Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak odnaučit psa (kavalír,2 roky) čůrat v domě? Pravidelně ho pouštíme na zahradu vyčůrat, ale hned jak přijde, tak hned něco počůrá. Zkoušela jsem ho plesknout novinami, strčit mu tam ťapku, čumák, ale nic nepomohlo. Nikde jinde nečůrá, jenom na verandě, kde je v kleci králík. Potřebuji pomoc.
Děkuji mockrát.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A to začal dělat až teď...nebo to dělá od mala?
Nebo jestli nechce přeznačkovat pach králíka...když tam králík nebyl, tak tam taky čůral?
Jak odnaučit psa čůrat v domě?
""
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=zna%C4%8Dkuje+doma&sort=1.
Timmíček
napsal(a):
Králíka jsme měli dřív než psa. Čůrat na všechno začal tak před měsícem. Nevím, čím by to mohlo být.
No mě to přijde, že se něco událo, proč to pejsek dělá (dospěl a začal překrývat pach králíka...žárlí na králíka...prostě nějaká změna, která se udála a předtím se to nedělo)...pokud dospělej pes začne doma čůrat (a není to ze zdravotních důvodů, tak určo něco psychického např. truc...vyžadování pozornosti atd.)...
Někdy to pejsci začnou dělat např. když do rodiny přijde mimčo a najednou si pejska nikdo nevšímá...do té doby bezproblémový pes začne doma loužičkovat, ničit věci, aby si ho někdo všímal, byť je to potrestání...ale je to pozornost...
Jak dlouho to dělá? Nebyla u vás návštěva se psem ? Nedostane se do zahrady cizí, větší pes ? Že by značkoval terasu - tady už je to fakt moje !
Nemyslím, že by to byla choroba, to by se počůrával i v chodbě, kuchyni. Něco vám tím sděluje, je na vás, přečíst, co vám tím říká.
Netrestala bych ho. Mohl by si zvolit horší způsob sdělování - např. okousat dveře.