Dobrý den,
Chtěla bych se poradit s někým. kdo použil nebo používá k výcviku psa elektronický obojek.
Budu si tento obojek pořizovat, ale nevím jaký. Nepotřebuji nějakou extra vzdálenost obojek budu využívat pro základní výcvik.
Můj pes sice základní výcvik má a zná, ale podělala sem to a když byl menší zjistil, že je rychlejší než já, takže když nechce nepřiběhne resp. nechce mě uznat jako svého vůdce jelikož ví, že v něčem je lepší než-li já.
Pes má momentálně 35,5 kg a 50 cm kohoutek.
Zatím co jsem koukala padly mi do oka tyto obojky : DOG trace d-control EASY, DOG trace d-control 440, DOG trace d-control 400.
Prosím vás o rady a zkušenostmi jak obojky fungovaly nefungovaly.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Yoric
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych se poradit s někým. kdo použil nebo používá k výcviku psa elektronický obojek.
Budu si tento obojek pořizovat, ale nevím jaký. Nepotřebuji nějakou extra vzdálenost obojek budu využívat pro základní výcvik.
Můj pes sice základní výcvik má a zná, ale podělala sem to a když byl menší zjistil, že je rychlejší než já, takže když nechce nepřiběhne resp. nechce mě uznat jako svého vůdce jelikož ví, že v něčem je lepší než-li já.
Zatím co jsem koukala padly mi do oka tyto obojky : DOG trace d-control EASY, DOG trace d-control 440, DOG trace d-control 400.
Jen ze zvědavosti...jak je pes starý? a co je to za plemeno?
Yoric
napsal(a):
Dobrý den,
Obojek si nepořizujte. Bohužel nezvládáte komunikaci se psem a nemáte jeho respekt a zřejmě ani jeho důveru a touto pomůckou ani jedno z toho nezískáte. Vykašlete se na výcvik - asi za moc nestál, když máte takovýhle problém - a na obojek a najděte si člověka, který umí vychovávat psy, ne výcvikáře, ale dobrého vychovatele. Bojím se, že ve vašich rukách by tato pomůcka byla vysloveně kontraproduktivní.
Yoric
napsal(a):
Dobrý den,
Nevím přesně na co obojek potřebujete, co pes dělá ? Jistě se to dá řešit i jinak než elektrikou.
Jen ať si ho koupí, až psa dokur...elektrikou, tak ho prodá - daruje, někdo si s ním dá práci a třeba ho "opraví", třeba se to tomu prvnímu nepovede a tak ho prodá a zkusí ho "opravovat" někdo další. Když dá šikovný inzerát - rodinné důvody, nedostatek času..., základní výcvik má...-
však on se někdo najde.
anonymx
napsal(a):
Obavam se, ze ve vasem pripade zadny obojek nepomuze. Tim v zadnem pripade nedosáhnete aby vas pes respektoval a pokud nemate opravdu zkušeného vycvikare tak muzete nadelat vic skody nez uzitku.
A ještě, docela by mě zajímalo plemeno, věk psa ( a nakonec i zadavatelky ). Navíc si nějak nedovedu představit základní výcvik s EO.
Ale dovedu si představit, jak potom vypadá pes. Mou psici slečinka chtěla v 8. mesících připravit na EO na IPO.
Yoric
napsal(a):
Dobrý den,
Ačkoliv pracuji s EO zrovna vám EO vůbec nedoporučuji, protože u vás selhalo to základní - vztah se psem. Nemáte vybudovanou ani základní poslušnost, autoritu... a to EO nevybudujete - maximálně strach a nepředvídatelné reakce psa na podněty EO, které pro něj budou nesrozumitelné.
Začněte tím, že najdete schopného výcvikáře a pod jeho vedením začnete znovu.
napsal(a):
Jen ať si ho koupí, až psa dokur...elektrikou, tak ho prodá - daruje, někdo si s ním dá práci a třeba ho "opraví", třeba se to tomu prvnímu nepovede a tak ho prodá a zkusí ho "opravovat" někdo další. Když dá šikovný inzerát - rodinné důvody, nedostatek času..., základní výcvik má...-
však on se někdo najde.
Umíte hezky soudit lidi aniž by jste je znala a hned říkat jak psa prodám dál jenom protože nebude mít 100% výcvik ja bych v životě svého psa pryč nedala i kdyby byl sebe víc na palici. já bych zase chtěla vidět vaše psy a jak moc dobře je zvládáte ono většinou ti co mají plno řečí ve skutečnosti pekně kecají. a plemeno ? můj věk ? proč ? jste jedna z těch co jsou zaujatí proti určitým plemenům nebo mladým lidem ? je mi 20 a můj pes je kříženec nevím ale jak to s tímhle souvisí vlastně celkově vůbec nevím proč píšete takové nepotřebně informace asi hodně nudy. nebo lepší nechat psa celý život na vodítku nebo snad lepší aby utíkal za každou fenou nebo za každým psem co na něj předchozí procházku štěkal ? já svého psa znám dost dobře trávím s ním v podstatě 24 hodin tak vím že tady žádný vychovatel nepomůže protože pes si je vědom že je rychlejší než ja a myslíte si že si pes řekne no ona se o mě tak hezky stara tak ja ji poslechnu i kdyz bych ted mohl běžet za tou fenou a ona s tim nic neudělá..no to asi ne. on poslouchá když je na vodítku na 100% když je doma taky ale psi ho prostě zajímají víc než všechno ostatní a když nemáte co říct k tématu neříkejte radši nic..ale to je marný říkat někomu kdo si lebedí v tom navážet se do ostatních po internetu že.
Yoric
napsal(a):
Umíte hezky soudit lidi aniž by jste je znala a hned říkat jak psa prodám dál jenom protože nebude mít 100% výcvik ja bych v životě svého psa pryč nedala i kdyby byl sebe víc na palici. já bych zase chtěla vidět vaše psy a jak moc dobře je zvládáte ono většinou ti co mají plno řečí ve skutečnosti pekně kecají. a plemeno ? můj věk ? proč ? jste jedna z těch co jsou zaujatí proti určitým plemenům nebo mladým lidem ? je mi 20 a můj pes je kříženec nevím ale jak to s tímhle souvisí vlastně celkově vůbec nevím proč píšete takové nepotřebně informace asi hodně nudy. nebo lepší nechat psa celý život na vodítku nebo snad lepší aby utíkal za každou fenou nebo za každým psem co na něj předchozí procházku štěkal ? já svého psa znám dost dobře trávím s ním v podstatě 24 hodin tak vím že tady žádný vychovatel nepomůže protože pes si je vědom že je rychlejší než ja a myslíte si že si pes řekne no ona se o mě tak hezky stara tak ja ji poslechnu i kdyz bych ted mohl běžet za tou fenou a ona s tim nic neudělá..no to asi ne. on poslouchá když je na vodítku na 100% když je doma taky ale psi ho prostě zajímají víc než všechno ostatní a když nemáte co říct k tématu neříkejte radši nic..ale to je marný říkat někomu kdo si lebedí v tom navážet se do ostatních po internetu že.
protože pes si je vědom že je rychlejší než ja a myslíte si že si pes řekne no ona se o mě tak hezky stara tak ja ji poslechnu i kdyz bych ted mohl běžet za tou fenou a ona s tim nic neudělá..no to asi ne.
no to si opravdu pes neřekne. Ale vztah člověka a psa není o tom, že pes ví, že je rychlejší než vy a proto něco bude dělat. On třeba taky ví, že je silnější než vy - když vezmu pastevce a 45 majitelku. A mohl by jí tedy klidně ubezdušit, když se mu něco nebude líbit. Ale neudělá to - pokud mají správný vztah (ovšem pokud je majitel idiot, psa zničí, zničí jejich vztah, tak pak to pes klidně zkusí) Vy musíte být pro psa důležitá, on nemá věci dělat protože musí, nebo se bojí, má ty věci dělat proto, že s vámi je mu dobře, uznává vás, bere vás jako autoritu, důvěřuje vám a má k vám vztah.
Yoric
napsal(a):
Bohužel, mám k tématu velmi co říci. Protože se ke mě dostala fena, kterou před tím měla v práci slečna ( napsala bych to jinak, hodně vulgárně ), která měla podobný názor jako vy. Neposlouchá mě na 100 %, já mu ukážu, elektriku na krk ( u zmíněné feny pravděpodobně i na slabiny - ať je to účinější ).
