Uživatel s deaktivovaným účtem
Kdysi můj pes "kousnul" starou paní, s nohou byla na ošetření z obavy z infekce. Další postup si vyžádal ošetřující lékař. Ten žádal vyjádření veterináře. Humánní lékař nebude studovat psí očkovák a je proto jeho povinností veterinářovo vyjádření žádat.
Paní na vás nemusela čekat, třeba zpočátku nevěděla, že kousnutí je do krve, zjistila až doma a začala se o kousné rány zajímat a dál už požadavek humánního lékaře.
Máte psa, jste za něj zodpovědná, tak se zodpovědně chovejte.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
Hodonak
napsal(a):
Bych ji slušně někam poslal,... I když - pokud bude mít svědky, a bude chtít dělat nepříjemnosti, tak bohužel, může být protivná. Ale očkovací průkaz stačí, nic víc není třeba.
Ne, očkovák opravdu nestačí - pokud zvíře poraní člověka (a nemusí to být ani kousnutí, stačí poškrábání), tak si ošetřující lékař VŽDY vyžádá potvrzení o klinickém vyšetření zvířete od veterináře. Ta vyšetření se dělají 2 - jedno po incidentu, a druhé po 5 denní karanténě (ta bývá doma). Navíc lékař každé poranění zvířetem, které si vyžádalo ošetření musí nahlásit, takže není zbůsob jak se z toho majitel psa vyvleče.
A jak jí pokousal, když byl uvázanej? To k němu lezla?
napsal(a):
A jak jí pokousal, když byl uvázanej? To k němu lezla?
Nemusela k němu lézt, stačilo, když prošla zbytečně blízko, nevyhnula se mu dost velkým obloukem. Prostě předpokládala, že pes uvázaný u obchodu bez košíku není nebezpečný, že nemá majitele b.... A také neměřila, kam až vodítko dosáhne. Možná mu nabízela kus salámu - i to může kolemjdoucí udělat a pes musí být zabezpečený tak, aby ho nemohl kousnout, ani jinak zranit. Také jde o to, kde byl uvázaný. Kolikrát vidím psy uvázané málem ve vchodě.
Dělejte paní navíc nepříjemnosti a ona mu příště dá buřta s fridexem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, očkovák opravdu nestačí - pokud zvíře poraní člověka (a nemusí to být ani kousnutí, stačí poškrábání), tak si ošetřující lékař VŽDY vyžádá potvrzení o klinickém vyšetření zvířete od veterináře. Ta vyšetření se dělají 2 - jedno po incidentu, a druhé po 5 denní karanténě (ta bývá doma). Navíc lékař každé poranění zvířetem, které si vyžádalo ošetření musí nahlásit, takže není zbůsob jak se z toho majitel psa vyvleče.
Nemám tuto zkušenost... Jeden můj pes kousl chlapa - ten ho dráždil. Nebylo to skoro nic, ale dotyčný hrdina šel k doktorovi. Doktor se mi ozval, jestli je pes očkovaný. Řekl jsem, že ano, a víc se neřešilo! Druhý případ - psí rvačka, a vložila se do toho dcera. Náš pes se jí zakousl do lýtka. Ošetření, opakované. Pojišťovna chtěla vyjádření veterináře, jedno... a proplatila částku cca 5000, -...
denul
napsal(a):
Dobrý den potřebuji poradit včera sem uvazala psa u obchodu údajně pokousal nakou paní dozvěděla jsem se to až na druhý den ze ji můj pes neco udělal byla s tím u doktora nic moc tam na ale očkovací průkaz na to ze je můj pes v pořádku nestačí jak se teď bránit děkuji.
A proti čemu se chcete bránit? Jsou u obchodu kamery? Má paní svědka? Dodat potvrzení od veterináře je přinejmenším slušnost a pokud paní vypadá solidně, koupila bych jí lahev vína a bonbonieru, omluvila se a doufala, že nebude dělat zle. Každopádně je to vaše chyba, pes nebyl zabezpečený a uvázaný u obchodu nemá co dělat ( a už vůbec bez koše), tak by bylo dobré se k tomu postavit čelem a nést následky...
denul
napsal(a):
Dobrý den potřebuji poradit včera sem uvazala psa u obchodu údajně pokousal nakou paní dozvěděla jsem se to až na druhý den ze ji můj pes neco udělal byla s tím u doktora nic moc tam na ale očkovací průkaz na to ze je můj pes v pořádku nestačí jak se teď bránit děkuji.
