Skus - nuzkovy nebo predkus?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Julčama

18.2.2016 14:28
Julčama

XXX.XXX.86.217

Dobrý den,
mám dotaz. Máme stafordšírského bulteriéra přivezeného z Anglie. Fena nám v pořádku přezubila. Na své první výstavě má v posudku nůžkový skus. Nyní má 12 měsíců a kamarádka mi řekla, že má nekorektní skus. Jaký je Váš názor? Vše vypadá jak má, jen dva spodní řezáky má přes ty vrchní. Mohla si to způsobit přetahováním s jinými psy? Je nějaká možnost, že se to ještě vrátí k normálu? Sourozenci i rodiče mají zuby ukázkové. Je možnost, že s touto chybičkou fenu uchovníme?

Moc děkuji za odpovědi.

Julčama

18.2.2016 15:03
Julčama

XXX.XXX.86.217

Nikdo, kdo se vyzna v zubech? smajlík

18.2.2016 15:06
lev

XXX.XXX.253.186

Pysky / čelisti / zuby: Pysky přilehlé a čisté. Čelisti silné. Zuby velké, s dokonalým pravidelným a úplným nůžkovým skusem, to znamená, že horní zuby těsně překrývají spodní zuby a jsou kolmo vsazené do čelistí.- Tolik citace standardu. Ale mě přijde, že má ty horní jedničky jakoby v rotaci, možná si někde natloukla, ani o tom nevíte.

Julčama

18.2.2016 15:09
Julčama

XXX.XXX.86.217

A myslíte, že je možnost, že se ji ještě srovnají? smajlík Jsem z toho zoufalá, chtěla jsem s ní jezdit na výstavy a najednou tohle. smajlík

18.2.2016 15:10
lev

XXX.XXX.253.186

Chtěl jsem vám poslat s.z., ale nějak to nejde, tak mi pošlete sz.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2016 15:13

Tak moc do toho nevidím, ale když byl pes malý, tak jsem si dávala sakra pozor na hraní, dokud se trvalé zuby "neusadily". Jinak pozor na zubní kámen, jak vidím ten špičák. Měli byste začít čistit, dokud to půjde dolů, rozhodčí berou v potaz.

18.2.2016 15:31
Julcamajerova

XXX.XXX.86.217

Poslala jsem Vám sz.

Já do toho nevidím vůbec. Nevěděla jsem, že se psům zuby nějak usazují. Myslíte, že si s nima mohla nějak pohnout? Příjde mi divné, že je měla dobré a teď toto. Navíc špičáky do sebe zapadají dobře. I zbytek zubu, jen ty prostrední řezáky jsou naopak než byly.

18.2.2016 15:47
bilusik

XXX.XXX.168.4

Julčama napsal(a):
Foto zoubků.

Vypadá to na nůžkový skus. Já být vámi bych opravdu ještě nevyšiloval opravdu do těch 10 měsíců si to tzv. sedá, takže z toho klidně mohou být ( a asi i budou ) nůžky.

18.2.2016 16:09
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Tohle je nepravidelný skus (maximálně dva spodní řezáky jsou v obráceném skusu). osobně se domnívám že možnost nápravy "samo od sebe" je nulová, spíš bych se obával toho že s růstem čelistí se může vada zhoršovat a přejít do klasického předkusu. V každé, m případě NEJDE o korektní nůžkový skus!
s uchovněním neporadím, netuším jaké mají SBT přesné podmínky. Na Vašem místě bych vyfotil lépe a poslal ke konzultaci poradci chovu.

18.2.2016 16:17
bilusik

XXX.XXX.168.4

No, v každém případě může počkat 2 nebo 3 měsíce, co to udělá. Poradce chovu jí asi nijak nepomůže. Jen bych dodal, že jsem to měl u jednoho plemene přesně opačně. U plemene, kde je standardem požadován předkus jsem měl ještě v 6 nebo 7 měsících skus nůžkový. A v 10 nebo 11 měsících z toho byl krásný těsný předkus.

18.2.2016 16:30

Já bych odeslala dotaz s fotodokumentací veterinárnímu stomatologovi.

18.2.2016 16:35
Dasvo

XXX.XXX.101.12

bilusik napsal(a):
No, v každém případě může počkat 2 nebo 3 měsíce, co to udělá. Poradce chovu jí asi nijak nepomůže. Jen bych dodal, že jsem to měl u jednoho plemene přesně opačně. U plemene, kde je standardem požadován předkus jsem měl ještě v 6 nebo 7 měsících skus nůžkový. A v 10 nebo 11 měsících z toho byl krásný těsný předkus.

Fena má rok, na co má paní čekat? Může se to jen zhoršovat.
myslel jsem to tak, že poradce chovu může říct zda lze psa s takovým skusem vůbec uchovnit.
Že nůžky přeskočí do předkusu je zcela běžné. Ale aby se předkus nebo nepravidelný skus samovolně přeměnil na nůžky, o tom jsem ještě nikdy neslyšel. Obzvlášt ne u plemene typu bull!

18.2.2016 16:38
Julcamajerova

XXX.XXX.86.217

Už to řeším se stomatologem. Fena má momentálně 1 rok. Do 7-mi měsícíců měla zuby ukázkové, jak dlouho je má takto netušíme. Nevyznáme se v tom. Byli jsme na to upozorněni. Snad to nějak vyřešíme. smajlík Děkuji za pomoc.

18.2.2016 16:45
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Julcamajerova napsal(a):
Už to řeším se stomatologem. Fena má momentálně 1 rok. Do 7-mi měsícíců měla zuby ukázkové, jak dlouho je má takto netušíme. Nevyznáme se v tom. Byli jsme na to upozorněni. Snad to nějak vyřešíme. smajlík Děkuji za pomoc.

Hm, takže rovnátky upravené zuby a fenka v chovu. Taky řešení. smajlík

18.2.2016 16:51
Julcamajerova

XXX.XXX.86.217

Podle stomatologa nemusí jít vůbec o vrozenou vadu, což se dá prý poznat podle rentgenu čelisti. Vůbec není momentálně jasné, zda se zuby neposunuly následkem vnějšího vlivu, což je vzhledem ke korektnímu postavení špičáků a ostatních zubů včetně zbývajících řezáků dokonce velmi pravděpodobné. Ať tak či tak, chytřejší budeme po vyšetření. Pokud nám bude potvrzeno, že se jedná o dědičný problém, necháme prcku vykastrovat a hold štěňátka mít nebude.

18.2.2016 17:04

Julcamajerova napsal(a):
Podle stomatologa nemusí jít vůbec o vrozenou vadu, což se dá prý poznat podle rentgenu čelisti. Vůbec není momentálně jasné, zda se zuby neposunuly následkem vnějšího vlivu, což je vzhledem ke korektnímu postavení špičáků a ostatních zubů včetně zbývajících řezáků dokonce velmi pravděpodobné. Ať tak či tak, chytřejší budeme po vyšetření. Pokud nám bude potvrzeno, že se jedná o dědičný problém, necháme prcku vykastrovat a hold štěňátka mít nebude.

Držím palce. Když tak pak dejte info, jak to dopadlo.

18.2.2016 17:04
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Julcamajerova napsal(a):

Měla jsem to podobné u feny jako štěně nužky v 8 měsících nužky a pak se to posunulo na těsne nužky a kleště a do předkusu, který byl ve 12 měsících, z předkusu už se to nezměnilo a nezmění Pokud se prostě ty spodní řezáky dostanou před horní tak to už zkus zpět nepustí to co je na fotce jsou spíš kleště na hranici s předkusem...

18.2.2016 17:06
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Julcamajerova napsal(a):

Řešila jsem to podobně a stálo to jen spoustu peněz s výsledkem neuchovnění feny, rtg na to nic nezmění a ani nic nepozná.RTG VÁM UKÁŽE JEN MOMENTÁLNÍ STAV NIC VÍC.

adf

18.2.2016 17:51
adf

XXX.XXX.156.1

Su to nepravidelne noznice, spodna celust (sanka) sa dotahuje pozdejsie, je to sposobene nerovnomernym rastom spodnej a hornej celuste ako uz bolo spomenute, chovatelia bulterierov maju s tym skusenosti, do veku 6-10 mesiacov noznice potom prejdu do kliesti alebo predkusu, naopak podkus sa zvykne dotiahnut do perfektnych noznic, aj ked vo vasom pripade je to pravdepodobne ina pricina moze to byt sposobene aj pri hre pretahovani ked trvale zuby zacinaju rast, moze to byt aj geneticky dane skuste spodne 2 rezaky vtlacat do vnutra a horne do vonka, sadnite si na stolicku hlavu medzi nohy a najvacsou silou ako vladzete palcami treba tlacit alebo vytlacat, niekolkokrat denne az kym nenastane zlepsenie, psikovi to nebude samozrejme dva krat povoli, ked na to nie je zvyknuty, aj ked v tomto pripade je to uz asi pozde, treba to zacat robit hned ako zacinaju rast nove rezaky, zuby treba pocas rastu kontrolovat kazdy den a pri zisteni nejakych odchyliek treba konat, toto sa same do normalu nevrati.

18.2.2016 18:20
bilusik

XXX.XXX.168.4

Dasvo napsal(a):
Fena má rok, na co má paní čekat? Může se to jen zhoršovat.
myslel jsem to tak, že poradce chovu může říct zda lze psa s takovým skusem vůbec uchovnit.
Že nůžky přeskočí do předkusu je zcela běžné. Ale aby se předkus nebo nepravidelný skus samovolně přeměnil na nůžky, o tom jsem ještě nikdy neslyšel. Obzvlášt ne u plemene typu bull!

Aha pravda, věk jsem přehlédl, v roce opravdu už není na co čekat. Ale toto zřejmě není předkus, skus to bude nůžkový, jen některé zuby asi rostou drobet nakřivo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík