vodítku(teď už leta flexi, proto to už moc neřeším) Ale někdy má den, kdy tahá a tahá. To už mne nervne a první teda upozorňuju, pak už zařvu a pak zastavuju. Po cca 5 zastaveních mu secvakne a jde třeba zbytek prochajdy v klidu. Jindy chvíli seká latinu a po chvíli klidu začne nanovo. To už bych ho nejraděj přerazila...

9.8.2016 19:29

scylla napsal(a):
Ještě tu nepadla ta nejdůležitější otázka: proč to dělá, proč tahá? Je nervní z okolí a chce vyběhat adrenalin? Je zvědavý na okolí a chce být u všeho rychle? Je nevyběhaný? Chce prosadit svoji? Každý důvod má trošku jiné řešení. Umíte pracovat vy s vodítkem? Odpovězte do SZ, jesltli chcete.

... je to pripad "vse rychle".

Prosim o upresneni, co myslite otazkou "Umite pracovat s voditkem"?

Diky.

9.8.2016 19:56

anonymx napsal(a):
Ale k problému:

1/ pomalu
2/ u nohy
3/ kolo apod.

Presne jak piste.
1. chodit na voditku s moznosti cichat si (Zvlada..."Ma praci". Cicha atd....)
2. chodit na voditku u nohy A NETAHAT (Nezvlada, proto Halti...)
3. bezet na vodaku vedle kola (Sice taha, ale po chvilce to jde lepe. "Ma praci". Musi sledovat kolo, smer jizdy, bezet...)

1. kdyz je na voditku a muze cichat dostane povel "volno"
2. u nohy a nema tahat - "u nohy"
3. nez nasednu a rozjedu se - "u nohy" (protoze proste noha je na zemi a ma byt u ni - asi, ani nevim jak jsem na to prisla...), pak presne :) rozjezd... a..."kolo" (protoze si ma davaj pozor prave na to kolo)

...s tim, ze jen jednou souhlasim, ale co pak? Napomenu ho - chvili u nohy jde (opravdu jen par minut, dyl to proste nevydrzi), Kdyz je prede mnou, sahnu mu na zadek (hrbet) - opet vi, ze je prede mnou a ze to nema - vrati se k noze, ale po chvili zase "predbiha". Zastavim se. On se vrati k noze, ale za chvilku uz zase pochoduje prede mnou. Pak prijdou ruzne zvuky, ale proste tam delsi dobu nevydrzi jit.

Ale je fakt, ze pokud nekam jdeme - myslim tim pochod po meste (z bodu A do bodu B a za pul hodiny tam mame byt...). Ma Halti celou dobu a jde prikladne. Ale v tu chvili proste neprocvicujeme. Myslite, ze to muze byt chyba? Ale co s tim?

9.8.2016 20:27

Presne jak piste.
1. chodit na voditku s moznosti cichat si (Zvlada..."Ma praci". Cicha atd....)
2. chodit na voditku u nohy A NETAHAT (Nezvlada, proto Halti...)
3. bezet na vodaku vedle kola (Sice taha, ale po chvilce to jde lepe. "Ma praci". Musi sledovat kolo, smer jizdy, bezet...)

1. kdyz je na voditku a muze cichat dostane povel "volno"
2. u nohy a nema tahat - "u nohy"
3. nez nasednu a rozjedu se - "u nohy" (protoze proste noha je na zemi a ma byt u ni - asi, ani nevim jak jsem na to prisla...), pak presne :) rozjezd... a..."kolo" (protoze si ma davaj pozor prave na to kolo)

...s tim, ze jen jednou souhlasim, ale co pak? Napomenu ho - chvili u nohy jde (opravdu jen par minut, dyl to proste nevydrzi), Kdyz je prede mnou, sahnu mu na zadek (hrbet) - opet vi, ze je prede mnou a ze to nema - vrati se k noze, ale po chvili zase "predbiha". Zastavim se. On se vrati k noze, ale za chvilku uz zase pochoduje prede mnou. Pak prijdou ruzne zvuky, ale proste tam delsi dobu nevydrzi jit.

Ale je fakt, ze pokud nekam jdeme - myslim tim pochod po meste (z bodu A do bodu B a za pul hodiny tam mame byt...). Ma Halti celou dobu a jde prikladne. Ale v tu chvili proste neprocvicujeme. Myslite, ze to muze byt chyba? Ale co s tim?

Zkusila jste mít halti nasazenou, ale psa na ní nepřipínat, vést ho jen na obojku?
mám taky halti, nepoužívám pravidelně, pesani na vodítku netahaj, fena jí nosila jako takovou pojistku(vodítko pouze na obojku, na halti jsem připínala minimálně, třeba jen jednou týdně, když na nás startoval cizí pes) a i když na ní nebyla připnutá, tak mi přišlo, že s nasazenou halti se lépe soustředí na to, co jí říkám...to samé, když má košík...důvod tedy neznám, ale je to tak, asi to je pro ní práce...mít něco nasazeného na čumáku...ale i tak povel k noze a šlo se...
Samozřejmě to není řešení, ale zkusila bych...

9.8.2016 21:20

Kdyz Hlati "vypnu", je vse jako kdyz ma jen normalni obojek.
Nahubek nosi jen v MHD a je fakt, ze tam se chova temer vzorne.
Ale myslim, ze je to spis nez nahubkem tou spoustou lidi, vzruchu, zvuku a divnejch veci... neciti se tam asi 100% jiste, takze je rad, ze muze byt proste u mne, ...ze ho tim chaosem bezpecne provedu a vyvedu zase ven...
Mozna v tom hraje roli i to, ze je svym zpusobem "cisto" (...zadny znacky, bobky...).

9.8.2016 21:54
anonymx

XXX.XXX.141.71

Achjo... sama jste ho naucila, ze povel "u nohy" neni setrvani v pozici, ale kdykoliv se proste k noze vracet. Snad uz to jasneji popsat nemuzu. Na haltinu bych zapnula vas. A ještě dotaz, kdyz ho pustite tak take.na povel volno? Nedivim se, ze se vam nedari. Pes nevi co po.nem chcete protoze ho to neucite. Sardullah-prominte, ale takhle fakt neeee.

9.8.2016 22:23

"U nohy" = jde (je) u nohy.
Pokud tam neni, tak jednou pripomenu "u nohy", a uz "u nohy" neopakuju (jak jsem psala, snazim se jinak nez vecnym kolovratem...).

Pokud je zde chyba, prosim popiste - jak postupovat.

Kdyz ho poustim uplne na volno = "muze".

10.8.2016 06:37
anonymx

XXX.XXX.141.71

Popsano vyse.

10.8.2016 11:04

anonymx napsal(a):
Achjo... sama jste ho naucila, ze povel "u nohy" neni setrvani v pozici, ale kdykoliv se proste k noze vracet. Snad uz to jasneji popsat nemuzu. Na haltinu bych zapnula vas. A ještě dotaz, kdyz ho pustite tak take.na povel volno? Nedivim se, ze se vam nedari. Pes nevi co po.nem chcete protoze ho to neucite. Sardullah-prominte, ale takhle fakt neeee.

Psala jsem, že to není řešení, jen jestli to s tou halti zkoušeli i když na ní pes nebyl připnutej... toť vše

10.8.2016 22:38

Psala jsem, že to není řešení, jen jestli to s tou halti zkoušeli i když na ní pes nebyl připnutej... toť vše

Jojo - to bylo na "Nas".
Nic si z toho nedelejte :)

Vas "napad" s Halti jsem pochopila. A chapu, kam tim mirite.

Pokud nekdo z Vas najde video k:

"Příklad - chci aby šel pes u nohy, pomůžu si pamlskem nebo hračkou, udělám třeba i jen jeden krok a pokud je pes "ve správné pozici", hned pochválit a odměnit. Postupně kroky přidáváme a když se nedaří, vrátíme se zpět a zase uděláme třeba jen jeden krok. Není to o ničem jiném než trpělivosti a důslednosti."

...rada se podivam a priucim, kde presne je chyba.
Dik.

11.8.2016 06:55
anonymx

XXX.XXX.135.112

Staci na youtube dat do vyhledavace nacvik chuze. Slozite.
.

11.8.2016 22:44

anonymx napsal(a):
Staci na youtube dat do vyhledavace nacvik chuze. Slozite.
.

Dela te si ze mne srandu, ze jo...

To co vyskoci, Vam prijde ok?

https://www.youtube.com/watch?v=M4qMqRA555c
https://www.youtube.com/watch?v=ydVdv3gUkWA

Pokud ano, tak v tom pripade se omlouvam za zalozeni dizkuse, muj pes je uplne bez problemu.

11.8.2016 22:54
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Dela te si ze mne srandu, ze jo...

To co vyskoci, Vam prijde ok?

https://www.youtube.com/watch?v=M4qMqRA555c
https://www.youtube.com/watch?v=ydVdv3gUkWA

Pokud ano, tak v tom pripade se omlouvam za zalozeni dizkuse, muj pes je uplne bez problemu.

Teď úplně nevím, jestli budu reagovat správně, nečetl jsem celou diskuzi, ale prohlédl jsem ona dvě videa. A řeknu zcela můj osobní názor. I když se bude zdát sprostý a hrubý.

Hnůj. Roboti. Absolutně nesvobodní psi. No co to je? Takhle si někdo jako představuje procházku se psem? Kdy je naprosto závislý na tom, co mu padne do chřtánu? No to je děs.

Kde je svoboda? Kde je volnost, kde je nezávislost toho psa, jako jedince?

To máme učit své psy? No tak to díky, ale to fakt ne.

11.8.2016 23:09

Aliens_II napsal(a):
Teď úplně nevím, jestli budu reagovat správně, nečetl jsem celou diskuzi, ale prohlédl jsem ona dvě videa. A řeknu zcela můj osobní názor. I když se bude zdát sprostý a hrubý.

Hnůj. Roboti. Absolutně nesvobodní psi. No co to je? Takhle si někdo jako představuje procházku se psem? Kdy je naprosto závislý na tom, co mu padne do chřtánu? No to je děs.

Kde je svoboda? Kde je volnost, kde je nezávislost toho psa, jako jedince?

To máme učit své psy? No tak to díky, ale to fakt ne.

Tak ten černý ovčák - hrůza ! Fakt bych se styděla, takhle učit psa chodit u nohy, snad do cirkusu. To ta slečna není schopná naučit ho to sama ? A ještě si to natočí. Navíc si myslím, že toho psa těmi "postroji" a vodítky úplně zblbnou ! Jestli se takhle učí a vypadá vrcholová sportovka - děkuju nechci.
Ale myslím, že to anonymx uvede na pravou míru - jen co se objeví.
( Jinak v první chvíli mě napadlo: panebože to jsou k...).
To ta holčina s mladinkou borderou se s tím aspoň pere sama - i když já nemám tu vyvrácenou hlavu a trvalý oční kontakt ráda - přece ten pes musí koukat na cestu.

11.8.2016 23:14
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Tak ten černý ovčák - hrůza ! Fakt bych se styděla, takhle učit psa chodit u nohy, snad do cirkusu. To ta slečna není schopná naučit ho to sama ? A ještě si to natočí. Navíc si myslím, že toho psa těmi "postroji" a vodítky úplně zblbnou ! Jestli se takhle učí a vypadá vrcholová sportovka - děkuju nechci.
To ta holčina s mladinkou borderou se s tím aspoň pere sama - i když já nemám tu vyvrácenou hlavu a trvalý oční kontakt ráda - přece ten pes musí koukat na cestu.

Hlavně ta pipka druhá ho tam pěkně krutě zatáhne zezadu. A pes nemá ani šajn co se s ním děje.
No hnůj. A to jsem slušný.

Ne. Na druhou stranu to i chápu. Asi se to vyžaduje. Ale kde? Kolik takových psů "vymydlených" a pro mě ano, dělá něco, kde toto je nutnost?

11.8.2016 23:23
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Koukat na cestu? Ten pes je vyřizený jen kvůli tomu, že se nechá prodat jako " nemohu napsat bohužel slovo, které chci", tak tedy upravuji, prodat jako slečna pracující na ulici, či ve veřejném domě, za kus "masové" hrudky.
Toto se považuje za šťastného psa? Toto? No to snad ne.

12.8.2016 07:38
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Já jsem to u psa dělala podle odkazů od Hmn, Pojď se mnou..je mi totiž vcelku šumák, jestli mi pes bude při běžné procházce chodit u právé nebo u levé, nebo metr ode mě, ale nechci, aby tahal, tu procházku si chci užít. Někde je potřeba, aby šel úplně u nohy a na to prostě máme k noze..Ale používám minimálně.

12.8.2016 08:11
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Připadá mi, že si tady stále pletete cvik chůze u nohy s normální procházkou.Ti psi, které vidíte na cvičácích chodit se zakloněnou hlavou, s kontaktem na psovoda to mají pouze jako cvik, chodí také na normální procházky, kde samozřejmě takhle chodit nemusí, lítají na volno atd...

Když člověk se psem nic nedělá, necvičí tak je to špatně, ale když s ním člověk cvičí tak je to vlastně taky špatně, protože on chudák musí chodit a koukat se na páníčka.

12.8.2016 08:16
anonymx

XXX.XXX.27.66

Božebože, pravda rovna tyhle videa nic moc, ale (zvlášť to druhé) je nácvik SPORTOVNÍ chůze, tedy cviku. v žádném případě nechodí takhle na procházky. Ale kdybyste používali mozek, tak třeba jen práce s pamlskem by vaše psy naučila netahat na vodítku.

12.8.2016 08:18
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

anonymx napsal(a):
Božebože, pravda rovna tyhle videa nic moc, ale (zvlášť to druhé) je nácvik SPORTOVNÍ chůze, tedy cviku. v žádném případě nechodí takhle na procházky. Ale kdybyste používali mozek, tak třeba jen práce s pamlskem by vaše psy naučila netahat na vodítku.

Taky mě celkem udivuje, že si lidi myslí, že někdo takhle se psem chodí na normální procházky.

12.8.2016 09:02

Vím, že je to cvik ! Ale ten způsob, jak to černého ovčáka učí, mi přijde podlý. Nezdá se mi, že ten pes ví, co se po něm chce.
Znám pár lidí, pes jim na závodech ( zkouškách ) chodí předpisově podle sportovní kynologie a nepotřebují k tomu bláznivá udělátka, dvě vodítka, dva lidi.
Btw - nevím jestli náhodou psovodku od černého ovčáka neznáte - můj názor je ten, že to nemůže nikam dotáhnout, když není schopná naučit psa chůzi na vodítku u nohy. A ještě si to natočí a vyvěsí. Ale třeba se pletu.

12.8.2016 09:08
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jak jsem psala výše, obě videa nic moc. Ale i tak nevím, proč "podlý", vodítko je celou dobu prověšené a pes chodí vcelku dobře i bez ovlivňování. Neznám ani majitelku ani trenérku. Tento způsob je zcela běžný, ale není zcela vhodný. Ale nevíme, proč ho zvolily. Podívejte se na Octavius Malidaj, jak se pracovalo v 3měsíční Kačenkou...

12.8.2016 09:09
Chingis

XXX.XXX.95.243

anonymx napsal(a):

Jen takový dotaz k tomu druhému videu. To vykopávání předních a vůbec styl chůze - to je normální, vyžadované či co? Mě to přijde strašně srandovní. A taky - jak blízko psovoda by měl pes jít? Tam to vypadalo, že jí podráží nohy.

12.8.2016 09:19
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Chingis napsal(a):
Jen takový dotaz k tomu druhému videu. To vykopávání předních a vůbec styl chůze - to je normální, vyžadované či co? Mě to přijde strašně srandovní. A taky - jak blízko psovoda by měl pes jít? Tam to vypadalo, že jí podráží nohy.

To je naprostý nesmysl, takto pes nechodí a nechápu, k čemu to je dobré.
Podle mě to je jen efekt a pes jen dělá debílka pro člověka, aby to efektně vypadalo.

A všichni se bijí o prsa, jak ho to baví. No jistě že baví, když ví, že dostane něco k žrádlu.

12.8.2016 09:23
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

marcelaamax napsal(a):
Taky mě celkem udivuje, že si lidi myslí, že někdo takhle se psem chodí na normální procházky.

Mě udivuje, že Vy si myslíte, že si to lidé myslí.

12.8.2016 09:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ano, prostě je to "krasobruslení". Podívejte se na youtube na videa z mistrovství. Zrovna v tomhle případě pes vůbec nepřekáží, musí jít "nalepený" na levou nohu, hrudník na úrovni nohy a v ose, tedy nesmí se stáčet doprava, sedat rovně.

12.8.2016 09:24

Aliens_II napsal(a):
Podle mě to je jen efekt a pes jen dělá debílka pro člověka, aby to efektně vypadalo.

A všichni se bijí o prsa, jak ho to baví. No jistě že baví, když ví, že dostane něco k žrádlu.

Je to cosi, jako cirkusové vystoupení. Snad je to spíš zkouška toho, jaké blbosti je psovod schopný psa naučit. Ale to mi přijde, že pletou sportovní kynologii s tancem. Ale ve sportovní kynologii se nepohybuju.
Jen mi přijde, že takový základ jako je chůze u nohy, by měl být "profík" schopný naučit psa sám. Jako, že potřebuje pomocníka na obranu a stopy, to je samozřejmé. Ale na "prostná" ?

12.8.2016 09:28

Koukla jsem na obě videa a u té ovčandy, to je katstrofa.
Můžete mi, Anonymx, vysvětlit, od kdy ti psi takhle přiblbě poskakují a podrážejí nohy psovodu?
Když jsem, kdysi, ještě zkouškovala s NO já, chodili normálně. Zdá se mi, že se převažují, že nemají oporu v zadních nohách.

12.8.2016 09:53

anonymx napsal(a):
Jak jsem psala výše, obě videa nic moc. Ale i tak nevím, proč "podlý", vodítko je celou dobu prověšené a pes chodí vcelku dobře i bez ovlivňování. Neznám ani majitelku ani trenérku. Tento způsob je zcela běžný, ale není zcela vhodný. Ale nevíme, proč ho zvolily. Podívejte se na Octavius Malidaj, jak se pracovalo v 3měsíční Kačenkou...

Našla jsem jen video s hotovou Kačenkou z mistrovství. Nácvik jsem nenašla. Chápu, že se ta vyvácená hlava vyžaduje, jen mi není jasné proč. Prostě crkus, nebo jak vy píšete "krasobruslení".

12.8.2016 10:06
marcelaamax

XXX.XXX.18.195

Aliens_II napsal(a):

A k cemu jsou dobre agility? K cemu je dobry dogdancing? K cemu je dobré, ze psa učíte nějaké triky? K cemu je dobre stopovat?

Kdyz uz nic jiného, tak alespon člověk s tim psem něco dela, věnuje se mu a buduje si s nim vztah.

Ze takhle pes prirozene nechodi je fakt, ale přirozeně pes ani nebude stat na zadnich a prosit, valet sudy a podobne.

Vim, ze vy mate chrta, ale jsou plemena, ktera takhle zaměstnat potřebují a naplňuje je to.

A aby nedoslo k omylu, to druhe video nácviku chůze se mi take nelíbí.

12.8.2016 10:16

No, nějak tak, zcela zbytečně tady kritizujete sportovní cvik! Ono to opravdu je něco jako dogdancing...
A to druhé video je v pohodě (a nejde o to, zda je psovodka schopna či neschopna naučit psa "k noze" sama...) narozdíl od toho prvního

12.8.2016 10:18
anonymx

XXX.XXX.27.66

Problém je v tom, že psovod psa nesmí sledovat a pes reaguje na pohyb těla. Takže u chůze je dobré mít pomocníka, protože když na psa nevidíte, nemůžete ani chválit ani reagovat okamžitě na nepřesnosti. S Kačenkou jste mistrovství vidět nemohla, ale s Oskarem a to už je pár let. Vyvrácená hlava se nevyžaduje, ale pro maliny je celkem typická vzhledem k jejich stavbě těla a mechanice pohybu.
Rájka- zrovna ta ovčanda je vcelku¨chůze dost dobrá. Nohy nepodráží ani omylem, psovod jde naprosto plynule a bez kontaktu se psem. Jen trochu občas fena předchází.
Dřív se také vyžadovala trochu jiná chůze, psovod chodil ráznou a takovou "vojernskou" chůzí, neřešilo se jestli se dívá na psa apod. Prostě se hodnotil pes a dnes se hodnotí dvojice, jejich souhra, celkový dojem atd. Pokud jdete normální volnou chůzí, tak pes jinak jít nemůže, nemůže nasadit "normální" delší krok, protože by měl jiné tempo než vy. V tom mají výhodu "krátké" maliny proti NO. Podívejte se na Pejšu, Marka Černého, Jitku Duffkovou,... a Martina Plecháčka.

12.8.2016 10:23
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

marcelaamax napsal(a):
A k cemu jsou dobre agility? K cemu je dobry dogdancing? K cemu je dobré, ze psa učíte nějaké triky? K cemu je dobre stopovat?

Kdyz uz nic jiného, tak alespon člověk s tim psem něco dela, věnuje se mu a buduje si s nim vztah.

Ze takhle pes prirozene nechodi je fakt, ale přirozeně pes ani nebude stat na zadnich a prosit, valet sudy a podobne.

Vim, ze vy mate chrta, ale jsou plemena, ktera takhle zaměstnat potřebují a naplňuje je to.

A aby nedoslo k omylu, to druhe video nácviku chůze se mi take nelíbí.

Rozumím a souhlasím.

Agility je sport. Kupodivu, čím více se pohybuji kolem těch překážek a lidí, co se svým psem trénují, tak bych řekl, že jako sportovní disciplína člověk a pes, nemá chybu. Ano, trochu zírám, že se ve psu dokáže vypěstovat až chorobná závislost, ale dobrý.

Dogdancing není nic. Tam v tom nevidím nic, co by to mělo psu dávat. Tam je to jen o efektu, o dobrém pocitu člověka, jak ze psa udělat "šaška" a ještě být za to ohodnocen. Ale ano, rozhodně souhlasím a vidím v tom, že se dá dobře propojit vztah pán a pes, kdy pes spolupracuje s pánem. Ale to lze i jinak.

Zaměstnat psa, ano, základ. Ale zaměstnávat psa až fanatickým zaujetím "dám ti pamlsek", tak poskakuj, jak já pískám, to je aspoň za mě, přes čáru.

12.8.2016 10:32
anonymx

XXX.XXX.27.66

Každý psí sport má svoje pro a proti. Sportovka, dogdancing, agility, mondioring, fresbee, ...
Každý (kromě dostihu a ost. podobných) je o vzájemném vztahu pán - pes. A každý z nich je o motivaci psa a tedy podle vás "přes čáru".

12.8.2016 10:41

A jak chodí tahle čubina ? Na 0:41
https://m.youtube.com/watch?v=qQ4MX6RCjt4.

12.8.2016 10:46
anonymx

XXX.XXX.27.66

Moc špatné, ale tady to vypadá jako na úplné začátky a vzhledem k velikosti psa už bude mít majitelka problémy. Snaží se o chůzi a přitom pes není soustředěný, koriguje vodítkem, předklání se, prostě chyb jak máku. Na složení nižší zkoušky O.K., ale jinak...

12.8.2016 10:47
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

anonymx napsal(a):
Každý psí sport má svoje pro a proti. Sportovka, dogdancing, agility, mondioring, fresbee, ...
Každý (kromě dostihu a ost. podobných) je o vzájemném vztahu pán - pes. A každý z nich je o motivaci psa a tedy podle vás "přes čáru".

Jak jsem psal jinde. Vidíte jen černou a bílou. Škoda.

12.8.2016 10:48

anonymx napsal(a):
Moc špatné, ale tady to vypadá jako na úplné začátky a vzhledem k velikosti psa už bude mít majitelka problémy. Snaží se o chůzi a přitom pes není soustředěný, koriguje vodítkem, předklání se, prostě chyb jak máku. Na složení nižší zkoušky O.K., ale jinak...

Ano, majitelka je úplný začátečník, ale prosila jsem okomentovat styl chůze s ne všechno okolo.

12.8.2016 10:49

"A každý z nich je o motivaci psa a tedy podle vás "přes čáru"."
v kontextu této debaty a co, zdá se mi, někteří ignorují - hlavně je to o potřebě psa, která je (krom samozřejmě individuality), která je dána plemenem! Vždyť pracovní plemena tak byla šlechtěna, k té potřebě spolupracovat, a ta potřeba se realizuje i při takovém DD...

12.8.2016 10:51
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

A jak chodí tahle čubina ? Na 0:41
https://m.youtube.com/watch?v=qQ4MX6RCjt4.

Wau.

Teď se mi chce říci, co se to za tu dobu stalo?

12.8.2016 10:54

Aliens_II napsal(a):
Wau.

Teď se mi chce říci, co se to za tu dobu stalo?

Teď nevím, co přesně myslíte, ale nejedná se o NO smajlík

12.8.2016 11:04
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Teď nevím, co přesně myslíte, ale nejedná se o NO smajlík

No že tam ten pes chodí, nedělá "baletku", kdežto doba jiná, jiné místo a jiní lidé se rozhodli, že pes chodit nebude, ale bude dostávat známky "za umělecký" dojem, když vyhodí trojtého odpíchnutého Axla, Ritbergra, či Luce.

12.8.2016 11:04

Aliens_II napsal(a):
No že tam ten pes chodí, nedělá "baletku", kdežto doba jiná, jiné místo a jiní lidé se rozhodli, že pes chodit nebude, ale bude dostávat známky "za umělecký" dojem, když vyhodí trojtého odpíchnutého Axla, Ritbergra, či Luce.

Jj,

12.8.2016 11:16
anonymx

XXX.XXX.27.66

Dost dobře vás nechápu. Žádný sport není o tom jentak se flákat. Když už, tak každý má svoje kritéria hodnocení. Ano, tam ten pes chodí, s bídou u nohy. Případné hodnocení - stěží uspokojivě. Na agility vám taky pes nemůže projít parkur ledabylým krokem...

12.8.2016 11:17
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ano, majitelka je úplný začátečník, ale prosila jsem okomentovat styl chůze s ne všechno okolo.

Styl se okomentovat nedá, protože tady se zatím nejedná o chůzi, ale už nácvik je špatný.

12.8.2016 11:22

anonymx napsal(a):
Styl se okomentovat nedá, protože tady se zatím nejedná o chůzi, ale už nácvik je špatný.

Zdá se mi, že Vy si vždycky na něčem něco najdete. My s Vámi se většinou neshodneme, jako v tomto případě. Už rozumím tomu, proč se NO, ale i jiná plemena řítí tam, kde nic nesvítí. Přesně lidé jako Vy, zaslepení jakousi jejich ideou, ženou všechno do extrému. Je to smutné.

12.8.2016 11:25
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Zdá se mi, že Vy si vždycky na něčem něco najdete. My s Vámi se většinou neshodneme, jako v tomto případě. Už rozumím tomu, proč se NO, ale i jiná plemena řítí tam, kde nic nesvítí. Přesně lidé jako Vy, zaslepení jakousi jejich ideou, ženou všechno do extrému. Je to smutné.

Jako jeden z mála zde, se pod toto podepisuji.

12.8.2016 11:34
anonymx

XXX.XXX.27.66

Teď vám ale vůbec nerozumím. Chápu vás, že se psy necvičíte, nezávodíte a v žádném případě vás za to nijak nenapadám, že byste byla zaslepená. Já se psy dělám sportovku už drahně let a prostě vše se vyvíjí a já mám volbu, buď se přizpůsobím nebo ne. Doby, kdy pes splnil zkoušku i když např. nepouštěl nebo napadal jsou dávno pryč. Vám se líbí tohle mně zas něco jiného, ale proč by se plemena měla řítit právě ve sportovce někam kde nic nesvítí je naprostý nesmysl. Nedávno jsme měli debatu s jedním starým svazarmovcem o klasickém sporu "tenkrát byli psi skuteční obranáři". Našlo se nafilmované výkony a dotyčný musel uznat, že nemá pravdu. To jen ty vzpomínky byly dost zidealizované. Prostě kritéria se mění a zvyšují, úroveň je jiná a nároky i výkony vyšší. Dřív nikomu nervadilo, že neumí cizí jazyky a dnes jste bez toho vyřízená.

12.8.2016 11:46
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Teď vám ale vůbec nerozumím. Chápu vás, že se psy necvičíte, nezávodíte a v žádném případě vás za to nijak nenapadám, že byste byla zaslepená. Já se psy dělám sportovku už drahně let a prostě vše se vyvíjí a já mám volbu, buď se přizpůsobím nebo ne. Doby, kdy pes splnil zkoušku i když např. nepouštěl nebo napadal jsou dávno pryč. Vám se líbí tohle mně zas něco jiného, ale proč by se plemena měla řítit právě ve sportovce někam kde nic nesvítí je naprostý nesmysl. Nedávno jsme měli debatu s jedním starým svazarmovcem o klasickém sporu "tenkrát byli psi skuteční obranáři". Našlo se nafilmované výkony a dotyčný musel uznat, že nemá pravdu. To jen ty vzpomínky byly dost zidealizované. Prostě kritéria se mění a zvyšují, úroveň je jiná a nároky i výkony vyšší. Dřív nikomu nervadilo, že neumí cizí jazyky a dnes jste bez toho vyřízená.

Jestli Rájce správně rozumím, tak jí vubec nejde o to, co píšete, ale o princip toho vývoje tzv. sportovní kynologie. Sama píšete, že je to "krasobruslení" tedy činnost na efekt, bez respektu ke zvířeti, k jeho přirozenému pohybu, povaze. A to, že se díky tomu, že například NO se uchovní v případě složení zkoušek z krasobruslení, kde je nežádoucí, aby projevil něco jiného než bezduchou přesnou poslušnost, je pro jejich povahy i zdraví fyzické vysloveně na nic a opravdu jdou tam, kam slunce nesvítí. A mnoho lidí své totálně zmagořené NO, BOM, BOC a další plemena, která jsou připravována na to krasobruslení přetáčením (tedy pardon, drivem) vydává za pracáky. Ale pracáci, skuteční pracovní psi z praxe, by měli být jiní.

Rájko, nechci mluvit za vás, ale vaše příspěvky jsem pochopila takto.

12.8.2016 11:49

anonymx napsal(a):

Se psy cvičím, ale ne sportovku, jeden z důvodů je právě ten, co ti psi musí zrovna u poslušnosti předvádět. Takže objasnění tomu všemu je to, že se vše vyvíjí? Ale jakým směrem? Mmch, to, že Vaše štěňata vše zničí za sekundy Vaší nepřítomnosti také není správné, tímhle vším z nich děláte to, čím jsou. Ohledně svazarmovce, nevím, o jaké výkony šlo, ale dřív se prostě extrémy neřešily, šlo o psa pracovně resp služebně upotřebitelného, což se s většinou dnešních psů nedá srovnat. Ano, kritéria se mění, ale špatným, tj nesmyslným směrem.

12.8.2016 11:51

scylla napsal(a):
Jestli Rájce správně rozumím, tak jí vubec nejde o to, co píšete, ale o princip toho vývoje tzv. sportovní kynologie. Sama píšete, že je to "krasobruslení" tedy činnost na efekt, bez respektu ke zvířeti, k jeho přirozenému pohybu, povaze. A to, že se díky tomu, že například NO se uchovní v případě složení zkoušek z krasobruslení, kde je nežádoucí, aby projevil něco jiného než bezduchou přesnou poslušnost, je pro jejich povahy i zdraví fyzické vysloveně na nic a opravdu jdou tam, kam slunce nesvítí. A mnoho lidí své totálně zmagořené NO, BOM, BOC a další plemena, která jsou připravována na to krasobruslení přetáčením (tedy pardon, drivem) vydává za pracáky. Ale pracáci, skuteční pracovní psi z praxe, by měli být jiní.

Ano Scyllo, porozuměla jste správně.

12.8.2016 13:09
anonymx

XXX.XXX.135.112

scylla napsal(a):

Chapu vas, ale jako laici kteri vse vidite bez dalsich znalosti jste vedle. V zadnem pripade nejde JEN o efekt, ale je kladen mnohem vetsi duraz na souhru psovoda a psa, jeho plnou koncentraci a hlavne radostny projev. Nikdy nepochopim proc bezducha poslusnost kdyz snad i laik vidi u tech psu radost z prace a nadseni. Proc bez respektu ke zvireti? Pracovni plemena jsou proste na praci. Nechapu proc vam tak vadi, ze psi sportuji a neomezujj se jen na ozbrojene slozky, kde maji sve misto ti podle vas skutecni pracaci. A jestli se domnivate, ze nejaky pretoceny pes by byl schopen zaroven koncentrace a presnosti, tak jste naprosto vedle. Ono totiz vse musi byt v rovnovaze a to holt kazdy neumi.

12.8.2016 13:12
anonymx

XXX.XXX.135.112

Jeste pro Rajku-drive ti svazarmovsti psi byli pracovne nebo sluzebne upotrebitelni mnohem méně nez ted. Jen tak do koridoru veznic nebo ostrahu objektu.

12.8.2016 13:15
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Chapu vas, ale jako laici kteri vse vidite bez dalsich znalosti jste vedle. V zadnem pripade nejde JEN o efekt, ale je kladen mnohem vetsi duraz na souhru psovoda a psa, jeho plnou koncentraci a hlavne radostny projev. Nikdy nepochopim proc bezducha poslusnost kdyz snad i laik vidi u tech psu radost z prace a nadseni. Proc bez respektu ke zvireti? Pracovni plemena jsou proste na praci. Nechapu proc vam tak vadi, ze psi sportuji a neomezujj se jen na ozbrojene slozky, kde maji sve misto ti podle vas skutecni pracaci. A jestli se domnivate, ze nejaky pretoceny pes by byl schopen zaroven koncentrace a presnosti, tak jste naprosto vedle. Ono totiz vse musi byt v rovnovaze a to holt kazdy neumi.

Píšeme každá o něčem jiném. O tom, jak se to nadšení a radost z práce cvičí, jak to cvičí výcvikáři, kteří se považují za špičku, mám dost jasnou představu. Pracovní plemena jsou prostě na práci, to s vámi souhlasím, ne na cirkus se zvířaty. Musím říct, že nejdřív jsem přestala chodit na výstavy NO, protože se mi tam chtělo brečet, později i na závody, protože na chůzi u nohy a takové věci se prostě nedá dívat, aniž by z toho člověku nebylo zle. Pracovní pes nemá mít hlavu vymytou, jak je dnes běžné. Jestli to krasobruslení půjde dál tímhle směrem, zničí se další plemena, nejen NO, kteří jsou už dost v háji, další budou následovat. Právě kvůli tomu "sportování".

Ano, bez respektu ke zvířeti. Zrychlování extrémní, nerespektování reflexního oblouku. Nejvíc mě dostává, jak si někdo troufá hodnotit "přesné" stopování. Jak si člověk se svým čumákem může dovolit hodnotit práci psa s jeho čumákem? Proč tedy jistí výcvikáři doporučují kopání jamek kladívkem a do nich dávání pamlsků? Proč jiní dávají psovi EO a když zvedne hlavu, dostane pecku? Tomu neříkám respekt ke psovi.

12.8.2016 13:29
anonymx

XXX.XXX.135.112

Scylla - zase se dovolavate extrémů. Vami uvadene metody provozuji jen zoufalci, kteri umi h... a ty na bedne mistrovstvi fakt nikdy neuvidite. Proste je rozdil mezi praci a sportem a ten hlavni je, ze sportujeme ja i pes s radosti a pro zabavu. A s vasimi nazory by nexistovaly zadne psi sporty. Co takhle BOC ktere musi chudinky hopsat?

12.8.2016 13:34

"co ti psi musí zrovna u poslušnosti předvádět."
no, nemusí...respektive dle toho, co se pod tím "musí" skrývá...vyvrácená hlava opravdu není požadavkem žádného zkušebního řádu...záleží na psovodu

"Mmch, to, že Vaše štěňata vše zničí za sekundy Vaší nepřítomnosti také není správné, tímhle vším z nich děláte to, čím jsou."
tohle mi už dlouho běží hlavou - "exteriáci" se od standardu odchylují jedním směrem, "sportovci" (záměrně nepoužívám slovo pracovní, ono to vůbec není totéž) zase směrem druhým - vytáčením temperamentu psů donevidím...

12.8.2016 13:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Videa jsem neviděla, stačí mi jen vaše komenty. A z toho co čtu, jsem děsně ráda, že mám, jen obyčejného psa"

12.8.2016 14:10

Takže dobře, my jsme laici, jelikož nesouhlasíme s Vámi a naši psi neskáčou jako Vaši.
Tím bych to asi uzavřela, jelikož tahle debata nikam nepovede.
Ještě k té, Vámi zmiňované, boc, ta měla zůstat u ovcí a byl by klid

12.8.2016 14:26
anonymx

XXX.XXX.135.112

Takže dobře, my jsme laici, jelikož nesouhlasíme s Vámi a naši psi neskáčou jako Vaši.
Tím bych to asi uzavřela, jelikož tahle debata nikam nepovede.
Ještě k té, Vámi zmiňované, boc, ta měla zůstat u ovcí a byl by klid

Nejste laici protoze nesouhlasite se mnou. Ale jste laici, protoze o sportovnim vycviku nic nevite. Vidite jen to co chcete videt a to je velmi omezene a vetsinou to jsou spatne extremy. Na to co stoji opravdu za videni se nepodivala ani jedna z vas.
Hmn-to vubec neni o vytáčení temperamentu, ale o chuti do prace. A rozviji se v nsproste rovnovaze drive i koncentrace a to je prave to umeni. Pretocit chutoveho psa lze snadno, ale to umi kazdy bl...

12.8.2016 15:59

anonymx napsal(a):

Teď jen můj naprosto laický dotaz, protože tímhle stylem, aby mě pes sledoval, visel na mě očima jsem necvičila nikdy...to je tedy speciální povel na chůzi u nohy se sledováním psovoda a jiný povel na chůzi u nohy na běžné procházce, kdy není potřeba, aby vás pes sledoval...nebo to pes rozlišuje sám?...chápu, že takto cvičený pes, když má "volno" tak se chová jinak, ale když mu dáte na procházce povel, tak ho provádí jak? Visí na psovodovi očima?

Jen mě to tady při čtení této diskuze napadlo a protože žádného takového psa osobně neznám, tak by mě to fakt zajímalo...

12.8.2016 16:26
anonymx

XXX.XXX.135.112

Teď jen můj naprosto laický dotaz, protože tímhle stylem, aby mě pes sledoval, visel na mě očima jsem necvičila nikdy...to je tedy speciální povel na chůzi u nohy se sledováním psovoda a jiný povel na chůzi u nohy na běžné procházce, kdy není potřeba, aby vás pes sledoval...nebo to pes rozlišuje sám?...chápu, že takto cvičený pes, když má "volno" tak se chová jinak, ale když mu dáte na procházce povel, tak ho provádí jak? Visí na psovodovi očima?

Jen mě to tady při čtení této diskuze napadlo a protože žádného takového psa osobně neznám, tak by mě to fakt zajímalo...

Chuze u nohy je cvik, ktery se ve sportovnim vycviku pouzije jen a jen pri cviceni. Na prochazce mame na voditku-pomalu a pokud je na volno tak "tady". Proste u cviku dle ZR mam jine povely.

12.8.2016 16:28
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Tak já to mám tak, že při cvičení mám "k noze" kdy mě pes musí seldovat, na procházkách mám na vodítku "pomalu" a když je na volno, ale chci aby šel u mě tak máme "tady".

12.8.2016 16:45

Anonymx a marcelaamax...
díky za odpověď, tak nějak jsem si to myslela...

12.8.2016 16:53
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Scylla - zase se dovolavate extrémů. Vami uvadene metody provozuji jen zoufalci, kteri umi h... a ty na bedne mistrovstvi fakt nikdy neuvidite. Proste je rozdil mezi praci a sportem a ten hlavni je, ze sportujeme ja i pes s radosti a pro zabavu. A s vasimi nazory by nexistovaly zadne psi sporty. Co takhle BOC ktere musi chudinky hopsat?

Tyto metody jsou zveřejněny v PPČ jako abeceda výcviku, používá to pan Šilhavý, něco se dá najít u Eichlera takže nevím, jestli se zrovna oni dají považovat za zoufalce.

Existovaly by psí sporty, ne cirkusy se zvířaty.

12.8.2016 16:56
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Nejste laici protoze nesouhlasite se mnou. Ale jste laici, protoze o sportovnim vycviku nic nevite. Vidite jen to co chcete videt a to je velmi omezene a vetsinou to jsou spatne extremy. Na to co stoji opravdu za videni se nepodivala ani jedna z vas.
Hmn-to vubec neni o vytáčení temperamentu, ale o chuti do prace. A rozviji se v nsproste rovnovaze drive i koncentrace a to je prave to umeni. Pretocit chutoveho psa lze snadno, ale to umi kazdy bl...

Potíž je v tom, že ono moc není na co se koukat, podle mého názoru. Vy jste zřejmě jeden z těch, co tomu drivu a koncentraci klidně podřídí v psím životě naprosto cokoli. Ještě, že je kam se dívat, když člověk ví, kde hledat, ale na IPO závodech se to, co hledám, opravdu nenajde.

Před časem přijela z Nového Zélandu moje spolužačka, která se tam před mnoha lety provdala. Je pejskařka, chovatelka. Byli jsme se kouknout na několika psích akcích. Ona zírala jak blázen a říkala - co jste to udělali BOCkám? Jsou z nic žížaly a jsou totální magoři, chovají se jako by neměly všech pět pohromadě, nervy v háji. Byli jsme se kouknout na agility a flyballu a na její žádost jsme odešly, protože se na ty vynervené psy podle jejího názoru nedalo koukat. Ona BOC chová a pracuje s nimi u ovcí. Když se jí tam známí snažili přesvědčit, že tak je to správné, tak to má u pracovního psa být, že je to drive a koncentrace, poslala je do háje. A do Evropy už štěně neprodá.

12.8.2016 17:37
anonymx

XXX.XXX.135.112

scylla napsal(a):
Potíž je v tom, že ono moc není na co se koukat, podle mého názoru. Vy jste zřejmě jeden z těch, co tomu drivu a koncentraci klidně podřídí v psím životě naprosto cokoli. Ještě, že je kam se dívat, když člověk ví, kde hledat, ale na IPO závodech se to, co hledám, opravdu nenajde.

Před časem přijela z Nového Zélandu moje spolužačka, která se tam před mnoha lety provdala. Je pejskařka, chovatelka. Byli jsme se kouknout na několika psích akcích. Ona zírala jak blázen a říkala - co jste to udělali BOCkám? Jsou z nic žížaly a jsou totální magoři, chovají se jako by neměly všech pět pohromadě, nervy v háji. Byli jsme se kouknout na agility a flyballu a na její žádost jsme odešly, protože se na ty vynervené psy podle jejího názoru nedalo koukat. Ona BOC chová a pracuje s nimi u ovcí. Když se jí tam známí snažili přesvědčit, že tak je to správné, tak to má u pracovního psa být, že je to drive a koncentrace, poslala je do háje. A do Evropy už štěně neprodá.

Mila Scyllo- p.Eichler uz je davno mimo a p.Silhavy - to je extrem nad extrem a v poslednich letech mu uz take ujel vlak a hlavne-jeho to zivi. S BOC musim souhlasit, to je klasicky problem modnich plemen. I kdyz holt v Evrope proste neni vic ovci nez lidi jako na Novem Zélandu. Ale nevim proc jste ji nevzala na paseni. Chapu ze tohle ji bylo tak vzdalene jako mne treba vystavy.
Soudim, ze jste hezkych par let nic nevidela, protoze jinak byste uvadela ponekud jina jmena.

12.8.2016 18:42

anonymx napsal(a):

Tak já jsem Macha zkoukla, hezké. Jen to nebyla Kačenka, ale Pscar - to už je snad detail.
.."Octavius Malidaj, jak se pracovalo v 3měsíční Kačenkou"... z tohoto jsem usudila, že jde o Kačenku smajlík

12.8.2016 20:08

12.8.2016 20:30
Terven

XXX.XXX.110.147

Udělala jste přesně to, co jsem před chvílí chtěla udělat já

12.8.2016 20:31
Terven

XXX.XXX.110.147

Udělám to teď

12.8.2016 20:40

Terven napsal(a):
Udělám to teď

12.8.2016 21:00
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Holky. Už se nahádejte.

13.8.2016 07:36
anonymx

XXX.XXX.137.109

Tak zaverem: nechapu proc pisete o zaslepenosti a extremech. Nevim co.je smutne na tom, ze se snazime aby psi pracovali co nejlepe. A jeste nakonec: driv stacilo, ze se pes plouzil u nohy a cviky nejak splnil. Dnes pes pracujici neochotne, pod tlakem nebo dokonce se strachem nema sanci ani na BH natoz na vyssi zkousku. To je smutne? Ja bych rekla pravy opak.

13.8.2016 08:35

Řekla bych, že je to o pojetí výcviku, o tom, co člověk od psa vyžaduje a očekává. Dřív, než se k nám dostalo IPO, se cvičilo podle národního zkušebního řádu (zkoušky ZM a ZVV 1 - 3), který svou filozofií nebyl show, ale v podstatě příprava na opravdu pracovní použití. Pak přišlo cirkusové IPO a z výcviku se začalo stávat show, začalo se bazírovat na cm při předsednutí a tak podobně, a asi to ani nekončí vyvrácenou hlavou psa při chůzi u nohy, kdy pes nemá tušení, kam jde, kam šlape. A ani to dobře nevypadá. Z výcviku poslušnosti, který si prováděl psovod sám v podstatě kdykoliv byl se psem venku na procházce, se stala věda, kdy pro nácvik chůze u nohy je třeba pomocníka, který psa koriguje pomocí dalšího vodítka... Fakt někoho může takový výcvik bavit? Vždyť to už snad ani není o té radosti z práce se psem, ale o přesnosti ad absurdum, o honění bodů při zkouškách a závodech, kde je pes už jen nástrojem umu psovoda a jeho týmu...
Dřív byla chůze u nohy jednak cvik, ale zároveň dennodenně používaný povel kdekoliv (stejně jako přivolání, sedni, lehni, vstaň, zůstaň a a další povely), na volno i na vodítku. Dnes, jak jsme se z diskuze dozvěděli, je pro dobu mimo výcvik používán pro chůzi u nohy povel "tady" a pokud jde pes na vodítku, řeší se jen, aby netáhl... Připadá mi to přinejmenším zvláštní.

