Pes chytil stopu - jak se správně zachovat?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.8.2015 08:19
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Máme nově pejska z útulku. Jsou to 3 týdny. Učíme se my i on. Vzhledově i chováním připomíná slovenského popova, čili lovečák. Na procházky chodíme do lesa. I když je na volno, stále chodí tak 2-3 m přede mnou a často se ohlíží, zda tam jsem ( je z útulku, chápu hlídá si mě). Přiběhne na zavolání. Krize nastane, když ucítí stopu, v tu chvílí mu v hlavě přeskočí vyhýbka a je vidět, jak je úplně nepříčetný a po stopě vyrazí rychlostí blesku i když nikde žádné zvíře není. Prostě počkám, za chvíli je zpátky, uřícený, ale šťastný. Jak ovšem postupovat, když stopu ucítí, když je na vodítku (na štěstí používám postroj, na obojku by se asi oběsil jak táhne). Pokud zvěř zahlédnu první, psa přivolám a snažím se dostat pryč, pokud ale stopu zachytí, začne na vodítku tančit, pištět a vřískat a v podstatě šílet. Když ho odtáhnu od místa, kde zachytil stopu a vidím, že se uklidnil, pustím ho a on se už nevrací zpátky, pokračuje dál na volno. Chápu, že ho lovecké pudy ovládnou. Jak se mám zachovat já? Mám se psem pelášit pryč za cenu toho, že ho táhnu na vodítku jak prase na porážku a nevšímat si jeho šílenství? Nebo se snažit o uklidnění přímo na místě - hlazení, ujišťování, že se nic neděje? Zkoušela jsem ho zaujmout, lákat na pamlsek - ten v amoku vyplivne - neslyší, nevidí. Nevím, zda někdy najdu něco, co bude pro něj víc než potřeba vyrazit po stopě.

14.8.2015 13:12
lev

XXX.XXX.253.186

Jak nic se neděje ? On chce jít lovit ! Za každou cenu ! Je na vás zda mu to dovolíte, nebo ne. Vy jste vůdce smečky, vy určujete, co bude dělat. Na každého psa funguje něco jiného. Já osobně bych opoužila zákazový povel a začala na vodítku cvičit poslušnost ( klasickou, sedni, lehni, vstaň, obraty, chůzi u nohy) a odvedla jeho pozornost jinam a pomalu se přemísťovala na jiné místo. Samozřejmě za každý dobře odvedený cvik pochvala a odměna. No budete mít se psem ještě mnoho starostí. Dávala bych si velký pozor, aby neměl možnost vyhnat zvěř na viděnou, zatím ho zajímají stopy, ale zřejmě má dost zkušeností a pes jeho velikosti dokáže srnu i strhnout.

14.8.2015 13:14
lev

XXX.XXX.253.186

A takový nápad - není to náhodou některý z nově sem dovezených honičů ?Poslední dobou je tu dost velkých plemen honičů, která nemají v našich podmínkách bohužel co lovit, ani ze zákona nesmějí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2015 16:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych řekla že je to obyčejný kříženec. Z kopova jak vy píšete v něm nic nevidím, možná tam proběhl bígl, možná bernský salašnicý pes.Zřejmě měl v minulosti možnost prohnat si zvěř nebo i něco ulovit.Pokud ho máte na vodítku a začne jančit, nedovolujte mu to, prostě stejně jako jakýkoliv jiný zákaz, škubnout, okřiknout fuj, pokračovat v chůzi. Učte ho daun, neboli stopku, je jedno jak tomu budete říkat, ale pes se prostě na povel zastaví, kdykoliv, kdekoliv a pak ho teprve přivoláte. Tak ho zastavíte spolehlivě i když se vám rozběhne.Do té doby než to zvládne, vodila bych ho na místech kde by mohl stopu zachytit na dlouhém vodítku. A nebo když už se mu někdy povede zdrhnout, nezbude nic jiného než počkat až se vrátí a pak normálně pochválit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík