Zánět trávicího ústrojí u psa

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2016 17:57
twingsy

XXX.XXX.116.23

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost se zánětem žaludku u svého pejska.. U nás to začalo cca. před šesti dny jsem přišla domů z práce a pejsek byl úplně apatický, držel typickou polohu pro bolest břicha. V noci jsme pro jistotu jeli na pohotovost, kde mi po kontrole bylo sděleno, že se nejspíš přežral, tak jsem si říkala, že jsem hysterická a dobrý.. Druhý den jsem šla na kontrolu k veterinářce, ta je naštěstí velmi pečlivá. Vzala nám krev a dala na 4 hodiny kapačku, plus injekce.. Hned to odpoledne přišli výsledky krve, nejdřív se vet obávala slinivky atd.., ale všechny orgány podle testů v pořádku. Jediné co tak zvýšené leukocyty z 17 na 26. Výsledkem tedy bylo silný zánět v trávicím ústrojí.. Pejsek má už asi pátý den zvýšenou teplotu v rozmezí od 39,5 do 40,3. Díky lékům nám to vždy spadne na 38. Ještě doplním, že jsme potom byli ještě jednou na pohotovosti, dokonce s naší vet. Oba doktoři mu dělali rentgen, sono a vyšetření nikde nic..potom nás ještě vet vzala do ordinace na hodinu na kapačku. Pejsek má teď antibiotika (dvoje), plus prášky na zklidnění žaludku a dietu. Má otázka zní jestli ste někdo neměl se svým pejskem podobný problém.. a jestli je normální, že má to bříško chudák fakt pořád tak napjaté.. Ráno je vždy tak super (chce si dokonce hrát a venku popobíhá), k večeru se ale vždy horší a nemůže si chudák lehnout, chodí z pokoje do pokoje, když si lehne, tak je pak tak vyčerpaný, že mu musím pomoci vstát, jakmile bych se ho dotkla, tak vrčí.. v noci se třeba vzbouzím a vidím jak se mu to bříško třese a on čas od času přitáhne nohy a občas zasténá .. Je to hrozný. Asi to k tomu zánětu patří, protože ho prý má fakt silný podle zvýšení těch leukocytů, stejně mám ale takový strach.. jestli to je fakt k tomu. A poslední otázka, myslíte, že by mu na to pomohl heřmánek? Snažím se do něj pořád doplňovat tekutiny a aspoň ruku mi vždycky olízne a občas se i napije.

13.4.2016 18:06
Arni

XXX.XXX.111.238

Měli jsme taky problém se zánětem střev u pejska, ne až tak jak popisujete ale vet nám doporučil heřmánkový čaj s medem, ten pil vodu ne.Určitě zkuste nic tím nepokazíte.

13.4.2016 18:12
twingsy

XXX.XXX.116.23

No heřmánek zkouším., mám ho tedy naředěný vodou raději, aby to nebylo tak silné, ale je normálně z lekárny.. s tím medem nevím,.. Dnes jsem se ptala na piškot a ten pokoušet nemám. Pejsek dostal speciální granule pro gastro problémy a k tomu může jen kuřecí maso, ale nakonec asi i to vysadíme. A chvilku zkusíme jen ty granule, protože mi přijde, že když si to maso vezme, tak je mu pak ještě hůř..

13.4.2016 18:13
twingsy

XXX.XXX.116.23

A děkuju za tip.

13.4.2016 18:17
Arni

XXX.XXX.111.238

Tak nám doporučila vařené kuřecí s rýží která je rozvařená aby byla se šlemem nebo jak to nazvat, že to zklidnuje trávící trakt. Dietu 14 dní, piškoty nedoporučila, říkala nedávat.

13.4.2016 18:19
Arni

XXX.XXX.111.238

Ještě jsem zapomněl stravu dávat po malých dávkách co dvě hodiny a nenutit.

13.4.2016 19:24
twingsy

XXX.XXX.116.23

Ano tak to jsme dostali úplně stejně s tou rýží a kuřecím masem.. a potom asi za dva dny jsme dostali ty granulky.. a přesně všechno po malých dávkách.. Už doufám fakt v zlepšení, vím, že se žaludkem a celkově s tím je to na delší dobu, ale je to hrozné.. snad pomůže heřmánek!

13.4.2016 19:30
Arni

XXX.XXX.111.238

twingsy napsal(a):
Ano tak to jsme dostali úplně stejně s tou rýží a kuřecím masem.. a potom asi za dva dny jsme dostali ty granulky.. a přesně všechno po malých dávkách.. Už doufám fakt v zlepšení, vím, že se žaludkem a celkově s tím je to na delší dobu, ale je to hrozné.. snad pomůže heřmánek!

Věřím že se stav zlepší a držím palečky ať je lépe.

