Na výstavách sa stretnete s rôznymi chovateľmi, niektorí psov upravujú veľmi, iní pomenej. Ja patrím k tým pomenej lebo je to pre mňa plemeno, ktoré nemá pôsobiť ako pudel a keď vidím ako niekto lakuje srsť vlkodavovi tak ma to uráža :)
Úprava záleží aj na tom aký typ srsti váš pes má, ak ju nemá moc dlhú (nemala by na chrbte ležať) stačí prečesať furminátorom a ja upravujem jedine uši, tie by mal mať hladké, potom trocha krk, aby pôsobil takým elegantnejším dojmom - dolu na hrudníku už ale srsť treba nechať. Hlava by mala byť tehlového tvaru tak ak ju má moc osrstenú tak žuchvy sa zvyknú tiež otrimovať a bradu treba ale nechať, to je pýcha vlkodavov
Ak je moc srsti na packách tak dolu packy zastrihnem do okrúhla. Doporučujem sa ale poradiť s chovateľom určite vám poradí a potom keď už budete na výstave tak si popozeráte iných psov a odpozorujete čo sa vám páči a čo nie. Prvú výstavu je lepšie brať ako skúsenosť.
Poslala som vám aj správu ak máte záujem pošlite mi mail mám wordový súbor s presným popisom úpravy srsti len sem mi to nejde vložiť.
Vlkodav se výhradně trimuje. Trimování chce jistou praxi (a pár nepovedených pokusů), tudíž pokud jste to nikdy nedělal(a), není dobrý nápad zkoušet to zrovna před výstavou.
Požádajte chovatele, zda by Vám psa za úplatu neupravil. Máte-li to daleko, zkuste to s chovateli v okolí. Otrimování neupraveného vlkodava v zimní srti je práce na několik hodin, tudíž počítejte s adekvátním finančním ohodnocení.
Pozor, obloukem se vyhněte psím salónům! Obvykle to skončí koupelí a strojkem, co by byl současně konec výstavy.
Kdysi jsem měla pro úpravu vlkodava pěkný obrázkový návod, ale zdroj si už nepamatuji. Zkusím to pohledat.
balisek
napsal(a):
Vlkodav se výhradně trimuje. Trimování chce jistou praxi (a pár nepovedených pokusů), tudíž pokud jste to nikdy nedělal(a), není dobrý nápad zkoušet to zrovna před výstavou.
Požádajte chovatele, zda by Vám psa za úplatu neupravil. Máte-li to daleko, zkuste to s chovateli v okolí. Otrimování neupraveného vlkodava v zimní srti je práce na několik hodin, tudíž počítejte s adekvátním finančním ohodnocení.
Pozor, obloukem se vyhněte psím salónům! Obvykle to skončí koupelí a strojkem, co by byl současně konec výstavy.
Kdysi jsem měla pro úpravu vlkodava pěkný obrázkový návod, ale zdroj si už nepamatuji. Zkusím to pohledat.
S tými salónmi súhlas, vlkodavov nie je moc veľa a v salónoch vôbec nevedia ako ich treba upraviť, vlkodav sa nikdy nestrihá, to radšej neupraviť vôbec.
Moc díky, obrázky jsem našla na stránkách klubu u článku z r.2003, jen jsem si říkala, jestli se od té doby něco nezměnilo...navíc tam byly informace typu "zastřihovat obyčejnými nůžkami" a to mi přišlo podezřelé, ač nemám žádné zkušenosti. Andula...moje kadeřnická oběť...moc chlupů nemá, má rok a půl, tak to snad nějak zvládnem, nikdo učený z nebe nespadl...
Ano, je to přesně ten návod, který jsem měla na mysli a nic se nezměnilo.
Kadeřnické nůžky se používají pouze na zarovnání linií (břicho, brada, tlapky atd.). Já upřednostňovala efilačky, jelikož když člověk střihl kam neměl, nebylo to tolik vidět (doporučují se i v návodu).
Trimovací nože si pořiďte dva - menší na úpravu hlavy a větší na tělo. Pozor, musí se jednat o tzv. NEOSTRÉ trimovací nože - ty se žiletkou nebo broušenou hranou srst seříznou, co by bylo špatně.
Úprava vlkodava ve skutečnosti není složitá, naučí se to i laik. S mladým nepříliš osrstěným psem pracujte opatrně, abyste ho z chlupů neobrala víc, než je zdrávo.