Monika101
XXX.XXX.121.46
Ahoj,
můžete mi doporučit nějaký kurz, seminář - jak pracovat s orpavdu bázlivým psem?
Biewer terrier fena,2 roky. Od mala celkem ok, nic moc neřešila. Cca měsíc zpět mi na ventilačku začaly sedat vlaštovky. Tři dny nonstop klepání psa, schovávání do skříní a odmítání setrvání v bytě, než jsem zjistila čím to je. Nyní řeší šustění sáčku, tlesknutí, chrastění klíčí a někdy prostě jen tak se začne klepat. Už nevím, jak reagovat. Nepomohlo dělat, jakože se nic neděje, co blázníš. Nepomohlo zaměstnání pamlskem, hračkou (je úplně bez sebe, nechce nic). Nepomohla ani rada p. Desenského. Spíše se chování zhoršilo. Díky moc za jakoukoli reakci.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Projdi si tyhle stránky, krom seminářů můžeš najít inspiraci i v návodech a určitě v knize :
http://www.treninkjerozhovor.cz/
a v Ostravě tady :
http://www.koira.cz/.
Monika101
napsal(a):
Ahoj,
můžete mi doporučit nějaký kurz, seminář - jak pracovat s orpavdu bázlivým psem?
Biewer terrier fena,2 roky. Od mala celkem ok, nic moc neřešila. Cca měsíc zpět mi na ventilačku začaly sedat vlaštovky. Tři dny nonstop klepání psa, schovávání do skříní a odmítání setrvání v bytě, než jsem zjistila čím to je. Nyní řeší šustění sáčku, tlesknutí, chrastění klíčí a někdy prostě jen tak se začne klepat. Už nevím, jak reagovat. Nepomohlo dělat, jakože se nic neděje, co blázníš. Nepomohlo zaměstnání pamlskem, hračkou (je úplně bez sebe, nechce nic). Nepomohla ani rada p. Desenského. Spíše se chování zhoršilo. Díky moc za jakoukoli reakci.
Vezměte fenku k veterináři na opravdu důkladnou prohlídku, tím bych začala. Druhá věc - navázání na vás a učení vaším příkladem. Nedovolit schovávat, hned se jít podívat na zdroj strachu - vy tam jdete tak, aby ona to viděla a sledovala vaše chování. Můžete si u toho zívnout a další konejšivé signály. Váš klid, klidný hlas, tělesný kontakt s vámi, nemluvit chlácholivým tónem. Chce to vidět naživo. Odkud jste?
Monika101
XXX.XXX.121.46
napsal(a):
Projdi si tyhle stránky, krom seminářů můžeš najít inspiraci i v návodech a určitě v knize :
http://www.treninkjerozhovor.cz/
a v Ostravě tady :
http://www.koira.cz/.
V knize jsem cca v polovně. Snažím se jet pozivitku za každých okolností a kniha je opravdu dobrá - hodně praktických příkladů. Bohužel ohledně strachu jsem tam zatím na nic nenarazila.
Co se týče té Ostravy, zrovna minulý týden jsem narazila na jejich kurz "Cesta za seběvedomím a odvahou" a opravdu hodně me nadchnul. Bohužel Ostrava je dost z ruky, v týdnu se chci proto spojit s instruktorkami, zda by šlo udělat kurz blíže - pokud bych sehnala potřebný počet zájemců. Máte s tímhle kurzem nebo kterýmkoli od nich osobní zkušenost?
Monika101
XXX.XXX.121.46
scylla
napsal(a):
Vezměte fenku k veterináři na opravdu důkladnou prohlídku, tím bych začala. Druhá věc - navázání na vás a učení vaším příkladem. Nedovolit schovávat, hned se jít podívat na zdroj strachu - vy tam jdete tak, aby ona to viděla a sledovala vaše chování. Můžete si u toho zívnout a další konejšivé signály. Váš klid, klidný hlas, tělesný kontakt s vámi, nemluvit chlácholivým tónem. Chce to vidět naživo. Odkud jste?
