Dáša2
XXX.XXX.112.192
Hezký den všem,
mám pětiměsíční štěně mopse a občas dělá jednu věc, kterou v jejím chování vůči ostatním členům rodiny nepozoruji. Třeba někdo budete vědět, co mi tím chce říct. Zajímá mě to spíš ze zvědavosti, než že by to byl problém k řešení
Když jí dávám do misky jídlo u kuchyňské linky, přejde mi za záda, abych ji neviděla a tam si sedne a čeká. Někdy si mi sedne dva až tři metry za záda, když něco dělám u stolu nebo se převlékám, prostě vždycky tak, aby byla za mnou. Očního kontaktu se nebojí, kolikrát ji mám vedle sebe, před sebou, v posteli, na klíně a zíráme na sebe s "porozuměním", ale tohle dělá jenom u mě. Podotýkám, že já jsem majitelka a taky ta, kdo se nejvíc stará (jídlo, veterinář, denní péče, pamlsky, venčení) s občasnými výjimkami.
Dělá to váš pejsek? Co to může znamenat? Nevím, jestli to má co dělat se záležitostí "paničky", protože pořád vybírá mezi mnou a mým otcem, koho má raději.
Dáša2
napsal(a):
Hezký den všem,
mám pětiměsíční štěně mopse a občas dělá jednu věc, kterou v jejím chování vůči ostatním členům rodiny nepozoruji. Třeba někdo budete vědět, co mi tím chce říct. Zajímá mě to spíš ze zvědavosti, než že by to byl problém k řešení
Když jí dávám do misky jídlo u kuchyňské linky, přejde mi za záda, abych ji neviděla a tam si sedne a čeká. Někdy si mi sedne dva až tři metry za záda, když něco dělám u stolu nebo se převlékám, prostě vždycky tak, aby byla za mnou. Očního kontaktu se nebojí, kolikrát ji mám vedle sebe, před sebou, v posteli, na klíně a zíráme na sebe s "porozuměním", ale tohle dělá jenom u mě. Podotýkám, že já jsem majitelka a taky ta, kdo se nejvíc stará (jídlo, veterinář, denní péče, pamlsky, venčení) s občasnými výjimkami.
Dělá to váš pejsek? Co to může znamenat? Nevím, jestli to má co dělat se záležitostí "paničky", protože pořád vybírá mezi mnou a mým otcem, koho má raději.
Já bych tomu moc důležitosti nepřipisovala. Možná Vám zkušenější odpoví jinak. Ale mně se zdá důležitější právě ten oční kontakt - to "porozumění" - má Vás ráda, celým svým psím srdcem .
Náš pes mě miluje, ale sedání za mnou nedělá, abych tedy zodpověděla Váš dotaz.
Snad zajímavost - samozřejmě kočky jsou jiné. Ale můj starší kocour je schopný třeba hodinu jak sfinga sedět v klidu bez mňouknutí u misky a čekat. To stejné dělá, když mu chystám krmení. Sehnu se, on jde na "své" místo a tam pokorně čeká, takže vlastně můžu klidně třeba u země mu dát z konzervy do misky. Oproti tomu mladší kocour přilítne, začne se otírat, chodit sem a tam, a v lepším případě si v té konzervě smočí ocas. Prostě jsou v tomto úplně rozdílní.
Dáša2
napsal(a):
Hezký den všem,
Nemůže to být tak, že prostě jen čeká, co se bude dít? Jestli půjdete pryč, společně spát nebo si hrát?
Moje první fenka, když jsem balila kufr, tašku, ..., lítala po bytě jako šus za mnou, k tašce, ke dveřím, přepočítávala členy rodiny - no jako magor. Pak přišla na to, že je lepší sedět u té tašky a čekat, co se bude dít, protože bez tašky neodejdeme a když se bude držet tašky, nemůžeme ani ji zapomenout. Později to vychytala a naučila se i sama sebe do té tašky nebo kufru přibalit. Všechny ostatní fenky se to od ní naučily, číhaly v klidu u tašky a chtěly se přibalit - nejančila po bytě už žádná.
Je to podle mě respekt. Jste alfa. A čeká, až něco kápne i pro ni. Vedle a nebo přímý kontakt už je přeci jenom možnost, že vůdce "zavrčí", dá najevo, že ne e.
Párkrát to vidím u mé, když si dělám jídlo pro sebe. Schová se za mě a sedí tam. Když dělám její, tedy beru misku, tak ví a odejde do pelechu a tam čeká.