Sárakt
XXX.XXX.1.215
Dobrý den, prosila bych o radu. Před 14 dny jsme si přivezli štěně křížence Tibetské dogy a Bernardýna, nyní 10 týdnů. Doma již máme 9ti letého dědečka Středoasijského pasteveckého psa, který není moc nadšený. Od narození je to extrémně hodný pes a vyrůstal s o čtyři roky starším Labradorem (který vloni zemřel). Ze začátku si pejska nevšímal, teď ho už v podstatě přijmul, ale malý je hrozně "zlobivý" a pořád by si hrál, zkrátka neví kdy přestat a dochází mezi nimi k docela velkým střetům, které se podle mě stupňujou. Bojím se, aby senior malého nějak nezranil, i když vím, že nechtěně. Malému je vše jedno a nic si z toho, že na něj velký zavrčí potažmo "vyjede" nedělá. Vážně nevím, jak mu vysvětli, kam až může a kam ne. Prosím o nějakou radu :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Sestřenka si nedávno pořizovala k skoro tříletýmu bosíkovi psí slečnu, měla z toho docela strach, protože její pes se se psy obecně nemusí...párkrát jí taky "srovnal do latě", ale malá je asi něco jako vaše štěndo, je splachovací, vůbec jí to nevadí, tak dali do dveří jedný místnosti zábranu, kterou dospělý pes lehce přeskočil a malá ještě ne, když už jí měl "plný zuby" tak se před ní prostě schoval, teď už je slečně půl roku a je to o něco lepší...sestřenka teda usměrňuje, jak dospělce, tak štěndo, ale to víte každý pes je jiný...
Jestli máte fotečku štěnda, tak jí sem dejte, sama mám křížence bernardýnů s BSP, tak jsem zvědavá, musí to být méďa
Sárakt
XXX.XXX.1.215
Děkuji, to s tou zábranou jsem už taky četla, ale bohužel psi jsou venku takže toho moc nevymyslíme, např. dnes malý zase naštval velkého a ten se zvedl a docela štěkal a cenil zuby a ten malý místo respektu vlezl pod stůl, kam velký nevleze, a štěkal na něj taky... snad to přežije ve zdravý :D.
Sárakt
napsal(a):
Děkuji, to s tou zábranou jsem už taky četla, ale bohužel psi jsou venku takže toho moc nevymyslíme, např. dnes malý zase naštval velkého a ten se zvedl a docela štěkal a cenil zuby a ten malý místo respektu vlezl pod stůl, kam velký nevleze, a štěkal na něj taky... snad to přežije ve zdravý :D.
No pejsánek je to opravdu krásňoučkej povedl se...
Jinak naprostý souhlas s tím, co píše Lexaurin...štěně usměrňovat a seniorovu nechat privilegia.
Někde jsem četla, že fajn je tzv. piškotkování...sednete si se psy, vezmete piškotky, první sníte vy, druhý dáte staršímu psovi a třetí teprve štěněti a tak několikrát dokola, aby jste i vy ukázala, jak je to u vás s hyerarchií, ono to asi extra nepomůže, ale škodit to taky nemůže...
Ono kdyby štěně byla fenka, tak je situace trošku jednodušší, ony na to většinou jdou po holčičím způsobu a fungují ve vztahu se psem trochu jinak než pes-pes.
Štěně natáhnout na sebe, aktivně si s ním hrát a už ho cvičit (záměrně nepíšu vychovávat, protože výchova probíhá od prvního okamžiku ať už si to uvědomujeme nebo ne). Starému psu zajistit místo, kam se štěně nedostane, ať má svůj klid.
"zkrátka neví kdy přestat a dochází mezi nimi k docela velkým střetům, které se podle mě stupňujou. Bojím se, aby senior malého nějak nezranil, i když vím, že nechtěně."
no, pokud je necháš, ať si dělají co chtějí, tak ho jednoho dne sejme úmyslně...
"Vážně nevím, jak mu vysvětli, kam až může a kam ne"
Tak, jak se učí cokoliv jiného - ukazuj mu, co má dělat (bych štěněti nechala krátkou (a možná klidně i dlouhou) couračku kvůli manipulaci a prostě a jednoduše a například - vidíš, že se štěně vydá obtěžovat staršího, tak si ho odchytíš a převedeš s nějakou aktivitou na sebe...a pořád a pořád a pořád. Prostě to štěně aktivně, aktivně a ještě jednou aktivně uč!