Suz
XXX.XXX.22.16
Dobrý den všem,
prosím Vás o radu co přidávat ke krmné dávce mé 9 roční čubě Australský honacký pes x Australský ovčák. Doposud jsem neměla pocit, že jí něco chybí..zdravá a bez problémů. Dostávala cca 2x ročně kůru na klouby, kterou jsem si namíchala sama..podle doporučených tabulek pro psy. Čuba má dysplazii kyčelního kloubu st.3 zjištěno ve 3 roce, po úpravě námahy a vyloučení nevhodných sportů bez problémů. Z důvodů mé zdravotní situace posledních půl roku zásadně snížená aktivita pohybu a mám pocit, že čuba není úplně v pořádku. Niní najíždíme na nepravidelnou vyšší zátěž...vyjíždky s koněm cca 3x týdně jinak jsem v práci a venčí rodiče...stylem obejít sídliště. Čuba je krmená stále stejně jen upravuji dávky. Většinou rýře s částečně vařeným kuřecím nebo hovězím masem a mraženou nevařenou zeleninou z pitlíku. Občas rybí konzerva, vejce, tvaroh. vločky. Hladovky nevedeme nemám na to, asi by jsem měla, ale... kdo se má na ní koukat..já vím asi chyba. Poslední dobou mám pocit, že není vše úplně ok, sice se její kondice vrátila do doby před půl rokem, výrazně ožila, ale má dny, kdy výrazně více pije a čůrá i když návštěva veterináře nic neukázala...krve, sono...také občas pozoruji, že nevím jak to popsat...olizuje se, polyká naprázno natahuje krk to trvá pár minut a pak se chová normálně. Mám to natočené a nikdo neví co to je...nutkání k zvacení to není...něco jako by jí pálila žáha? Jen můj laický pohled.Prostě mám pocit, že je třeba něco změnit...barf nepřichází v úvahu -vyzkoušeno čuba to nenese dobře... snese max částečně uvařené.
Předem všem děkuji za rady a případné postřehy.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Suz
napsal(a):
Dobrý den všem,
prosím Vás o radu co přidávat ke krmné dávce mé 9 roční čubě Australský honacký pes x Australský ovčák. Doposud jsem neměla pocit, že jí něco chybí..zdravá a bez problémů. Dostávala cca 2x ročně kůru na klouby, kterou jsem si namíchala sama..podle doporučených tabulek pro psy. Čuba má dysplazii kyčelního kloubu st.3 zjištěno ve 3 roce, po úpravě námahy a vyloučení nevhodných sportů bez problémů. Z důvodů mé zdravotní situace posledních půl roku zásadně snížená aktivita pohybu a mám pocit, že čuba není úplně v pořádku. Niní najíždíme na nepravidelnou vyšší zátěž...vyjíždky s koněm cca 3x týdně jinak jsem v práci a venčí rodiče...stylem obejít sídliště. Čuba je krmená stále stejně jen upravuji dávky. Většinou rýře s částečně vařeným kuřecím nebo hovězím masem a mraženou nevařenou zeleninou z pitlíku. Občas rybí konzerva, vejce, tvaroh. vločky. Hladovky nevedeme nemám na to, asi by jsem měla, ale... kdo se má na ní koukat..já vím asi chyba. Poslední dobou mám pocit, že není vše úplně ok, sice se její kondice vrátila do doby před půl rokem, výrazně ožila, ale má dny, kdy výrazně více pije a čůrá i když návštěva veterináře nic neukázala...krve, sono...také občas pozoruji, že nevím jak to popsat...olizuje se, polyká naprázno natahuje krk to trvá pár minut a pak se chová normálně. Mám to natočené a nikdo neví co to je...nutkání k zvacení to není...něco jako by jí pálila žáha? Jen můj laický pohled.Prostě mám pocit, že je třeba něco změnit...barf nepřichází v úvahu -vyzkoušeno čuba to nenese dobře... snese max částečně uvařené.
Co se týče zdravotního stavu vaší feňulky nebo, co by jí mohlo chybět nemůžu posoudit, tak jen jak krmím já...
syrové maso ani kosti nezkrmujeme pesani to nežerou (maximálně hovězí kosti na okus)
takže maso lehce ovařím...k tomu většinou syrová zelenina a většinou rýže...krmnou dávku mám (pes má cca 50kg) cca 0,5kg masa (hovězí maso, hovězí srdce, kuřecí žaludky nebo kuřecí srdíčka to je u nás nejčastěji),300g zeleniny,150 rýže...v zimě jsou psi žravější, tak je rýže i víc...naopak v létě klidně vynechám...
co se týká vitamínů, tak moc nepřidávám, psi naštěstí jedí zeleninu...mrkev, červenou řepu, různý saláty a papaj i ovoce nejčastěji dáváme jablka a banány...
ke krmné dávce přidávám mleté vaječné skořápky (tím, že nejíme kosti, tak musím srovnat poměr vápníku a fosforu), nějaký druh oleje...střídám lososový, konopný a lněný a pivovarské kvasnice...
No a protože my jsme rodina, která krmí psy od stolu, takže s námi normálně snídaj..namazanej chlebík se sýrem, s medíkem, bábovku, ovesnou kaši nebo krupicovou...prostě, to co jíme my.
Netvrdím, že to mám poskládaný nějak ideálně, ale pesani jsou zdraví, nezvracíme, netrpíme průjmy a hovínka nemáme moc objemná
2x do roka hydrolyzovaný kolagen jako prevence.
Suz
napsal(a):
Dobrý den všem,
To polykani -řekla bych, ze je to gastroesofagealni reflux. Vrací se ji žaludeční šťávy.Dalsi info doporucuji vyguhlit
Že nedáváte hladovku není žádná chyba. Nutnost hladovky se traduje odnepaměti, ale je to v podstatě nesmysl. Je sice pravda, že ve volné přírodě si šelma hladovku dá, ale jen proto, že si napere teřich co nejvíc to jde - a pak tráví. My našim psům dáváme jenom pravidelné "odměřené" dávky žrádla, tudíž je to úplně jiná situace,
S vaším problémem ta ne-hladovka určitě nesouvisí. Možná bych spíš naopak zapřemýšlela (pokud krmíte jednou za den) o podávání menších porcí vícekrát denně.
To polykání...přesně vím, co myslíte...můj samojed dělá to samé. Tam to nejspíš reflux bude, protože i velmi často krká, ale mívá i další zažívací problémy, stačí nějaká změna v jídle a průjem, ale to už se nám jakžtakž také povedlo vychytat. Akorát nikdy nezvracel. Jinak krmím stejně jako vy, částečně ovařené, i když po 5letech se mi už celkem povedlo, že některé druhy masa sní i syrové, jen tam musí být kosti. Čisté kousky masa vyplivne. Nejlíp kuřecí krky, křídla a králičí hřbety. Krmím dvakrát denně, i když ráno má syrové jak píšu, ale často ho tam nechá ležet a sní to až někdy k večeru, o půlnoci dostává večeři. Hladovku taky nikdy nedávám, ordinuje si ji víceméně sám Jo, dávala jsem celkem dost zeleniny, ale poté, co jsem to omezila, ztratily se i průjmy, takže teď to nijak nepřehávím, někdy dám jen petrželovou nať třeba, ovařenou ve vývaru.
Suz
XXX.XXX.234.167
S tou gastropotvorou jste mě nepotěšili je pravda, že krká...ach jo. Jinak děkuji všem za příspěvky ;-).
Klídek, omezte zeleninu, zbytečně jí nadýmá a překyseluje žaludek. Když jí uvaříte, tak z ní stejně nic nemá. Stačí jen občas třeba mrkev. Případně klidně podat lidské léky na trávení - cholagol, febichol,.. vyzkoušet.A kondice 9ti letého psa je už trochu problém. Byla asi trénovaná a pauza s nedostatkem pohybu jí odrovnala. V tomhle věku už jí budete do kondice těžko vracet a půjde to pomalu. Sice píšete, že už je v kondici, ale přece jen už je to "starý" pes.
Krmte veškeré druhy masa a vnitřností + vitamíny Fit barf Micro mineral, vařte společně lněným neno sezamovým semínkem a s rýží nebo pohankou nebo prosem nebo jinou přílohou s zavařte nastrouhanou mrkev, jablko nebo červenou řepu, do uvařené hotové směsi přimíchejte, jednou mořské řasy, pak žloutek, potom kolagen s MSM, potom směs na srst s biotinem, za studena lisované oleje, atd
napsal(a):
Krmte veškeré druhy masa a vnitřností + vitamíny Fit barf Micro mineral, vařte společně lněným neno sezamovým semínkem a s rýží nebo pohankou nebo prosem nebo jinou přílohou s zavařte nastrouhanou mrkev, jablko nebo červenou řepu, do uvařené hotové směsi přimíchejte, jednou mořské řasy, pak žloutek, potom kolagen s MSM, potom směs na srst s biotinem, za studena lisované oleje, atd
? Případně si najměte kuchaře...
anonymx
napsal(a):
? Případně si najměte kuchaře...
Cože? Tohle je záležitost max půl hodinky jednou až dvakrát týdně nic složitého.
DG
XXX.XXX.173.14
Přidávám se, polykání apod. měl můj pes taky, krmíme podobně a když dávám do jídla jen trochu zeleniny, max.2 druhy v krmení, tak je od polykání klid. Vždycky po jídle říhá a ještě ho za to chválím, bo už máme za sebou torzi sleziny a částečnou torzi žaludku. Takže říhaneček musí být .
Suz
XXX.XXX.51.27
Tak hlásím, že po upravení stravy...zeleninu krátce povařím...maso dávám různé druhy i vnitřnosti jsem nepozorovala, že by polykala či klkala. Děkuji všem za rady
Čuba je po námaze unavená, ale nejeví známky bolesti či nechuti.Čeká nás ještě větší zátěž tak snad to zvládne bez problémů.