Dobrý den, máme doma tří měsíční fenečku plemena Shih-tzu. V poslední době jsme si začali všímat toho, že líná. Na internetu jsme se dočetli, že línání srsti u štěňat může být způsobeno růstem druhých zubů nebo nedostatkem vitamínů. Napadlo nás, že může línát kvůli používání šampónu na vši, blechy a klíšťata Orthosan, ale to je asi nesmysl. Máte někdo zkušenosti s línající srstí Shih-tzu?
Předem děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.
psik123
napsal(a):
Dobrý den, máme doma tří měsíční fenečku plemena Shih-tzu. V poslední době jsme si začali všímat toho, že líná. Na internetu jsme se dočetli, že línání srsti u štěňat může být způsobeno růstem druhých zubů nebo nedostatkem vitamínů. Napadlo nás, že může línát kvůli používání šampónu na vši, blechy a klíšťata Orthosan, ale to je asi nesmysl. Máte někdo zkušenosti s línající srstí Shih-tzu?
Předem děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.
Shi-tzu je jedno z plemen, které srst periodicky nemění-tudíž by ani nemělo klasicky línat (stejně jako např. Lhasa Apso apod.) Je však důležité správně o jeho srst pečovat - vyšesávat tkzv podsadu.(a to specielním hřebenem- kovovým se zuby dále od sebe-specielně pro tento účel určeným) Jinak se jeho srst chová v podstatě podobně, jako třeba vlasy člověka - občas pravidelně jich pár vypadne, aby opět nové dorostly. To, co popisujete u vašeho štěněte je podle mého proces výměny štěněcí srsti, které může připomínat línání. U dlouhosrstých plemen je všeobecně doporučováno zvykat od počátku štěně na česání, které ho bude provázet jako nepostradatelná péče celým životem- učit ho držet postupně s kladnou motivací, aby si bez stresu zautomatizovalo tento nezbytný úkon a osvojilo návyk do dalšího života.Předpokládám, že chovatel vás v tomto směru poučil a nyní ve věku tří měsíců, již vyčesání pro vaše štěně nebude neznámým úkonem-proto bych Vám doporučila v návaznosti na Váš dotaz takzvaně urychlit přeměnu srsti a právě pravidelným vyčesáváním v tomto období. Doporučuji také používat u vašeho plemene vhodné šampony a kondicionery určené vaší srsti specielně s přídavkem Norkového oleje( zamezí se lomivost srsti a pokožka psa bude vyživena a nebude suchá), čímž se opět zlepší kvalita a omezí vypadávání vlasu.(chlupu)-Já používala a měla dobré zkušenosti s přípravky zn Khara.
V současné době chovám psy velkých plemen a krmím kombinovanou stravou -maso, přílohy + granule Wolfsblut jako doplněk.Chovala jsem v minulosti psíky Lhasa Apso, proto mám s péčí o jejich srst zkušenosti.Ti byli krmeni pouze granulemi s pravidelným přídavkem masa a doplňků hlavně na kvalitní srst ( lososový olej, pupalkový olej, mořské řasy) Měla jsem dva chovné psy, kteří se dožili bez zdravotních obtíží 17 a 18 let.