13.4.2016 19:42
ivulka2

XXX.XXX.155.174

twingsy napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost se zánětem žaludku u svého pejska.. U nás to začalo cca. před šesti dny jsem přišla domů z práce a pejsek byl úplně apatický, držel typickou polohu pro bolest břicha. V noci jsme pro jistotu jeli na pohotovost, kde mi po kontrole bylo sděleno, že se nejspíš přežral, tak jsem si říkala, že jsem hysterická a dobrý.. Druhý den jsem šla na kontrolu k veterinářce, ta je naštěstí velmi pečlivá. Vzala nám krev a dala na 4 hodiny kapačku, plus injekce.. Hned to odpoledne přišli výsledky krve, nejdřív se vet obávala slinivky atd.., ale všechny orgány podle testů v pořádku. Jediné co tak zvýšené leukocyty z 17 na 26. Výsledkem tedy bylo silný zánět v trávicím ústrojí.. Pejsek má už asi pátý den zvýšenou teplotu v rozmezí od 39,5 do 40,3. Díky lékům nám to vždy spadne na 38. Ještě doplním, že jsme potom byli ještě jednou na pohotovosti, dokonce s naší vet. Oba doktoři mu dělali rentgen, sono a vyšetření nikde nic..potom nás ještě vet vzala do ordinace na hodinu na kapačku. Pejsek má teď antibiotika (dvoje), plus prášky na zklidnění žaludku a dietu. Má otázka zní jestli ste někdo neměl se svým pejskem podobný problém.. a jestli je normální, že má to bříško chudák fakt pořád tak napjaté.. Ráno je vždy tak super (chce si dokonce hrát a venku popobíhá), k večeru se ale vždy horší a nemůže si chudák lehnout, chodí z pokoje do pokoje, když si lehne, tak je pak tak vyčerpaný, že mu musím pomoci vstát, jakmile bych se ho dotkla, tak vrčí.. v noci se třeba vzbouzím a vidím jak se mu to bříško třese a on čas od času přitáhne nohy a občas zasténá .. Je to hrozný. Asi to k tomu zánětu patří, protože ho prý má fakt silný podle zvýšení těch leukocytů, stejně mám ale takový strach.. jestli to je fakt k tomu. A poslední otázka, myslíte, že by mu na to pomohl heřmánek? Snažím se do něj pořád doplňovat tekutiny a aspoň ruku mi vždycky olízne a občas se i napije.

A jake ma dalši problem krom tohoto?prujem, zvracení ?

13.4.2016 19:48
twingsy

XXX.XXX.116.23

Ne, žádný jiný problém.. nezvracel nic, jako hovna má řidčí, ale nedá se říct průjem.. to až maximálně teď po práškách..

13.4.2016 20:23
ivulka2

XXX.XXX.155.174

twingsy napsal(a):
Ne, žádný jiný problém.. nezvracel nic, jako hovna má řidčí, ale nedá se říct průjem.. to až maximálně teď po práškách..

Tam bude uplně jinej problem než zánět žaludku a střev, při zánětu žaludku je prujem.nechutenství, zvracení ale u vás nic takového není...nepruchodnost žaludku nebo střev...cokoliv v žaludku, částečná torze žaludku či slinivky...

13.4.2016 20:28
twingsy

XXX.XXX.116.23

Neprůchodnost byla vyloučena rentgenem i sonem, torze žaludku také vyloučena a hlavně to už by dávno nepřežil (navíc se jedná o borderkolii, ti na to nejsou tak náchylní). O torzi slinivky jsem neslyšela, ale právě orgány podle testů v pořádku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2016 20:29

ivulka2 napsal(a):
Tam bude uplně jinej problem než zánět žaludku a střev, při zánětu žaludku je prujem.nechutenství, zvracení ale u vás nic takového není...nepruchodnost žaludku nebo střev...cokoliv v žaludku, částečná torze žaludku či slinivky...

Taky mně to přijde divné... Můj pes měl jako 4 a půl měsíční štěňátko silný zánět žaludku, byl v nemocnici necelé 2 dny - na kapačkách a potom měl přísnou dietu a léky. Hodně zvracel, několik hodin v podstatě v kuse, nechtěl pít a když se trochu napil tak vyzvracel i vodu, měl i průjem pak. Ale nic z toho co popisujete. Já bych jela na pohotovost nebo jinou veterinu. Může to být opravdu spíš ta neprůchodnost nebo náběh na torzi.

13.4.2016 20:32

twingsy napsal(a):
Neprůchodnost byla vyloučena rentgenem i sonem, torze žaludku také vyloučena a hlavně to už by dávno nepřežil (navíc se jedná o borderkolii, ti na to nejsou tak náchylní). O torzi slinivky jsem neslyšela, ale právě orgány podle testů v pořádku.

Tak nevím, ale na zánět žaludku nebo střev se mně to nezdá... ale nejsem odborník, je to jen můj laický názor. A to vyšetřili pejska odborníci nebo "praktický všeobecný" veterinář?

13.4.2016 20:35
ivulka2

XXX.XXX.155.174

twingsy napsal(a):

Plemeno v tom nehraje roli, prostě to co popisujete není jen zánět žaludku a střev... při tom by reagovala rychle na antb, i na kapačku a určitě by nebylo tvrde břicho.Torze žaludku muže být i častečná kdy žaludek je jen pootočen tak...
Problem muže být v žaludku muže tam být něco co nebude na rtg vidět a stejně tak to muže být ve střevě, měla jsem před 5 lety něco podobného a problem byl nakonec častečně ucpane střevo které se protrhlo, operace byla bohužel pozdě.

13.4.2016 20:49

ivulka2 napsal(a):
Plemeno v tom nehraje roli, prostě to co popisujete není jen zánět žaludku a střev... při tom by reagovala rychle na antb, i na kapačku a určitě by nebylo tvrde břicho.Torze žaludku muže být i častečná kdy žaludek je jen pootočen tak...
Problem muže být v žaludku muže tam být něco co nebude na rtg vidět a stejně tak to muže být ve střevě, měla jsem před 5 lety něco podobného a problem byl nakonec častečně ucpane střevo které se protrhlo, operace byla bohužel pozdě.

Nebo torze sleziny? nebo nějaký jiný průšvih v břišní dutině... ale není možné, aby ten pes měl zánět žaludku bez zvracení.

13.4.2016 20:54
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo torze sleziny? nebo nějaký jiný průšvih v břišní dutině... ale není možné, aby ten pes měl zánět žaludku bez zvracení.

Souhlas a hlavně řešila bych to co nejrychlej...antb i kapačky dávají zadavatelce trochu času ale pokud je tam nějaký mechanický prušvih tak ten čas pak při operaci bude chybět..

14.4.2016 09:48
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Tak jak jste na tom ?

14.4.2016 12:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Nebo torze sleziny? - ale tu by na sonu našli. Vím to, protože nám po tom také pátrali, ale tam to signalizuje ten rozpad(jestli si dobře vzpomínám) červených krvinek(my ho měli, torze sleziny to ale nebyla, jiný důvod) Ale bude to něco jiného, ATB na zánět zabírají už druhý den...Tohle zní opravdu dost vážně. Divné je, že se stav k večeru horší.

14.4.2016 12:30
ivulka2

XXX.XXX.155.174

lesnížínka napsal(a):
Nebo torze sleziny? - ale tu by na sonu našli. Vím to, protože nám po tom také pátrali, ale tam to signalizuje ten rozpad(jestli si dobře vzpomínám) červených krvinek(my ho měli, torze sleziny to ale nebyla, jiný důvod) Ale bude to něco jiného, ATB na zánět zabírají už druhý den...Tohle zní opravdu dost vážně. Divné je, že se stav k večeru horší.

Není sono jako sono a stejně tak veterinář...mě tehdy veterinář velmi dobrý tvrdíl že jde o selhání ledvin..

15.4.2016 12:08
twingsy

XXX.XXX.116.23

Včera byl náš pejsek celý den na pozorování u našeho vet, zjistilo se, že ho bolí hlava a ty křeče a nemohl se postavit se zjistilo, že trpí bolestí svalstva (nejvíce na krku), k tomu ty vysoké teploty, podle krve zase všechno vypadá na zánět.. Konečná diagnóza: meningitida (zánět mozkových blan).

Nejhorší je, že nikdo zpočátku ani my netušili, že ho bolí hlava a svaly. To se začalo projevovat až tím jak se nemohl zvednout a ani žrát nechtěl.

Přidám ještě pár příznaků: rozhodně teploty (měl v kuse v rozmezí od 39,5 do 40,5), nezvracel, neměl průjem, apatie, neustálé přecházení, bolest svalstva, křeče, nemohl se postavit na zadní nohy, nevrlost (asi by nás i pokousal), nechtěl moc otvírat pusu.., spavost (zavíraly se mu oči).

Dneska začínáme s léčbou, tak snad do zabere. :).

15.4.2016 12:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak hlavně, že se příčina našla a teď už to bude jen lepší O této nemoci moc nevím, u psů už vůbec nic. Veterinářky, lékařky...dá se to ještě podle něčeho(rozborů) zjistit? Pes těžko řekne, že ho bolí hlava

15.4.2016 12:32
Arni

XXX.XXX.10.115

Takže vše jinak. Držím palce ať se uzdraví.

15.4.2016 13:11
twingsy

XXX.XXX.116.23

No, dá se to zjistit odebráním mozkomíšního moku z obratle, to jsme nepodstoupili, protože by pes musel být v narkóze. Z krve se to nepozná, max budou zvýšený ty leukocyty (zánětlivé buňky). Děkujeme. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík