nikiii111
XXX.XXX.17.249
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, někoho kdo má dobrmana. Máme doma 3-4 letitého psa této rasy. Je to flegmatik, všeho se bojí, ale za to je milující a hodný. Bohužel je nevychovaný, nikdo na něj neměl čas, který tato rasa vyžaduje. Jelikož pes není můj, ale bratra mého přítele, setkala jsem se s ním až v tomto věku. Zajímalo by mě zda je možno ještě psa nějakým způsobem vycvičit a jakým? S touto rasou nemám zkušenosti, proto žádám zda by jste poradili. Moc děkuji.
nikiii111
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, někoho kdo má dobrmana. Máme doma 3-4 letitého psa této rasy. Je to flegmatik, všeho se bojí, ale za to je milující a hodný. Bohužel je nevychovaný, nikdo na něj neměl čas, který tato rasa vyžaduje. Jelikož pes není můj, ale bratra mého přítele, setkala jsem se s ním až v tomto věku. Zajímalo by mě zda je možno ještě psa nějakým způsobem vycvičit a jakým? S touto rasou nemám zkušenosti, proto žádám zda by jste poradili. Moc děkuji.
Myslím, že v tomhle případě na plemeni nezáleží. Doporučovala bych vám navštívit nějakého odborníka nebo cvičák.
nikiii111
napsal(a):
Dobrý den,
Najděte si na netu Ladislava Tejmla ze Svinařova, ví o nich všechno a dobře vám poradí.
Také souhlasím, že v tomto případě na plemeni nezáleží. Mám ročního dobrmana a devítiletého křížence NOxhusky a sice jsou tam určité rozdíly v chování, ale přístup k výchově byl vesměs stejný. Psa určitě můžete ještě vycvičit, já některé věci toho staršího psa naučila také až později. Sice to trvá déle než u štěněte, to všechno chápe rychleji, a starší pes už má něco zažité, ale nic není nemožné :) Být Vámi bych využila cvičák, odborníka, knížky, diskuze na internetu... Prostě co Vám bude vyhovovat... Hlavně se ale vyvarujte rádoby odborníkům, co budou psa škrtit na ostnáči, kopat do něj apod. Dobrman je hodně citlivý, ten náš i na zvýšení hlasu. Na toho našeho rozhodně lépe funguje pozitivní metoda, než negativní. Neříkám však, že občas němá nějaký ten trest, když se chová špatně - jako třeba vykázání na místo apod., ale všeobecně lépe reaguje na balónky, pamlsky, nebo co má oblíbené.
nikiii111
XXX.XXX.240.51
Moc děkuji za odpovědi, určitě využiji.