Vy jste jeden den uvázala psa před obchodem.
Druhý den za vámi domů přišla jakási osoba s tím, že jí váš pes něco udělal? A ukázala modřinu?Odřeninu?
Vy jste z vesnice, že se tam takhle znáte a ona hned věděla kam jít ?Potom nechápu, proč za vámi dotyčná s tím zraněním nepřišla hned?Do obchodu.Zeptala jste se na to?
Přivedla snad nějaké svědky události, existuje kamerový záznam?
Bába se mohla doma den předtím zamotat, upadnout, nebo cokoli a bude pronásledovat majitele psa.Proč?
Každopádně bych jí osobně ukázala očkovací průkaz, s datem a razítkem očkování a víc bych se nehonila.
Ale máte li stín podezření, že váš pes třeba mohl bábu nějak obtěžovat, neuvazujte ho na veřejných místech.
Paní by měla prokázat že jí opravdu poranil váš pes.měla na vás u toho obchodu počkat. Mohlo se jí astát cokoliv a najednou si vzpoměla na vašeho psa. Pokud by mě nějak neprokázala že jí kousnul opravdu můj pes tak bych to neřešila.
napsal(a):
Paní by měla prokázat že jí opravdu poranil váš pes.měla na vás u toho obchodu počkat. Mohlo se jí astát cokoliv a najednou si vzpoměla na vašeho psa. Pokud by mě nějak neprokázala že jí kousnul opravdu můj pes tak bych to neřešila.
Měli jsme u nás v sídlišti na pískovišti aférku. Pískovištěm proběhl jezevčík a jen tak chňapnul po děcku. Maminka až doma zjistila, že přes tepláky má děcko kousanec, spíš škrábanec od zubu. Od té doby hledala celá rodina a pejskaři ze sídliště předmětného jezevčíka. Holčička skončila na protivzteklinových vakcínách.
Tak i ta paní mohla zjistit poranění až doma. A nenazývejte ji bábou, je v právu. Pes měl být zajištěný a pak by zadavatelka mohla říct - ne můj pes to udělat nemohl !
Nejlepší je být takový srab, že když něco zvořu, hledám chybu ( a podvod ) u druhého.
A hlavně chci kamerové záznamy, důkazy.
Proč by asi tak ta paní chtěla vyšetření od psa, který jí nic neudělal ? Proč by svoji modřinu sváděla na psa?
Fakt jste divní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
"Navíc lékař každé poranění zvířetem, které si vyžádalo ošetření musí nahlásit..."
Nahlásit kam? Ptám se ze zajímavosti. Před pár lety mě pokousal větší hlodavec mé kolegyně (šlo o něco jako je psoun, teď si absolutně nemůžu vzpomenout, co to bylo) - kousanec to byl takový, že ze mě úplně valila krev (z dlaně), takže ošetření na chirdě - a nikde se nic nehlásilo - to vím jistě.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.15.2
fikovnice
napsal(a):
"Navíc lékař každé poranění zvířetem, které si vyžádalo ošetření musí nahlásit..."
Nahlásit kam? Ptám se ze zajímavosti. Před pár lety mě pokousal větší hlodavec mé kolegyně (šlo o něco jako je psoun, teď si absolutně nemůžu vzpomenout, co to bylo) - kousanec to byl takový, že ze mě úplně valila krev (z dlaně), takže ošetření na chirdě - a nikde se nic nehlásilo - to vím jistě.
Pokud vím, hlásí se jen pes...
Když jsem byla pokousaná (od svého i sousedky psa), tak na chýře po mě chtěli od veterináře potvrzení - vyšetření + očkovák - že je pes očkovaný...
Když mě kousl kůň, tak po mě nikdo nic nechtěl...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud vím, hlásí se jen pes...
Když jsem byla pokousaná (od svého i sousedky psa), tak na chýře po mě chtěli od veterináře potvrzení - vyšetření + očkovák - že je pes očkovaný...
Když mě kousl kůň, tak po mě nikdo nic nechtěl...
Protože koně nemají vzteklinu A proti tetanu jste očkovaná.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
fikovnice
napsal(a):
Nevím přesně kam to doktor posílá (asi SVS), a je to kvůli statistice případů poranění zvířetem, které si vyžádalo lékařské ošetření.
anonymx
napsal(a):
Nehlasi se.nic a nikam, pokud nejde o zavszne poraneni, kde by pripadal v uvahu trestny cin. Pejskari s dirama po kousnuti nikam nechodi.
Pejskaři ne, ale "civilové" ano. A pak je povinností ošetřujícího lékaře vyžádat si zprávu od veterináře. Dnes, když je naše zemička vztekliny prostá, jsou už opatření benevolentnější. ( Po tom, co se sem pašují zvířata bůhví odkud to tak asi dlouho nebude ). Dřív musel pokousaný dodat potvrzení od veterináře do určitých (?) hodin, pokud ne předvedla ho policie na infekční oddělení nemocnice. Sháněli jsme jednou německého turistu po Krkonoších, nakonec jsme ho sehnali u něj doma v Německu, kousnutý kolega už seděl s pantoflema na příjmu, vezli jsme překlad očkováku a vyjádření německého veterináře do nemocnice, aby ho pustili. Docela poprask, ale to je dlouhá historie.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Nevim, nevim, ale kdyz se bojovalo proti "bojovym" psum, tak se zjistilo, ze de facto statistiky nejsou a vsechno byly jen odhady. Udaje nepresne a zkreslene.
Tak to musíte připomínkovat jinde, ale hlavní zádrhel těch statistik je, že jsou v nich zahrnutý případy nejen pokousání, ale i poškrábání, které si vyžádalo ošetření, a pokud jde o plemena, tak tam je zase problém, že u bezpapíráka nebo křížence, je uvedený jen to, co mu majitel jako plemeno načmárá do očkováku (pokud vůbec očkovák patří k tomu psovi ).
Další dobrý důvod pro nezaměnitelné označování psů.
( Je zvláštní, že každá koza nebo ovce - i v zájmovém chovu - označena být musí a u psů, kde to může přinést daleko víc problémů, to neplatí ).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Další dobrý důvod pro nezaměnitelné označování psů.
( Je zvláštní, že každá koza nebo ovce - i v zájmovém chovu - označena být musí a u psů, kde to může přinést daleko víc problémů, to neplatí ).
Jj, je to paradox
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.234.254
koně
napsal(a):
Protože koně nemají vzteklinu A proti tetanu jste očkovaná.
Jojo, myslela jsem si, že to souvisí se vzteklinou
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.15.2
anonymx
napsal(a):
To bylo k tomu, jestli to lekari nekam hlasi. Podle mne ne, statistiky se delaly z lekarske evidence a doktorum je jedno jakeho psa tam napise. Stejne vitezili krizenci a jezevcici.
Lékaři nevim, zda to někam hlásí, ale veterinář musí...
Kamarádka je veterinářka a když mě chytil můj pes, tak mi vyplňovala lejstro - jedno jsem nesla do nemocnice a druhé říkala, že musí poslat, právě kvůli statistice...
Nedovedu si představit, že by humánní lékař ošetřil zranění psem, zapsal by to do zdravotní dokumentace pacienta a nedoložil by identitu psa a veterinární potvrzení o tom, že pes je řádně očkovaný a nejeví známky nemoci.
(Bohužel - s tou identitou psa to je asi tak : kdo nevěří, je vůl ).
napsal(a):
Pejskaři ne, ale "civilové" ano. A pak je povinností ošetřujícího lékaře vyžádat si zprávu od veterináře. Dnes, když je naše zemička vztekliny prostá, jsou už opatření benevolentnější. ( Po tom, co se sem pašují zvířata bůhví odkud to tak asi dlouho nebude ). Dřív musel pokousaný dodat potvrzení od veterináře do určitých (?) hodin, pokud ne předvedla ho policie na infekční oddělení nemocnice. Sháněli jsme jednou německého turistu po Krkonoších, nakonec jsme ho sehnali u něj doma v Německu, kousnutý kolega už seděl s pantoflema na příjmu, vezli jsme překlad očkováku a vyjádření německého veterináře do nemocnice, aby ho pustili. Docela poprask, ale to je dlouhá historie.
Mám podobnou historku - ještě z dávných dob, kdy v ČR vzteklina byla. Poškrábala mě kočka (jen poškrábala, ne pokousala) někde na dovolené na Vysočině a doktoři chtěli vyjádření, zda je kočka očkovaná a nejeví příznaky onemocnění. Bylo to pro naše celkem "haló" - shánět kdesi na Vysočině kočku, já byla tehdy dítě. Nakonec nějakou našli (kdoví, zda to vůbec byla ona
) a já nemusela být očkovaná.
O pár let později jsem se tomu (očkování proti vzteklině) stejně nevyhla, protože mě na dovolené v Chorvatsku pokousal potkan .