Nedovolit schovávat se mi bylo doporučeno do p. Desenského. Takže tím se řídím. Od zdroje strachu se drží v co největší vzdálenosti, i když tam jdu já. Ona za mnou nejde. Jak říkáte, lepší řešit konkrétní situaci naživo s někým, kdo je mi schopen proadit, co dělám špatně. A určitě něco dělám špatně, ona na to jen reaguje. Jenže už opravdu nevím co
Jsem z Blanska, ale není problém dojet do Brna nebo kamkoli okolí Brno.
Monika101
napsal(a):
Nedovolit schovávat se mi bylo doporučeno do p. Desenského. Takže tím se řídím. Od zdroje strachu se drží v co největší vzdálenosti, i když tam jdu já. Ona za mnou nejde. Jak říkáte, lepší řešit konkrétní situaci naživo s někým, kdo je mi schopen proadit, co dělám špatně. A určitě něco dělám špatně, ona na to jen reaguje. Jenže už opravdu nevím co
Jsem z Blanska, ale není problém dojet do Brna nebo kamkoli okolí Brno.
Tam vám žádného slušného vychovatele psů doporučit neumím. Byli jste u toho veta? Zdravotní problém bych vyloučila jako první.
Monika101
napsal(a):
V knize jsem cca v polovně. Snažím se jet pozivitku za každých okolností a kniha je opravdu dobrá - hodně praktických příkladů. Bohužel ohledně strachu jsem tam zatím na nic nenarazila.
Co se týče té Ostravy, zrovna minulý týden jsem narazila na jejich kurz "Cesta za seběvedomím a odvahou" a opravdu hodně me nadchnul. Bohužel Ostrava je dost z ruky, v týdnu se chci proto spojit s instruktorkami, zda by šlo udělat kurz blíže - pokud bych sehnala potřebný počet zájemců. Máte s tímhle kurzem nebo kterýmkoli od nich osobní zkušenost?
To bude možná problém, že jedete pozitivku za každou cenu, protože takto vedení psi mohou mít problémy tohoto typu, měla jsem několik takových na výchovu a dalo to dost práce jim hlavičky srovnat.
Tak jsem to vymyslela, zakupte toto, a váš problém se vbrzku vyřeší
http://www.bachovy-esence.com/p/290/lernbereitschaft-canina-ochota-ucit-se-bachovy-esence-smes-pro-zvirata-c-4-10-g-globuli
scylla
napsal(a):
To bude možná problém, že jedete pozitivku za každou cenu, protože takto vedení psi mohou mít problémy tohoto typu, měla jsem několik takových na výchovu a dalo to dost práce jim hlavičky srovnat.
To není chyba pozitivka za každou cenu, ale spíš toho, že někde dojde k neporozumění mezi člověkem a psem. To je vlastně příčina asi tak 90 % problémů. :D.
sisi58
napsal(a):
http://www.bachovy-esence.com/p/290/lernbereitschaft-canina-ochota-ucit-se-bachovy-esence-smes-pro-zvirata-c-4-10-g-globuli
Já mám lepší nápad... ať paní vyrazí rovnou ke scylle. :).
Monika101
XXX.XXX.121.46
scylla
napsal(a):
Tam vám žádného slušného vychovatele psů doporučit neumím. Byli jste u toho veta? Zdravotní problém bych vyloučila jako první.
Nebyli. Už jsem vypozorovala, že když odmítá sednout, že má v 99 % plné analání žlázky, ale tady mě souvislost s nějakým zdravotním problémem nenapadla.
Monika101
XXX.XXX.121.46
scylla
napsal(a):
A jak jste postupovala? Jedu pozitivku, protože zatím pokaždé to mělo mnohem rychlejší a lepší výsledky, než když mi ujely nervy a nechalala jsem se unést k nějakému fyzickému postrkování a hodně zvýšenému hlasu. :).
Monika101
XXX.XXX.121.46
Žaneta kocková
napsal(a):
To není chyba pozitivka za každou cenu, ale spíš toho, že někde dojde k neporozumění mezi člověkem a psem. To je vlastně příčina asi tak 90 % problémů. :D.
Naprosto souhlasím! Problém je, pak zpětně to neporozumění vypátrat a napravit . Proto hledám někoho, kdo s tím má zkušenosti, zajedem k němu a on mi řekne, že tohle a tohle dělám blbě, nemám se divit, že tak reaguje a já konečně po upadnutí pokličky na zem nebudu lovit psa zpoza pračky :).
sisi58
napsal(a):
Toto nekupujte, bachovky se míchají na míru každému psovi. Toto budou dost vyhozené peníze.
