Březí fena vs ostatní psi

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aleš Dokoupil

23.11.2015 12:32
Aleš Dokoupil

XXX.XXX.82.73

Dobrý den,
jakou máte zkušenost s interakcemi mezi březí(kojící) fenou a ostatními psy ze smečky? Mám březí fenu a psa. Pes submisivní, fena dominantní dáma. Je vhodné psa už před blížícím se porodem oddělit? Nebo až bezprostředně při porodu? A jak dlouho po porodu je zase k sobě pustit. Nemyslím si, že by si fena nechala něco líbit, naproti tomu ale přece jen je porod sama o sobě věc jistého stresu a soustředění a pes bude zbytečně zvědavý a otravný. Oddělit fenu nechci, primitivní plemeno, chce být venku v zatepleném zděném přístěnku a špatně nese být doma děle než pár hodin. Jak to děláte vy kdo chováte?
Děkuji za odpověď
A. Dokoupil.

23.11.2015 13:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Můj pes byl s fenami při porodu (útulkové feny, které se k nám dostaly nakryté), byl skvělý asistent a pečovatel o mimina, s fenami byl v pohodě a ony s ním také. Možná ho k sobě pustí, možná ne, nechala bych to na ní. Jestli po něm zabručí, oddělila bych je a znovu k sobě pustila tak v deseti dnech štěňat. Pozor na to, aby ho fena nesejmula.

23.11.2015 18:32
conie

XXX.XXX.206.202

Měla jsem smečku 7 fen (bohužel čas je neúprosný a téměř 17letá čivava nás letos opustila), psa ne. Při odchovu štěňat vždy zajišťuji matce při porodu klid - samostatná místnost, oddělená vrátky, kde je jen rodící fena a já.1. týden po porodu má matka a štěňata zajištěn naprostý klid, pak je to na na vzájemných vztazích - některá fena může ke štěňatům hned, jiná až ve 3-4 týdnech věku. Máma si to ošéfuje. Jsem přesvědčená, že pokud je pes otcem štěňat, nemůže být pro jejich vývoj nic lepšího, než když se bude na výchově otec podílet. Odpovídá to totiž přirozeným podmínkám ve vlčí smečce. V mé CHS není žádný samec, ale zase se na výchově štěňat podílí několik fen různého věku, velikosti, hmotnosti a smečkového postavení. Podle mého názoru to štěňatům velmi prospívá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík