Výzkumný projekt VFU Brno

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2016 17:14
Squirrel

XXX.XXX.41.8

Vážení chovatelé pejsků,

v rámci výzkumného projektu týkajícího se ZLEPŠENÍ DIAGNOSTIKY CHRONICKÝCH ONEMOCNĚNÍ JATER psů sháníme pejsky:

1) naprosto zdravé, u kterých by jste chtěli nechat provést preventivní operační úkon (KASRACE, GASTROPEXE, aj.) – příležitostně by byl odebrán bioptát jater

2) s podezřením na jaterní fibrózu/cirhózu, jaterní insuficienci, kde významným diagnostickým krokem volby je BIOPSIE JATERNÍ TKÁNĚ

DŮLEŽITÉ:
• Plánované operace jsme schopni v indikovaných případech PROVÉST POUZE ZA CENU MATERIÁLU.
• Zákroky budou prováděny na Klinice chorob psů a koček, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně
• Poskytnuté vzorky poslouží jednak Vám pro zjištění zdravotního stavu Vašeho mazlíčka jednak pro výzkum prevence a diagnostiky jaterních onemocnění!

V případě zájmu a pro více informací mě kontaktujte na adresu: rastislav.goncar@gmail.com

Děkuji

3.3.2016 18:20
scylla

XXX.XXX.150.32

No to snad ne.

4.3.2016 01:22
fikovnice

XXX.XXX.99.69

scylla napsal(a):
No to snad ne.

Hmm, také na to celkem civím . Na druhou stranu v případě lidí se před zavedením nového léku, nové metody apod. také MUSÍ udělat testy na zdravých dobrovolnících...
Víc mě tady překvapila ta gastropexe než kastrace...

4.3.2016 05:21
tapina

XXX.XXX.211.42

fikovnice napsal(a):
Hmm, také na to celkem civím . Na druhou stranu v případě lidí se před zavedením nového léku, nové metody apod. také MUSÍ udělat testy na zdravých dobrovolnících...
Víc mě tady překvapila ta gastropexe než kastrace...

Preventivní gastropexi se momentálně doporučuje u různých velkých plemen, jako prevence torze. Pokud už torze je a zjistí se to včas, a pes to přežije, provádí se okamžitě v té operaci k řešení torze. Ale opravdu i takto preventivně. Tam až dospělo šlechtění.

No, pes se o tom rozhodnout nemůže, jestli chce darovat kus tkáně... Na druhou stranu, pokud to pomůže... Zrovna k té gastropexi by mě to týralo míň než ke kastraci. Lidi jsou taky v rwgistru dárců kostní dřeně, vajíček. Zrovna darování vajíček je taky docela masakt pro tělo a nevím, kolik těch žen to dělá nezištně.

4.3.2016 05:58
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vše, co by chtěli psovi dělat, pro mne, jako laika, zní strašně, asi bych svého psa k těmto pokusům neposkytla. Na druhou stranu, kde by byla věda a lékařství, kdyby nebylo pokusů?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2016 07:07

koňadra napsal(a):
Vše, co by chtěli psovi dělat, pro mne, jako laika, zní strašně, asi bych svého psa k těmto pokusům neposkytla. Na druhou stranu, kde by byla věda a lékařství, kdyby nebylo pokusů?

Samozřejmě to je pravda, pokud se má něco vyzkoumat tak je potřeba těchto pokusů. Ovšem svého psa bych k tomu také neposkytla a sama bych si taky nedala pro nějaký pokus dloubat do jater.

4.3.2016 07:30

koňadra napsal(a):

Tak to já bych do toho šla, kdybych kvůli tomu nemusela jezdit na druhý konec republiky.

Předchozí pes mi uhynul na cirhózu jater.

4.3.2016 07:37
Arni

XXX.XXX.40.204

Tak u zdravého psa bych biopsii jater udělat nenechal. Pokud by bylo podezření na nemoc jater, tak až po všech krevních testech jako krajní řešení. U lidi to doktoři taky hned tak nedělají.

4.3.2016 07:50
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Neskutečně smutné číst vaše názory... ale až budete mít psa s problémem, tak to budete běhat po veterinářích a fňukat, ať ho vyléčí.
Snad se najdou rozumní lidé, co chápou, že bez "takových pokusů" bychom ještě stále někde žvýkali kořínek a doufali, že bohové odvrátí horečku...