Na každé oslovení, které bylo podobné povelu z cvičáku, poloha za zádech a nebijte mě, nebijte mě...já jsem ještě malé štěňátko.
Vůbec nechápala spojení impulsu od EO s tím, co po ní bylo vyžadováno.
To jen pro dokreslení, čeho byste s EO při základním výcviku mohla dosáhnout.
napsal(a):
Bohužel, mám k tématu velmi co říci. Protože se ke mě dostala fena, kterou před tím měla v práci slečna ( napsala bych to jinak, hodně vulgárně ), která měla podobný názor jako vy. Neposlouchá mě na 100 %, já mu ukážu, elektriku na krk ( u zmíněné feny pravděpodobně i na slabiny - ať je to účinější ).
Na každé oslovení, které bylo podobné povelu z cvičáku, poloha za zádech a nebijte mě, nebijte mě...já jsem ještě malé štěňátko.
Jo, tak jednu takovouhle znalou slečnu máme / měli jsme na sídlišti taky. Já už jsem to fakt nevydržela, když jsem viděla, jak do 7 měsíčního borderteriéra pouští jeden impulz za druhým v momentě, kdy sedmiměsíční štěně nemělo šanci povel splnit Křičela jsem hodně, hodně moc o to víc, že jsem na ní měla zařvat už, když jsem ji prvně viděla to dělat, když jsem utíkala do práce. Sousedka která venčila svýho psa tam stojí myslím dodneška. Čůzu jsem si podala fakt hodně moc, když řekla, že nějak se to ten pes naučit musí, hrozilo jí úmrtí. Po tomhle už jsem ji nikdy venku se psem neviděla. Doufám v to, že psa dala někomu jinýmu. Bože ještě teď mám vztek, když se mi to vybavilo. Megera jedna, ty psí oči uvidím dlouho teda. A moje podlitý krví, který jsem pak viděla v zrcadle asi taky
Zrzavci
napsal(a):
Jo, tak jednu takovouhle znalou slečnu máme / měli jsme na sídlišti taky. Já už jsem to fakt nevydržela, když jsem viděla, jak do 7 měsíčního borderteriéra pouští jeden impulz za druhým v momentě, kdy sedmiměsíční štěně nemělo šanci povel splnit Křičela jsem hodně, hodně moc o to víc, že jsem na ní měla zařvat už, když jsem ji prvně viděla to dělat, když jsem utíkala do práce. Sousedka která venčila svýho psa tam stojí myslím dodneška. Čůzu jsem si podala fakt hodně moc, když řekla, že nějak se to ten pes naučit musí, hrozilo jí úmrtí. Po tomhle už jsem ji nikdy venku se psem neviděla. Doufám v to, že psa dala někomu jinýmu. Bože ještě teď mám vztek, když se mi to vybavilo. Megera jedna, ty psí oči uvidím dlouho teda. A moje podlitý krví, který jsem pak viděla v zrcadle asi taky
Nedovedu si dost dobře představit ! Proč ? Ne vy, ale ona. Proč vy jste řvala - chápu.
Co chtěla pomocí EO učit štěně borderteriera? To je tak suprové zvíře. Mám tu teď jednu na opatrování. Jediné čeho se bojím je odchod ze zahrady ( nesmí tam ztůstat bez dozoru a zaměstnání,
jinak jde zkontrolovat sousedy... a kam až by došla ? ) a pak právě zdrhnutí za zvěří. Tak bude muset být víc na flexi než s majitelem.
napsal(a):
Nedovedu si dost dobře představit ! Proč ? Ne vy, ale ona. Proč vy jste řvala - chápu.
Co chtěla pomocí EO učit štěně borderteriera? To je tak suprové zvíře. Mám tu teď jednu na opatrování. Jediné čeho se bojím je odchod ze zahrady ( nesmí tam ztůstat bez dozoru a zaměstnání,
jinak jde zkontrolovat sousedy... a kam až by došla ? ) a pak právě zdrhnutí za zvěří. Tak bude muset být víc na flexi než s majitelem.
