MichalKopecky
XXX.XXX.112.240
Dobrý den,
tento problém pro mne velmi spěchá, tak se omlouvám, že vynechám nějaké možná podstatné informace.
Máme pejska 3 roky (budu psát jako "my" ale pejsek není můj, takže nevím ani přesně plemeno, ale na 95% labrador). Pejsek nikdy nikoho nekousl, je hodný, žije venku, má zahradu, dostatek jídla, atp. Ale bohužel je doma taková situace, že žena + 2 děti se odstěhovali a doma zůstal otec s pejskem a samozřejmě na pejska není již tolik času.
Jenže pejsek cca 2 týdny na to začal utíkat a to takovým stylem, že rozkousá plot a běhá po okolí a pak se třeba sám od sebe vrátí, ale jezdí u baráku auta, tak jsme byli nuceni ho dát, když byl pejsek doma sám, na provaz, ten měl cca 6 metrů, ale když pán přišel domu, bylo vše rozkousáno, tim myslíme všechno možné co bylo v dosahu 6 metrů. Tak se to zkusilo ještě jednou, ale to už pejsek se skoro uškrtil, protože skočil do takové díry a provaz ho škrtil. S pejsek se chodí na procházky, jenže teď je již schopný utéct, i když je páníček doma.
Tato situace trvá cca 2-3 týdny a jsme si bezradní, pejsek je člen rodiny, ale bohužel s ním nejde být neustále. zmiňovaná žena + 2 děti za pejsek jedou cca za 3 dny, ale to očividně moc nepomáhá.
Dokážete nám prosím pomoci?
Děkuji.
To bude asi docela těžké poradit - myslíte, že je to tím, že má velkou vazbu na tu část rodiny, která se odstěhovala? To by pak bylo lepší, kdyby si ho vzali oni, nebo kdyby nějaký čas nejezdili, nebo když přijedou, psa si nevšímali, nechodili s ním ven atd. A současně se mu velmi věnoval jeho "nový" pán. Ale je jasné, že to pro ty lidi nemusí být reálné.
Nebo je taky možné, že pes utíká z jiného důvodu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
MichalKopecky
napsal(a):
Dobrý den,
tento problém pro mne velmi spěchá, tak se omlouvám, že vynechám nějaké možná podstatné informace.
Máme pejska 3 roky (budu psát jako "my" ale pejsek není můj, takže nevím ani přesně plemeno, ale na 95% labrador). Pejsek nikdy nikoho nekousl, je hodný, žije venku, má zahradu, dostatek jídla, atp. Ale bohužel je doma taková situace, že žena + 2 děti se odstěhovali a doma zůstal otec s pejskem a samozřejmě na pejska není již tolik času.
Jenže pejsek cca 2 týdny na to začal utíkat a to takovým stylem, že rozkousá plot a běhá po okolí a pak se třeba sám od sebe vrátí, ale jezdí u baráku auta, tak jsme byli nuceni ho dát, když byl pejsek doma sám, na provaz, ten měl cca 6 metrů, ale když pán přišel domu, bylo vše rozkousáno, tim myslíme všechno možné co bylo v dosahu 6 metrů. Tak se to zkusilo ještě jednou, ale to už pejsek se skoro uškrtil, protože skočil do takové díry a provaz ho škrtil. S pejsek se chodí na procházky, jenže teď je již schopný utéct, i když je páníček doma.
Tato situace trvá cca 2-3 týdny a jsme si bezradní, pejsek je člen rodiny, ale bohužel s ním nejde být neustále. zmiňovaná žena + 2 děti za pejsek jedou cca za 3 dny, ale to očividně moc nepomáhá.
Děkuji.
Místo provazu řetěz.
napsal(a):
Místo provazu řetěz.
ale to už pejsek se skoro uškrtil, protože skočil do takové díry a provaz ho škrtil a hlavně přivázat někam, kde nebude hrozit, že pes skočí do nějaké díry
Začít se mu věnovat, třeba procházky nestačí, začít cvičit, schovávat mu různé věci které bude hledat, aportovat a vybudovat si se psem vztah.
marcelaamax
napsal(a):
ale to už pejsek se skoro uškrtil, protože skočil do takové díry a provaz ho škrtil a hlavně přivázat někam, kde nebude hrozit, že pes skočí do nějaké díry
Začít se mu věnovat, třeba procházky nestačí, začít cvičit, schovávat mu různé věci které bude hledat, aportovat a vybudovat si se psem vztah.