4.3.2016 08:04
tapina

XXX.XXX.11.86

To že to je spojený s tím "preventivním" nebo "rutinním" zákrokem, je podle mě dobře. Pes bude mít dost podrobnou prohlídku, nevhodné kandidáty (pro operaci i pro odběr) jistě vyloučí.

Spousta lidí dneska nechává kastrovat psy (pomiňme je-li to dobře, nebo špatně, tak to prostě je). Tak aspoň to bude k něčemu dobré. Pro vědu a třeba i pro toho konkrétního psa. Myslím, že ne všichni veterináři dělají úplně podrobná předoperační vyšetření - k tomuto, aby to bylo relevantní pro nějakou studii, jistě budou.

Podle mě, větší etický problém by byl - "Dejte odebrat svému psovi kus jater, dostanete za to XY peněz." (V podstatě zbytečná narkóza, identifikace dárců atd.).

4.3.2016 09:25
balisek

XXX.XXX.7.95

Pokud bude pes už v narkóze z jiného důvodu a majitel podepíše informovaný souhlas, neshledávám v biopsii jater pro výzkumné účely nic neetického. Kdybych výše uvedený zákrok plánovala, klidně to podepíšu.

Před rokem a půl mi umřel kocour na jaterní selhání. Není to pěkná smrt...

4.3.2016 09:57
Felow

XXX.XXX.211.214

balisek napsal(a):
Pokud bude pes už v narkóze z jiného důvodu a majitel podepíše informovaný souhlas, neshledávám v biopsii jater pro výzkumné účely nic neetického. Kdybych výše uvedený zákrok plánovala, klidně to podepíšu.

Před rokem a půl mi umřel kocour na jaterní selhání. Není to pěkná smrt...

Mám na to stejný názor Onemocnění jater bývá velce plíživé a symptomatická progrese se projevuje mnohdy až když je již pozdě.Mnoho veterinářů již bere jen lehce zvýšené ALT jako běžný a "normální" stav, aniž by se tím nějak hlouběji zabývali a vysvětlili majitelům všechna možná rizika.Nejlépe dle nich - nasadit dietu specielními granulemi a dost. (o kvalitě těchto granulí mám svůj názor) V době, kdy pejsek projevuje počínající symptomy, které velice rychle mohou vyústit v jaterní koma již obvykle bývá pozdě.Také nevidím nic špatného, když pejsek při jiné plánované operaci podstoupí i zmíněnou biopsii- ta ho naprosto nezatíží- prostě mu z jeho jater uštípnou malinký vzorek tkáně, játra se během pár dní zregenerují a psa to v žádném případě ani poté nebolí(játra mají schopnost samoregenerace, i schopnost dorůst - to je i podstata transplantací v lidské medcíně - transplantují vám kus jater od dárce a ten vám pak sám doroste na požadovanou velikost)Toto opravdu psa nezatíží a hlavně ani nebolí ( víc např. je pro psa nepžíjemné odebírání kořního štěpu např. při biologickém vyšetření na přítomnost nežádoucch mikroorganismů - a přece se nad tím nikdo nepozastavuje a běžně to nechává dělatkdyž j to nutné ke stanovení či vyloučení diagnozy)
V tomto případě pes opravdu není "trpícím pokusným králíkem ve smyslu jiných zkoumání za podstatně horšími a hlavně komerčními účely.

4.3.2016 10:04

Je to v pořádku a buďme rádi, že takový výzkum probíhá. Lepší diagnostika může v budoucnu zachránit, potažmo prodloužit život zrovna vašemu psovi.

4.3.2016 10:44
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Dodal bych k tomu, že to nejsou pokusy. Je to výzkum a na psech se nic testovat nebude přece. Potřebují jen trochu jaterní tkáně u určité skupiny psů a jen u těch, kteří jsou připravení na nějaký zákrok, při kterém by mohli zároveň odebrat jaterní tkáň a nebo úzce specifičtí nemocní hafani, právě se zaměřením na játra. Jasně, je to operace, je tam velikánské riziko, ale nedávno jste tady hudrovali nad kastracema, které jedou u nás jak na běžícím pásu.
Někde prostě ta věda musí dostávat data. Já s tím souhlasím a podporuji ten výzkum. Aspoň takto.

Přidejte reakci

Přidat smajlík