Slovensky čuvač.. poradte

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2016 13:37
janulka janka

XXX.XXX.71.6

Chceme si koupit čuvača na vesnici jako rodinny prirastok aj dobreho stražnika prosim vas o rady jakej je povahy neco o plemene vic chceme vedet dekujeme za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2016 13:53

Znala jsem osobně jen jednoho...od sousedů...povahou bych ho přirovnala něco mezi pastevcem a ovčákem...při hlídání zbytečně neštěkal a docela slušně poslouchal, svojí rodinu miloval, nebyl bezdůvodně nebo přehnaně agresivní...ale nevím zda je to pro ně typické...

20.3.2016 18:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Znala jsem osobně jen jednoho...od sousedů...povahou bych ho přirovnala něco mezi pastevcem a ovčákem...při hlídání zbytečně neštěkal a docela slušně poslouchal, svojí rodinu miloval, nebyl bezdůvodně nebo přehnaně agresivní...ale nevím zda je to pro ně typické...

Já asi nejsem nezaujatá, protože u nás na vesnici(jsme na československém pomezí) byla za mého dětství velká móda čuvačů. Všichni byli v kotcích či na řetězech hlavně proto, že pokousali každého, kdo k nim přišel, většinou byla pokousaná i rodina. Proč nevím, ale tady byli zařazení jako dost agresivní bestie, laicky řečeno PS. pochopitelně to všechno byli nepapíroví psi, takže bůhví čím šmrncnutí

Neregistrovaný uživatel

20.3.2016 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Povahou je to téměř pastevec... (přesně, jak píše sardullah - něco mezi pastevcem a ovčákem).
Je svérázný, ke své rodině milující, k cizím nedůvěřivý. Pokud se čuvačovi vládne pevnou laskavou rukou, tak je to perfektní pes, pokud ovšem pozná, že jste oproti němu slabí, tak se se zlou potážete. Čuvač není úplně lehce ovladatelný, jako třeba německý ovčák nebo retrívr, je to téměř samostatný pes, tedy člověka nepotřebuje mít za zadkem a nepotřebuje od člověka diktovat co má a nemá dělat. Při krizových situacích reaguje spontánně - tedy né na povel, ale podle svého vědomí a svědomí - sám od sebe si vyhodnotí zda je potřeba situaci řešit nebo ne.
Tedy prostě nebude hopsat na povely, jako Německý ovčák. Samozřejmě pokud najdete vhodnou motivaci, povely se naučí, ale pokud si vyhodnotí nějakou situaci po svém, na povely se ti vykašle.

Nejlepší je, sebrat svou rodinu a jeďte se podívat na výstavu - okoukneš chovatele i psy. Domluv se u chovatele na návštěvě a jeď se podívat, jací čuvači jsou - samozřejmě plno věcí ti řekne i sám chovatel.

20.3.2016 19:05

U nás majú susedia čuvačov. Jeden je uštekaný a druhý dominantní už ako šteňa. Čuvač potrebuje majiteľa, ktorý má pevnú ruku. Počul som aj o čuvačoch, ktorí boli na salaši a pohrýzli cudzích ľudí aj svojho majiteľa, preto treba kupovať jedine s pp.

20.3.2016 19:05

janulka janka napsal(a):
Chceme si koupit čuvača na vesnici jako rodinny prirastok aj dobreho stražnika prosim vas o rady jakej je povahy neco o plemene vic chceme vedet dekujeme za rady

Chovám čuvače více než 40 let.Čuvač, pes, je je dost samostatný, vyžaduje od mládí jasnou a důslednou výchovu, přirozenou autoritu.Rád s člověkem spolupracuje, rád se učí, ale na splnění vyřčených povelů se musí trvat.Většina psů je k cizím nedůvěřivá a někdy mohou být i agresivní.Pokud máme návštěvu, psi zavíráme.Někdy totiž stačí když návšteva na něco sáhne, vezme do ruky a pes má snahu vystartovat a hlídat si to.Feny bývají mírnější, pro laiky lépe vychvatelné, odpustí i nějakou tu chybu ve výchově, což ledaskterý pes ne.
Pokud chcete ještě něco vědět, napište.Klidně i na SZ.Mám čuvače i na pasení koz.

20.3.2016 19:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Povahou je to téměř pastevec... (přesně, jak píše sardullah - něco mezi pastevcem a ovčákem).
Je svérázný, ke své rodině milující, k cizím nedůvěřivý. Pokud se čuvačovi vládne pevnou laskavou rukou, tak je to perfektní pes, pokud ovšem pozná, že jste oproti němu slabí, tak se se zlou potážete. Čuvač není úplně lehce ovladatelný, jako třeba německý ovčák nebo retrívr, je to téměř samostatný pes, tedy člověka nepotřebuje mít za zadkem a nepotřebuje od člověka diktovat co má a nemá dělat. Při krizových situacích reaguje spontánně - tedy né na povel, ale podle svého vědomí a svědomí - sám od sebe si vyhodnotí zda je potřeba situaci řešit nebo ne.
Tedy prostě nebude hopsat na povely, jako Německý ovčák. Samozřejmě pokud najdete vhodnou motivaci, povely se naučí, ale pokud si vyhodnotí nějakou situaci po svém, na povely se ti vykašle.

Nejlepší je, sebrat svou rodinu a jeďte se podívat na výstavu - okoukneš chovatele i psy. Domluv se u chovatele na návštěvě a jeď se podívat, jací čuvači jsou - samozřejmě plno věcí ti řekne i sám chovatel.

Dobře vycvičený čuvač, reaguje i v krizových situacích na povel člověka.Narozdíl třeba od tibetské dogy, která, když už se rozhodne, tak neslyší.Čuvače odvolám ikdyž vyrazí do ůtoku.
Léta jsem čuvače cvičila na cvičáku a spousta měla i zkoušky ZVV2, účastnili jsme se závodů.Čuvač cvičí rád, když se to s ním umí.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2016 19:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Dobře vycvičený čuvač, reaguje i v krizových situacích na povel člověka.Narozdíl třeba od tibetské dogy, která, když už se rozhodne, tak neslyší.Čuvače odvolám ikdyž vyrazí do ůtoku.
Léta jsem čuvače cvičila na cvičáku a spousta měla i zkoušky ZVV2, účastnili jsme se závodů.Čuvač cvičí rád, když se to s ním umí.

Ano, jenž to jsou ti čuvači, co "makají"... a těch zas tolik není...
Většina končí na zahradách či kotcích, protože přesně klíčové je: "důslednost". Na kterou jejich majitelé kašlou.

Mého pastevce taky odvolám, když jde do útoku, za jakékoliv situace. V ČR je nás jen pár (asi 5 lidí), kdo má nějaké zkoušky se šarplanincem.

20.3.2016 20:07

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, jenž to jsou ti čuvači, co "makají"... a těch zas tolik není...
Většina končí na zahradách či kotcích, protože přesně klíčové je: "důslednost". Na kterou jejich majitelé kašlou.

Mého pastevce taky odvolám, když jde do útoku, za jakékoliv situace. V ČR je nás jen pár (asi 5 lidí), kdo má nějaké zkoušky se šarplanincem.

Kdysi jsem se setkala s pánem, myslím, že se jmenoval Pondělíček nebo tak nějak podobně, ten měl šarplanince se zkouškami, ale to už je tak 25 let.

20.3.2016 20:24

Kdysi jsem se setkala s pánem, myslím, že se jmenoval Pondělíček nebo tak nějak podobně, ten měl šarplanince se zkouškami, ale to už je tak 25 let.

Pan Jiří Pondělíček, CHS Z Cerhovických drah.

20.3.2016 21:13

Pan Jiří Pondělíček, CHS Z Cerhovických drah.

Jestli měl šarplanince s zkouškami, tak ano.Kdysi jsme se setkali na nějaké výstavě a bavili o výcviku.

20.3.2016 22:27
tetrivek

XXX.XXX.210.52

Naše rodina po několik generací chovala NO. Jenže tohle plemeno je už jiné než kdysi. Teď máme prvního čuvače, je mu pět let. Je to doslova zlatý pes. Skvěle hlídá, miluje celou rodinu, opravdu veliký mazel. NO potřeboval práci, jinak se nudil. Čuvač si práci najde, když zrovna nemáte čas, doslova pořád obíhá celý pozemek a vše kontroluje i svá svěřená zvířata. Pokud je návštěva vítaná, tak ho ani nemusíme zavírat. Je to takový rodinný a hlavně procházkový pes. I na procházce si Vás hlídá, takže na to pozor. Nemá žádné zkoušky a ani extra výcvik a je ovladatelný. Někdy trochu tvrdohlavý...ale jinak super pes. To jak lidé píší že skončil na řetězu, kouše a bojí se ho celá rodina, tak podle mě s tou rodinou ten pes asi ani nežil. Nechce to žádné dokazování nadřazenosti atd. jen lásku, cit a rozum. Tomu našemu stačilo od mala hodně mazlení, procházky a poznávání všeho nového.

21.3.2016 03:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

tetrivek napsal(a):
Naše rodina po několik generací chovala NO. Jenže tohle plemeno je už jiné než kdysi. Teď máme prvního čuvače, je mu pět let. Je to doslova zlatý pes. Skvěle hlídá, miluje celou rodinu, opravdu veliký mazel. NO potřeboval práci, jinak se nudil. Čuvač si práci najde, když zrovna nemáte čas, doslova pořád obíhá celý pozemek a vše kontroluje i svá svěřená zvířata. Pokud je návštěva vítaná, tak ho ani nemusíme zavírat. Je to takový rodinný a hlavně procházkový pes. I na procházce si Vás hlídá, takže na to pozor. Nemá žádné zkoušky a ani extra výcvik a je ovladatelný. Někdy trochu tvrdohlavý...ale jinak super pes. To jak lidé píší že skončil na řetězu, kouše a bojí se ho celá rodina, tak podle mě s tou rodinou ten pes asi ani nežil. Nechce to žádné dokazování nadřazenosti atd. jen lásku, cit a rozum. Tomu našemu stačilo od mala hodně mazlení, procházky a poznávání všeho nového.

21.3.2016 06:43

"To jak lidé píší že skončil na řetězu, kouše a bojí se ho celá rodina, tak podle mě s tou rodinou ten pes asi ani nežil. Nechce to žádné dokazování nadřazenosti atd. jen lásku, cit a rozum"

Do dvou vět shrnuta podstata a to nejen pro toto plemeno

21.3.2016 06:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Věřím, ale vy jste v podstatě profík. Nedá se to srovnat s rodinou, která si chce koupit čuvače jen tak na zahradu, třeba proto, že je tak hezký jako retrívr, jen líp hlídá...a není to už tak profláknuté plemeno...

21.3.2016 06:53
aha

XXX.XXX.41.2

Když jsem byla malá, vybavuji si čuvače u sousedů, byl zavřený v kotci, byl zlý, majitelka se ho bála pustit i ke svým nejbližším, směla k němu jen ona. Měli ho od mala, ale jakým způsobem vychovávali, to si už nepamatuju.

Nyní má čuvače kamarád, je to hrozný trdlo, mazel, miluje zatím každého koho potká, jenže na něj nemají dostatek času, takže si našel zábavu sám, utíká a to tak, že přeskočí i 2m plot, takže je to super skokan. Když by dostal to, co by si zasloužil - čas a důslednou výchovu, byl by to určitě super pes.

21.3.2016 10:34
conie

XXX.XXX.206.202

Mám 2 šarplanince, před pořízením mladé feny jsem vážně uvažovala o čuvačce a zjišťovala si všechno možné. Po vyhodnocení zkušeností a všech zjištěných poznatků jsem došla k názoru, že čuvač je povahou hodně podobný pastevci, ale je temperamentnější a "divočejší". Šarplaninec mi vyhovuje povahou lépe, se starší fenou mám také složené zkoušky poslušnosti a tak jí teď dělá společnost 6 měsíční pastevčí "mimino". Pokud jde o zadavatele, dobře si vše zjistěte, seznamte se s plemenem osobně, zajistěte dobré ploty kolem celého pozemku a pokud vás nadšení nepřejde, jděte do toho. Jen bych radši volila fenu, její výchova bývá jednodušší.

21.3.2016 16:25
tetrivek

XXX.XXX.210.52

Náš čuvač je dominantní na stejně velké psy. Feny, štěňata a malé psi má rád. Skáče hodně vysoko, doma říkáme že je jako kůň. Ale přeskakuje jen plůtek u slepic, který má 1,20m. Kolem zahrady máme plot klasický 1,50m + podezdívka a nikdy to nepřeskočil. Je to pes venkovní, rád leží na sněhu. I v zimě, kdy člověk není zase tolik venku, tak při práci u zvířat se vysloveně vtírá. Sedne si k noze a hlavou Vám drcá do ruky. Když venku štípete dříví, stojí na zadních opřený o špalek a chce se mazlit. Když ho odeženete a spadne vám dřevo ze špalku rád Vám ho podá. Ten náš rád aportuje a to sním trénuje i můj tříletý syn. Když hlídá za vraty kouká do oken, jestli se taky díváme. Je pravda že za plotem pouští dost hrůzu a lidé, kteří ho neznají se ho dost bojí. Ale známý a sousedi ho znají z procházek a z návštěv, a ty si ho rádi hladí. Dřív jsem se bála třeba když přišla návštěva s malým dítětem, aby ho nepovalil nebo něco. Ale přesvědčil mě že od dětí si nechá všechno líbit. Teda pod naším dohledem. Je to pes, kterého jsem pořídila mým rodičům, kteří jsou v předdůchodovém věku a chodí do práce. A mamka říká jak je to šikovný pes, že už by jiné plemeno nechtěla. I když po šarplanincovi taky pokukovali. Nemám to k nim daleko a tak tam taky trávíme hodně času. I když doma chováme jen lovecké psi. Už jsem se s tím smířila, že asi nebudu mít svého hlídače. Jen Vám píšu jak se žije s čuvačem. Ale takhle se žije pomalu s každým psem.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2016 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Jojo, Pondělíček byl také první vážně pokousaný člověk svým šarplanincem...

23.3.2016 10:27
marcelaamax

XXX.XXX.214.226

Čuvače měla babička když jsem byla hodně malá, moc si ho nepamatuji, ale byl to prý dobrý hlídač.

V současnosti mám kamarádku, která má čuvače dva - psa a fenu. Psi teda hlídají, ale také jsou uštěkaní. V době kdy jsem u nich byla, bylo feně cca 8 měsíců, ale to hlídaní asi odkoukala od psa a hlídala už také.

U kamarádky jsme grilovali a psi si nás pořád hlídali, jakmile jsme se zvedli tak zbystřili a hlídali. Když jsme se někam rozešli tak šli s námi a štěkali. Ale asi uštěkanost nebude vlastnost čuvače, jen třeba pes byl výjimka a fena to okoukala.

Když už jsme u kamarádky seděli dlouho, tak pak i přišli a nechali se pohladit, ale pořád si drželi odstup.

23.3.2016 10:36
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Můj děda měl čuvače a byl to poměrně ostrý pes.
Ale nevím, nakolik záleží na výchově a nakolik na vrozených vlastnostech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík