Zdravím,
až tady na diskuzi jsem se dozvěděla o koprologii. Představa, že nebudu muset zbytečně odčervovat se mi líbila. Zapátrala jsem a zjistila, že kousek od nás je veterinární laboratoř. Takže jsme sbírali bobky a nechali udělat rozbor. Včera jel přítel pro výsledky (negativní) a doktorka se prý vcelku překvapeně ptala proč, že jsme ten rozbor chtěli. A řekla mu, že i když je to negativní tak by se mělo čas od času odčervit, že jeden parazit (název nevím ) je moc malý a rozborem se zjistit nedá. Šlo by to prý jen výtěrem z konečníku.
Takže necháváte dělat i ten výtěr? Jsem z toho trochu zmatená, myslela jsem že nechám párkrát do roka udělat ten rozbor a budu vědět.
No, ono je to všechno takové...k ničemu. Pokud odčervíte a na druhý den pozře parazita, do dalšího odčervení(tj. běžně kolem čtvrt roka) si, tasemnice" hezky vegetuje. S rozborem to máte stejně: dneska se nic nenajde a zítra ho sežere. To by jste musela dělat rozbory či odčervovat co týden, aby to k něčemu bylo. U psa odčervuju, pokud se mi zdá, že hubne, či něco v bobku najdu(ještě se mi nestalo) Nějaké hnusy nežere, bohužel sem tam dojí po kočce myš. Kočku odčervuju, až jí lezou ze zadku články - což u ní je pravidelně, co měsíc..snad
Uživatel s deaktivovaným účtem
lesnížínka
napsal(a):
No, ono je to všechno takové...k ničemu. Pokud odčervíte a na druhý den pozře parazita, do dalšího odčervení(tj. běžně kolem čtvrt roka) si, tasemnice" hezky vegetuje. S rozborem to máte stejně: dneska se nic nenajde a zítra ho sežere. To by jste musela dělat rozbory či odčervovat co týden, aby to k něčemu bylo. U psa odčervuju, pokud se mi zdá, že hubne, či něco v bobku najdu(ještě se mi nestalo) Nějaké hnusy nežere, bohužel sem tam dojí po kočce myš. Kočku odčervuju, až jí lezou ze zadku články - což u ní je pravidelně, co měsíc..snad
Mám to se psy podobně...rozbory dělám tak jednou za rok a půl...jak si vzpomenu...zatím jsme byli čistí.
Já nechávám dělat koprologii každých cca 5 měsíců. Zatím vždy negativní, dělám poslední 3 roky.
Dělám koprologii jednou za dva měsíce, někdy i častěji. Jak si vzpomenu. Vzorky za 4 dny (poslední ranní cestou do laborky), čím víc dní, tím líp. Zatím čistý. První impuls přišel přímo od mé vet, která nechce zbytečně cpát do psů nic, co není skutečně třeba. Tj. doporučuje kopro, dělá testy na protilátky (nutnost očkování), nedává ATB za každou cenu, nutí klienty čistit psům zuby apod. Je to mladá holka, která se nezasekla pouze u provozování vet praxe, ale jde dál a mimo jiné prosazuje v první řadě preventivní medicínu, tak jí maximálně věřím. ;)
Kromě základní koprologie jsem jednou sbírala bobky na testy na giardie, ale to se zpravidla dělá až při podezření na jejich přítomnost - u nás průjem u štěněte. Typické příznaky nebyly, ale bylo to mrně, tak pro jistotu.
napsal(a):
Dělám koprologii jednou za dva měsíce, někdy i častěji. Jak si vzpomenu. Vzorky za 4 dny (poslední ranní cestou do laborky), čím víc dní, tím líp. Zatím čistý. První impuls přišel přímo od mé vet, která nechce zbytečně cpát do psů nic, co není skutečně třeba. Tj. doporučuje kopro, dělá testy na protilátky (nutnost očkování), nedává ATB za každou cenu, nutí klienty čistit psům zuby apod. Je to mladá holka, která se nezasekla pouze u provozování vet praxe, ale jde dál a mimo jiné prosazuje v první řadě preventivní medicínu, tak jí maximálně věřím. ;)
Kromě základní koprologie jsem jednou sbírala bobky na testy na giardie, ale to se zpravidla dělá až při podezření na jejich přítomnost - u nás průjem u štěněte. Typické příznaky nebyly, ale bylo to mrně, tak pro jistotu.
To máme podobné, taky jezdíme k mladé veterinářce co jí jde o zdraví psů a ne jen o výdělky. Právě ona mně doporučila ať děláme tu koprologii, že není potřeba vždycky odčervovat tak ať do něj necpu chemii zbytečně. Já teda sbírám 3 dny a pak ten poslední třetí den vezu na veterinu.
Iliena
napsal(a):
Takže myslíte, že ta kopro stačí? Škoda, že nevím toho parazita co prý není vidět.
Škoda, že si to nepamatujete. O výtěru z konečníku jsem slyšela pouze v souvislosti s bakteriologickým vyšetřením.
Základní koprologie stačí. Pokud by byl opakující se průjem nebo měkčí stolice, tak pak giardie. Ale to už je pak o úplně jiném způsobu léčby, na tu odčervovací tablety nejsou.