Odnaučení štěkání

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2016 08:12
Siesta2015

XXX.XXX.28.98

Dobrý den, vím, že se tu tento dotaz již vyskytl, ale žádný z nich nepopisoval přesně náš problém. Máme cca 1,5 roku starého psa z útulku, pravděpodobně kříženec NO a nějakého loveckého plemene, kterého máme od jeho 8-mi měsíců. Absolvovali jsme s ním kurz základního výcviku psa, a na základní povely poslouchá výborně ( přivolání, polohy, dlouhodobé odložení ). Problém nastane ve chvíli, kdy vyjdeme na zahradu ( pes je na zahradě a má boudu, do domu nechodí ). Nezáleží na tom, kdo vyleze, a začne hystericky štěkat, a vynucovat si pozornost. Nezáleží na tom, kolik času mu předtím člověk věnoval, na jak dlouhé procházce jsme byli, a jak moc jsme si s ním hráli, štěká jako smyslů zbavený a nic nezabírá ( po dobrém - pomocí učení na povel přes pamlsek - a nebylo to o nedostatečné trpělivosti, ani po "zlém" např. povalením na záda a přidržením na zádech - to bere spíš jako hru a odměnu ). Tento problém nastává i na procházce, pokud si např. chceme jen na chvíli cestou sednou na lavičku, zastavit se. Zkoušeli jsme i ho při štěkání ignorovat, aby nedosáhl svého, ale bez efektu, situace se spíše stále zhoršuje. Na cvičáku nám radili ho vycukat za obojek, ale to je také bez efektu. Poradil by někdo co s tím? Předem děkuji.

21.6.2016 08:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Naučte ho povel ŠTĚKEJ a povel KLID (ticho).

21.6.2016 08:42
Siesta2015

XXX.XXX.28.98

Děkuji za Vaši radu. Štěkat na povel umí, ale TICHO právě umí jen na chvilku (řádově vteřiny až minuta), a potom začne znova štěkat, ani po několikaměsíčním nácviku se nepodařilo tento čas prodloužit. Jediné co funguje, je dlouhodobé odložení ( i když občas byl schopný štěkat i v leže a na dálku ). Bohužel hned po pochvale a ukončení tohoto povelu začne znova štěkat, a mít psa non-stop odloženého mi nepřijde jako dobré řešení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2016 09:54

A šteká od začiatku ako ste ho doniesli? Nepovedali Vám v útulku o tomto zlozvyku? Môj známy si tiež bral psa z útulku, ale mal možnosť si ho predtým zobrať na týždeň domov.

21.6.2016 11:33

rapotacka11 napsal(a):
Naučte ho povel ŠTĚKEJ a povel KLID (ticho).

No není to vždy východisko...mám psy naučené přesně na povely štěkej-ticho...bohužel povel TICHO funguje pouze, když dám předtím povel štěkej, když se pes rozštěká sám, tak to nefunguje...musela jsem zvolit jinou cestu...

21.6.2016 13:05
Lexaurin

XXX.XXX.238.210

A byli jste při tom ignorovani dusledni? Pes má tendence opakovat, co se mu vyplaci.Ja bych, pokud vyjdu na zahradu a pes by stekal jako blázen, odešla beze slov zpět do domu. Delat to tak dlouho, dokud nezůstane v nemem uzasu.

21.6.2016 13:09
Lexaurin

XXX.XXX.238.210

Pak veliká odměna a pozornost.Zacit kdyz je alespoň sekundu ticho.

22.6.2016 09:49
Siesta2015

XXX.XXX.28.98

Majo 862: Ano, dělá to téměř od začátku, od té doby, co náís lépe poznal, dělá to jen na lidi které zná velmi dobře, na cizí neštěká ( pouze za plotem a to je v naprostém pořádku ).

Lexaurin: Ano byli jsme velmi důslední, včetně odchodu domů po začátku štěkání, bohužel né vždy je to možné ( štěkat začíná už poté, co otevřu dveře, takže bych se občas ani nedostala ven. Každopádně v současné době na něj když štěká nereaguji, nedívám se na něj, dělám jako když tam není. Problém je v tom, že to zatím nepřineslo žádoucí reakci, pokud totiž už konečně ztichne (cca po 15-ti minutách vytrvalého štěkotu) a snažíme se ho za to pochválit, tak okamžitě začne nanovo (v podstatě se na něj stačí podívat, a už zase štěká), a příště to vydrží ještě déle.

sardullah: Mohu se zeptat, jakou cestu jste zvolila? Děkuji.

22.6.2016 10:50

Siesta2015 napsal(a):
Majo 862: Ano, dělá to téměř od začátku, od té doby, co náís lépe poznal, dělá to jen na lidi které zná velmi dobře, na cizí neštěká ( pouze za plotem a to je v naprostém pořádku ).

Lexaurin: Ano byli jsme velmi důslední, včetně odchodu domů po začátku štěkání, bohužel né vždy je to možné ( štěkat začíná už poté, co otevřu dveře, takže bych se občas ani nedostala ven. Každopádně v současné době na něj když štěká nereaguji, nedívám se na něj, dělám jako když tam není. Problém je v tom, že to zatím nepřineslo žádoucí reakci, pokud totiž už konečně ztichne (cca po 15-ti minutách vytrvalého štěkotu) a snažíme se ho za to pochválit, tak okamžitě začne nanovo (v podstatě se na něj stačí podívat, a už zase štěká), a příště to vydrží ještě déle.

sardullah: Mohu se zeptat, jakou cestu jste zvolila? Děkuji.

