Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.5.2016 14:24
TTD

XXX.XXX.28.217

Zdravím,
pořídili jsme si štěně tibetské dogy. Jsou mu nyní téměř 3 měsíce. Již při převzetí nám chovatelka řekla, že na ni, i na ostatní zvířata vrčí při jídle. U granulí je to v pořádku, když ale dostane ucho nebo kost, tak se vzruší, kost si většinou poodnese a při přiblížení začne vrčet a ohánět se.
Jakmile se přiblíží naše kočky tak se většinou vzpřímí a okamžitě po nich agresivně vystartuje. Preventivně se mu snažím kost vždy 1 vzít, při vrčení jej zatahám za kůži a snažím se přidržet na zemi, potom je poslušný, ale stále se ke kosti snaží dostat. Minule když nevrčel, tak si jenom hodmě nejistě sedl a při sáhnutí na kost mi vystartoval na ruku.
Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Má cenu odebírání nacvičovat stejným zpusobem?
Děkuji za reakce.

30.5.2016 14:38
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

TTD napsal(a):
Zdravím,
pořídili jsme si štěně tibetské dogy. Jsou mu nyní téměř 3 měsíce. Již při převzetí nám chovatelka řekla, že na ni, i na ostatní zvířata vrčí při jídle. U granulí je to v pořádku, když ale dostane ucho nebo kost, tak se vzruší, kost si většinou poodnese a při přiblížení začne vrčet a ohánět se.
Jakmile se přiblíží naše kočky tak se většinou vzpřímí a okamžitě po nich agresivně vystartuje. Preventivně se mu snažím kost vždy 1 vzít, při vrčení jej zatahám za kůži a snažím se přidržet na zemi, potom je poslušný, ale stále se ke kosti snaží dostat. Minule když nevrčel, tak si jenom hodmě nejistě sedl a při sáhnutí na kost mi vystartoval na ruku.
Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Má cenu odebírání nacvičovat stejným zpusobem?
Děkuji za reakce.

Ne nemá. Protože když vám pes říkal, neber mi to, je to moje, tak jsem mu to zakázali říkat - zatahali jste ho za kůži, připleskli jste štěně k zemi. A ono nevědělo proč. A zjistilo, že tenhle formát komunikace mu jednak nefunguje a druhak nevychází a ještě přijde nepříjemno.A ví, že za to zase přijde to stejné. Tak vytáhlo těžší kalibr. Jakpak to bude příště? Zmydlíte ho? On vás pokouše natvrdo? Kam půjdete oba dál?
Proč to řešíte nátlakem? proč na toho malýho tvora takhle tlačíte? Vůbec to tak dělat nemusíte.Máte být jeho náhradní rodič, vychovatel, ne bachař. Sedněte si k němu na zem, zavolejte ho, nechte ho kostičku žužla, když vám sedí na klíně. Musíte vybudovat pocit důvěry, ne strachu. Teď ten strach má.

30.5.2016 14:40
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kočky budete muset krmit někde, kde nebude moci pes na ně a ony velice brzy zjistí, že psí miska je psí miska.

30.5.2016 14:55
TTD

XXX.XXX.28.217

Zrzavci: Děkuji za reakci, takže říkáte, že jej mam nechat být a tu kost mu nechat. Co kdyz ale vezme neco co nemůže a bude se chovat podobne? Jak mu to mám teda vzít, popřípadě se na něj mám pouze při vrčení dívat akceptovat to? Pokud to tedy dobře chápu tak ho mám respektovat a on si časem vybuduje důvěřu, takže mu nebude vadit když si kost vezmu? Nezaujme naopak dominantní postavení? Ve vsech směrech je jinak více než bezproblémový..
Děkuji.

30.5.2016 14:55
lavacca

XXX.XXX.164.49

TTD napsal(a):
Zdravím,
Děkuji za reakce.

Nic proti, ale trochu se děsím, co budete řešit až začne dospívat, když už u kosti řešíte tento problém...a hlavně - jdete na to silově ? Vychovávat pastevece je hlavně o vztahu pána se psem a o výchově, která jde tak nějak přirozeně... a ne násilnou cestou! To se velmi brzy budete divit, proč máte prokousnutou ruku!

