Dobrý den, prosím o radu, zda je vhodné cestování a výlety autem s hárající fenkou. Chtěli bychom s naší fenečkou ruské barevné bolonky na podzim absolvovat dovolenou v Česku.
Protože hárá právě teď, předpokládám, že další / druhé / hárání může přijít v období dovolené. Máme první fenku, bude jí 8 měsíců, před ní dva psy a s tímto nemáme zatím zkušenosti. Byla by to pro fenečku nějaká zátěž a je lepší v těchto týdnech pobývat raději doma ? Děkuji za odpověď.
Druhé hárání může přijít v různém intervalu. Do kempu, nebo penzionu, kde třeba můžou být jiní psi, bych jí nebrala s ohledem na nervy svoje a okolí.
Nějaké běžné výlety, na vodítku, s normálním přizpůsobením počasí, pitným režimem, by neměl být problém.
Zjistěte si předem, kam jedete.
Když naše současná fenka poprvé hárala, byli jsme pozváni na sraz s jejími rodiči a sourozenci. Nechtěla jsem jet, ale kamarádka mě přesvědčila, ať netrhám partu, že tam stejně "kluci" nepřijedou atd. Naši kluci nepřijeli, ale sraz se konal v místě, kde bylo hromada cizích psů a byli jsme tam za blbce, co tam taháme hárající fenu. Jeli jsme kvůli tomu 100km a byla to pro všechny pěkná otrava.
Tak možná v té době třeba ani hárat nebude.
Když už, tak bych se asi dovolené nevzdávala. Je to malé plemeno, čistotu myslím zvládnete udržet. Výlety, kdyby byli nějací "vesničtí dotěrníci", tak popojedete o kus autem, nebo takhle malou fenku poponesete, myslím, že se to dá zvládnout. Ale záleží na Vás, aby Vám to nedělalo zbytečný stres - to musíte vědět Vy. Oplocený pozemek, na to bych moc nespoléhala, fenku mějte raději uvnitř.
danielan
napsal(a):
Měli bychom být sami na pronajaté chatě s oploceným pozemkem, bez dalších psů, ale 150km od domova. Děsí mě dlouhá cesta a i to, abychom kvůli ní nemuseli týden zůstat na chatě, bez možnosti výletů po okolí, protože bychom měli jet na místo, kde to neznáme a docela se těšíme.
Dlouha cesta vas desit nemusi, jezdime kazdorocne s fenkou do Chorvatska
Kacis
XXX.XXX.83.191
Já s haravkou chodím normálně, snažím se teda mimo hlavní vencici hodiny a v nejlepším zkracuju procházky na minimum, ale jinak to nijak neomezují. Když vedle haravky může můj pes fungovat tak nevím proč by nemohl i cizí.
Kacis
napsal(a):
Já s haravkou chodím normálně, snažím se teda mimo hlavní vencici hodiny a v nejlepším zkracuju procházky na minimum, ale jinak to nijak neomezují. Když vedle haravky může můj pes fungovat tak nevím proč by nemohl i cizí.
Tak asi právě protože je cizí, ne Váš.
Já jsem asi divná, ale s háravou fenou bych fakt například do kempu nejela. Dovolenou si představuju jinak, než mít furt oči přilepené na zvířatech, případně je nějak nad obvyklou mez omezovat nebo umravňovat. A ti ostatní lidi si tam taky přijeli odpočinout.
Ale to je samozřejmě každého věc.
Uživatel s deaktivovaným účtem
tapina
napsal(a):
Já jsem asi divná, ale s háravou fenou bych fakt například do kempu nejela. Dovolenou si představuju jinak, než mít furt oči přilepené na zvířatech, případně je nějak nad obvyklou mez omezovat nebo umravňovat. A ti ostatní lidi si tam taky přijeli odpočinout.
Jak jste si mohla všimnout, zadavatelka o kempu nic nepíše. Do kempu by jel s háravkou jen sebevrah ( zvlášť pod stan
).
danielan
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, zda je vhodné cestování a výlety autem s hárající fenkou. Chtěli bychom s naší fenečkou ruské barevné bolonky na podzim absolvovat dovolenou v Česku.
Protože hárá právě teď, předpokládám, že další / druhé / hárání může přijít v období dovolené. Máme první fenku, bude jí 8 měsíců, před ní dva psy a s tímto nemáme zatím zkušenosti. Byla by to pro fenečku nějaká zátěž a je lepší v těchto týdnech pobývat raději doma ? Děkuji za odpověď.
Hárání není nemoc. Myslím, že to zbytečně prožíváte. Jestli fena hárá, nebo nehárá, tak to z hlediska délky cesty nehraje roli. Řidič sám asi těžko bude řídit více jak 4 h v zátahu, takže při přestávkách vyvenčíte fenku. Ty 4 h vydrží dospělá fena ať hárá, nebo nehárá. Jde jen o to, jestli jízdu v autě snáší nebo ne. Pokud ne a zvrací, potom jsou galeje cesta byť jen 5 km. V tom případě jistě není od věci pořídit prostředek proti kinetóze. Na dovolené bych ohledně háravé feny dávala jen zvýšený pozor na cizí psy, hlavně bych fenku všude vodila na vodítku a nevodila bych ji do míst, kde je větší koncentrace psů, ale to asi stejně nemáte v úmyslu. Navíc boloňku snadno vezmete do náruče a přenesete jinam - kdyby nebylo zbytí.