No taky cvičila běžnou poslušnost Přesně pro tohle tu věc fakt nemám ráda, protože je naprosto snadno dostuponá každýmu. Ano stejně jkao ostnáč a další serepetičky. Které nesnáším úplně stejně. Bordeláři jsou skvělí chytří a pracovití psi. Bohužel. Takže se dají poiužít třeba na agi... agi je dneska taková rozjetá věc, když ne borderu, tak bordeláře, protože ti přece běhají rychle, jsou tvrdí, vytrvalí...
Zrzavci
napsal(a):
No taky cvičila běžnou poslušnost Přesně pro tohle tu věc fakt nemám ráda, protože je naprosto snadno dostuponá každýmu. Ano stejně jkao ostnáč a další serepetičky. Které nesnáším úplně stejně. Bordeláři jsou skvělí chytří a pracovití psi. Bohužel. Takže se dají poiužít třeba na agi... agi je dneska taková rozjetá věc, když ne borderu, tak bordeláře, protože ti přece běhají rychle, jsou tvrdí, vytrvalí...
Tak ta moje ( momentálně ) není na agility, ale na černou.
Zrzavci
napsal(a):
Největší problém ( podle mě ) je nechat po povelu proběhnout reflexní oblouk ( aspoń tak jsme se to odjakživa učili - jestli je to po novu jinak - on mě někdo opraví ) a když impuls přijde dřív
( ten prevít neposlouchá hned ), tak je problém ještě větší na světě.
Proto mě v jiné diskuzi zarazil příspěvek, používat EO bez povelu.
Jako : utíkám, dostanu ránu, honem, honem se běžím schovat k paničce ? Co když se poběží schovat někam jinam = zmagoří, zazmatkuje ?
Zrzavci
napsal(a):
A přesně pro tohle jsem taky proti všem podobným pomůckám. Vůbec nepochybuji, že se občas najde někdo soudný. Ale já osobně jsem se se správným použitím EO setkala pouze jednou. Jinak jen zmatení a vyděšení psi a páníček mačká, co to dá.
napsal(a):
Ok kdyz dam elektriku stranou ve ktere pravdu mozna mate nemam s ni zkusenosti ani nikoho s ni neznam poradil mi to pan ktery se mnou a mojim psem cvicil ze to vidi jako reseni proto sem byla taky presvedcena o tom ze na tom nic spatneho nebude. ale to ze mi budete rikat ze dam sveho psa pryc se mi opravdu nelibi proto na to reaguji tak podrazdene. neni zly nebo uplne neposlusny ale sou situace kdy nemam sanci ho odvolat (fena nebo pes se kterym ma spatnou zkusenost nebo clovek ktereho chce mermomoci pozdravit) nemyslim si ze by jsme meli uplne spatny vztah uz vubec se muj pes nekrci a neni bojacny. kdyz ho dam nekomu do ruky a jdu pryc treba neco koupit tak je skoro histericky ze jsem odesla neodejde ani s moji mamou sam na prochazku kdyz se od nich chci odpojit. problem bude spise v tom respektu ke me a ja to jen chci resit resim to uz od jeho 9 mesice ale nikdy bych to neresila tim ze ho dam pryc..ono je take neco jineho cvicit NO a cvicit krizence krizencu ne zrovna plemen zapalenych do vycviku. muj pes je z tata corso a mama ast s am. buldokem...a taky je neco jineho kdyz mate doma pejska ze ktereho nemaji lide hruzu to kdyz vas obcas neposlechne nic se nestane ale kdyz se na nekoho riti ten muj tank tak se to ostatnim samozrejme nelibi a jsou lide co jsou schopni tomu psovi ze strachu udelat ledasco..napr jeden fetak dal memu psovi pesti do hlavy kdyz ho zacal ocuchavat a ten pes lidi stale miluje..verte mi ze sem si s tim psem jen diky tomu jak vypada a diky tomu ze vzdy neprijde prozila spoustu neprijemnych situaci a nechci aby se to opakovalo. ten obojek sem sama na sobe zkousela bylo to jak male stipnuti proto mi prislo ze to jen upouta jeho pozornost ne ze mu to nejak ublizi..ale jak rikam zkusim najit jeste nekoho kdo mi rekne co delam spatne a jak to mam delat dobre.