My štěnda odmala učili, že jim člověk jídlo bere a dává. Tj. jsme do misky přidávali krmení rukou, sem tam něco dali a zas vzali. Můžete zkusit pro začátek i krmit z ruky, aby si spojil ruku s něčím pozitivním. Taktéž není od věci nabídnout syrovou kost na okus s tím, že ji štěněti člověk přidrží - jednak se mu to lépe většinou kouše, jednak si spojuje ruka = mňamka, na tu se vrčet nemusí, ta nic nedělá. Ano, stane se, že pes s kostí na ostatní psy ve smečce zavrčí, ale objevím-li se u něj já, ani necekne, kost si nechá vzít (většinou ji sám vyplivne či mu sáhnu i do tlamy a prostě ji vyndám, když se mu jí nechce plivnout na zem, protože poblíž stojí druhý pes a hnedka by mu jí šmajznul) či podržet, aby to rychleji snědl a neprovokoval ostatní, jež už mají své kosti sežrané. Ono toto nejvíc oceníte v situaci, kdy si pes např. kost blbě zasekne na stoličky, apod. a budete potřebovat, aby v klidu držel tlamu otevřenou a nechal si tu kost vyndat bez zbytečných nervů okolo (ano, jednou se nám to za ty roky stalo, že si kost narazila čuba na stoličky a nešlo ji to vyndat)

Prošlo nám domácností více plemen - přes kavkazáky, samojedy, něm.ovčáky, briadku až po špice a jezevčíky a nikdy - slovy NIKDY - žádný pes u žrádla nekousl, apod. A to jsme si brali i dospělé psy a odrostlá štěňata, kteří se toto museli naučit. Zn. když se chce, všechno jde. ;) Hlavně to chce klid a pozitivní přístup, ne nějaké řvaní, tahání za kůži a přirážení k zemi...

30.5.2016 15:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jo, jak píše Zrzavci, rozhodně zapomeňte na tyhle blbosti se škubáním za kůži a přitláčením k zemi Udělejte klidně z jeho povrkávání u kosti hru, ať pejsa vidí, že se nic neděje. Vemte si ještě větší mlsku a štěndo od kosti odlákejte, pochvalte pokud přijde a kokčo mu dejte. Pak jděte ke kosti a jé, ty máš krásnou kostičku, ta je tvoje viď, pohoďte si ji v ruce, prohlídněte, přivoňte a ano, hodný pejsek, panička ti ji vrátí, hodný...papej...Mám psa 8letého a ten dělá ofrky třeba u těch kostí, kuřecího skeletu, co dostane ke snídani. Naopak, nebrání si ho, ale nejde jíst, dokud nezačnu dělat, že mu ho seberu, odnesu. Musím kolem poskakovat, nakukovat za rohem, chňapat mu po zadních nohách, rozvrkat ho nad kostí, vyhrožovat mu, že přijde psí kámoška a spapá mu ji...jinak ji fakt sní málokdy Takto se to tak na 50% povede

Neregistrovaný uživatel

30.5.2016 15:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

TTD napsal(a):
Zdravím,
Děkuji za reakce.

Tímhle způsobem, s jakým se psem zacházíš, si akorát zaděláváš na problém...
No, být tebou, tak s pastevcem bych se snažila vyjít po dobrém. Kdo to zkusil po zlém, také se se zlou potázal. Pastevec si musí věřit, respektovat tě, je dobré se chápat navzájem.
Jedině pak najdeš oddaného společníka a kamaráda na celý život.

To, co děláš povede akorát k tomu, že jednoho hezkého dne po tobě skočí a ty nezmůžeš nic...
Tím, že to psovi sebereš a ještě potrestáš, tím psovi dáváš na jevo, že o to víc si to bude muset bránit, což je úplně blbě. Tedy je to malý prcek, tak mu ukaž, že nejsi ta zlá!
Kup tedy ucho - kousky (je to ucho nakrájený na malý kousky), sedni si k němu na zem a dávej kousek po kousku, klidně i na jedné straně kousek drž a jen mu dej ochutnat. Spojuj s povelem třeba "na". Můžeš dávat klidně i plíce, střívka, cokoliv, co může dávat z ruky. Stejěn krmení, krm ho klidně z ruky, přihazuj něco dobrého do misky, klidně používej pomocný povel "na" ať si pes spojí s tím, že ruka má vždy něco dobrýho

S těma kočkama, buď si je budeš muset někam zavřít nebo u psa budeš muset být, protože se může stát, že později prostě nebudou...

30.5.2016 15:10
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

TTD napsal(a):
Zrzavci: Děkuji za reakci, takže říkáte, že jej mam nechat být a tu kost mu nechat. Co kdyz ale vezme neco co nemůže a bude se chovat podobne? Jak mu to mám teda vzít, popřípadě se na něj mám pouze při vrčení dívat akceptovat to? Pokud to tedy dobře chápu tak ho mám respektovat a on si časem vybuduje důvěřu, takže mu nebude vadit když si kost vezmu? Nezaujme naopak dominantní postavení? Ve vsech směrech je jinak více než bezproblémový..
Děkuji.

Ne nechat ho- ale UČIT ho, návodů jak na to bylo jen tady už hodně, pohledejte, prosím. Píše se to furt dokola. jak učit aby si nevšímal pohozeného, to tu také proběhlo- dávala jsem sem návod. Na dominantní postavení zapomeňte. Vychovávatejte, vychovávejte, učte, buďte důslední, laskaví. Nebuďte zbytečně krutí. uvědomte si, že pes vidí a vnímá svět úplně jinak než my. Vy jste mu tu kost dala, ne? Tak už ji nepotřebujete, nechápe, proč mu ji zase chcete vzít a pokud už doma bylo štěně nejisté, bude o to víc, v novém.. Lepší než psa trestat, je udělat z toho prima hru.

alenkapisalka

30.5.2016 15:23
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

Přesně tak, máme hovíka,5 let, nemá problém s kočkami, ani druhým psem u krmení, ale je třeba hned ze začátku nastavit pravidla a dodržovat je, tak jak se píše výše, musíte štěně vychovávat ne ho trestat. Každému nastavit určité meze a pravidla a výchovou a hrou je k nim směřovat. Jen pro rýpaly, pes přišel až když druhému psovi bylo 6 a kočce 5,5 let.
Ale je fakt, že když si milouš lehne mezi dveře a nechce aby kočka prošla, tak kočka jde domů oknem, někdy mám pocit že si dělají jen tak na oko naschvály. Nebo třeba kočka jde k psovi i když ví že dostal misku se žrádlem, sedne si před něj a čeká s takým tím výrazem jen si zkus a uvidíš jak ti panička dá. A na to já jí sprdnu, vynadám jí že provokuje a všichni jsou spokojení.

alenkapisalka

30.5.2016 15:25
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

alenkapisalka napsal(a):
Přesně tak, máme hovíka,5 let, nemá problém s kočkami, ani druhým psem u krmení, ale je třeba hned ze začátku nastavit pravidla a dodržovat je, tak jak se píše výše, musíte štěně vychovávat ne ho trestat. Každému nastavit určité meze a pravidla a výchovou a hrou je k nim směřovat. Jen pro rýpaly, pes přišel až když druhému psovi bylo 6 a kočce 5,5 let.
Ale je fakt, že když si milouš lehne mezi dveře a nechce aby kočka prošla, tak kočka jde domů oknem, někdy mám pocit že si dělají jen tak na oko naschvály. Nebo třeba kočka jde k psovi i když ví že dostal misku se žrádlem, sedne si před něj a čeká s takým tím výrazem jen si zkus a uvidíš jak ti panička dá. A na to já jí sprdnu, vynadám jí že provokuje a všichni jsou spokojení.

