Dobrý den, potřebovala bych pomoct. Mám dva pejsky, maltézáčka Jonáška, který je dost agresivní na většinu psů, je hrozný rapl asi jako většina malých psů :D a potom mám labradora Coudyho, to je naprostý kliďas, psi mu nevadí, dokud nevidí, že vadí Jonáškovi, ale ani jeden se mi ještě nikdy nepopral s žádným psem. Přítel má mopse Mikýska, kterému jsou 2 roky, ale má ho doma teprve třetí týden, takže prvních pár dní prodělal dost stresu, protože páníčci na něj neměli čas a nabízeli ho na prodej. A chtěli by jsme je seznámit aby jsme je mohli brát na společné procházky a tak. Ale nechceme Mikýska vystavovat zase dalšímu zbytečnému stresu, jinak Miky je moc hodný, na psy jenom štěká a bývalá majitelka říkala, že velkých psů se ze začátku bojí, ale pak je s nima v pohodě. Ale vůbec nevím jak na seznámení dospělých psů, ještě když ty moji tvoří dohromady smečku, je jasný, že nesmí být pohromadě..tak bych vás chtěla poprosit o radu. :).
Pomalu. Hlavně se nebát. Tak jako tak se "střetnout" musí. Viděl bych to na to, krotit toho největšího pruďase. V tom případě toho nejmenšího hafana. Já mám poděse a je třeba být prostě na pozoru. Pokud uvidíte, že ho skutečně dostane do kouta, musíte prudiče odvolat, odtáhnout a zklidnit. Pak hodně využívejte toho kliďase laba k tomu, aby si na něj zvykl. Vždy cestou nejmenšího odporu. Toho mopse hlavně nelitujte a neodnášejte a tak. Ten Labik je v tomto případě voditko na to, aby si zvykl mops a potom k tomu agresor.
Praktikuji to na té své vůči jiným psům, které zatlačí do kouta a funguje to. Taky je důležité, že si to ti hafani "vyříkají". Ale vždy byste měli být ve střehu. Hlavně Vy nesmíte být nervozní a vždy je nutné být pánem situace.
Choc_Lab
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych pomoct. Mám dva pejsky, maltézáčka Jonáška, který je dost agresivní na většinu psů, je hrozný rapl asi jako většina malých psů :D a potom mám labradora Coudyho, to je naprostý kliďas, psi mu nevadí, dokud nevidí, že vadí Jonáškovi, ale ani jeden se mi ještě nikdy nepopral s žádným psem. Přítel má mopse Mikýska, kterému jsou 2 roky, ale má ho doma teprve třetí týden, takže prvních pár dní prodělal dost stresu, protože páníčci na něj neměli čas a nabízeli ho na prodej. A chtěli by jsme je seznámit aby jsme je mohli brát na společné procházky a tak. Ale nechceme Mikýska vystavovat zase dalšímu zbytečnému stresu, jinak Miky je moc hodný, na psy jenom štěká a bývalá majitelka říkala, že velkých psů se ze začátku bojí, ale pak je s nima v pohodě. Ale vůbec nevím jak na seznámení dospělých psů, ještě když ty moji tvoří dohromady smečku, je jasný, že nesmí být pohromadě..tak bych vás chtěla poprosit o radu. :).
Psi seznamit hlavne na neutralni pude, tedy venku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pomalu venku, aby měl každý dostatečný prostor. Ne hned k sobě, pokud si nepadnou do náruče.
Se svým machýrkem to dělám tak, že jdeme se psem vedle sebe v dostatečné vzdálenosti. Moc se nezastavujeme, aby neměl čas řešit. Po chvíli ho vyhrožování přestane bavit, začne se s konkurencí normálně oťukávat a většinou se skamarádí.
Choc_Lab
napsal(a):
Nechte nejdřív mopsíka, aby se doma trochu usadil, aby získal především důvěru k novému páníčkovi. A taky čas novému páníčkovi, oťukat si pesana, zjistit, jak reaguje a proč. A pak teprv seznamujte své psy. A já bych to udělala na etapy. Ne vzít oba svoje pesany najednou, ale nejdřív jednoho. S tím, že oba psi budou pochopitelně na neutrální půdě - někde venku, kde to nezná ani jeden, oba na vodítku. A nejdřív jen tak bezkontaktně- tak jak píše Ollie. Pak postupně situaci uvolňovat, podle toho, jak budou pesani reagovat. A nejdřív bych vzala maltézáka, aby si situaci osahal a uklidnil se. Mopsovi musí dát páníček ochranu a pocit bezpečí (ale ne žádný litování, to ne) a až pak bych zapojila labroše. Poookud, pokud by tedy nefugnovalo to, že když labroš nějakého psa bere v pohodě, že ho pak bere i maltézák, pak to logicky otočit. Alle určitě bych pro přehlednost situace /nejevíte se mi jako zkušení/, seznamovala postupně.