Je to jako oheň. Dobrý sluha, zlý pán. Dejte sirky do ruky tříletému dítěti !
Nebudu tady říkat EO jo, EO ne...nemám s tím zkušenost, navíc bych nebyla objektivní, je mi to trochu proti srsti...ani vám nebudu radit jak na psa, z mé vlastní zkušenosti na každého mémo psa fungovalo něco trochu jiného a věřím tomu, že je možné až si jednou pořídím dalšího, tak možná budu muset vymyslet jiný postup...
Jen jsem vám chtěla napsat, že třeba moje ovčanda, která od malika přivolání zvládala začala v pubertě s přivoláním zlobit (spoustu lidí tady napíše že to s pubertou nemá co společného, že to byla špatná výchova před tím a možná mají pravdu, byla jsem naprostý začátečník) a defakto stoprocentní přivolání pak následně měla až ve dvou letech...
Můj afgán nikdy...tam jsem používala povel čekej, protože bylo jednodušší psa povelem stopnout než po něm chtít, aby zastavil, otočil se a přišel ke mě...u toho to byla šichta, ale kolem druhého roku nám to už docela fungovalo...
U dvouletého irského setra, který neuměl defakto nic, když jsem si ho brala, zabírala pískací hračka, pak už to šlo i bez ní, ale před tím jsem taky vyzkoušela fůru jiných věcí bez efektu...
No tak snad budu držet palce, aby se vám nějakým způsobem zadařilo
Yoric
napsal(a):
Pes nepřiběhne pokud vidí jiného psa.
Nepřiběhne pokud vidí jiného psa, no tak nemáte dodělané přivolání. Trénujte, tam kde chodí psi mějte oči na štopkách at ho vidíte dřív než on a stačíte si ho přivolat. V místech kde nemáte přehled ho nepouštějte a prostě učte ho přivolání. Ono to nefunguje tak že psovi nasadíte elektriku a prdnete mu ránu a bude všechno dělat jak na dálkové ovládání, jinak pes potom i dobře pozná kdy obojek má a kdy nemá.
napsal(a):
Největší problém ( podle mě ) je nechat po povelu proběhnout reflexní oblouk ( aspoń tak jsme se to odjakživa učili - jestli je to po novu jinak - on mě někdo opraví ) a když impuls přijde dřív
( ten prevít neposlouchá hned ), tak je problém ještě větší na světě.
Proto mě v jiné diskuzi zarazil příspěvek, používat EO bez povelu.
Jako : utíkám, dostanu ránu, honem, honem se běžím schovat k paničce ? Co když se poběží schovat někam jinam = zmagoří, zazmatkuje ?
Orionko nesmíte vytrhávat věty z kontextu! Používat EO bez povelu jsem radila já, jenže v jedné konkrétní situaci. Někdy EO skutečně používám bez povelu, jindy s povelem, podle toho co a jak potřebuji nacvičit. A věřte, že zatím vše fungovalo jak mělo. Člověk musí myslet krok před psem, musí vědět, jak si to ten pes spojí (ať s povelem, nebo bez povelu).
Tohle je přesně příklad toho, proč již nechci dávat nějaké konkrétní rady zde na diskusi. Rada pro konkrétního psa v konkrétní situaci je nakonec brána jako příklad špatného používání obojku.
Nejlepší je osobní konzultace, vidět, jak se chová pes, majitel... to, co majitel zde popíše nakonec může být úplně jinak a ukáže se, že EO pro danou situaci není vůbec vhodný.
koňadra
napsal(a):
Orionko nesmíte vytrhávat věty z kontextu! Používat EO bez povelu jsem radila já, jenže v jedné konkrétní situaci. Někdy EO skutečně používám bez povelu, jindy s povelem, podle toho co a jak potřebuji nacvičit. A věřte, že zatím vše fungovalo jak mělo. Člověk musí myslet krok před psem, musí vědět, jak si to ten pes spojí (ať s povelem, nebo bez povelu).
Tohle je přesně příklad toho, proč již nechci dávat nějaké konkrétní rady zde na diskusi. Rada pro konkrétního psa v konkrétní situaci je nakonec brána jako příklad špatného používání obojku.
Nejlepší je osobní konzultace, vidět, jak se chová pes, majitel... to, co majitel zde popíše nakonec může být úplně jinak a ukáže se, že EO pro danou situaci není vůbec vhodný.
Jj a to je taky jeden z důvodů, proč vaše zcela konkrétní rada jak užít obojek vzbudila takový "ohlas". Bylo to na základě jediného krátkého diskuzního příspěvku v anonymní diskuzi.
"Můj pes sice základní výcvik má a zná, ale podělala sem to a když byl menší zjistil, že je rychlejší než já, takže když nechce nepřiběhne"
takže chyba v základu, nedotažené přivolání, jak píše habe. Takže psa na stopku a cvičit a cvičit a cvičit.
Dodržet základní pravidla (když už pes má spojeno přivolání s povelem)
- povel vydávám psu, který mě vnímá (když je např. začuchán, nejdřív důrazně oslovím jménem či nějak a až se na mě jukne, tak pak přivolávám)
- povel vydávám jenom jednou
- povel vydávám jenom tehdy, když mám jistotu, že ho pes splní (povel vydávám už ke mně běžícímu psu, mám dostatečnou motivaci, mám psa mechanicky jištěného stopkou)
- odměňuji !
Terven
napsal(a):
Jj a to je taky jeden z důvodů, proč vaše zcela konkrétní rada jak užít obojek vzbudila takový "ohlas". Bylo to na základě jediného krátkého diskuzního příspěvku v anonymní diskuzi.
Však už jsem se vyléčila! Kdo chce, pomoc vždycky najde a takoví ti tazatelé typu coby - kdyby, mám - nemám, to je úplně přehlídka ztraceného času. Plno lidí by totiž chtělo psa napravit, ale zároveň se EO bojí. Oni čekají radu typu: ano, obojek použijte (na všechno), však to psa jen polechtá, dáte mu jen tu nejmenší ránu, to stačí a pes se zázračně vycvičí za 1 - 2 stisknutí tlačítka. Tak to ale samozřejmě nefunguje a ani nemůže.
Chce to vidět (psa i pána) a rozhodnout, jestli pro danou věc a daného psa je EO vůbec vhodným prostředkem a jakým způsobem ho použít. A když do toho jít, tak co nejdřív. Každý špatný zlozvyk se odstraňuje tím hůř, čím víc je zažitý.
Zadavateli jsem výše EO nedoporučila, myslím si, že nemá zvládnutý základ - dobrý vztah se psem - a tudíž EO pravděpodobně nebude fungovat tak, jak by očekával. A vůbec si nemyslím, že by EO byl vhodným prostředkem na všechno, např. určitě ne na to, aby si člověk získal lásku a zároveň respekt svého psa.
Yoric
napsal(a):
Ok kdyz dam elektriku stranou ve ktere pravdu mozna mate nemam s ni zkusenosti ani nikoho s ni neznam poradil mi to pan ktery se mnou a mojim psem cvicil ze to vidi jako reseni proto sem byla taky presvedcena o tom ze na tom nic spatneho nebude. ale to ze mi budete rikat ze dam sveho psa pryc se mi opravdu nelibi proto na to reaguji tak podrazdene. neni zly nebo uplne neposlusny ale sou situace kdy nemam sanci ho odvolat (fena nebo pes se kterym ma spatnou zkusenost nebo clovek ktereho chce mermomoci pozdravit) nemyslim si ze by jsme meli uplne spatny vztah uz vubec se muj pes nekrci a neni bojacny. kdyz ho dam nekomu do ruky a jdu pryc treba neco koupit tak je skoro histericky ze jsem odesla neodejde ani s moji mamou sam na prochazku kdyz se od nich chci odpojit. problem bude spise v tom respektu ke me a ja to jen chci resit resim to uz od jeho 9 mesice ale nikdy bych to neresila tim ze ho dam pryc..ono je take neco jineho cvicit NO a cvicit krizence krizencu ne zrovna plemen zapalenych do vycviku. muj pes je z tata corso a mama ast s am. buldokem...a taky je neco jineho kdyz mate doma pejska ze ktereho nemaji lide hruzu to kdyz vas obcas neposlechne nic se nestane ale kdyz se na nekoho riti ten muj tank tak se to ostatnim samozrejme nelibi a jsou lide co jsou schopni tomu psovi ze strachu udelat ledasco..napr jeden fetak dal memu psovi pesti do hlavy kdyz ho zacal ocuchavat a ten pes lidi stale miluje..verte mi ze sem si s tim psem jen diky tomu jak vypada a diky tomu ze vzdy neprijde prozila spoustu neprijemnych situaci a nechci aby se to opakovalo. ten obojek sem sama na sobe zkousela bylo to jak male stipnuti proto mi prislo ze to jen upouta jeho pozornost ne ze mu to nejak ublizi..ale jak rikam zkusim najit jeste nekoho kdo mi rekne co delam spatne a jak to mam delat dobre.
Super, že jste se na EO podívala jinak
Když si necháváte od někoho radit, vždy nad tím hodně přemýšlejte, zvlášť, když se to týká vašeho psího přítele. To že pes něco neumí, není nikdy jeho, ale naše chyba! To my jsme ho to nenaučili. A musíme hledat cestu jak ho to naučit. Asi byste se nechtěla učit jak rychle sestavit počítač z kompnentůl v čínštině a pod tlakem toho, že když nebudete chápat, tak vás něco štípne, kopne. Že ne? Zkuste to tedy psu skutečně vysvětlit, ukázat mu co je dobře a CO SE MU VYPLATÍ. Protože to co se mu vyplatí, bude postupně čím dál častěji opakovat. Musíte zjistit, co je pro vašeho psa to nej, ten nej pamlsek, ta nej hračka, ta nej hra a tyhle tři věci se naučte používat. Vztah není o tom, že pes je hysterický, když mu odejte majitel. neberte to špatně, ale to není známka vztahu. To je jen o tom, že ten pes nemá naučeno to, že odejdu-li, tak se nic neděje a já se zase vrátím. Všichni naši psi umí zůstat na místě a já mohu odejít (teď tedy s lehkou výjimkou starý bábrdlíny útulkový, která už to vzhledem ke svýmu stáří začíná mít občas v hlavě kapek pomotaný ). I tohle je věc, kterou by se pes měl naučit. Vztah je o důvěře, respektu a porozumění jeden druhýmu. Respektu nedosáhnete EO, ale systematickou prací s psím kámošem. Nikdy nezapomínejte na to že to JE především kámoš. Jak tu bylo psáno, nemáte prostě dotažené přivolání v zátěžových situacích. Začněte tím, že se vrátíte úplně na začátek. A procvičíte si k dokonalosti přivolání bez rušivých elementů (nezapmínejte při tom na to co jsem psala výše o odměnách), odměňujte tím, co pes opravdu ocení, hodně ho chvalte, pracujte v krátkých sekvencích - třeba 3 opakování, jistěte si psa vodítkem, nastavujte mu situace tak, aby vždy uspěl. vodítko pak prodlužujte. Až bude skvěle fungat na dlohém vodítku, zkuste to navolno ve vaši velmi těsné blízkosti, pak prodlužujte vzdálenost. Prokládejte tím, že si budete hrát. Pes musí zjistit, že s vámi je fajn, že je důvod si vás hlídat, držet se u vás a že když zavoláte, že to není muss, ale výhoda pro něj, kterou by neměl propásnout . kDyž mu to dobře nastavíte naučíte ho radostný přivolání. A až mu to fakt supr půjde v klidu, tak stejný postup s přidáním těch lidí - ve vzdálenosti, kterou on zvládá. Vypilovat lidi, dovést psa k tomu, že je lepčejší běžet na zavolání k vám. A pak se zaměřit na přivolání u psů. Princip pořád stejný. Chyby který člověk udělá si musí odpracovat. tak šup do práce
koňadra
napsal(a):
Snad jsem ani nechtěla vytrhnout větu z kontextu. Jenom jsem napsala to, co mě z toho příspevku zůstalo v hlavě. A protože se lehko může stát, že to co zůstalo v hlavě mně, zůstane tam i někomu jinému...a problém je na světě.
Jak píšete, není nad osobní konzultaci. Ale k tomu ještě musíte hodně dobře zvážit, kdo vám tu konzultaci podává. Konzultace typu : Jeden děda na sídlišti povídal, že jedna jeho známá...a pes poslouchá jak hodinky...