Iza
XXX.XXX.211.251
Dobrý večer mám fenku po kastraci už 3 týdny tak jsem jí pustila aby se proběhla a vůbec neposlouchá. Běží a když jí volám, ke mě" tak vůbec nevnímá. Fence je 16 měsíců tak mě i napadlo jestli nemá pubertu. Jinak se chová úplně normálně. Nemáte s tím zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Iza
napsal(a):
Dobrý večer mám fenku po kastraci už 3 týdny tak jsem jí pustila aby se proběhla a vůbec neposlouchá. Běží a když jí volám, ke mě" tak vůbec nevnímá. Fence je 16 měsíců tak mě i napadlo jestli nemá pubertu. Jinak se chová úplně normálně. Nemáte s tím zkušenost?
To nebude kastrací. Prostě je nevylítaná, necvičili jste a řekla bych, že ten povel prostě nikdy pořádně neuměla.
Iza
XXX.XXX.211.251
Povel uměla perfektně od 6 měsíců chodíme na cvičák venčíme denně 1,5h a odvolala jsme jí i když běžela za srnou
scylla
napsal(a):
Proto, že je po (zřejmě naprosto zbytečné) nitrobřišní operaci, po užívání atb a dalších léků?
LOL.
Po kastraci fenky normálně běhají už druhý třetí den. Antibiotika či další léky fakt nezpůsobují ochrnutí nožiček.
napsal(a):
LOL.
Po kastraci fenky normálně běhají už druhý třetí den. Antibiotika či další léky fakt nezpůsobují ochrnutí nožiček.
Přesně tak, mamčina feňule za tři dny nevěděla, že někde byla. Kdyby ji nedržela na vodítku, lítala by s kocourem jako vždy. Po vyndání stehů už ji nechala normálně blbnout.
napsal(a):
LOL.
Fenky po kastraci běhají a kočky si třeba tahají stehy. Jsou věci, kterým v rámci zajištění dobrého hojení chceme zabránit. Kůže se hojí týden. Co zbytek?
Nevím proč ten výsměch, nevíme, proč ta operace byla, nebyly nějaké komplikace atd.
tapina
napsal(a):
Fenky po kastraci běhají a kočky si třeba tahají stehy. Jsou věci, kterým v rámci zajištění dobrého hojení chceme zabránit. Kůže se hojí týden. Co zbytek?
Nevím proč ten výsměch, nevíme, proč ta operace byla, nebyly nějaké komplikace atd.
Mno... čerstvě kastrované fenky potkávám tak dvakrát do týdne. Všechny po zotavení po anestezii normálně běhají a zakazujeme jen koupání. To stejný kočky. Normálně běhají a skáčí. A stehy se dají dát všechny do kůže tak, aby nic, co by se dalo vytahat, nekoukalo ven.
Takže výsměch.
Samozřejmě fenka kastrovaná kvůli pyometře 100% fit hned není.
napsal(a):
Mno... čerstvě kastrované fenky potkávám tak dvakrát do týdne. Všechny po zotavení po anestezii normálně běhají a zakazujeme jen koupání. To stejný kočky. Normálně běhají a skáčí. A stehy se dají dát všechny do kůže tak, aby nic, co by se dalo vytahat, nekoukalo ven.
Takže výsměch.
Jo dobře, tím víc nechápu ten výsměch.
a) Dělá skryté stehy každý veterinář?
b) Ať jsou stehy jakékoli, nic to nemění na situaci, že v okamžiku, kdy je zhojena kůže, není zhojen "vnitřek".
Ono je běhání a běhání. Proběhnutí OK, ale někteří psi (feny, kočky) jsou poděsové. Nemylte se, že by jim bolest řekla, co už je moc.
Jestli vídáte kastrované feny dvakrát do týdne, tím spíš bych se nevyjadřovala k nějaké, kterou jste neviděla a realizovala bych se ve vlastní praxi. Nic ve zlém. To, co píšete prve je naprosto ok, a souhlas, ale ten výsměch... proč? čemu to pomůže?
tapina
napsal(a):
b) Ať jsou stehy jakékoli, nic to nemění na situaci, že v okamžiku, kdy je zhojena kůže, není zhojen "vnitřek".
Ono je běhání a běhání. Proběhnutí OK, ale někteří psi (feny, kočky) jsou poděsové. Nemylte se, že by jim bolest řekla, co už je moc.
Jestli vídáte kastrované feny dvakrát do týdne, tím spíš bych se nevyjadřovala k nějaké, kterou jste neviděla a realizovala bych se ve vlastní praxi. Nic ve zlém. To, co píšete prve je naprosto ok, a souhlas, ale ten výsměch... proč? čemu to pomůže?
Taky to nechápu a čemu to pomůže? Zřejmě pisateli hojit si pošramocené ego.
Jistěže hojení nějaký čas trvá, i přes to, že mladá zdravá zvířata snášejí pooperační období většinou velmi dobře. Nějaké to šetření pár prvních týdnů je určitě na místě - já jsem třeba fenku po kastraci normálně venčila, ale chodily jsme jen kratší procházky a ne naše obvyklé štreky na dvě hodiny. Pokud je pejsek zvyklý na určitou zátěž a po operaci se trochu ubere, nevidím nic divného na tom, že má přebytek energie.
Mimochodem, stehy nám z kůže normálně koukaly a to jsme kastrovali na celkem vyhlášené klinice.
Jo a antibiotika sice nezpůsobí ochrnutí nožiček, ale mojí feně po nich bylo blbě od žaludku. Takže v prvních dnech jí moc do skoku nebylo.
napsal(a):
LOL.
Po kastraci nechat fenku druhý nebo třetí den běhat může jen magor, snad by měl každý vědět základy péče o psa po operaci. Jestli je neví, měl by se zeptat veterináře. Při podávání atb se pohyb běžně omezuje i u lidí, pokud to nevíte. O ochrnutí plácáte akorát vy.
anonymx
napsal(a):
Za 10-14 dnů má léky dobrané a vyndané stehy, nehledě na to, že se musela venčit a tak nechápu proč měla takový absťák.
Třeba proto, že jí rozumná panička v rozumné míře omezovala, protože fenka se asi dostatečně sama nešetřila, tak jí omezila. Udělala to, co udělá každý trošku znalý majitel se psem po operaci - nenechá ho, aby si ublížil.
napsal(a):
Takže výsměch.
Nechlubila bych se tím, jak se o fenky po kastraci staráte. Co na to říká veterinář? Nemáte praxi například z Toulavých tlapek?
Ono to není na výsměch, ono je to k politování, jak se ten, kdo neposkytne přiměřenou péči, s tím ještě vytahuje.
tapina
napsal(a):
Jejímu sebevědomí přece.
Tak dost, zadavatelka píše, že jí pustila poprvé po 3 týdnech po operaci a to je fakt naprosto nesmyslné a zbytečné. Fakt je, že nevíme jestli šlo pouze o kastraci (ale to by snad napsala), ale procházky může absolvovat hned druhý den, stejně se musí venčit a proběhnout taky. Jen ne lítat s ostaními psy. Ale nedopřát psovi 3 týdny pohyb je dost přes...
anonymx
napsal(a):
Tak dost, zadavatelka píše, že jí pustila poprvé po 3 týdnech po operaci a to je fakt naprosto nesmyslné a zbytečné. Fakt je, že nevíme jestli šlo pouze o kastraci (ale to by snad napsala), ale procházky může absolvovat hned druhý den, stejně se musí venčit a proběhnout taky. Jen ne lítat s ostaními psy. Ale nedopřát psovi 3 týdny pohyb je dost přes...
Hm...možná bych- v souladu se zdejší etiketou- měla napsat: "Umíte číst?"
Zadavatelka píše "pustila proběhnout" nikoli "pustila", v tom vnímám nepatrný rozdíl. Představuju si, že do té doby ji prostě hlídala, vodila na vodítku, nedovolila lítat. Předpokládám, že 16 měsíční mlaďoška tři týdny zcela bez pohybu udržet stejně nejde.
Každopádně přesně nevíme, zadavatelka už se neozvala. Ale i kdyby byla tak nezkušená a v dobré víře držela pejska tři neděle úplně bez pohybu (čemuž nevěřím), ničemu a nikomu neprospěje, pokud z ní někdo v diskuzi - s prominutím - udělá blba. Maximálně tak jeho egu - jak píše scylla.
anonymx
napsal(a):
No, mě o ego tedy opravdu nejde. Spíš nechápu, jak se někdo může divit, že když pustí na volno psa po 3 týdnech, je pes mimo blahem z volného pohybu a nevnímá vůbec nic. A ještě hledat důvod v pubertě!
Řešení? Nechat vylítat a pak se vrátit na začátek a znova naučit přivolání.
To já zase nevím, jak to můžete považovat za normální. Když pes přivoláí umí, tak ho prostě má, když ho neumí, tak ho nemá a to, jeslti je vylítaný nebo nevylítaný by na to nemělo mít vliv, pokud ho umí.
Jen tak na okraj, původně jsem to ani nechtěla psát, ale nedá mi to.
Pro bodlinku.
Když je někdo odborník v medicíně, ví, že nikdy není nic 100%. Kromě jedné věci. Nikdy bych se nevyjadřovala jakkoli v diskusi s laiky, která se týká čehokoli z mého oboru, protože nemám toho konkrétního jedince před sebou. Dost často vím, o co se jedná, už na základě telefonátu (někdy i jen na základě času telefonátu a tónu v hlase), přesto nikdy nevyslovuji žádné domněnky, snad jedině v rozhovoru s kolegou. Nikdy nic ve stylu "to tu máme 2x do týdne". Nemyslím to zle, opravdu ne. To jsou zkušenosti. Až budete ordinovat dost dlouho, uvidíte i jiné věci, i když třeba jen jednou za 5 10 let. O některých budete jen číst, ale to neznamená, že nejsou. Taky je dobré mít relax mimo svůj obor, jinak se z toho zblázníte a budete na pacoše zlá.
Hodně zdaru.
scylla
napsal(a):
To já zase nevím, jak to můžete považovat za normální. Když pes přivoláí umí, tak ho prostě má, když ho neumí, tak ho nemá a to, jeslti je vylítaný nebo nevylítaný by na to nemělo mít vliv, pokud ho umí.
16ti mesicni pes asi urcite v tomto pripade neni dokonale vycvicen. A i moji sportaci (kteri jsou opravdu vycviceni) tak po nucene pauzicce necham chvili vylitat nez po nich cokoliv požaduji. Nedovedu si predstavit drzet je 3 tydny v klidu, ale to je muj problem?