Zdravím, fenka cca v pondělí začala hárat.
Včera jsem si všimla, že má v třísle nějaké zvětšení, jen na jedné straně, cca 10 cm dlouhé válcovítého tvaru, tvrdší na dotek.
Nebolestivé. Skoro mi to přišlo, jako že to vede k té zvětšené vulvě, ale jistá si nejsem.
Vet říkal, že podle popisu vůbec netuší, že to může být tříselní kýla, ale že mám dorazit až v ponděí (a samozřejmě pokud se něco změní, přijít hned).
Může být tříselní kýla takhle dlouhá? Změna chování u fenky je, víc spí, je mazlivá, ale taky je to tím, že hárá, alespoň doufám.
Trošku mě to děsí...
beastije
napsal(a):
Toto je teprve druhé hárání, u prvního se tohle nestalo. Hárá po roce. Uvidíme na podzim, jestli bude hárat znovu.
Je hrozně oteklá, ze zadu vypadá jak pavián a pořád se olizuje. I doktor komentoval, jak to má nateklé :)
Budeme jí hezky sledovat.
Možná se pletu, ale neměla po prvním hárání falešku? Chci tím říct, že když s ní hormony takhle cvičí, nekouká z toho nic dobrého. Sestřenky feňule zase měla velké kožní problémy, jak se blížilo hárání celá olysala. X let jim vet doporučoval, místo kvanta léků, kterýma to zmírňovali - kastraci. Pořád se jim do toho nechtělo, i když (nebo právě proto) že to byla fena rapl, která byla skoro neošetřitelná a štěnda mít ani snad nemohla, páč by cizího psa sežrala(kříženec akity a NO údajně) Nakonec dostala rakovinu mléčných žláz, ani přes chemo nepřežila.
Tak tedy ctvrty tyden, fena porad hara, zvetseni je uplne priserne - hlavne genitalu, zlaza opadla, ale porad je tam nejake zvetseni.
A z ustavicneho olizovani a chlupu ma pekne bolaky, infekci, ktera se ji prenesla i na pysky, takze koupeme sampony (ani si to nechci predstavit, jak to musi byt prijemne), ma limec, aby se neolizovala a je naprosto nestastna.
Kastrace nam byla doporucena, pry je to zpusobene nadprodukci hormonu a muze se to opakovat.
Tak to jen tak pro info, kdyz by nekdo mel stejny problem...
beastije
napsal(a):
Tak tedy ctvrty tyden, fena porad hara, zvetseni je uplne priserne - hlavne genitalu, zlaza opadla, ale porad je tam nejake zvetseni.
A z ustavicneho olizovani a chlupu ma pekne bolaky, infekci, ktera se ji prenesla i na pysky, takze koupeme sampony (ani si to nechci predstavit, jak to musi byt prijemne), ma limec, aby se neolizovala a je naprosto nestastna.
Kastrace nam byla doporucena, pry je to zpusobene nadprodukci hormonu a muze se to opakovat.
Tak to jen tak pro info, kdyz by nekdo mel stejny problem...
Jestli není chovná a nejste nijak zásadně proti kastraci - jděte do toho. Chudinka, je mi jí líto, to je fakt hnusné Ale udělala bych před tím x vyšetření, čím by mohla být ta nadprodukce způsobená, páč normální to není. Nadledvinky, štítná žláza...? Bodlinka snad poradí víc. Držím palce, ať je líp.
Tip mám. Můj pes měl po hárání fenek také nějakou infekci na pyskách, tedy jen na levé straně huby, vypadalo to jako opar přes celý pysk, rozpraskané, tekla mu krev a i na čumáku měl změněnou kůži. Nikam jsem nešla, ale začala mu to každé ráno naťupat tamponem s naředěnou vodou s octem. Tedy slabě kyselavá voda, aby to neštípalo. Psu to nijak nevadilo a do týdne měl hubu zahojenou. Já to tedy ještě pak mázla řepíkovou mastí bio(sádlový základ) Popravdě bych ji místo toho koupání v šamponu, radši přestříkala rozprašovačem s tou octovou vodou. Mám s tím jen dobré zkušenosti. Sousedce jsem poradila na plíseň, co se jí rozšířila po celých chodidlech(masti od doktorky nepomáhaly) a děkovala, že super, že to parádně zabralo.
No v trislech se to hur pozoruje, ale dobra zprava je, ze ji zacina splaskavat cely genital a zlaza uz neni nahmatatelna. Ale na cumaku ma bolaky, skoro jako nekolik komarich bodnuti vedle sebe nebo korpivka po koprivach, takove ruzove kulate, obcas z toho tece krev.
Ten sampon co mame my je dezinfekce, pouzivali jsme to predtim i na tu jeji pyodermii co mela...
Na cumaku se to zatim moc nelepsi, ale zitra jdeme opet na veterinu.
Kolikrat jsem zjistila, ze jsem na ni proste moc jemna, ze kde vet drhne ja sotva hladim.