No samozřejmě, ale možné je také to, že už je to navyklé chování. A pokud někdo neumí přivàzat psa tak, aby se mu nic nestalo, tak to potom nevím. Ale doufala jsem, že tu práci zadavateli někdo vysvětlí.
My pokud necháme otevřená vrata na zahradu, tak se starší pes také vydá na procházku. Ale je to zahrada za vesnicí, kde není silnice ani nic nebezpečného. Pes už špatně chodí, takže dojde do půlky zahrady a jde domů. Taky to má asi už navyklé chování.
A ještě si vzpomínám na baseta, kterého jsme měli u rodičů když jsem byla malá. Pravidelně utíkal k pánovi z vesnice, aby se nažral šrotu pro prasata Ten by byl fakt schopný se nažrat k prasknutí.
Jinak o tom, jak se psovi věnovat, jak ho zaměstnat tak toho tady bylo spousta, to si zadavatel může dohledat.
Aj mne začala fena utekať, aj napriek tomu, že som sa jej dosť venoval. Vyriešil som to tak, že namiesto plota som tam dal trapézové plechy alebo skúste elektrický ohradník.
MichalKopecky
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Pro psa nastal dost podstatný zlom. Odešla mu ta část smečky, která se mu očividně věnovala nejvíc a na kterou asi měl největší vazdu. Já vidím řešení buďto v tom, aby si psa vzala ta paní s dětmi - pokud má tu možnost mít psa u sebe. A bylo by to pro něj nejlepší řešení. Další možností je, že se do toho hodně napře ten pán, který se psu bude věnovat. Nejen procházkováním, ale tím, že si s ním bude hrát, povídat, cvičit ho. Prostě psa zaujme, stane se jeho opravdovým pánem a pes tak získá určitou jistotu. Zároveň je ale nutné psu zabránit v utíkání a to buď tedy důkladným plotem, nebo tím že zabezpečím psa. Nejlépe z mého pohledu, že pes po dobu nepřítomnosti majitele bude doma (kde si třeba ale bude muset nejdříve navyknout - soudě podle toho rozkousaného), no a nebo dobrá bouda s kotcem pro dobu nepřítomnosti majitele a v jeho přítomnosti musí majitel zajistit, že pes bude mít důvod s ním na té zahradě být (tedy to zmiňované hraní, cvičení, povídání si - tedy intenzivní kontakt). Pokud byl pes silně vázán na tu paní a ona si ho k sobě nemůže vzít, asi bych ten kontkat přerušila úplně, je to pro psa postupně snesitelnější.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.15.2
Bych řekla, že se pes brutálně nudí a popravdě, ani se mu nedivim...
Bez nějakého vyžití pes hledá zábavu a prostě si jí našel...
Psa bych brala na procházky, zaměstnala hlavu, je to přece jen lovecký pes, kterej potřebuje makat
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bych řekla, že se pes brutálně nudí a popravdě, ani se mu nedivim...
Bez nějakého vyžití pes hledá zábavu a prostě si jí našel...
Psa bych brala na procházky, zaměstnala hlavu, je to přece jen lovecký pes, kterej potřebuje makat
Nikde nevidím informaci o tom, že by se mu málo věnovali. Asi by to měl zadavatel doplnit, jak moc se mu věnují.
Třeba je to fakt jen tím, že teskne po té druhé části rodiny.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.15.2
marcelaamax
napsal(a):
Nikde nevidím informaci o tom, že by se mu málo věnovali. Asi by to měl zadavatel doplnit, jak moc se mu věnují.
Třeba je to fakt jen tím, že teskne po té druhé části rodiny.
"otec s pejskem a samozřejmě na pejska není již tolik času."
Z toho jsem usoudila, že pes je na zahradě a nazdar...
Taky se přikláním k tomu, že se pes začal nudit a tesknění po paní s dětma...