Vážení chovatelé pejsků,
v rámci výzkumného projektu týkajícího se ZLEPŠENÍ DIAGNOSTIKY CHRONICKÝCH ONEMOCNĚNÍ JATER psů sháníme pejsky:
1) naprosto zdravé, u kterých by jste chtěli nechat provést preventivní operační úkon (KASRACE, GASTROPEXE, aj.) – příležitostně by byl odebrán bioptát jater
2) s podezřením na jaterní fibrózu/cirhózu, jaterní insuficienci, kde významným diagnostickým krokem volby je BIOPSIE JATERNÍ TKÁNĚ
DŮLEŽITÉ:
• Plánované operace jsme schopni v indikovaných případech PROVÉST POUZE ZA CENU MATERIÁLU.
• Zákroky budou prováděny na Klinice chorob psů a koček, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně
• Poskytnuté vzorky poslouží jednak Vám pro zjištění zdravotního stavu Vašeho mazlíčka jednak pro výzkum prevence a diagnostiky jaterních onemocnění!
V případě zájmu a pro více informací mě kontaktujte na adresu: rastislav.goncar@gmail.com
Děkuji
fikovnice
napsal(a):
Hmm, také na to celkem civím . Na druhou stranu v případě lidí se před zavedením nového léku, nové metody apod. také MUSÍ udělat testy na zdravých dobrovolnících...
Víc mě tady překvapila ta gastropexe než kastrace...
Preventivní gastropexi se momentálně doporučuje u různých velkých plemen, jako prevence torze. Pokud už torze je a zjistí se to včas, a pes to přežije, provádí se okamžitě v té operaci k řešení torze. Ale opravdu i takto preventivně. Tam až dospělo šlechtění.
No, pes se o tom rozhodnout nemůže, jestli chce darovat kus tkáně... Na druhou stranu, pokud to pomůže... Zrovna k té gastropexi by mě to týralo míň než ke kastraci. Lidi jsou taky v rwgistru dárců kostní dřeně, vajíček. Zrovna darování vajíček je taky docela masakt pro tělo a nevím, kolik těch žen to dělá nezištně.
Uživatel s deaktivovaným účtem
koňadra
napsal(a):
Vše, co by chtěli psovi dělat, pro mne, jako laika, zní strašně, asi bych svého psa k těmto pokusům neposkytla. Na druhou stranu, kde by byla věda a lékařství, kdyby nebylo pokusů?
Samozřejmě to je pravda, pokud se má něco vyzkoumat tak je potřeba těchto pokusů. Ovšem svého psa bych k tomu také neposkytla a sama bych si taky nedala pro nějaký pokus dloubat do jater.
koňadra
napsal(a):
Vše, co by chtěli psovi dělat, pro mne, jako laika, zní strašně, asi bych svého psa k těmto pokusům neposkytla. Na druhou stranu, kde by byla věda a lékařství, kdyby nebylo pokusů?
Tak to já bych do toho šla, kdybych kvůli tomu nemusela jezdit na druhý konec republiky.
Předchozí pes mi uhynul na cirhózu jater.
To že to je spojený s tím "preventivním" nebo "rutinním" zákrokem, je podle mě dobře. Pes bude mít dost podrobnou prohlídku, nevhodné kandidáty (pro operaci i pro odběr) jistě vyloučí.
Spousta lidí dneska nechává kastrovat psy (pomiňme je-li to dobře, nebo špatně, tak to prostě je). Tak aspoň to bude k něčemu dobré. Pro vědu a třeba i pro toho konkrétního psa. Myslím, že ne všichni veterináři dělají úplně podrobná předoperační vyšetření - k tomuto, aby to bylo relevantní pro nějakou studii, jistě budou.
Podle mě, větší etický problém by byl - "Dejte odebrat svému psovi kus jater, dostanete za to XY peněz." (V podstatě zbytečná narkóza, identifikace dárců atd.).
balisek
napsal(a):
Pokud bude pes už v narkóze z jiného důvodu a majitel podepíše informovaný souhlas, neshledávám v biopsii jater pro výzkumné účely nic neetického. Kdybych výše uvedený zákrok plánovala, klidně to podepíšu.
Před rokem a půl mi umřel kocour na jaterní selhání. Není to pěkná smrt...
Mám na to stejný názor Onemocnění jater bývá velce plíživé a symptomatická progrese se projevuje mnohdy až když je již pozdě.Mnoho veterinářů již bere jen lehce zvýšené ALT jako běžný a "normální" stav, aniž by se tím nějak hlouběji zabývali a vysvětlili majitelům všechna možná rizika.Nejlépe dle nich - nasadit dietu specielními granulemi a dost. (o kvalitě těchto granulí mám svůj názor) V době, kdy pejsek projevuje počínající symptomy, které velice rychle mohou vyústit v jaterní koma již obvykle bývá pozdě.Také nevidím nic špatného, když pejsek při jiné plánované operaci podstoupí i zmíněnou biopsii- ta ho naprosto nezatíží- prostě mu z jeho jater uštípnou malinký vzorek tkáně, játra se během pár dní zregenerují a psa to v žádném případě ani poté nebolí(játra mají schopnost samoregenerace, i schopnost dorůst - to je i podstata transplantací v lidské medcíně - transplantují vám kus jater od dárce a ten vám pak sám doroste na požadovanou velikost)Toto opravdu psa nezatíží a hlavně ani nebolí ( víc např. je pro psa nepžíjemné odebírání kořního štěpu např. při biologickém vyšetření na přítomnost nežádoucch mikroorganismů - a přece se nad tím nikdo nepozastavuje a běžně to nechává dělatkdyž j to nutné ke stanovení či vyloučení diagnozy)
V tomto případě pes opravdu není "trpícím pokusným králíkem ve smyslu jiných zkoumání za podstatně horšími a hlavně komerčními účely.
Je to v pořádku a buďme rádi, že takový výzkum probíhá. Lepší diagnostika může v budoucnu zachránit, potažmo prodloužit život zrovna vašemu psovi.
Dodal bych k tomu, že to nejsou pokusy. Je to výzkum a na psech se nic testovat nebude přece. Potřebují jen trochu jaterní tkáně u určité skupiny psů a jen u těch, kteří jsou připravení na nějaký zákrok, při kterém by mohli zároveň odebrat jaterní tkáň a nebo úzce specifičtí nemocní hafani, právě se zaměřením na játra. Jasně, je to operace, je tam velikánské riziko, ale nedávno jste tady hudrovali nad kastracema, které jedou u nás jak na běžícím pásu.
Někde prostě ta věda musí dostávat data. Já s tím souhlasím a podporuji ten výzkum. Aspoň takto.