Dobrý den,
chci poprosit o radu. Máme štěně, je to nyní 9 týdnů stará fenka. Kříženec, matka vlčák, otec se žádný nepřiznal. Je, zdá se, velmi učenlivá (umí už spolehlivě přijít na zavolání, umí sednout, učíme se pac). Celkově ráda okusuje ruce, ale to štěňata dělávají, to jako problém nevidím.
Nevím si však rady s jejím chováním vůči dětem (kluci 8 a 4,5 roku). Bere je jako sobě rovné, kdykoliv se pohnou, jde jim tvrdě po nohách, hodně na ně štěká, vrčí. I když u toho vrtí ocáskem a je to zjevně hra, občas je to až taková strašidelná hra. Nelíbí se to dětem (v danou chvíli se jí bojí) a nelíbí se to ani mně (není to milé ňafání, ale přechází to opravdu v takový tvrdý boj, byť jde o hru).
Pokud ji potrestám (ať už pouhým okřiknutím "fuj" nebo ji třeba i výchovně plesknu po zadku), rozštěká se na mě.
Takovou zkušenost zatím nemám, mí dosavadní pejsci byli spíš taková roztomilá štěňátka (zvlášť v tomto věku).
Máte někdo, prosím, radu, co s tím? Nechci, aby se jí kluci začali bát.
Zatím jediné, co trošku pomáhá, je utahat ji před kontaktem s dětmi, popř. ji hned zabavit, odvést od dětí pozornost. Ale potřebuji, aby pochopila, že takhle se k dětem chovat nesmí (pokud třeba něco dělám a nemám zrovna volné ruce, zabavit ji hned nedokážu).
Jak tedy na to?
dukie
napsal(a):
Dobrý den,
chci poprosit o radu. Máme štěně, je to nyní 9 týdnů stará fenka. Kříženec, matka vlčák, otec se žádný nepřiznal. Je, zdá se, velmi učenlivá (umí už spolehlivě přijít na zavolání, umí sednout, učíme se pac). Celkově ráda okusuje ruce, ale to štěňata dělávají, to jako problém nevidím.
Nevím si však rady s jejím chováním vůči dětem (kluci 8 a 4,5 roku). Bere je jako sobě rovné, kdykoliv se pohnou, jde jim tvrdě po nohách, hodně na ně štěká, vrčí. I když u toho vrtí ocáskem a je to zjevně hra, občas je to až taková strašidelná hra. Nelíbí se to dětem (v danou chvíli se jí bojí) a nelíbí se to ani mně (není to milé ňafání, ale přechází to opravdu v takový tvrdý boj, byť jde o hru).
Pokud ji potrestám (ať už pouhým okřiknutím "fuj" nebo ji třeba i výchovně plesknu po zadku), rozštěká se na mě.
Takovou zkušenost zatím nemám, mí dosavadní pejsci byli spíš taková roztomilá štěňátka (zvlášť v tomto věku).
Máte někdo, prosím, radu, co s tím? Nechci, aby se jí kluci začali bát.
Zatím jediné, co trošku pomáhá, je utahat ji před kontaktem s dětmi, popř. ji hned zabavit, odvést od dětí pozornost. Ale potřebuji, aby pochopila, že takhle se k dětem chovat nesmí (pokud třeba něco dělám a nemám zrovna volné ruce, zabavit ji hned nedokážu).
Jak tedy na to?
Zdravím, v první řadě Vám nechci brát iluze, ale tvrdit, že štěně staré 9 týdnů umí spolehlivě přijít na zavolání je blbost. Teda ono to teď v tuhle chvíli tak vypadat může, ale až se trošku otrká, rozkouká tak to bude horší, a co pak teprve puberta :-D. Takže bych nespoléhala na to, že už to spolehlivě umí ale pořád bych to trénovala za jakékoli situace.
A k těm dětem, když ji okřikujete "fuj" ví už vůbec co to "fuj" znamená? Já tak nějak zastávám metodu, že je lepší psovi ukázat co dělat má, než mu pořád zakazovat, co dělat nemá. Dost možné je to, že se štěně jen nudí a proto hledá "zábavu" u dětí. Takže bych opravdu štěně unavila před kontaktem s dětmi, nebo hračkou odvedla pozornost. Nebo dala dětem hračku, aby si s ní hrály oni s hračkou - aby štěně kousalo hračku a ne děti. Dávat dětem pamlsky, ať štěně krmí.
dukie - Ale potřebuji, aby pochopila, že takhle se k dětem chovat nesmí - to v 9 týdnech sotva pochopí. Jsou to děti (pro ni štěnda) a stejně tzak, jak by si hrála se svýma sourozencema, si hraje s dětma, tedy na bitky Starší už má 8, není to takový prcek, aby tohle nepochopil, tudíž to přetahovadlo, co tam máte nafocené, uvažte na delší špagát, vražte dítěti do ruky a ať lítá a přetahuje se s ní. O to víc, pokud jste pejska pořídili proto, že ho děti chtěli...Já měla štěně jako až tedy asi 11.letá, ale že bych nechápala, že od pejska je to hra, to fakt ne. A to jsem měla od něj i třeba roztržený ret...prostě bylo to v zápalu, boje" Snad to dětem zvládnete vysvětlit.