Monika101
napsal(a):
A jak jste postupovala? Jedu pozitivku, protože zatím pokaždé to mělo mnohem rychlejší a lepší výsledky, než když mi ujely nervy a nechalala jsem se unést k nějakému fyzickému postrkování a hodně zvýšenému hlasu. :).
V první řadě jsem vzala majitele a udělala z něj "psa" a ze sebe člověka jedoucího poztivku. Za chvíli pochopil.
Pak jsme vzali psa a začali jsme se k němu chovat normálně, to znamená komunikovat s ním, zachovávat co nejvíc jeho přirozené chování. chválili jsme normálně, neječeli teatrální pochvaly. Vykašlali se na to, že všechno je odměna. Nechali jsme psa očuchávat rohy, lítat po louce, učili ho žít v reálném světě, žít různé situace a vymýšlet řešení s vedením a podporou psovoda, poskytl mu oporu a podporu, vykašlali se na postupy, kdy si pes musí na to přijít sám, ale dali jsme mu vedení a oporu v psovodovi. Psovod si dával pozor, aby vždy čitelně a jasně sdělil psovi, co má dělat, proč to má dělat, za provedené přiměřeně a upřímně pochválil. Na jakýkoli náznak nejistoty se psovod naučil reagovat povbzuzením, poskytnutím rady a opory, psovi svým příkladem předvedl, že není čeho se bát. Odbourali jsme závislost na žrádle, psovod se naučil krmit psa do misky a ne při výcviku. Pes se naučil, že se může bez povelu a očního kontaktu vyvenčit, nažrat, že může venku sbírat klacky, lítat a chovat se jako pes a sám se rozhodovat a že jediné správné chování není nevšímání si okolí a pohled na psovoda. Musím říct, že je to o hodně horší fuška, než dát dohromady psa, který byl bit a bylo s ním hrubě zacházeno podle špatného cvičáku.
Monika101
napsal(a):
To je ten problém. Z extrému do extrému a nic rozumného. Výchova psa není jen pozitivka nebo fyzický tlak nebo řev, je to hlavně o vzájemné komunikaci, bez toho nejde nic.
sisi58
napsal(a):
Takže ten, kdo prodává tyto kapky na netu je prachsprostý podvodník, pokud se nezeptal, jakému psovi to má být?
Tak, jak mám s bachovkami zkušenosti, nemusí být zrovna podvodník, ale určitě je lepší, když ten, kdo je míchá, ví co nejvíc o tom, pro koho je míchá, jak pro člověka, tak pro zvíře. U nás bachovky paní Tomanové zafungovaly vždy i na kočky. Známá, která bachovky koupila takto na netu se pak se mnou hádala, že je to podvod a že to nefuntuje. Pak u nás viděla ty od Markéty a zkusila to s nimi na míru ještě jednou a fugnovaly. Takže já bych to na netu prostě nekoupila.
Tady máš Šustovy semináře v Brně :
https://psipark.cz/seminare
https://psipark.cz/kalendar/2016-07-12/19-00-prakticka-lekce-s-frantiskem-sustou-ii
O strachu v knize je, neboj...
V Koiře jsem chodila na kurz reaktivců k Lence Blachové a super
Určitě dělá semináře i jinde, však tam zavolej.
scylla
napsal(a):
Tak, jak mám s bachovkami zkušenosti, nemusí být zrovna podvodník, ale určitě je lepší, když ten, kdo je míchá, ví co nejvíc o tom, pro koho je míchá, jak pro člověka, tak pro zvíře. U nás bachovky paní Tomanové zafungovaly vždy i na kočky. Známá, která bachovky koupila takto na netu se pak se mnou hádala, že je to podvod a že to nefuntuje. Pak u nás viděla ty od Markéty a zkusila to s nimi na míru ještě jednou a fugnovaly. Takže já bych to na netu prostě nekoupila.