Jo a taky si vybudovali k sobě respekt. Když dostane kočka kolínku jako hračku má dvě možnosti, buď s ním zdrhnout kde jí ho nemůže vzít, a nebo mu ho ležérně přenechat. Skoro vždy mu ho přenechá

alenkapisalka

30.5.2016 15:25
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

alenkapisalka napsal(a):
Jo a taky si vybudovali k sobě respekt. Když dostane kočka kolínku jako hračku má dvě možnosti, buď s ním zdrhnout kde jí ho nemůže vzít, a nebo mu ho ležérně přenechat. Skoro vždy mu ho přenechá

A Bard jí za to nevyžírá misky

alenkapisalka

30.5.2016 15:26
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

alenkapisalka napsal(a):
A Bard jí za to nevyžírá misky

Opravuji - kolínko, nevařené.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2016 15:27

Popravdě nechápu, jak může někdo naprostému laikovi prodat pastevce

30.5.2016 15:28
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Dobrý den. Já ano. A není to jen o tomto plemenu.

30.5.2016 15:34

Aliens_II napsal(a):

Každý má jiný názor, já jsem např. když jsem kdysi prodávala štěňata, dvakrát prodala začátečníkovi, ale byli to známí, takže to bylo o.k, ale zrovna TD bez informací k výchově? Ale ano, peníze až na prvním místě

30.5.2016 15:37
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Natožpak štěně, které už doma startuje...takové štěně mělo jít k někomu, kdo už pastevce měl a poradí si s tím levou zadní.

30.5.2016 15:39

lavacca napsal(a):
Natožpak štěně, které už doma startuje...takové štěně mělo jít k někomu, kdo už pastevce měl a poradí si s tím levou zadní.

Přesně.

30.5.2016 15:44
lavacca

XXX.XXX.164.49

Aliens_II napsal(a):

Tak jasně, někdy je informovaný laik k pastevci lepší než člověk, jež má zažité NO a diví se, že pes nešlape jak hodinky...ale dát štěně TD - psa, které už doma vyjíždí u žrádla úplnému laikovi bez toho, aby mu řekli, jak na něj (protože kdyby mu to řekli, tak se těžko ptá na fauně), to je holý nesmysl...

30.5.2016 15:46

lavacca napsal(a):

Moji susedia majú 2-ročného psa TD. Je to ich prvý pes a výchovu zatiaľ zvládajú, ale povedali mi, že niektorí majitelia ju nezvládli a psy skončili naspäť u chovateľky. Teraz má doma 11 psov. Nie je to pes pre každého a určite by som si nebral najdominantnejšie šteňa v vrhu. Také šteňa je vhodné pre skúseného chovateľa, ktorý má už nejaké tie skúsenosti s TD.

30.5.2016 15:47
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

lavacca napsal(a):
Tak jasně, někdy je informovaný laik k pastevci lepší než člověk, jež má zažité NO a diví se, že pes nešlape jak hodinky...ale dát štěně TD - psa, které už doma vyjíždí u žrádla úplnému laikovi bez toho, aby mu řekli, jak na něj (protože kdyby mu to řekli, tak se těžko ptá na fauně), to je holý nesmysl...

Jenže to by měl vědět ten, kdo psa tomu neznalci "střílel" doslova od boku.
Nu a "průser" je na světě.

30.5.2016 16:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

Aliens_II napsal(a):
Jenže to by měl vědět ten, kdo psa tomu neznalci "střílel" doslova od boku.
Nu a "průser" je na světě.

To každopádně. Však taky souhlasím s tím, že zadavatelovi chovatel to štěně neměl vůbec dávat a měl mu dát nějaké klidnější...

30.5.2016 17:42

Mě zabírá forma výměny...pesani si nechaj vzít dalo by se říct všechno, ale když něco "ukradnou" tak to fena taky nechtěla dát...vždycky jsem to za nějakou jinou mlsku vyměnila, teď si sice trochu zavrčí, ale jak řeknu "pojď já ti za to něco dám", tak už je natěšená, co dostane...zkraje to byla vždy nějaká mňamka, dneska se jí občas stane, že dostane "jen pusu"...
Ale nemám tibeťandu ani pastevce...i když je feňule takovej samorost možná pastevecké povaze se blížící...po zlém bych s ní nic nesvedla, možná kdybych na ní tlačila moc, tak bych to ještě slízla...po dobrém jde všechno...i když i to občas "s kecama", když je jí něco hoodně proti srsti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík