Panika z příchodu nového štěněte

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

15.6.2015 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.13

Ahoj, za týden si máme jet pro druhé štěně. Jsem tím teď hrozně posedlá a bojím se, abych něco nezanedbala nebo nepodcenila - vlastně to řeším asi mnohem víc, než u prvního.
Mám pár otázek ohledně věcí, u kterých si nejsem 100% jistá a nikde jsem na ně nenašla plně vyhovující odpověď. Sice to jsou asi prkotiny, které bych dávno měla vědět, ale stejně se radši zeptám tady. Budu tedy vděčná za každou zkušenost, radu a vaší trpělivost.
Tedy:
Může být první pes a štěně stále spolu? Jak znám našeho psa, tak se na štěně určitě hned nalepí a nehne se od něj na krok. Tedy rozhodně se nebojíme, že by mohl štěně "šikanovat", ale spíš jestli není pro štěně lepší, aby si to tady nejdříve samo prohlédlo, postupně se rozkoukalo a do styku s druhým psem se dostávalo až postupně, než když ho bude mít stále za zadkem. Na druhou stranu by to pes ale mohl brát jako protěžování štěněte a asi by se mu moc nelíbilo, že mu v jeho domě chodí cizí štěně a on do toho nemůže zasahovat.
Může štěně se psem sdílet jeden společný velký pelíšek (oba se tam vejdou i v dospělosti)?
Může štěně spát první týden venku? Napadlo mě, že budu se štěndem a psem ze začátku přespávat na zahradě, dokud se štěně trochu nenaučí čistotnosti. Přeci jen ještě chodím do školy a nemůžu si dovolit vstávat v noci každou chvilku a běhat se štěndem ven čůrat.
Dá se venčit dohromady? Tedy myslím to tak, že půjdu se psem a štěndem dohromady třeba na čtvrt hodiny, pak nechám štěně doma a ještě se psem dojdu kolik je běžně zvyklý (nebo štěně průběžně ponesu). Je to prakticky možné, nebo musím každého venčit zvlášť, jak se někde píše?
Jak bude snášet odloučení od psa? S naším psem chodím velmi často na vandry a různé akce a to by štěně ještě nezvládlo. Bojím se, aby nebylo smutné z toho, že bude doma třeba celý víkend "samo" (a vlastně i pes, že u sebe najendou nebude mít štěně), ale zároveň nechci psa ochudit na dlouhou dobu o tyto aktivity, kde se skvěle vybije (je to seveřan). Nebo třeba když vezmu štěně na den do města aby se socializovalo v případě, že do autobusu dva psy nevemou. Jak to funguje u vás?
Může štěně tvaroh? Někdo tvrdí že jo, někdo že ne. Prvnímu psovi jsme ho dávali, mohl se po něm utlouct. Pak jsem ale slyšela, že to vůbec není zdravé, tak nevím. Nebo nevíte co přírodního štěněti dávat, aby trošku vyrostlo? Je ze sourozenců významně nejmenší, tak jestli to může nějaká potravina ovlivnit.
A nemáte nějaké tipy, jak hned na začátku získat štěňátkovu přízeň? Náš první se k nám začal "hlásit" až tak od roku života. Na rozdíl od ostatních štěňat o nás venku absolutně ztrácel zájem, mazlit se nikdy nenechal a celkově se tvářil, že jsme mu tak trochu někde, ale zato jakmile přišel někdo cizí, tak se mohl zbláznit. Sice je možné, že to bylo asi do určité míry i povahou (ačkoliv teď je z něj závislák, vítač a mazlík největší), ale i tak by mě zajímalo, čím si štěně "získat" hned na začátku.
Díky moc!

Neregistrovaný uživatel

15.6.2015 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Jojo, moc to řešíš, ale zas je dobře, že se ptáš

1) Může být první pes a štěně stále spolu?
Samozřejmě, že mohou Ale tady záleží na tom, za jakým účelem štěně pořizujete. Pokud za účelem výstav nebo sportu (agility, sportovka,...), je potřeba sem tam štěně vzít samostatně ven, aby si zvyklo, že né vždy za zadkem toho druhého bude mít. Pokud ho máte jako kámoše pro druhýho psa, můžou spolu dělat naprosto cokoliv.

2) Může štěně se psem sdílet jeden společný velký pelíšek (oba se tam vejdou i v dospělosti)?
Samozřejmě, že ano. Ale pozor záleží na každém psovi, zda chce pelech sdílet s druhým či nikoliv (Mám 3 psy, a každý má svou boudu, nicméně všichni se nasáčkují do jedný, ale čím jsou psiska starší, tím ten nejstarší sem tam rád spí sám).