Scyllo už jste s těmi bachovkami trošku otravná. Měla jsem bachovky od Markéty, jak furt doporučujete, a byly k ničemu, asi zrovna jak ty, co bych koupila někde na ulici. Možná, že nějaké bylinky mohou mít nějaký podpůrný účinek u nějakých zdravotních problémů, konec konců primitivní národy nemají žádné léky a léčí se jen tím, co jim poskytne příroda, ale jinak to nemá žádný efekt. U zvířat to nemůže mít ani žádný placebo efekt, oni neví, že mají věřit, že je nějaké byliny zázračně vyléčí např. jejich psychické problémy. U nás na bázlivost tedy nezabraly, zabrala jen každodenní dřina - chození mezi lidi, do města, zvykání na nové situace...
koňadra
napsal(a):
Scyllo už jste s těmi bachovkami trošku otravná. Měla jsem bachovky od Markéty, jak furt doporučujete, a byly k ničemu, asi zrovna jak ty, co bych koupila někde na ulici. Možná, že nějaké bylinky mohou mít nějaký podpůrný účinek u nějakých zdravotních problémů, konec konců primitivní národy nemají žádné léky a léčí se jen tím, co jim poskytne příroda, ale jinak to nemá žádný efekt. U zvířat to nemůže mít ani žádný placebo efekt, oni neví, že mají věřit, že je nějaké byliny zázračně vyléčí např. jejich psychické problémy. U nás na bázlivost tedy nezabraly, zabrala jen každodenní dřina - chození mezi lidi, do města, zvykání na nové situace...
Už jste s těmi negacemi všeho dost otravné, ne jenom trošku. Napsala jste své zkušenosti, já svoje, zadavatelka si vybere. Bachovky jsou jedna z možností, jak její fence pomoct a je jenom na ní, jestli si je zvolí nebo ne. Já jí to doporučuji.
Výchova psa a jeho socializace nemůže být nikdy dřina.
Monika 101
- tohle dělám blbě,
nemám se divit, že tak reaguje a já konečně
po upadnutí pokličky na zem nebudu lovit psa zpoza pračky :).
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Fakt úplně blbej jork, když zdrhne před řinčící pokličkou .
Malí psi jsou citliví ! (i na hluk i z TV i rádia).
No tak se bojí a co ?
Cítí, že jsou malí a tudíž lehce zranitelní.
Respektujte to a buďte její jistota.
Nebo lítejte po kurzech, po doktorech a koupejte ji v bachovkách.
"Bylinkářka" si potřebuje taky přivydělat.
rapotacka11
napsal(a):
Monika 101
- tohle dělám blbě,
No tak se bojí a co ?
Cítí, že jsou malí a zranitelní? Co to říkáte za hlouposti? Jsou jen labilní.
rapotacka11
napsal(a):
Labilní ?
Když myslíte, že jste to to vyjádřila CHYTŘE...
Je mi fuk, jak tomu říkáte.
Bojí se.
Tak si pořídila "labila", měla by s tím počítat.
Myslím, že jsem to vyjádřila správně, znám dost malých psíků, ale mezi nimi jen několik, co jsou normálně zdravě sebevědomí a nezhroutí se, když spadne poklička. Zbytek těch psů je labilních a bojí se pomalu i svého stínu
Zcela OT:
"Už jste s těmi negacemi všeho dost otravné, ne jenom trošku"
nemůžu si pomoct : cvičák, výcvik, povelování, "pozitivka"...
"Napsala jste své zkušenosti, já svoje, zadavatelka si vybere."
jenom se toho držet, že...
rapotacka11
napsal(a):
Monika 101
- tohle dělám blbě,
No tak se bojí a co ?
Co je to za nesmysl? Tak se bojí - a co? Necháte psa celoživotně se ve stresu klepat a čekat, co na něho vyběhne? To bych psovi neudělala.
napsal(a):
Zcela OT:
"Už jste s těmi negacemi všeho dost otravné, ne jenom trošku"
nemůžu si pomoct : cvičák, výcvik, povelování, "pozitivka"...
"Napsala jste své zkušenosti, já svoje, zadavatelka si vybere."
jenom se toho držet, že...
Proč se toho nedržet?
Cvičáky a jejich praktiky jste tu odsuzovala také. Vy máte s pozitivkou dobrou zkušenost, já několik velice špatných. Toto je diskusní forum, takže má každý právo ty svoje zkušenosti popsat.
Snažím se poradit, co se mi osvědčilo, neomezuji se na link Dr. Šusty a doporučení přečtení jeho knihy.
