Slonica
XXX.XXX.241.203
Ahoj, měla bych dotaz. Mám čivaváčka (nepapírového) má rok a 2 měsíce, je dlouhosrstý, ale ne huňatý (je ten typ co má huňatá jen ušiska, krk a ocas). Je zdravý, šikovný, žádný problém. Všem se líbí, veterina v pohodě. Má 2,1kg a mně od pohledu přijde hrozně hubený (on je akorát). Granule jí (Platinum), dostává sušené kousky hovězího (mapes) občas má na přilepšení ovoce, zeleninu, šunku s minimem soli a maximem masa.
Když vidím některé čivavy jsou to koule, on je typ atletaka, od kdy ty čivavy cca tloustnou? Popřípadě při správném krmení - tloustnou netloustnou? Nevadilo by mi, kdyby měl na sobě trošku víc tuku, neklepal by takovou kosu ;) Chtěla bych ho tak nějak opatrně vykrmit.
Mám ještě čivavici (majitelé o ni nestáli) má 2,9kg, o dost mohutnější stavbu těla a je celá šílené chlupatá, na ni zase sahám jestli není tlustá. Není, působí tak chlupy, a obecně má mohutnější kostru, ale pod chlupy najdu taky žebra, pas, vše v pořádku. Oproti němu působí obrovsky a zase má výhodu toho pořádného kožichu, té zima není.
Je to tloustnutí - netloustnutí o výživě, genech, věku?
Je to o každém psu individuálně, některý žere sotva záchovnou dávku, jiný je schopen sežrat kdokoliv cokoliv a v jakémkoliv množství. Čivavy jsou úplně stejní psi jako ostatní plemena, jen prostě menší. Při správném krmení a dostatku pohybu je čivava čilý štíhlý sportovec milující pohyb, běhání a třeba i agility. Jako módní doplněk ke kabelce apod. většinou moc pohybu nemá a tak tloustne. Pokud je pejsek čipera, zdravý, neřešte to. Krmte kvalitně, ale nesnažte se zbytečně vykrmovat.
Slonica
XXX.XXX.241.203
Děkuji za odpověď, beru je jako jiné psy, zdravý je, pohybu má dost (oni to nošení až tak nemusí, chodit zvládají sami a při pokusu o nošení nevraživě zírají ;) Jen mě to tak napadlo, když vidím tu jeho postavičku a zimní garderobu.
Tloustnout vám bude každý pes, pokud nebude mít dostatek pohybu a žrádla habaděj (v případě že si rád pošmákne). :)
Máme doma dva maltézáčky, jedna má atletickou úžasnou postavu, druhá bude nejspíš xbišonek a ta je o něco větší, srst má delší a lehounce pokroucenou, takže působí jak tlustá koule, ale tlustá není, přesně jak píšete vy, dělají to jen ty chlupy.
Platinum granulky jsou za mě bezva volba, krmila jsem jimi štěndo BOC, doslova mi na nich odrostla zdravá, silná, ač teda taky hubeňourek, ale to je spíš specifikum plemene.
Mimochodem, atletické čivavy jsou boží , ty kabelkové koule, no to by jeden brečel...
Love vera
XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.