Co se týče zátěže, moje feny i při hárání normálně pracují, nijak je v tomto období nešetřím. Není důvod. A že by vaše fenka kvůli hárání nezvládla nějaké výlety, to opravdu nehrozí.
Kacis
XXX.XXX.83.191
Ano můj pes nereaguje na moji haravkou fenu a skoro nereaguje na cizí feny venku, holt si déle zacucha a tot vše...k feně v nejlepším jsem se taky vyjádřila.
Kacis
napsal(a):
Ano můj pes nereaguje na moji haravkou fenu a skoro nereaguje na cizí feny venku, holt si déle zacucha a tot vše...k feně v nejlepším jsem se taky vyjádřila.
Já vím, nic proti Vám. Ono je otázka běžný provoz a dovolená. Když vidím, jak jsou majitelé psů naštvaní i při normální procházce, že jsem vedla háravou fenu. Párkrát jsem i vyslechla nějakou poznámku. Ale jak píšu, je to člověk od člověka a každého věc.
Hárání není nemoc, tskže cestování pro fenu není větší zátěž nrž jindy.Ovšem já bych z háravkou nikam nejela. Zrovna ted nám hárá fena a ona i náa pes se vždycky po tu dobu změní v neovladatelná hovada.
napsal(a):
Hárání není nemoc, tskže cestování pro fenu není větší zátěž nrž jindy.Ovšem já bych z háravkou nikam nejela. Zrovna ted nám hárá fena a ona i náa pes se vždycky po tu dobu změní v neovladatelná hovada.
Tak já zase s fenou když hárá, ráda odjedu z baráku kamkoliv do pustin. Na vodítku samozřejmě. Sice v lesích je také nebezpečí, že potkám psa na vycházce, ale u nás na dvoře mám jistotu, že tam dva ( cizí) vartují
(.
tapina
napsal(a):
koňadra
napsal(a):
Hárání není nemoc. Myslím, že to zbytečně prožíváte. Jestli fena hárá, nebo nehárá, tak to z hlediska délky cesty nehraje roli. Řidič sám asi těžko bude řídit více jak 4 h v zátahu, takže při přestávkách vyvenčíte fenku. Ty 4 h vydrží dospělá fena ať hárá, nebo nehárá. Jde jen o to, jestli jízdu v autě snáší nebo ne. Pokud ne a zvrací, potom jsou galeje cesta byť jen 5 km. V tom případě jistě není od věci pořídit prostředek proti kinetóze. Na dovolené bych ohledně háravé feny dávala jen zvýšený pozor na cizí psy, hlavně bych fenku všude vodila na vodítku a nevodila bych ji do míst, kde je větší koncentrace psů, ale to asi stejně nemáte v úmyslu. Navíc boloňku snadno vezmete do náruče a přenesete jinam - kdyby nebylo zbytí.
Co se týče zátěže, moje feny i při hárání normálně pracují, nijak je v tomto období nešetřím. Není důvod. A že by vaše fenka kvůli hárání nezvládla nějaké výlety, to opravdu nehrozí.
"Koňadro", píšete o přípravcích proti kinetóze. Máte, prosím, s nějakými zkušenost? Potřebuju něco pro kocoura.
fikovnice
napsal(a):
"Koňadro", píšete o přípravcích proti kinetóze. Máte, prosím, s nějakými zkušenost? Potřebuju něco pro kocoura.
Fikovnice: s kočkama necestuji (na tu krátkou cestu k veterináři to zvládají), takže pro kočky ty preparáty neznám. A psům jsem dávala normální Kinedryl pro lidi. Ale momentálně naštěstí nemám psa, který by to potřeboval. Zkuste se zeptat u vašeho veta, určitě vám poradí.
koňadra
napsal(a):
Fikovnice: s kočkama necestuji (na tu krátkou cestu k veterináři to zvládají), takže pro kočky ty preparáty neznám. A psům jsem dávala normální Kinedryl pro lidi. Ale momentálně naštěstí nemám psa, který by to potřeboval. Zkuste se zeptat u vašeho veta, určitě vám poradí.
Jj, udělám to. Ale ještě by mě zajímalo s tím Kinedrylem - určovala jste velikost dávky dle váhy psa, tedy tbl. půlila či čtvrtila? On někdy Kinedryl se může zachovat podivně a udělat tzv. paradoxní reakci - a místo, aby spíše zklidnil a uspal, tak člověka (zvíře nevím) vyexcituje, vybudí.
fikovnice
napsal(a):
Jj, udělám to. Ale ještě by mě zajímalo s tím Kinedrylem - určovala jste velikost dávky dle váhy psa, tedy tbl. půlila či čtvrtila? On někdy Kinedryl se může zachovat podivně a udělat tzv. paradoxní reakci - a místo, aby spíše zklidnil a uspal, tak člověka (zvíře nevím) vyexcituje, vybudí.
Kinedryl bych kočce bez porady s veterinářem nedávala. Kočky jsou citlivky a kinedryl je potvora. Brávala jsem ho na cesty autobusem a choval se nepředvídatelně.
Když jsme u koček ( na kočičí d. nechodím) nedá mi to a dám mého prosícího kocoura. Fotka není kvalitní, je přes okno ( jak bych šla ke dveřím - běžel by k nim ) :
" Zima, zima. Prosím, prosím do tepla".
fikovnice
napsal(a):
Chuďátečko! A byl vyslyšen?
Chuďátečko jsem já, víte jak vypadá to okno? Vyslyšen je vždycky, dá se to vydržet jen chvíli.