Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
Alexa12345
napsal(a):
Dobrý den, máme v planu si poridit nemeckeho ovcaka ale slyseli jsme, ze je neblaze proslaven svou displazií kycelniho kloubu, chtela bych se zeptat pokud bych si koupila stene se zdravimi rodici kteri netrpeli DKK bylo by stene zdrave?
I po rodičích s DKK 0/0 můžete mít postižené štěně - nesmíte se dívat jen na rodiče, ale i na prarodiče a sourozence rodičů.
Bohužel NO netrpí jen na DKK (s tou se většinou ještě dá fungovat, pokud to není extrém), ale i na DLK, a nemoci páteře, a to už je větší průšvih
Pokud chcete mít u psa aspoň nějaký předpoklad zdraví, tak si vyberte štěně po rodičích co makají, a ideálně jsou starší, protože schopnost pracovat i ve vyšším věku je jediným spolehlivým ukazatelem zdraví!
Sam 90210
XXX.XXX.148.220
Krom dědičnosti má na DKK vliv také nekvalitní strava a nadměrné zatížení psa během růstu. U NO bych také vybírala psa z pracovní linie bez spadlé zádi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Alexa12345
napsal(a):
Také jsme premysleli s manzelem o chodskem ovcakovi.
Pokud si budete porizovat zvire z pracovni linie, tak nezapomente, ze s tim psem musite Pracovat, to nenamena ho 3x tydne vzit na prochazku.
Alexa12345
napsal(a):
Také jsme premysleli s manzelem o chodskem ovcakovi.
Být vámi, tak jdu do choďáka. Znám jen jednoho, je to pohodový a vyrovnaný pes, přesto prý dobře hlídá a údajně jsou celkem zdraví, povídala panička.
Alexa12345
napsal(a):
Dekuji za radu jdeme tedy do chodaka slysela jsem o nem ze trpi max. DKK.
Http://www.kpchp.org/chov_sten.ph. Tady mate seznam narozenych vrhu.
napsal(a):
Http://www.kpchp.org/chov_sten.ph. Tady mate seznam narozenych vrhu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I po rodičích s DKK 0/0 můžete mít postižené štěně - nesmíte se dívat jen na rodiče, ale i na prarodiče a sourozence rodičů.
Bohužel NO netrpí jen na DKK (s tou se většinou ještě dá fungovat, pokud to není extrém), ale i na DLK, a nemoci páteře, a to už je větší průšvih
Pokud chcete mít u psa aspoň nějaký předpoklad zdraví, tak si vyberte štěně po rodičích co makají, a ideálně jsou starší, protože schopnost pracovat i ve vyšším věku je jediným spolehlivým ukazatelem zdraví!
Chovam NO 40 let a nemocnou pater jsem tedy jeste nevidela. DKK a DLK- to sice mate pravdu i po negativnich rodicich muze stene mit postižení, ale da se najit spousta negativnich do kolikate generace. Navic pokud je pes dobře osvaleny tak ani vyssi stupen neni problem. Kdybych si mela vybrat mezi uvedenymi plemeny tak vyhraje NO jednoznacne-pracovni linie. U chodaka nezjistím nic o povaze ani zdravi a navic mi vadi velikost. Ale hodne záleží na tom jake mate se psem plany.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Chovam NO 40 let a nemocnou pater jsem tedy jeste nevidela. DKK a DLK- to sice mate pravdu i po negativnich rodicich muze stene mit postižení, ale da se najit spousta negativnich do kolikate generace. Navic pokud je pes dobře osvaleny tak ani vyssi stupen neni problem. Kdybych si mela vybrat mezi uvedenymi plemeny tak vyhraje NO jednoznacne-pracovni linie. U chodaka nezjistím nic o povaze ani zdravi a navic mi vadi velikost. Ale hodne záleží na tom jake mate se psem plany.
Chovam NO 40 let a nemocnou pater jsem tedy jeste nevidela
tak to jste buď šťastná žena nebo mlžíte - já jich bohužel osobně znám hned několik, a nic smutnějšího, než pohled na 3 letý zvíře co sotva chodí neznám. Mimochodem 3 z těch psů jsou/byli chovní jedinci, a jeden z nich byl velmi využívaný plemeník, přestože jeho majitel sám otevřeně přiznal, že má páteř v háji.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chovam NO 40 let a nemocnou pater jsem tedy jeste nevidela
tak to jste buď šťastná žena nebo mlžíte - já jich bohužel osobně znám hned několik, a nic smutnějšího, než pohled na 3 letý zvíře co sotva chodí neznám. Mimochodem 3 z těch psů jsou/byli chovní jedinci, a jeden z nich byl velmi využívaný plemeník, přestože jeho majitel sám otevřeně přiznal, že má páteř v háji.
Taky jich znam bohuzel nekolik.
Dědičnými onemocněními páteře - spondylózou i SCE - plemeno NO zatíženo je.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Anebo to bude tim, ze znam pracaky. Tam se sice problemy s pateri take vyskytnou, ale obvykle pourazove.
Alexa - a kde hledate?
2 z těch psů, co znám jsou celočerní pracáci, a ani jeden to nemá poúrazově, i když tomu jednomu to zátěž určitě zhoršovala. Mám jeho vnučku a v roce měla stejný nález na páteři, jako její slavný děda, který to předává - mimochodem na VFU Brno běží pod vedením MVDr. Prokse (jedna z největších kapacit na RTG, a člen komise která řeší odvolání proti ofic. rtg výsledkům) výzkum týkající se přechodového obratle u NO. Do tohoto programu je zařazena i ta moje fena (též prac. chov), a prý má tento nález kolem 30% NO, kteří byli na VFU rentgenovaní - a to se bavíme jen o přechodovém obratli, kde je ten zbytek nemocí páteře...?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Tak to jsem asi mela a mam obrovske stesti, ale neznám pracaky s problemovou páteři, ale vim, ze takova linie je.
Já tohle u pracáků neznám v těch starých českých liniích, ale tam, kde si natahali do rodokmenů ty němce, už se páteře objevují, a exterieráci jsou kapitola sama o sobě