"Cvičáky a jejich praktiky jste tu odsuzovala také"
Nikdy a to z jednoho prostého důvodu - cvičák je jenom místo, plac, prostranství...! To samo o sobě nikoho necvičí, nevychovává, netrestá, nekazí...To dělají až konkrétní lidé a ti jsou různí, a těch dobrých je čím dál tím víc. Proto bych nikdy paušálně neodsuzovala, ale ani nevychvalovala "cvičitele"! Znám takové, na které bych se v klidu obrátila i takové, které obloukem obejdu (a ono je to mnohdy i o vztahu majitel x cvičitel)...
Kniha F, Šusty je skutečně "všeobjímající", protože tam má obecné principy vůbec přístupu ke zvířeti, umí je podat srozumitelně a každý je může aplikovat dle svých potřeb.
By mě zajímaly ty špatné zkušenosti s "pozitivkou", protože dost dobře nechápu, jak lze mít špatné zkušenosti s PRINCIPEM tréninku zvaném "pozitivní podmiňování"?!
Jo, že je možno získat špatné zkušenosti s výkladem tohoto principu osobou XY, to věřím, ale to už se nebavíme o tom principu jako takovém, že...
Pozitivní posilování praktikujeme všichni, naprosto všichni. Nic proti němu. Tzv. pozitivní motivace v podání několika českých trenérů se dá shrnout jako sešněrování psa spoustou omezení, jejich uvolnění je pak používáno jako odměna, krmení většiny krmné dávky při výcviku a různé kontroly na všechno. S tím mám velmi špatné zkušenosti a nepovažuji to za dobrou cestu ke komunikaci se psem. Protože chci vědět, s čím nesouhlasíma co mi na tom vadí, byla jsem se podívat a několik trenérů tzv. PM a na jejich psy a nebylo to nic moc. Podívejte se na server www.mazl íčkoviny.cz a najděte si tam například červíčkův deníček a související články, tam pochopíte, co mi vadí. Dále bych o tom diskutovala formou SZ.
Máte pravdu, že cvičák je jen místo a záleží na tom, kdo si na něm hraje na výcvikáře. V sobotu jsem si vzala na výchovu křížence, který byl díky radám ze cvičáku dotlačen k tomu, aby se zuby ohradil před trestáním a pokládáním na bok a vyškubávání na obojku. Když jsem se majitelů ptala, kde na takové číčoviny přišli, jmenovali jeden konkrétní cvičák v Praze. Takže cvičák není všelék.
Scyllo, ale vždyť to je přesně to, co píšu.
Někde tady padlo, že knihy jsou na nic - no naopak! Všichni jsme chodili do školy a všichni jsme se učili nejdřív teorii a až pak na základě znalosti teorie přešli k praxi. A tak to funguje a tak to má být - měla bych co, jak a proč dělám, ne?! Proto je ta teorie i v této oblasti tak důležitá a důležitější o to, že člověk, který už to má v té hlavě nějak srovnané (a má mít co srovnané) lépe pozná kvalitu i "kvalitu" toho kterého cvičitele/lektora a nebude jak to telátko přijímat kdekterou blbost.
scylla
napsal(a):
Pozitivní posilování praktikujeme všichni, naprosto všichni. Nic proti němu. Tzv. pozitivní motivace v podání několika českých trenérů se dá shrnout jako sešněrování psa spoustou omezení, jejich uvolnění je pak používáno jako odměna, krmení většiny krmné dávky při výcviku a různé kontroly na všechno. S tím mám velmi špatné zkušenosti a nepovažuji to za dobrou cestu ke komunikaci se psem. Protože chci vědět, s čím nesouhlasíma co mi na tom vadí, byla jsem se podívat a několik trenérů tzv. PM a na jejich psy a nebylo to nic moc. Podívejte se na server www.mazlíčkoviny.cz a najděte si tam například červíčkův deníček a související články, tam pochopíte, co mi vadí. Dále bych o tom diskutovala formou SZ.
Máte pravdu, že cvičák je jen místo a záleží na tom, kdo si na něm hraje na výcvikáře. V sobotu jsem si vzala na výchovu křížence, který byl díky radám ze cvičáku dotlačen k tomu, aby se zuby ohradil před trestáním a pokládáním na bok a vyškubávání na obojku. Když jsem se majitelů ptala, kde na takové číčoviny přišli, jmenovali jeden konkrétní cvičák v Praze. Takže cvičák není všelék.
No... kdybyste se namáhala si tu knihu RNDr. Šusty přečíst, tak byste možná zjistila, že ta vámi popsaná "pozitivka" tak úplně nemá s pozitivní motivací moc společného.
koňadra
napsal(a):
Jenom si dovolím upřesnit - placebo efekt byl doložený i u zvířat, funguje u nich a zejména u zvířat, která jsou fixovaná na člověka. Prostě když se člověk přestane stresovat, protože věří, že "to zabere", tak často přestane dělat ty věci, které zvíře zneklidňovaly. Právě na ty "psychické" problémy tohle zabírá velmi.
Monika101
XXX.XXX.121.46
rapotacka11
napsal(a):
Monika 101
- tohle dělám blbě,
No tak se bojí a co ?
Poklička byl příklad, ano spíše extrémní. Fenka se takhle projevuje i v situacích, které dříve neřešila - zachrastění klíčů, šustění igelitu, zatřepání dekou, zatloukání hřebíků, tleskání, otevřené okno... Prostě věci, kteé se v normánlím životě vyskytují a vždy vyskytovat budou. Bojácnost u opravdu velkých a nečekaných ran, před velkými psy či pokud je cizí pes velmi dotěrný - to beru. Ale jinak si myslím, že je to potřeba řešit. Jsem ji oporou, nelituji ji, ani ji okamžitě neberu do náruče (nikdy jsem nedělala, ani když se řítila doga - pokud jsem věděla, že ji neublíží). Jdeme se na strašidelný předmět podívat, volím lehce výsměšný tón, jakože ty si trdlo, není proč se bát. Ale bohužel fenka se stále neovladatelně třepe a u předmětu vydrží, dokud ji nepustím - pak se ihned utíká schovat. Takže než ji totálně rozhodit a zkazit - radši si nechám poradit. A děkuji za náměty i co se týče bylinek. V tomhle případě ale na jejich pomoc nevěřím.
Monika101
napsal(a):
Poklička byl příklad, ano spíše extrémní. Fenka se takhle projevuje i v situacích, které dříve neřešila - zachrastění klíčů, šustění igelitu, zatřepání dekou, zatloukání hřebíků, tleskání, otevřené okno... Prostě věci, kteé se v normánlím životě vyskytují a vždy vyskytovat budou. Bojácnost u opravdu velkých a nečekaných ran, před velkými psy či pokud je cizí pes velmi dotěrný - to beru. Ale jinak si myslím, že je to potřeba řešit. Jsem ji oporou, nelituji ji, ani ji okamžitě neberu do náruče (nikdy jsem nedělala, ani když se řítila doga - pokud jsem věděla, že ji neublíží). Jdeme se na strašidelný předmět podívat, volím lehce výsměšný tón, jakože ty si trdlo, není proč se bát. Ale bohužel fenka se stále neovladatelně třepe a u předmětu vydrží, dokud ji nepustím - pak se ihned utíká schovat. Takže než ji totálně rozhodit a zkazit - radši si nechám poradit. A děkuji za náměty i co se týče bylinek. V tomhle případě ale na jejich pomoc nevěřím.
Možná blbej nápad, ale co když si třeba sednete na zem v obýváku a budete si hrát s pytlíkem nebo klíči anži by jste si fenky všímala...bude se takhle klepat třeba i půl hodiny? Nepude se třeba za nějaký čas podívat cože to tam děláte?...Konkrétně u toho šustění pytlíku...většina psů naopak běží "k šustícímu" pytlíku, protože ví, že v pytlících se většinou nachází nějaká mňamka...problém je že dle vašeho popisu se fenka bojí defakto všeho...
Abych pravdu řekla, tak ani nevím jak bych to řešila, měla jsem sice "ustrašené" štěndo, ale pejsek laskavou výchovou a tím, že asi vyrostl vedle své "neohrožené" sestry, která je naopak druhý extrém-nebojí se nikoho a ničeho- náledně prošel pubertou a dospěl v sebevědomého psího kluka...je to úplně jiná situace...