Dobrý den, chtěla bych se zeptat a konečně se dozvědět trochu víc. Mám doma tříletou fenku Sheltie, která někdy od půl roku léčím kvůli demodikóze. Příjde mi, že jsem buď natvrdlá nebo veterinář mluví dost v hádankách, ale zatím jsem nepochopila jak se bude toto onemocnění dále vyvíjet. Moje fenečka mívala na nose a kolem očí dost ošklivé mokvající boláčky, které vždycky praskly, zmizely, vypadalo to chvilku dobře a pak zase naskakovaly nové. Nejprve jsem to léčila práškem na posílení imunity, pak obojkem, potom nějakou vodičkou a vždycky to bylo jako na houpačce. Veterinář ji vždycky prohlídl, předal mi mastný účet a pořád se usmíval. Teď je tomu asi rok co ji, nijak neléčím´´ a jakoby se stal zázrak, ale boláčky úplně vymizely, už se nové vůbec netvoří, jen je chudinka na čumáčku holá s malými náznaky, že už tam chloupky dorůstají. TAKŽE! Zajímalo by mě jestli se jí imunita zlepšila natolik, že už je prakticky vyléčená, nebo se to může kdykoliv zase vrátit zpátky a jestli taková fenka může mít štěňátka a bude hrozit, že by ti malí MOŽNÁ mohli takhle onemocnět a nebo by byli určitě stejně nemocní.
Děkuji Vám předem za odpovědi, budu Vám moc vděčná. Přeji pěkný den.
Uživatel s deaktivovaným účtem
SofieAM
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a konečně se dozvědět trochu víc. Mám doma tříletou fenku Sheltie, která někdy od půl roku léčím kvůli demodikóze. Příjde mi, že jsem buď natvrdlá nebo veterinář mluví dost v hádankách, ale zatím jsem nepochopila jak se bude toto onemocnění dále vyvíjet. Moje fenečka mívala na nose a kolem očí dost ošklivé mokvající boláčky, které vždycky praskly, zmizely, vypadalo to chvilku dobře a pak zase naskakovaly nové. Nejprve jsem to léčila práškem na posílení imunity, pak obojkem, potom nějakou vodičkou a vždycky to bylo jako na houpačce. Veterinář ji vždycky prohlídl, předal mi mastný účet a pořád se usmíval. Teď je tomu asi rok co ji, nijak neléčím´´ a jakoby se stal zázrak, ale boláčky úplně vymizely, už se nové vůbec netvoří, jen je chudinka na čumáčku holá s malými náznaky, že už tam chloupky dorůstají. TAKŽE! Zajímalo by mě jestli se jí imunita zlepšila natolik, že už je prakticky vyléčená, nebo se to může kdykoliv zase vrátit zpátky a jestli taková fenka může mít štěňátka a bude hrozit, že by ti malí MOŽNÁ mohli takhle onemocnět a nebo by byli určitě stejně nemocní.
Děkuji Vám předem za odpovědi, budu Vám moc vděčná. Přeji pěkný den.
Ano, imunita se může věkem posílit natolik, že nemoc zmizí. Ale nikdo vám nedokáže zaručit, že to je trvalý stav, kolikrát stačí nějaké oslabení třeba nemocí nebo úrazem - nebo březostí a odchovem štěňat - a je to zpátky.
No a protože zcela zdravý pes demodikózou neonemocní a síla imunitního systému je vrozená záležitost, ano, je možné, že fena přenese svou sníženou odolnost na štěňata a ta mohou pak taktéž trpět demodikózou. Ale ani to není stoprocentní, jen je to možné.
Takže můj názor na takové zvíře je být rád, že je to pryč, zaklepat na dřevo, ať už se to nevrátí, ale nemnožit.
Podle popisu mi to spíš připadá jako zánět nosu, který se specificky vyskytoval u kolií a šeltií(občas i u jejich kříženců s jinými plemeny). Většinou to měli psi s lysinkami, pod kterými byla nepigmentovaná kůže. Přes zimu se stav lepšil a s příchodem teplého počasí se horšil- z nosu pokračoval až pod oči( a kolem očí) Postupem času tenhle problém vymizel, zmiňují se o tom ve starších vydání knih s vet problematikou, ale občas se vyskytne.