13.8.2016 09:29
anonymx

XXX.XXX.137.109

Tak fakt zaver: driv byl Svazarm a zelezna opona. Na skutecnou upotrebitelnost svazarmovskych psu zapomente. Proste jsme si hrali na vojacky, spravny pes byl zabijak a ze se plouzil u nohy s ocasem pod brichem se neresilo. I kdyz byli i vyjimecni psi. Pak se nam otevrel svet a pokud jsme chteli uspet museli jsme se prizpusobit. Dnes mame svetove jednicky. Navic je kladen obrovsky duraz na radostny projev psa, dnes uz dril nema sanci a na ovladatelnost psa jsou velmi vysoke naroky. To vsechno je velke plus. Ale konkurence je ovrovska a tim samozrejme se zvysuji naroky. Tak jako v každém sportu. Ano, dnes uz jsme jinde a mame spoustu moznosti. Chapu, ze IPO se nekterym nelibi (obvykle tem, kteri to neumi), ale je tady TART, NZR apod. At se kazdy venuje cemu chce, ale odsuzovat neco cemu nerozumim je prinejmensim omezenost. Ano je to sport, ano je to show, ale to je kazdy psi sport. Takze je smahem zavrhneme vsechny a budeme chodit na prochazky.

13.8.2016 09:37

Balu to napsala velice hezky, jenom i to IPO sloužilo jako prověrka povahy, než se z toho díky honbě za body stalo něco jako dogdancing...a to z toho udělali psovodi sami (a taky záleží na psovodu, jak k tomu bude přistupovat).

13.8.2016 09:40

anonymx napsal(a):
Tak fakt zaver: driv byl Svazarm a zelezna opona. Na skutecnou upotrebitelnost svazarmovskych psu zapomente. Proste jsme si hrali na vojacky, spravny pes byl zabijak a ze se plouzil u nohy s ocasem pod brichem se neresilo. I kdyz byli i vyjimecni psi. Pak se nam otevrel svet a pokud jsme chteli uspet museli jsme se prizpusobit. Dnes mame svetove jednicky. Navic je kladen obrovsky duraz na radostny projev psa, dnes uz dril nema sanci a na ovladatelnost psa jsou velmi vysoke naroky. To vsechno je velke plus. Ale konkurence je ovrovska a tim samozrejme se zvysuji naroky. Tak jako v každém sportu. Ano, dnes uz jsme jinde a mame spoustu moznosti. Chapu, ze IPO se nekterym nelibi (obvykle tem, kteri to neumi), ale je tady TART, NZR apod. At se kazdy venuje cemu chce, ale odsuzovat neco cemu nerozumim je prinejmensim omezenost. Ano je to sport, ano je to show, ale to je kazdy psi sport. Takze je smahem zavrhneme vsechny a budeme chodit na prochazky.

Já pořád nerozumím tomu, proč věčně mluvíte o psech, kteří se ploužili u nohy? Neznám a neznala jsem žádného ovčáka, který by se ploužil u nohy. Vždycky byl jejich projev radostný a velmi ochotný pracovat.
Můžete mi prosím vysvětlit, jak se učí to koňské vykopávání nohou vpřed? A k čemu je dobré?

13.8.2016 09:58

anonymx napsal(a):

Nemůžu s vámi souhlasit. I tehdy se kladl důraz na vyrovnanou povahu, a přehnaně agresivní psi, stejně jako psi bázliví, nebyli do chovu připouštěni a nikdo takové psy neadoroval. A takoví psi na závodech nevyhrávali.
Přesně píšete, že jsme se museli po pádu železné opony přizpůsobit. Ale čemu? Začít cvičit tzv. show psy, snížit obtížnost národního zkušebního řádu, protože na něj zahraničí nemělo, a ve velké míře začít cvičit podle IPO...
Ale - je to správně? Nezničili jsme si těmi kroky tu opravdovou upotřebitelnost služebních, dnes sportovních, plemen (hlavně NO)?

Dehonestujete tady ty, kterým se IPO nelíbí, tím, že prohlásíte, že se jim nelíbí proto, že to neumí. Nechci umět udělat ze psa cirkusáka. Pro mě je pes parťák, kterého vychovávám a cvičím proto, aby se nám spolu dobře žilo, aby byl použitelný v běžném životě. Necvičím ho pro nějakou show... ale pro život. To je pro mě prvořadé. Chápu, že to má někdo jinak a pes je pro něj vlastně takové nářadí, které vytáhne z kotce jen když jde cvičit, ale takové pojetí je mi cizí.

13.8.2016 10:01

Nemůžu s vámi souhlasit. I tehdy se kladl důraz na vyrovnanou povahu, a přehnaně agresivní psi, stejně jako psi bázliví, nebyli do chovu připouštěni a nikdo takové psy neadoroval. A takoví psi na závodech nevyhrávali.
Přesně píšete, že jsme se museli po pádu železné opony přizpůsobit. Ale čemu? Začít cvičit tzv. show psy, snížit obtížnost národního zkušebního řádu, protože na něj zahraničí nemělo, a ve velké míře začít cvičit podle IPO...
Ale - je to správně? Nezničili jsme si těmi kroky tu opravdovou upotřebitelnost služebních, dnes sportovních, plemen (hlavně NO)?

Dehonestujete tady ty, kterým se IPO nelíbí, tím, že prohlásíte, že se jim nelíbí proto, že to neumí. Nechci umět udělat ze psa cirkusáka. Pro mě je pes parťák, kterého vychovávám a cvičím proto, aby se nám spolu dobře žilo, aby byl použitelný v běžném životě. Necvičím ho pro nějakou show... ale pro život. To je pro mě prvořadé. Chápu, že to má někdo jinak a pes je pro něj vlastně takové nářadí, které vytáhne z kotce jen když jde cvičit, ale takové pojetí je mi cizí.

13.8.2016 10:54
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Řekla bych, že je to o pojetí výcviku, o tom, co člověk od psa vyžaduje a očekává. Dřív, než se k nám dostalo IPO, se cvičilo podle národního zkušebního řádu (zkoušky ZM a ZVV 1 - 3), který svou filozofií nebyl show, ale v podstatě příprava na opravdu pracovní použití. Pak přišlo cirkusové IPO a z výcviku se začalo stávat show, začalo se bazírovat na cm při předsednutí a tak podobně, a asi to ani nekončí vyvrácenou hlavou psa při chůzi u nohy, kdy pes nemá tušení, kam jde, kam šlape. A ani to dobře nevypadá. Z výcviku poslušnosti, který si prováděl psovod sám v podstatě kdykoliv byl se psem venku na procházce, se stala věda, kdy pro nácvik chůze u nohy je třeba pomocníka, který psa koriguje pomocí dalšího vodítka... Fakt někoho může takový výcvik bavit? Vždyť to už snad ani není o té radosti z práce se psem, ale o přesnosti ad absurdum, o honění bodů při zkouškách a závodech, kde je pes už jen nástrojem umu psovoda a jeho týmu...
Dřív byla chůze u nohy jednak cvik, ale zároveň dennodenně používaný povel kdekoliv (stejně jako přivolání, sedni, lehni, vstaň, zůstaň a a další povely), na volno i na vodítku. Dnes, jak jsme se z diskuze dozvěděli, je pro dobu mimo výcvik používán pro chůzi u nohy povel "tady" a pokud jde pes na vodítku, řeší se jen, aby netáhl... Připadá mi to přinejmenším zvláštní.

A není náhodou úplně jedno na jaký povel si psa naučíte? Jestli mu budete říkat "k noze" nebo "tady". A ano, na vodítku mi stačí, že netahá, nepotřebuji aby mi chodil na procházkách u nohy, tam kde to potřeba je, tak mu stačí ukázat a jde. Co je na tom zvláštní?

Jinak se psem také cvičím, také cvičíme chůzi s očním kontaktem, ale rozhodně to pro mě není nářadí, které vytáhnu z kotce jen když se jde cvičit - to zase všechny házíte do jednoho pytle. Pes je semnou téměř 24 hodin denně, je v baráku, kam se hnu je zamnou, spí v posteli, každý den chodíme na procházky, nechávám ho lítat se psy, jezdíme na výlety, jezdí s námi na dovolenou a všude.

13.8.2016 11:02

marcelaamax napsal(a):

A není náhodou úplně jedno na jaký povel si psa naučíte? Jestli mu budete říkat "k noze" nebo "tady". A ano, na vodítku mi stačí, že netahá, nepotřebuji aby mi chodil na procházkách u nohy, tam kde to potřeba je, tak mu stačí ukázat a jde. Co je na tom zvláštní?

Jinak se psem také cvičím, také cvičíme chůzi s očním kontaktem, ale rozhodně to pro mě není nářadí, které vytáhnu z kotce jen když se jde cvičit - to zase všechny házíte do jednoho pytle. Pes je semnou téměř 24 hodin denně, je v baráku, kam se hnu je zamnou, spí v posteli, každý den chodíme na procházky, nechávám ho lítat se psy, jezdíme na výlety, jezdí s námi na dovolenou a všude.

Obávám se, že jste nepochopila, co jsem napsala. Totiž že na co dřív stačil jeden povel a znamenal to stejné na cvičáku i venku na běžné procházce, tak nyní mají někteří (neříkám že všichni, ale ti, co po psovi chtějí, aby při výcviku, zkouškách, závodech, chodil u nohy s vyvrácenou hlavou) povely dva - "k noze" pro cvičení, a "tady" pro dobu mimo výcvik..

13.8.2016 11:30
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Obávám se, že jste nepochopila, co jsem napsala. Totiž že na co dřív stačil jeden povel a znamenal to stejné na cvičáku i venku na běžné procházce, tak nyní mají někteří (neříkám že všichni, ale ti, co po psovi chtějí, aby při výcviku, zkouškách, závodech, chodil u nohy s vyvrácenou hlavou) povely dva - "k noze" pro cvičení, a "tady" pro dobu mimo výcvik..

Jo takhle... no já také povely rozlišuji, pokud jdeme cvičit tak to i psovi říkám, máme určité rituály, takže pes ví, kdy se cvičí. A když se necvičí tak na procházce mám prostě jiné povely a tam nevyžaduji tu přesnost.

13.8.2016 11:40

marcelaamax napsal(a):
Jo takhle... no já také povely rozlišuji, pokud jdeme cvičit tak to i psovi říkám, máme určité rituály, takže pes ví, kdy se cvičí. A když se necvičí tak na procházce mám prostě jiné povely a tam nevyžaduji tu přesnost.

To je to rozdílné pojetí - já cvičím psa pro život, a proto nerozlišuji, kdy je to výcvik a kdy procházka, protože na procházce ho učím cviky, které chci aby uměl vždy a všude, ne jen když mu oznámím, že je to výcvik. Nemám výcvikové hodiny, kdy pes musí poslouchat a plnit povely, a ostatní denní dobu, kdy pes nemusí poslouchat, nebo ne tak stejně jako při výcviku.

13.8.2016 11:47

To je to rozdílné pojetí - já cvičím psa pro život, a proto nerozlišuji, kdy je to výcvik a kdy procházka, protože na procházce ho učím cviky, které chci aby uměl vždy a všude, ne jen když mu oznámím, že je to výcvik. Nemám výcvikové hodiny, kdy pes musí poslouchat a plnit povely, a ostatní denní dobu, kdy pes nemusí poslouchat, nebo ne tak stejně jako při výcviku.

Přesně, máme v tom diametrální rozdíl. Šaškování na cvičáku prostě není cvičení pro praxi.

13.8.2016 12:19
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Přesně, máme v tom diametrální rozdíl. Šaškování na cvičáku prostě není cvičení pro praxi.

S tim souhlasim, cviceni mame jako sport, pro zábavu. Ale na prochazkach pes musi poslouchat také, jen ma jine povely.

13.8.2016 12:36

marcelaamax napsal(a):
S tim souhlasim, cviceni mame jako sport, pro zábavu. Ale na prochazkach pes musi poslouchat také, jen ma jine povely.

A proč jiné povely?

13.8.2016 12:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já pořád nerozumím tomu, proč věčně mluvíte o psech, kteří se ploužili u nohy? Neznám a neznala jsem žádného ovčáka, který by se ploužil u nohy. Vždycky byl jejich projev radostný a velmi ochotný pracovat.
Můžete mi prosím vysvětlit, jak se učí to koňské vykopávání nohou vpřed? A k čemu je dobré?

Vykopávání koní dopředu je dobré tak akorát k tomu, že vás kůň vepředu nejen kousne a ale vzápětí i nakopne.
Kopání koní dopředu se odnaučuje těžko, stejně jako kopání zadní nohou do boku(to dělají krávy) což je hodně nepříjemné a nebezpečné. Zeptejte se kovářů.
Vzhledem k tomu, že průměrný kůň váží kolem 600 kg, jakékoliv anomálie v chování, jsou přinejmenším nepříjemné a v horším případě nebezpečné.
Dá se to prezentovat na dementním cviku: "naučíme hříbátko, pokládat nožičky na ramena! hurá!"
Co ovšem s dospělým koněm, který toto dělá?!

Cirkusové cviky patří do cirkusu a filmu. A do rukou profesionálů.

13.8.2016 12:43
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

A proč jiné povely?

No protože na prochazce napriklad nepotřebují, aby pes chodil u nohy s očním kontaktem. Zkusebni rád to vyžaduje, tak na zkoušky to tak cvicime. Pri cviceni chci, aby podal co nejlepsi výkon, na prochazkach to nepotřebují, a nechci si tim povely kazit. Nevim jak to vysvetlit, proste rozlisujeme cvičení a klasickou poslušnost.

13.8.2016 12:43

sisi58 napsal(a):
Vykopávání koní dopředu je dobré tak akorát k tomu, že vás kůň vepředu nejen kousne a ale vzápětí i nakopne.
Kopání koní dopředu se odnaučuje těžko, stejně jako kopání zadní nohou do boku(to dělají krávy) což je hodně nepříjemné a nebezpečné. Zeptejte se kovářů.
Vzhledem k tomu, že průměrný kůň váží kolem 600 kg, jakékoliv anomálie v chování, jsou přinejmenším nepříjemné a v horším případě nebezpečné.
Dá se to prezentovat na dementním cviku: "naučíme hříbátko, pokládat nožičky na ramena! hurá!"
Co ovšem s dospělým koněm, který toto dělá?!

Cirkusové cviky patří do cirkusu a filmu. A do rukou profesionálů.

Děkuji za objasnění

13.8.2016 12:46

marcelaamax napsal(a):
No protože na prochazce napriklad nepotřebují, aby pes chodil u nohy s očním kontaktem. Zkusebni rád to vyžaduje, tak na zkoušky to tak cvicime. Pri cviceni chci, aby podal co nejlepsi výkon, na prochazkach to nepotřebují, a nechci si tim povely kazit. Nevim jak to vysvetlit, proste rozlisujeme cvičení a klasickou poslušnost.

Rozumím tomu, že v běžném životě není potřeba, nebo je spíše kontraproduktivní, aby pes chodil u nohy s vyvrácenou hlavou, tedy s očním kontaktem. Ale anonymx myslím psala, že to se na zkouškách nevyžaduje... Tak jak to je? Nechce se mi pročítat zkušební řády.

13.8.2016 13:08
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Rozumím tomu, že v běžném životě není potřeba, nebo je spíše kontraproduktivní, aby pes chodil u nohy s vyvrácenou hlavou, tedy s očním kontaktem. Ale anonymx myslím psala, že to se na zkouškách nevyžaduje... Tak jak to je? Nechce se mi pročítat zkušební řády.

Myslim, ze v mezinárodním ZR je, že pes má sledovat psovoda, byt v jeho tesne blízkosti, ale neplést se, nesmí předbíhat ani se opozdovat. Ale Anonymx to urcite bude vědět přesněji, hledat se mi to nechce.

13.8.2016 13:35
anonymx

XXX.XXX.137.109

Pes musi pozorne sledovat. Tedy ne doslova ocni kontakf, protoze vy se na nej nedivate a anj on nemuze, protoze by musel predbihat. O tom proc "vykopavaji" jsem uz psala. Zkuste si samy jit se svym psem volnejsim tempem a uvidite jak pujde on v tom pripade tesne u vasi nohy. Bud pujde pomalu nebo bude poskakovat.
Balu-nevypravejte pohadky o upotrebitelnosti tehdejsich psu. Nevim jestli vy ale ja uz tehdy zavodila. To ze zahranici nemelo na nas ZR myslite vazne? sAmozrejme ze na zavodech vyhravaji ti nejlepsi, ale ZVV3 jste klidne mohla mit i se psem, ktery napadal, nepoustel atd.
Se psy zavodim, jsou to moji partaci a ziji se mnou doma, stejne jako spousta jiných zavodicich psu. Jen misto 3 hodinove prochazky jdeme radeji na stopu.

13.8.2016 13:44

Nejsem člověk, kterého by bavilo učit psa aby prováděl povely přesně na "centimetr"...obecně jsem se nanašla ani ve výcviku psa, takže po ovčandě už jsem si žádné pracovní plemeno nepořizovala...ale každý jsme nějaký, toto cvičení mi připomíná drezúru koní, jak už tady někdo zmiňoval, taky hezká podívaná, ale v praxi v terénu nepotřebujete, aby měl kůň "zabalenou hlavu, aby vysoko zvedal nohy, aby uměl kontra cval, chody do strany a piafu...
radši sednu na koně a projedu se terénem než abych "šaškovala na jízdárně"...
ale o tom jsem psát nechtěla...
Každý máme psa z nějakého důvodu, já potřebuju, aby můj pes fungoval prakticky a učit ho něco, co mi bude v běžném životě na nic je pro mě ztráta času, ale pokud to vaše pesany baví, pokud nemáte psa jako "nářadí", jak už tady někdo zmiňoval, pokud vás baví takhle se psem pracovat, tak je to nic proti ničemu a byť já konkrétně nejsem příznivcem tohoto sportu, tak si myslím, že je to každého věc, pokud pes "netrpí" a pokud si tuto činnost s páníčkem užívá...

13.8.2016 13:50
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Nejsem člověk, kterého by bavilo učit psa aby prováděl povely přesně na "centimetr"...obecně jsem se nanašla ani ve výcviku psa, takže po ovčandě už jsem si žádné pracovní plemeno nepořizovala...ale každý jsme nějaký, toto cvičení mi připomíná drezúru koní, jak už tady někdo zmiňoval, taky hezká podívaná, ale v praxi v terénu nepotřebujete, aby měl kůň "zabalenou hlavu, aby vysoko zvedal nohy, aby uměl kontra cval, chody do strany a piafu...
radši sednu na koně a projedu se terénem než abych "šaškovala na jízdárně"...
ale o tom jsem psát nechtěla...
Každý máme psa z nějakého důvodu, já potřebuju, aby můj pes fungoval prakticky a učit ho něco, co mi bude v běžném životě na nic je pro mě ztráta času, ale pokud to vaše pesany baví, pokud nemáte psa jako "nářadí", jak už tady někdo zmiňoval, pokud vás baví takhle se psem pracovat, tak je to nic proti ničemu a byť já konkrétně nejsem příznivcem tohoto sportu, tak si myslím, že je to každého věc, pokud pes "netrpí" a pokud si tuto činnost s páníčkem užívá...

Presne tak. Kazdy to ma nastaveno jinak. Nekdo ma jako hlavní cinnost to cviceni, nekdo ma psa jako parťáka a necvici vůbec. Ja to mam tak, ze mám psa hlavne jaki parťáka, a cviceni je pro zábavu, vedlejší. Je spousta plemen, spousta aktivit a kazdy si může vybrat.

13.8.2016 13:55

Už jsem se do toho nechtěla plést ale :
..."Balu-nevypravejte pohadky o upotrebitelnosti tehdejsich psu. "...
Vy jste tenkrát už možná závodila, jiní zase měli upotřebitelné psy ( a většinou také závodili, jen nestávali na těch bednách nejvyšších ).
Ze Svazarmu, kam jsem chodila cvičit, běžně chodívali se psy hlídat. A psi byli úspěšní - zadržení a předvedení zloději nebyli ojedinělí.
A když je zadržela a předvedla holčina, která měla pod 50 kilo i s postelí, tak to asi musel být um toho psa.
Byl to "jen" NO a měla jistotu, že pokud ho má u sebe, nikdo se na ní ani špatně nekoukne.
A podívejte se dnes na jiné diskuze. "Chci psa, aby opravdu hlídal, aby dokázal uchránit mě a rodinu" a už tam jsou doporučováni kavkaz, šarpan, moskev...atd.
"Obyčejní " NO "šaškují" na závodech a vykopávají nohy v parádemarši.

13.8.2016 14:02

Vy jste tenkrát už možná závodila, jiní zase měli upotřebitelné psy ( a většinou také závodili, jen nestávali na těch bednách nejvyšších ).
Ze Svazarmu, kam jsem chodila cvičit, běžně chodívali se psy hlídat. A psi byli úspěšní - zadržení a předvedení zloději nebyli ojedinělí.
A když je zadržela a předvedla holčina, která měla pod 50 kilo i s postelí, tak to asi musel být um toho psa.
Byl to "jen" NO a měla jistotu, že pokud ho má u sebe, nikdo se na ní ani špatně nekoukne.
A podívejte se dnes na jiné diskuze. "Chci psa, aby opravdu hlídal, aby dokázal uchránit mě a rodinu" a už tam jsou doporučováni kavkaz, šarpan, moskev...atd.

13.8.2016 14:03
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marcelaamax napsal(a):
Presne tak. Kazdy to ma nastaveno jinak. Nekdo ma jako hlavní cinnost to cviceni, nekdo ma psa jako parťáka a necvici vůbec. Ja to mam tak, ze mám psa hlavne jaki parťáka, a cviceni je pro zábavu, vedlejší. Je spousta plemen, spousta aktivit a kazdy si může vybrat.

Myslím, že je dobře, že jsou sporty a že se nějakým směrem vyvíjejí, každý si najde to svoje. Ať už rekreačně nebo závodně, zase by to nemělo jít na úkor psa, protože to vlastně stále děláme pro jeho zábavu a jemu je jedno, jestli bude mistr světa nebo ne. Nic by se nemělo přehánět a myslím, že všude by se mělo brát ohled na psa a nepoužívat donucovací prostředky, kvůli zvládnutí zkoušky. To jsem psala někde v jiném vlákně. Každý to máme jinak, důležité je aby to ta psiska bavilo, aby měli to zaměstnání ať už jako mistr v agility nebo rodinný hlídač.

13.8.2016 14:07

A koho nebaví IPO a sportovka, má nadaného psa a se psy to umí, a´t cvičí záchranařinu. Tam jsou psi použitelní stále.

13.8.2016 14:09

A koho nebaví IPO a sportovka, má nadaného psa a se psy to umí, a´t cvičí záchranařinu. Tam jsou psi použitelní stále.

Svatá pravda tam jsou alespoň ti psi platní.

13.8.2016 14:14

Orionka to už napsala za mně.

13.8.2016 14:51
anonymx

XXX.XXX.137.109

No vidite a ja se svymi saskujicimi psy chodim obcas take hlidat a i tam pracuji spolehlive a taky uz maji par zasahu za sebou. Ale nebudu si nic nalhavat, pustim je do arealu vystekat a pokud nekoho najdou, tak staci spolehlive strezeni. Zatim jsme meli kliku ze nenarazili na nekoho kdo by se psu nebal.

13.8.2016 15:26

anonymx napsal(a):
No vidite a ja se svymi saskujicimi psy chodim obcas take hlidat a i tam pracuji spolehlive a taky uz maji par zasahu za sebou. Ale nebudu si nic nalhavat, pustim je do arealu vystekat a pokud nekoho najdou, tak staci spolehlive strezeni. Zatim jsme meli kliku ze nenarazili na nekoho kdo by se psu nebal.

A jak by Vaši psi reagovali právě na někoho, kdo by se psů nebál?

13.8.2016 16:00
anonymx

XXX.XXX.137.109

Chcete uprimnost? Pustila bych je jedine kdyby slo o zivot mne. Jinak ani nahodou. Na to je moc miluju. Ale doufam, ze nenarazim na nikoho kdo by se postavil 3 ovcakum.

13.8.2016 16:41

anonymx napsal(a):
Chcete uprimnost? Pustila bych je jedine kdyby slo o zivot mne. Jinak ani nahodou. Na to je moc miluju. Ale doufam, ze nenarazim na nikoho kdo by se postavil 3 ovcakum.

Tak v tomhle máme stejný názor...a to do toho nebudu plést upotřebitelnost psa v praxi...
když nejde o život nebo o zdraví mojí rodiny, tak by mi opravdu nestálo za to, abych psa vystavovala případnému nebezpečí...v těch nutných případech to beru jako týmovou práci a budu se bít společně se psem jako lvice (doufám, že to teda nikdy nebude potřeba)...

13.8.2016 20:23

Anonymx, sardullah - tohle je snad samozřejmé, tak se zachová každý, kdo má svého psa - psy rád.

13.8.2016 21:04

Anonymx, sardullah - tohle je snad samozřejmé, tak se zachová každý, kdo má svého psa - psy rád.

Ano je to o té lásce, někdo to má-čert vem majetek, hlavně když se psovi nic nestane a někdo zase bere psa jako nahraditelného hlídače a je schopen svého psa, který nebyl schopen ohlídat jeho majetek vlastnoručně skoro zmlátit a zraněného vykopnout z baráku, pes na následky zranění bez pomoci pošel...bohužel jsem takový případ zažila, už je to tedy drahně let, ale dodnes z toho mám husí kůži...

14.8.2016 07:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

A nevíte, jak dopadl majitel?

14.8.2016 13:04

sisi58 napsal(a):
A nevíte, jak dopadl majitel?

Nijak...bylo to lehce po revoluci na vesnici, pes hlídal kovošrot...

14.8.2016 13:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nijak...bylo to lehce po revoluci na vesnici, pes hlídal kovošrot...

Jo, jo, revoluce.
Dobrá myšlenka a jako obvykle, ji zneužijí šmejdi.
Kolik už těch revolucí v dějinách bylo? A vždycky na ně doplatili ti, kteří se vlastně měli mít lépe
Mám splín a tak mě napadají myšlenky

14.8.2016 15:34

sisi58 napsal(a):
Jo, jo, revoluce.
Dobrá myšlenka a jako obvykle, ji zneužijí šmejdi.
Kolik už těch revolucí v dějinách bylo? A vždycky na ně doplatili ti, kteří se vlastně měli mít lépe
Mám splín a tak mě napadají myšlenky

Tak splín u mě nehrozí cca za dvě hoďky budu doma, naskáčou na mě ty moje padesátikilový čivavindy, začnou se mi vyplavovat endorfiny a i zárodeček nějakého splínu by byl zažehnán...

14.8.2016 19:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak splín u mě nehrozí cca za dvě hoďky budu doma, naskáčou na mě ty moje padesátikilový čivavindy, začnou se mi vyplavovat endorfiny a i zárodeček nějakého splínu by byl zažehnán...

To máte fajn. Já si jela pro endorfíny ke koním.
Nakrmila jsem vše, co se přihnalo a mazala domů, začalo pršet.
Kdybych si barvila vlasy, tak se mi akorát vyplavila barva, jak lilo.
Koně si to užívali, v dešti nelétá hmyz. Kočky zalezly pod maringotku a toulavá fenka se někde ztratila, samozřejmě po jídle.
Takže je vlastně všechno v pořádku

14.8.2016 20:05

sisi58 napsal(a):
To máte fajn. Já si jela pro endorfíny ke koním.
Nakrmila jsem vše, co se přihnalo a mazala domů, začalo pršet.
Kdybych si barvila vlasy, tak se mi akorát vyplavila barva, jak lilo.
Koně si to užívali, v dešti nelétá hmyz. Kočky zalezly pod maringotku a toulavá fenka se někde ztratila, samozřejmě po jídle.
Takže je vlastně všechno v pořádku

No tak alespoň koníci měli hezký den ...i to je důvod k dobré náladě

14.8.2016 20:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

No tak alespoň koníci měli hezký den ...i to je důvod k dobré náladě

Vy jste prostě zarputilý optimista
Koním to přeji, když jsou spokojení, jsem já taky.

14.8.2016 21:10

sisi58 napsal(a):
Vy jste prostě zarputilý optimista
Koním to přeji, když jsou spokojení, jsem já taky.

No nějak jsem do toho optimismu dospěla věkem, život je moc krátkej na nějakej pesimismus, když má člověk kde bydlet, co jíst, není vážně nemocen, tak všechno ostatní jsou prkotiny

15.8.2016 15:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

No nějak jsem do toho optimismu dospěla věkem, život je moc krátkej na nějakej pesimismus, když má člověk kde bydlet, co jíst, není vážně nemocen, tak všechno ostatní jsou prkotiny

Velmi souhlasím, jen by si to člověk měl častěji opakovat. Dost se na to zapomíná

Přidejte reakci

Přidat smajlík