3) Může štěně spát první týden venku?
Záleží, co je to za plemeno. Pokud to bude venkovní pes, pak ano, mělo by spát venku, patrně je tomu ta rasa přizpůsobena a nevidím důvod, proč by mělo spát doma. Pokud je to rasa, která je krátkosrstá a "bytová" pak bych ho ven opravdu nestrkala, páč na to ta rasa není uzpůsobená. Pokud ještě máš školu, budeš muset zmáknout se psem prostě chodit ven. Nebo si štěně pořiď o pár týdnů později, to začnou prázdniny Dle mě je opravdu hloupost s bytovým psem spát venku...

4) Dá se venčit dohromady?
Samozřejmě, že ano. Se štěndem můžeš být venku celý den. Chvíli pohybu, chvíli odpočinek v trávě, chvíli ho můžeš nést. Nebo uděláš krátkou vycházku mimo zahradu a pak celý den na zahradě - nechat štěndě prospat, chvíli si pohrát... (viz. bod 1)

5) Jak bude snášet odloučení od psa?
Opět to souvisí s bodem 1) na vandry můžeš štěně brát sebou, za předpokladu, že ho prostě poneseš a prakticky mu necháš štěněčí režim. Popřípadě štěně prostě necháš doma, dáš mu hračku a ono vydrží, zvlášť, když ho vezmeš ven, nakrmíš a pak ho necháš prospat, mezitím můžeš s druhým psem vandrovat

6) Může štěně tvaroh?
Může, ale v omezeném množství. Tady hodně záleží na plemenu.
Velká a střední plemena by měla růst opravdu pomalu, aby se vyvinulo, tak, jak má. Prakticky žádnému plemenu nevyhovuje rychlý růst. Růst by měl být pozvolný, přirozený. Proto tvaroh dávat sem tam občas.

7) Nebo nevíte co přírodního štěněti dávat, aby trošku vyrostlo?
Pokud budeš krmit kvalitně, tak přidávat prakticky nic nepotřebuješ, co můžeš, tak na výživu kloubů a chrupavek můžeš dávat Drukal nebo Canosan a nebo multivitamín... jako prevenci.

8) A nemáte nějaké tipy, jak hned na začátku získat štěňátkovu přízeň?
Tohle je opět plemeno od plemene. Já na štěně šla dycky s baštou nebo s hračkou - udělala jsem si se štěndem vždy nějaký rituál. Třeba, štěně ke mně přiběhlo, tak jsem ho odměnila sušeným masíčkem. Atd... Každé štěndo je jiné, zachvíli sama poznáš na to štěně "utáhneš"

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2015 06:33

K tvarohu - pokud ano tak dávat tučný, v nízkotučném je víc fosforu než vápníku

k růstu - ten je dán geneticky.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2015 10:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.148

Růst je sice dán geneticky, nicméně ovlivnit ho můžeš... Lidé, kteří si nedají říct cpou svého psa vším možným i nemožným a pak se divý, že pes narostl špatně - prošlapy, křivé nohy, prohlá záď, atd...

16.6.2015 11:29

Ano, to ano, a dokonce i při teoreticky dobré (?) výživě. Ale velikost je dána geneticky.

Neregistrovaný uživatel

22.6.2015 07:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.11

Jé, díky moc za rady! :).

Neregistrovaný uživatel

22.6.2015 08:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.11

Už máme štěně doma, tak mě ještě napadly dvě (ale už vážně poslední!) otázky.
První se týká soužití štěněte s pesánem. Doma jsou zlatíčka - to si spolu hrají, válejí se po sobě a pohoda. Jenže venku a na zahradě na štěně pes "útočí" (tryskem se proti němu rozběhne a když je těsně u něj, tak po něm krátce chňapne, chvíli kolem něj krouží a pak zase znovu) - tedy chová se k němu úplně jako k našemu králíkovi. Myslím, že mu nechce ublížit, ale štěně vždycky vypískne a převalí se bříškem nahoru. Sice štěně po psovi zase za půl hodiny leze, ale stejně se bojím, aby se ho nezačalo bát. Už teď se štěně krčí, když kolem něj pes rychle proběhne.
A druhá věc se týká štěněte. Vždycky když se probudí, tak jdeme čůrat, jenže pak už se mu spát nechce. Takže třeba ve 3 ráno chce lítat po domě a hrát si. Zkoušela jsem ho ignorovat s tím, že když uvidí, že já a druhý pes spíme, bude spát taky. Jenže to nepomohlo. Tak jsme si půl hodiny hráli, štěně se unavilo a usnulo. Na jednu stranu vím, že má hrozně energie a že se musí vybít, aby chtělo spát, ale zase se bojím, že když si s ním pokaždé budu hrát, tak bude mít pocit, že o hře rozhoduje ono a pak si to bude vynucovat pokaždé :-/.

Neregistrovaný uživatel

22.6.2015 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

K první otázce:
úplně normálně si hrají... Štěně to ještě moc nechápe a proto raději ukazuje bříško - "neubližuj mi, jsem ještě prcek"

K druhé otázce, štěně vzít ven, venku si s ním pohrát a pak přijít domů a jdem spát. Štěně ignorovat a spát...

Přidejte reakci

Přidat smajlík