No přijde vám to asi směšný, ale u nás přesně zafungovalo pořekadlo, že pes poslouchá na slovo, jen nevíme na jaký...jednou jsem jí okřikla slovy "nes-r mě, Blaženo!" a bylo ticho, pak stačilo říct "BLAŽENOO!" a fungovalo, na psa zase zabírá, když začnu šeptat "PŠŠŠŠ, JDEME LOUPIT.." ale většinou používám výhružku "přestaň nebo půjdeš ven!"...což značí vykázání z mé blízkosti, třeba na chodbu apod. (pesani s námi bydlí v domě s volným přístupem na zahradu) to zabírá spolehlivě...synátor se směje, protože to použiju třeba i venku na zahradě, což potom zní divně...

U nás obecně moc nefungujou zákazový povely (ignorace taky ne, fena pak řve ještě víc a přesně jak popisujete, pokud ztichne a chcete jí pochválit, tak by začla řvát znovu, pokud bych na ní zvyšovala hlas já, tak bysme pak řvali obě")...tak když potřebuju, aby pes něco nedělal, tak mu místo zákazu řeknu, co má dělat...váš pes chce evidentně být s vámi...nevím, zda se vám pohybuje volně nebo máte v kotci...pokud volně tak já bych místo ignorace (na kterou nemám osobně trpělivost) použila nějaký rituál...třeba "ke mně, sedni a dej pac"pak nějaký podrbání za uchem, tedy za podmínky, že už neštěká, jako pozdrav a pak nějakou společnou činnost, u nás např..."jdeme věšet prádlo...sekat trávu...pít kafíčko" pesani jsou rádi, že můžou asistovat, takže je mám furt za zadkem...pokud nechci, aby se mnou šli, tak poveluju např. "počkejte tady, hned přijdu", pokud to nějaký poruší, nevydrží a přijde, tak v klidu odvedu zpět na původní stanoviště s opakováním povelu... ale jak říkám u nás je trochu jiná situace, pesani se mnou a rodinou tráví veškerý čas...

Váš pejsek má prostě radost, že má konečně společnost...jde mu jen o to vysvětlit, že není dobře projevovat jí řevem...jsem velmi benevolentní panička, netrestám fyzicky, na psy neřvu, hodně se psy povídám...takže nejsem úplně typický kynolog-cvičitel, vždy se snažím jít cestou nejmenšího odporu, ne všichni se mnou musí nutně souhlasit, ale mě to funguje, vždycky se snažím přijít na metodu, která by fungovala a zkouším, jsem v tomto netrpělivá, takže se snažím najít něco co bude fungovat v co nejkratší době...takže to neberte jako návod fundovaného odborníka, jen moje osobní zkušenost...každý pes je jiný, na každého platí něco jiného a jde jen o to, co bude zabírat na toho vašeho...

22.6.2016 12:33
Siesta2015

XXX.XXX.28.98

Sardullah: Děkuji vyzkouším :) já bych je také radši pouštěla alespoň do některých místností, ale bohužel to není možné, bydlím v horním patře RD a ve spodním bydlí rodiče, nemáme oddělené vchody, a oni si vstup psů do domu nepřejí. V kotci je nemáme, pohybují se volně po dvoře a zahradě. S těmi povely jsem to také zkoušela, funguje pouze dlouhodobé odložení, a musím to stihnout říct ještě než začne štěkat. Jakmile štěkat začne, na povely vůbec nereaguje ( většinou u toho vypadá tak trochu jako dítě, které má hysterický záchvat ). Myslím, že to nedělá jen z radosti, protože to by to nedělal i uprostřed procházky, když na vteřinu zastavíme. Dříve občas zafungovalo když jsme na něj zkusili "štěkat" :D, byl natolik překvapený, že ztichl. Bohužel, časem to přešlo. Ale je možné, že jsme ještě neobjevili to správné slovo.

22.6.2016 13:02
manbea

XXX.XXX.70.116

Mně podle popisu připadá, že je váš pes tzv. přetáčivý, když se vzruší (vaší přítomností, procházkou apod.) vystoupá mu adrenalin, takže štěká jak smyslů zbavený a v tomto afektu se není schopen zklidnit. V tomto stavu nefungují ani zákazové povely či nějaké korekce chování, protože pes je prostě mimo, navíc ho tyto úkony paradoxně mohou ještě více stresovat, tudíž adrenalinu přibývá a ničeho tím nedosáhnete (spíše naopak).
Musíte ho v klidu cíleně učit zklidnění a sebekontrolu, postupovat po malých krůčcích a odměňovat každý i sebemenší pokrok.

23.6.2016 14:06
Siesta2015

XXX.XXX.123.145

Dobrý den, tak se nám to včera povedlo vyřešit! smajlík Fungujovalo ho trochu pokropit konví smajlík Stačilo to udělat dvakrát, a byl celé odpoledne hodný, a v klidu se mazlil ( to se nám skoro nestávalo ).

23.6.2016 14:31

Siesta2015 napsal(a):
Dobrý den, tak se nám to včera povedlo vyřešit! smajlík Fungujovalo ho trochu pokropit konví smajlík Stačilo to udělat dvakrát, a byl celé odpoledne hodný, a v klidu se mazlil ( to se nám skoro nestávalo ).

No a je to...u nás výhružka vykázání...u vás konev...prostě jak jsem psala na každého psa platí něco jiného...tak držím palce, aby to vydrželo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík