Přeji hezký den všem,
uvažuji nad pořízením grifonka, snažila jsem se načíst snad již vše, ale i přesto by mě pár věcí zajímalo přímo od majitelů těchto psíků. Jak to mají s línáním? Mám zkušenosti s fr. buldočkem a tam to v době línání bývalo masakr, samozřejmě s chlupy počítám, není to pro mě tragédie
Chtěla bych grifonka hlavně jako společníka a parťáka, ale chtěla bych s ním také zkusit i nějaký ten sport, jsou učenlivý?
Dále bych případně prosila o doporučení nějakých chovatelských stanic, jde mi především o zdraví a povahu, exteriér je až na posledním místě. Na štěňátko bych určitě nespěchala, nemusím jej mít za měsíc, ale na druhou stranu rok čekat také nechci ![]()
Za případné příspěvky děkuji
Přímo stanice nedoporučím, ale známá ho má takže můžu na část dotazů odpovědět.
Grifoni se trimují. pokud trimujete pravidelně, srst se udržuje tuhá a pes prakticky nelíná. Ona zmíněná známá psa stříhá a je to děs! má nepěknou velmi jemnou srst a líná víc než moje střední plemeno. navíc to nevypadá pěkně.
Grifonci (aspoň těcjh pár, co znám) nejsou vůbec hloupí psi! jsou velmi chytří řekl by\ch až vyčuraní, ale mají svoji hlavu. jsou schopní se bez problémů učit, ale v podstatě trvale vymýšlejí jak Vás ošulit a udělat si to podle sebe.
jsou to mazaní psíci a určitě není problém s výchovou a cvičením (v rozumné míře samozřejmě! není to NO.)
Ke sportům lze říct jen tolik, že je to plemeno hodně omezené zkrácenou nosní partií! veškeré aktivity je nutné plánovat s ohledem na teplotu a počasí. jsou to ale dost živí psíci a sport a pohyb vůbec pro ně není problém. Je ale nutné k tomu vést pejska už od mládí, zvykat, trénovat... a nemít přehnané, nereálné nároky a představy...
Corrabell
napsal(a):
Přeji hezký den všem,
uvažuji nad pořízením grifonka, snažila jsem se načíst snad již vše, ale i přesto by mě pár věcí zajímalo přímo od majitelů těchto psíků. Jak to mají s línáním? Mám zkušenosti s fr. buldočkem a tam to v době línání bývalo masakr, samozřejmě s chlupy počítám, není to pro mě tragédie
Chtěla bych grifonka hlavně jako společníka a parťáka, ale chtěla bych s ním také zkusit i nějaký ten sport, jsou učenlivý?
Dále bych případně prosila o doporučení nějakých chovatelských stanic, jde mi především o zdraví a povahu, exteriér je až na posledním místě. Na štěňátko bych určitě nespěchala, nemusím jej mít za měsíc, ale na druhou stranu rok čekat také nechci ![]()
Za případné příspěvky děkuji
Neuvádíte, kterého grifonka máte na mysli - brabantíka (krátkosrstý) nebo hrubosrsté varianty bruselského a belgického grifonka. Osobně mám zkušenost s brabantíkem, jsou to úžasní společenští psíci, milující lidi, nekonfliktní ke zvířatům, chytří a učenliví. Znám grifonky, kteří běhají agility, dělají záchranařinu a canisterapii. Výcvik poslušnosti zcela jistě zvládne každý. Pokud jde o srst, tak u brabantíka línání žádná katastrofa při vyčesávání 1x-2x týdně (srst krátká, ale delší než u buldočka, měkká, nezapichuje se), hrubáci se správně trimují a pak téměř nelínají. Pokud se chcete pobavit o CHS, tak pište do zpráv. Přeji šťastnou ruku při výběru pejska, výběr plemene je super.
Ráda bych Belgického, případně Bruselského grifonka. Trimování mi nevadí, s tím počítám :) S mrňouskem bych chtěla asi především zkusit dogdancing a případně poslušnost, stopičky, pokud by mu to šlo, nic náročného, jen tak pro radost a na zabití nudy ![]()
Jen mě trošku právě děsí výběr té správné ch.s. a případně i spojení. Náš buldoček měl epilepsii a nakonec mi odešel ani ne v 6 letech, po oznámení nemoci chovatelce se mnou přestala komunikovat (jen jsem jí psala, že má pes epku, žádné vyčítání nic...), takže mne tento přístup opravdu hodně zklamal a ráda bych chovatele, co se opravdu o své odchovy zajímá a hlavně dbá na zdraví v jeho chovu.
Chtěla bych se ještě zeptat, krom patell, vyšetřuje se u grifonků ještě něco navíc? Co by chovatelé dělali z vlastní vůle?
Corrabell
napsal(a):
Ráda bych Belgického, případně Bruselského grifonka. Trimování mi nevadí, s tím počítám :) S mrňouskem bych chtěla asi především zkusit dogdancing a případně poslušnost, stopičky, pokud by mu to šlo, nic náročného, jen tak pro radost a na zabití nudy ![]()
Jen mě trošku právě děsí výběr té správné ch.s. a případně i spojení. Náš buldoček měl epilepsii a nakonec mi odešel ani ne v 6 letech, po oznámení nemoci chovatelce se mnou přestala komunikovat (jen jsem jí psala, že má pes epku, žádné vyčítání nic...), takže mne tento přístup opravdu hodně zklamal a ráda bych chovatele, co se opravdu o své odchovy zajímá a hlavně dbá na zdraví v jeho chovu.
Chtěla bych se ještě zeptat, krom patell, vyšetřuje se u grifonků ještě něco navíc? Co by chovatelé dělali z vlastní vůle?
U grifonků se povinně vyšetřují pouze patelly, slyšela jsem, že někdo, spíše výjimečně, dělá vyšetření očí. Jinak je výběr CHS dost důležitý, vyhněte se velkým s velkým počtem zvířat, hledejte tam, kde štěňata vyrůstají v normální rodině s běžným provozem a dobrou péčí. Jinak moje srdeční záležitost je brabantík, jeho obličejíček je úžasný, dokáže se tvářit jako člověk. "Zarostlí" grifonci jsou stejně úžasné povahy, ale ten "ksiftík" mi tam chybí.
RUHUHU
XXX.XXX.252.133
Pokud máte zájem 18.6. se v Mladé Boleslavy (Kynologický areál Krásná louka, Luční 286,293 01 Mladá Boleslav
GPS 50.4192136N,14.9002447E, www.interdogbohemia.com )
koná klubová výstava brabantíků a grifonků, můžete se přijet podívat a kontaktovat chovatele přímo na místě.