Fenka bude mít 10 měsíců, doteď jsme si pochvalovali, jak je klidná a tichá, štěkala velmi málo, venku vůbec. Najednou poslední 3 dny je jako vyměněná, začalo to kočkou, která jí proběhla přes cestu, začala na ni hodně štěkat, nyní, když vyjdeme z domu, tak štěká na ulici jako magor, i když tam nikdo není, štěká do keře, kde se zdá, že také nic není, jak uvidí kočku, štěká jako pominutá- a to doma žije s 2 kocourama. Vůbec se nedá uklidnit. Za chvilku se na procházce zklidní a už neštěká- možná už nemá podnět(?). Ničeho se nelekla, nic se jí venku nepřihodilo. Může to být věkem? Jak ji to odnaučit, když doma neštěká a venku zase tolik, že v tu chvíli se to ovlivnit nedá? Nám ji snad někdo vyměnil!
První co bych zkusil je pořádně zaměstnat a vyblbnout, aby na takovéhle bláznění neměla energii, ale bude to složitější, protože je asi v pubertě, ale nevzdávat se, cvičit doma, pak venku, mít u sebe tu nejoblíbenější hračku a ten nejlepší pamlsek ze všech a být zajímavější než všechno ostatní. Rozhodně bych za to netrestal.
Už předcházet tomu štěkání, aby se jí ani nepovedlo na to pomyslet, protože bude zaměstnaná a nebude mít čas, jak ji to bude bavit.
Nedávat ty hračky a pamlsky potom co začne štěkat, jen ukázat, navnadit, a až když přestane, tak teprve dostane pamlsek.
Chápu Vaše rady, doma to není problém, zaměstnaná je dost. Určitě ji netrestáme. Ale nevím, jak tomu předcházet, když začne štěkat hned jak vyjdeme z domu. Na rušné ulici ji nemůžu pustit a házet hračky abych ji zabavila. Musíme napřed na tom vodítku někam dojít. A jak ji na vodítku zabavit? Zkusíme, aby se víc soustředila třeba na chůzi u nohy, zkusíme přejít na druhou stranu, aby ji nelákal ten keř. Možná by pomohlo ji učit štěkat na povel a přestat štěkat na povel, to by se pak asi dalo uplatnit i venku.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.178.38
Ano, štěkání na povel doporučuje hodně lidí, možná by nebylo od věci to zkusit. Můj pes tedy neřve jak pominutý, ale má taky potřebu hlavně, když jdeme v zastavěné oblasti, vyštěkáváním psům oznámit, že teď jde on. A dělá to třeba i v lese, kdy vletí do křoví štěkne...jako by té zvířeně oznamoval, že teď jde on a, začne tanec" (je na flexině ) Někdy mne tím nebetyčně s...e(když rozštěká půl vesnice - to ho seřvu) jindy si říkám, že je to asi nějaké jeho přirozené chování. Druhý pes ani nehlesne.
Píšete, že doma neštěká...u nás je to zase tak, že jakmile vletí bránou domů(do zahrady) začne pobíhat a vyštěkávat. Vypadá to zase vyloženě jako: ták..a jsem doma a už se to tu zase hlídá, tak pozor! Myslím si, že pokud je to uštěkané plemeno a má potřebu se tímto způsobem vyjadřovat...vyštěkává kde co: jsem doma, jsem venku, ptáci pozor jdu na vás...Pro lidi je to nepříjemné a ve městě obzvlášť. Tak tedy zkuste to štěkání na povel. Až to bude zvládat, tak jít někde, kde to její, řvaní" nebude tak vadit a vyprovokovat ji a napovelovat na něco, co by mohla...ať si tedy pořádně zaštěká. To mi připomělo, že můj samojed štěká i na poli na myš...když hrabe a nejde mu to, nemůže ji vyhrabat, tak stojí nad dírou a vyštěkává na ni. Zase zkusí hrabat a za chvíli zase stojí a vyštěkává. Já ho nechám jen to komentuju: co potvora nechce vylézt, nejde vyhrabat? No jo, to ti nepůjde, vykašli se na myšu, je zamrzlo...
Já bych zkusil třeba ještě za dveřma čekání, aby hned nevylítla, zkusit třeba jestli si nebude nosit hračky, třeba to i naučit, chůze u nohy, chůze za vámi na povel, můžete třeba i jít a dělat slalom mezi nohama, chůze pozadu, po zadních, zvedání noh vysoko na povel, atd. vše se musí naučit předem, ale pak by se to dalo aplikovat tak, aby se soustředila na vás a ne na štěkání na okolí