Kodiak
XXX.XXX.248.96
Prosím i radu nebo tip... Máme švýcarského ovčáka, půl ročního. Stále štěká na tchána, který přes náš pozemek denně několikrát přejde na svoji zahradu. Zná ho od mala. Tchána to štve a hrozí klackem. Proč štěká? A dá se naučit, aby toho nechal?
Uživatel s deaktivovaným účtem
A dá se naučit, aby toho nechal?
Ano, místo klacku mu dejte do ruky nějakou mňamku. Pak ho pes přestane považovat za podivného tvora, hrozbu a případně se ho i bát.
Kodiak
XXX.XXX.248.96
Díky, už se chystají pamlsky. A proč na něj štěká? Není to vybízení ke hře, nekrčí se před ním ani ze strachu, myslím, že ho tchán nějak štve... Cítí psi také nějajké nesympatie? Strach? Podlého člověka?
Cítí a děkujeme jim za to.).
Kodiak
napsal(a):
Díky, už se chystají pamlsky. A proč na něj štěká? Není to vybízení ke hře, nekrčí se před ním ani ze strachu, myslím, že ho tchán nějak štve... Cítí psi také nějajké nesympatie? Strach? Podlého člověka?
Znám i charakterní lidi, kteří prostě nemají psy rádi...
Psa vždy a hlavně včas okřikněte, zaměstnejte !
Poslušnost ?
napsal(a):
A dá se naučit, aby toho nechal?
Ano, místo klacku mu dejte do ruky nějakou mňamku. Pak ho pes přestane považovat za podivného tvora, hrozbu a případně se ho i bát.
Víte to je dost zvláštní...ještě se mi nestalo, aby mi psi "útočili" na rodinu ausgerechnet, kterou vidí denně...tchán např. nám vždy v naší nepřítomnosti chodil pesana obstarávat a pes se mohl zbláznit radostí, když ho viděl..taky samozřejmě věděl, že má v kapse pro něj připravený buřtík...a teď moji pesani i když mojí mamču třeba půlrok neviděj, protože já jezdím k ní...tak prostě ví moc dobře, že to je "babička" a je to opravdu jedinej člověk "krom naší rodinné smečky žijící v domě", kterou psi bez naší přítpmnosti pustí na pozemek.
Spíš si myslím, jestli tchán (aniž by jste o tom věděli) psovi něco neprovedl...jsou lidi, který psovi neudělaj nic dobrýho třeba z čisté škodolibosti...promiňte, ale normální člověk by se snažil si štěně naklonit, nosil by po kapsách piškotky a např. mu házel míček...a ne chodil s klackem a ještě mu s ním hrozil, tím psa, který už jde do puberty (eventuelně už v ní je) provokuje a znepřáteluje si ho ještě víc...v tomto případě je okřikování psa kontraproduktivní a myslím, že z pohledu psa i nespravedlivé...okřiknout a poučit by potřeboval tchán a obávám se, pokud v takhle nastaveném vztahu bude pokračovat a pes bude ostřejší, tak to může, až pes dospěje, skončit i průšvihem a je mi jasný, kdo by to v důsledku odnesl...ale je to samozřejmě můj názor.
Kodiak
XXX.XXX.248.96
Sardullah - ano, naprosto souhlasím a máte skvělou intuici asi, protože tchán je přesně takový, jak píšete, neshne se k němu, přitom sám psa má. ano, výchovu by potřeboval on, je to člevěk, který očůrá kde co, obelstí kdekoho... on to ten náš pesan asi cítí. Promluvíme s ním a uvidíme. Děkuji.
Kodiak
napsal(a):
Sardullah - ano, naprosto souhlasím a máte skvělou intuici asi, protože tchán je přesně takový, jak píšete, neshne se k němu, přitom sám psa má. ano, výchovu by potřeboval on, je to člevěk, který očůrá kde co, obelstí kdekoho... on to ten náš pesan asi cítí. Promluvíme s ním a uvidíme. Děkuji.
No budu držet palečky...ale narovinu se obávám, že to bude prd platný...píšete, že má psa...a jaký s nim má vztah?...psa má spoustu lidí, kteří ho ignorují nebo mu ubližují, spousta psů se i před svým pánem krčí strachy...to e má psa ještě neznamená, že je to "psí člověk".
napsal(a):
No budu držet palečky...ale narovinu se obávám, že to bude prd platný...píšete, že má psa...a jaký s nim má vztah?...psa má spoustu lidí, kteří ho ignorují nebo mu ubližují, spousta psů se i před svým pánem krčí strachy...to e má psa ještě neznamená, že je to "psí člověk".
Líp bych to nenapsala
Kodiak
napsal(a):
Když někoho napadne hrozit štěněti klackem, asi to nebude člověk podle psího a mého gusta, pes e ho zřejmě oprávněně bojí a ani pamlsky psa nezmatou. Psi poznají spolehlivě, co je kdo zač.
Teda, krom toho, co tady už padlo - musí vám tchán chodit přes zahradu? Ono by to taky jednou nemuselo dopadnout dobře...
rapotacka11
napsal(a):
Třeba chodí "po svém".
Psovi to neměli dovolit hned od začátku
a děda by nechodil s klackem - myslím.
Nemá li vztah ke psům, třeba si říká:
nesrovnáte ho vy, srovnám ho já...
Tady jde o to "kdo začal"...ovčák není žádný trotl, neříkejte mi, že když od štěněte mu tam tchán chodí několikrát denně, tak že ho nebere jako samozřejmost, naopak si myslím, že pokud by měli normální vztah, tak by pes průchod tchána uvítal jako zpestření dne...a ne jako vetřelce, třeba s ním má pes od štěněcího věku, kdy byl ještě důvěřivé psí miminko špatné zkušenosti...
Možná, že je pejsek opravdu uštěkanější, možná, že je to způsob vítání (vítá takhle i ostatní členy rodiny? štěká na ně?)...jestli takhle štěká na každého člena rodiny, tak by to nějakou výchovu v tomto směru chtělo, jestli ale štěká jen na tchána, tak je to asi jasný...
A s tím "nesrovnáte ho vy, srovnám ho já"...jak už jsem psala, může to být průšvih, může "srovnat tchán klackem psa"...odnese to pes...ovšem pes si to nemusí nechat líbit a může se bránit...a kdo bude potrestán...zase pes...
To je situace
Kodiak
XXX.XXX.248.96
Nakonec se zdá, že se vše obrátí k lepšímu, alespoň vztahy v rodině, ten náš psík nás přiměl víc komunikovat mezi sebou. Tchán, zdá se, je rád za mnou vyslovenou větu "musí to být fakt nepříjemný, když vám štěká denně za zadkem" Jako by ho to nějak zjemnilo, když jsem se pokusila vystihnout jeho pocity. A pejsek? Zatím se nepřiblíží úplně, pamlsek mu tchán musí hodit, ale snad to bude lepší. Štěkotu v očekávání pamlsku výrazně ubylo. A tchán se ho bojí, to už je jasné.
Zda tudy musí chodit, to je dlouhá historie...prakticky se jinak nedostane na svůj pozemek, kdysi byl i ten náš jeho, než nám ho věnoval a postavili jsme na něm.
Děkuji vám všem za příspěvky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.32
Švýcaři jdou docela užvanění - mají širokou škálu hlasových projevů. (dnes a denně slyšim, jak ten můj 8 měsíční bělouš vydává pokaždý jiný zvuk )
No, nevim, zda je nejlepší na psa chodit s klackem... Bych spíš řekla, že je pak zaděláno na pozdější prů*er...
Už jen, že se pes k němu nechce přiblížit úplně mi tak trochu evokuje, jestli ho tím klackem již několikrát nesejmul... Což by pak vedlo ke strachu (který už pes evidentně má) a může vést ke strachové agresi...
Určitě si myslím, že jdete správným směrem - pamlsky a zas jen pamlsky, ale možná bych uvažovala nad tím, jak psa zabezpečit - pes si tchána pamatuje s klackem v ruce, těžko říct, kdy si to pes uvědomí, třeba až bude starší, že tchán je ten, který napřáhl, třeba i ublížil...
scylla
napsal(a):
Dá se to řešit stylem vysvětlení psovi "vykašli se na něj, nestojí ti za to... ".
Řekněte před tchánem : "Kašli na něj" a začne nesnášet i vás !